perjantai 31. lokakuuta 2014

No tulihan se Halloween vihdoin

Nyt ymmärrän, miksi kurpitsojen myynti oli niin suuri show, miksi tänne on auennut vain parin kuukauden ajaksi pelkkiä Halloween-koristeita ja -krääsää myyviä liikkeitä ja miksi viime aikoina täällä ei ole mistään muusta puhuttukaan kuin Halloweenista. Ei jessus mitkä bileet!
Halusin nähdä vähän aitoa amerikkalaista Halloween-menoa, joten lähdimme etsimään trick or treat -kierroksella olevia, koska tänne meidän lukittuun asuinkompleksiin sellaisia ei kyllä eksy. Täällä Bay Arealla on useampikin asuinalue tai katu, jossa koristelut ja trick or treat -kierrokset ovat kuuluisia. Yksi näistä kaduista on Los Gatoksessa, jossa kokonainen kadun osa on suljettu liikenteeltä kierteleviä lapsia ja aikuisia varten. Me menimme sinne.
Käynnissä oli ilmeisesti kunnon Halloween-bileet.
Olen lähes sanaton siitä, minkälainen meininki siellä oli. Kuvat kertokoon tarinaa. En voi käsittää, miten paljon nämä ihmiset panostavat. Talot olivat koristeltu ei vain roikkuvilla ruumiilla ja muulla rekvisiitalla, vaan myös valoin ja jopa savukonein. Siis savukonein! Monella pihalla oli sekä valoja että savua ja vielä lisäksi äänitehosteita tai musiikkia. Ei apua.
Savua riitti pitkin kadun vartta. Täytyy kyllä sanoa, että tehokas keino saada hyvä tunnelma aikaan.
Tämän talon kuistilla istui pitkän aikaa vanha pariskunta (varmaan talon asukkaat), jotka olivat pukeutuneet vampyyreiksi ja jotka vetivät aika hyvää roolia koko ajan. Ei voi kuin arvostaa ihmisten innokkuutta ja halua panostaa ja ilahduttaa muita.
En tiedä, kuinka hyvin tuo yksi Los Gatoksen katu kuvastaa aitoa ja oikeaa amerikkalaista Halloween-meininkiä. Siellä oli nimittäin sen verran suuri ryysis, että koko touhu vaikutti lähes absurdilta. Katu oli täynnä porukkaa. Suurimpaan osaan taloista oli jonoa. Luin muutaman uutisen viime vuosilta ja niissä alueen asukkaat kertoivat, että lapsia käy illan aikana yli 1000 ja että karkkia on hankittu kilotolkulla (joku oli ostanut 50 kiloa!).

Asukkaat eivät todellakaan istuneet suljettujen ovien takana, vaan he olivat pihaportailla tai kuistilla tai ihan portin pielessä jakamassa karkkia lapsille. Monella pihalla oli selkeästi juhlat. Yhdessä talossa oli kirjaimellisesti bileet, sillä pihalle oli pystytetty disko, musiikki raikui pitkälle ja talon seinä oli koristeltu välkkyvin valoin. Toisen talon pihalla esiintyi jokin bändi (varmaan asukkaan oma autotallibändi).
Näin paljon väkeä siellä oli. Tuossa on se diskotalo, mutta tällainen väenpaljous oli pitkin katua, ei vain diskoa ihastelemassa.
Tuolla kadulla asukkaat ottavat kyllä Halloweenin tosissaan, ei voi muuta sanoa. Tosin kyllä välissä näkyi myös monta pimeää taloa. Näytti siltä, että ne kadun asukkaat, joita ei kiinnosta, ovat paenneet paikalta, sillä kaikki ei-koristellut talot olivat täysin pimeinä. Mietin, miten mahtaa ärsyttää, jos on muuttanut tuonne, eikä tiennyt, että tuo on tuollainen hulabalooalue...
Pukeutuminen ei ole täällä vain lasten juttu. Monet lapsia saattavat aikuisetkin olivat pukeutuneet. Vastaanottavissa taloissa kaikki olivat pukeutuneet. Vaikka rekvisiitta ja koristeet ovat pitkälti pelottavaa laatua, Halloween-asuissa näkyi paljon ei-pelottavia juttuja, kuten supersankareita ja prinsessoja.
Tämän yhden juhlapäivän ympärille on rakentunut niin paljon, että kurpitsafarmit olivat vain raapaisu pintaa. Bay Arealta on löytynyt jo usean viikon ajan esimerkiksi monia kauhutaloja. Eivätkä ne ole vain lapsille, eivät todellakaan. Monessa jopa ilmoitetaan, ettei taloa missään nimessä suositella lapsille. Huvittelin hetken aikaa ajatuksella mennä katsomaan, mutta mies muistutti sitten, mitä tapahtui toissakesänä Los Angelesissa Universal Studiosin kauhutalossa: En ole ikinä eläissäni ollut niin pelottavassa paikassa! Siellä oli erilaisiksi hirviöiksi ja kammotuksiksi pukeutuvia työntekijöitä pelottelemassa asiakkaita. Siinä vaiheessa, kun olin jo kauhusta kankea ja kun joku epämääräisiin siteisiin pukeutunut hemmo ja hullun psykopaatin näköinen Yoda lähestyivät minua yhtäaikaa, kipristyin nurkkaan ja huusin heitä suomeksi jättämään minut rauhaan. (Onneksi kansainvälinen liian pelokkaan ja hermoromahduksen partaalla olevan ihmisen äänensävy tehosi väärästä kielestä huolimatta.) Kun vihdoin pääsin ulos talosta, melkein itkin. Mies totesi, että on ehkä parempi, että tämä kotitalous jättää Halloween-kauhutalot välistä.
Kauhutalojen lisäksi täältä löytyy kaikenmaailman esityksiä ja showta. Niin ja yksi kauhutaloista on BDSM-inspiroitunut aikuisten kauhutalo pornostudiossa. Ehkä siellä ei olisi itkettänyt?
Täällä muuten satoi kuin satoikin tänään vettä! Yhdessä vaiheessa jopa kaatamalla. Katsoin aamulla huvikseni "uutisia" (eli koko aamun kestävää jahkausohjelmaa), jossa sadetta vatvottiin ainakin vartti. Uutistenlukijat muistuttivat ihmisiä käyttämään pyyhkimiä autossaan. Ei hyvää päivää. Onneksi täällä oli tänään työmatkaruuhkien kannalta hiljainen päivä (ilmeisesti monet pitävät Halloweenin vapaana?), jos uutisia on uskominen, joten ehkä mitään kamalia kolareita ei ole sattunut. Nyt illalla teiden varsilla oleviin valotauluihin oli laitettu varoitus liukkaasta tiestä. Olenko jo maininnut, ettei täällä osata ajaa autoa sateella? :D
Säälin kyllä hiukan lapsia - täällä ei sada koskaan ja sitten sataa juuri tänään. Tuossa illallakin hiukan tihkutti ja oli kylmä (+10). Mutta ei pieni sade ja kylmyys näyttänyt häiritsevän Halloween-menoa ollenkaan.
Meillä ei ole mitään omaa Halloween-tunnelmaa. Se yksi ostettu kurpitsakin jäi kaivertamatta.

2 kommenttia:

 1. Me taidamme olla niita ihmisia, jotka luikkivat kotoaan pois Halloween iltana, eli ensin syomaan ja sitten elokuviin - ja toivottavasti myohaan illalla kotiin palatessa emme loyda taloa kiedottuna vessapaperiin. Ilmeisesti joskus on tehty jotain pienta harmia, jos talon asukkaat eivat ole kotona...

  Tuo ihmisten opastaminen on taalla viety aika pitkalle - ja luulin jo, etta olen kaikki mahdolliset varoitustaulut nahnyt, kunnes pari viikkoa sitten West Virginiassa tuli ennen tunnelia seuraava kyltti: Remove your sunglasses.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eikä tuota tunnelin kylttiä! Miksiköhän autohallien ovien luona ei ole vastaavaa? Niissä on myös aika jännittävä ajaa arskat silmillä...

   Me mietittiinkin, mitenköhän noita trickejä mahdetaan enää nykyään tehdä. Tuolla kadulla, missä oltiin, pimeät talot jätettiin rauhaan.

   Poista