keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Loma Havaijilla osa 7: Big Island - rantaloma- ja meriaktiviteettikohdeko? (Ja vähän Oahustakin.)

Useat ovat todenneet minulle, että postaukseni ja kertomukseni Havaijin Big Islandista ovat rikkoneet heidän ennakkoluulojaan kyseisestä paikasta. Aika moni luulee Havaijin olevan pelkkä rantalomakohde - minäkin luulin niin ennen kuin perehdyin asiaan. Moni ei ehkä kuitenkaan tule ajatelleeksi, että Havaijin saaret ovat erilaisia keskenään. Me kävimme vain kahdella saarella, joten en todellakaan ole mikään asiantuntija, mutta lukemani perusteella olen saanut sellaisen käsityksen, että Havaijin saarista Big Island olisi vähiten rantalomakohdemainen.
Onhan Big Islandillakin paljon rantoja, siellä länsirannikolla. Kuitenkin jos yöpyy Konassa, rannat eivät ole kävelymatkan päässä eivätkä välttämättä edes kovin lähellä. Itse asiassa parhaimpiin rantoihin on noin 45 minuutin tai jopa tunnin matka Konasta. Rannat eivät ole mitään isoja eivätkä ainakaan minun mielestä mitään "paratiisirantoja". Rantojen läheisyydessä ei ole kauppoja eikä ravintoloita, ellei lasketa hotelleja/resortteja. En nähnyt edes yhtään rantakioskia (saattoi niitä silti toki olla). Mitään näiltä rannoilta ei siis saa oikein ostettua eli jos turisti haluaa viettää päivän rannalla, hänen täytyy ostaa kylmälaukku tai hankkia hotelli aivan rannan vierestä.
Yhden rannan parkkipaikalla näin tämän auton. Saatoin ehkä hiukan nauraa tuolle "kakkapalvelulle". :D Aika ikävästä paikasta jäänyt puuttumaan yksi kirjain...
Big Islandin parhaimmat rannat sijaitsevat länsirannikolla Kohala-nimisellä alueella. Ko. alueelta löytyy paljon hotelleja ja resortteja, mutta niiden hinnat taitavat olla aika korkeita. Kohalassa ovat esimerkiksi Mauna Kea- ja Hapuna-rannat, jotka ainakin matkaopaskirjan mukaan ovat Big Islandin - ja ehkä jopa koko Havaijin osavaltion - hienoimmat.
Mauna Kea Beach.
Auringonlaskun aikaan Mauna Kean rannalla.
Mauna Kea ja Hapuna ovat mielestäni aivan samanlaisia. Ranta-alue ei ole mikään erityisen iso, mutta meren hiekkapohja on kyllä ihana. Molemmissa oli kiva uida, tosin itse en jaksaisi ko. rannoilla käydä kuin pari kertaa, mutta toki se ehkä kertoo enemmän minusta kuin rannoista. Molempien rantojen vieressä on hotelli (tai hotelleja, en ole varma).
Hapuna Beach.
Hapuna Beach State Park kaukaisuudesta.
Lisäksi tsekkasimme muutaman pienemmän rannan. Näissä mestoissa oli kivaa se, että paikalla oli paljon paikallisia. Itse asiassa varmaan suurin osa taisi olla paikallisia. He olivat tulleet avolava-autojensa, retkituoliensa, musiikkilaitteidensa ja jäätävän kokoisten kylmälaukkujensa kanssa viettämään aikaa rannalle.
Waialea/Beach 69 -ranta, joka oli pieni, mutta mielestäni paljon kauniimpi kuin perushiekkaranta.
Kua Bayn ranta, joka oli ehkä lempparini. Todella kirkasta ja lämmintä vettä sekä hiukan aaltoja.
Mauna Kea ja Hapuna ovat aikamoisia turistirysiä, mutta Big Islandin pienemmiltä rannoilta löytyy rauhallisempaa ja aidompaa meininkiä. Näitä pieniä rantoja saarella riittää, joten kyllä siellä jonkinlaista rantalomaa voi viettää, jos niin haluaa. Uskon kuitenkin, että upeita rantalomakohteita löytää lähempääkin (jos siis Suomesta käsin katsoo) ja halvemmalla - Big Island ei mielestäni ole pelkän rannallaloikoilun arvoista. Mutta paljon mukavampaa Big Islandilla rannoilla mielestäni oli kuin Oahu-saarella Honolulun pahimmassa turistirysämestassa eli Waikiki Beachilla, jossa meno oli tällaista:
Waikiki Beachilla ei saanut olla koskaan rauhassa eikä siellä varmastikaan törmää paikallisiin.
Parasta Big Islandin rannoissa oli superkirkas vesi. Kun seisoin niin, että vettä oli yli kainaloihin, pystyin selvästi näkemään omat jalkani hiekkapohjassa (olen 160cm, mutta minua 20cm pidempi mies näki myös vastaavassa paikassa pohjan). Olin etukäteen katsellut kuvista, ettei voi olla noin kirkasta ja turkoosia vettä. Mutta kyllä voi. Honolulun Waikiki Beachilla vesi olisi varmaan ollut kirkasta, mutta aallot ja pöllyävä hiekkapohja aiheutti sameuden. Vesi oli myös lämmintä sekä Big Islandilla että Honolulussa. Uimista jään kyllä Havaijilta kaipaamaan, etenkin kun täällä kotona lämpimässä meressä uimisesta kesällä voi vain haaveilla.

Vaikka Big Island ei ehkä ole paras paikka maata rannoilla, se on kuitenkin loistava paikka erilaisiin meriaktiviteetteihin. Löytyy snorklausta, sukellusta, jotain noiden välimuotoa (en nyt muista, mikä moisen toiminnan nimi on), haihäkkiuintia, uintia delfiinien kanssa, surffausta, boogie boardingia ja kaikkea muuta mahdollista. Me teimme yhden 4 tunnin snorklausretken. Se oli ehdottomasti yksi parhaimmista kokemuksista koko reissun aikana! Veneretki vei meidät Kealakekua Baylle Captain Cook -monumentille ja Pu'uhonua o Honaunaulle eli Place of Refugeehen (näistä molemmista kirjoitinkin jo ensimmäisessä Havaiji-postauksessa). Venematkan aikana näimme myös delfiinejä. Oli meidän molempien ensimmäinen kerta, kun näimme delfiinejä niiden oikeassa ympäristössä. Lisäksi reissuun kuului parin rannikon luolan tutkiminen, tosin niihin ajettiin vain sisään veneellä, eivätkä ne olleet isoja.
Snorklausretken vene. Firma on Sea Quest, jota ehdottomasti voimme suositella! Koska vene on pieni, ryhmäkoko on pieni, ja työntekijöillä on aikaa jutella ja ohjeistaa kunnolla. Mitään sulavaa meno ei tuolla veneellä ollut. Olin menomatkalla aika peloissani (ja matka kestikin jonkin aikaa), mutta paluumatkalla pystyin jo rentoutumaan. :D Pelastusliivejä ei käytetty, mutta niitä kyllä löytyi veneestä yhdestä laatikosta. En sitten tiedä, miten ne olisi saanut, jos vene olisi vaikka kaatunut. Havaijilla ei turhia murehdita selkeästikään.
Kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin snorklannut, ja minä olin vähän hermostunut. Snorklaus taitaa olla yksi maailman helpoimmista asioista, mutta jotenkin silti unohdin aina välillä, että voin hengittää siellä veden alla ja menoni olikin paikka paikoin aikamoista hengen haukkomista. :D Lilluin sellaisen kellukkeen kanssa (ks. yllä olevasta kuvasta - tosin minä en ole tuo nainen), jonka avulla moni aloittelija snorklasi. Kelluketta ei todellakaan olisi tarvinnut, sillä vesi oli niin suolaista, että siinä kellui ihan itsestään, mutta tunsin oloni turvattomaksi ilman sitä. Välillä kuitenkin hylkäsin sen, jotta pääsin voittamaan pelkoni ja sukeltamaan kunnolla veden alle. Korviin otti, vaikkei oltukaan syvyyksissä.

Suurin osa snorklaajista kantoi mukanaan vedenalaista digikameraa tai iPhoneaan vedenkestävässä pussukassa - olipa muutamalla jopa selfie-tikku, joita vähän nauroimme miehen kanssa. Me olimme kuitenkin retroja ja meillä oli kertakäyttöiset kamerat. Valitettavasti kuvat ovatkin kertakäyttökameran tasoa, eivätkä ole parhaimmillaan koneelta katsottuna.
Olimme molemmat ihan ällikällä lyötyjä merenalaisesta maailmasta. Oloni oli aika epärealistinen. Varsinkin Captain Cook -monumentilla snorklaus oli upeaa, sillä siellä oli todella paljon kaloja ja lisäksi korallit loppuivat siten, että niiden luota avautui suunnaton pudotus meren pohjaan. Värit pinnan alla olivat kauniita. En ollut tiennyt, että meri voi olla niin sinistä.
Tuosta alkoi sininen pudotus meren pohjaan, joka oli jossain kaukana syvyydessä.
Näitä kalaparvia riitti, ja ne houkuttelivat snorklaajat helposti perässään tällaisiin aivan liian mataliin kallioisiin vesiin, joissa kävi ikävät aallot ja joista oli sitten vaikea päästä pois.
Kävimme snorklaamassa myöskin Oahu-saarella Honolulussa yöpyessämme. Menimme Hanauma Bayhin, joka sijaitsee vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Honolulusta ja josta sai vuokrattua snorklauskamppeet. Hanauma Bay on kuulemma Oahun hienoin snorklauspaikka. Me olimme kuitenkin hieman pettyneitä, koska korallit olivat jotenkin harmaita ja tylsiä ja kalaparviakin oli vain vähän. Tosin syynä pettymykseen taisi olla vain se, että olimme aloittaneet snorklauksemme Big Islandin upeilla Captain Cookilla ja Place of Refugeella. Ehkä järjestyksemme oli vain väärä ja olisi pitänyt aloittaa vähän kälyisemmästä ja siirtyä siitä sitten loistavimpiin paikkoihin eikä päinvastoin.
Hanauma Bay Honolulun lähellä Oahu-saarella.
Mutta Hanauma Bayssa snorklatessamme törmäsimme isoon kilppariin eli honuun, joka tyytyväisenä uiskenteli meressä eikä välittänyt ollenkaan snorklaajista. Kävi todella hyvä tuuri, että satuimme osumaan samaan paikkaan kilpparin kanssa samaan aikaan. Saatoin ehkä vähän rakastua siihen.
Matkan paras uusi tuttavuus. Honuja ei saa häiritä ja maalla niistä pitää pysytellä 6 metrin päässä. Vedessä niiden lähelle saa ilmeisesti mennä, kunhan ei häiritse. Hanauma Bayssa jokainen snorklaaja joutuu katsomaan videon, jossa opastetaan, miten honujen ja korallien kanssa kuuluu toimia. 
En ollut ennen lomaa täysin vakuuttunut siitä, että ylipäänsä haluan päästä snorklaamaan Havaijilla, mutta nyt olen todella tyytyväinen, että kävimme. Ja itse asiassa nyt haluaisin päästä vain uudelleen snorkaalaamaan jonnekin. :)

4 kommenttia:

 1. Snorklaus on tosi kivaa! Parhaat paikat, joissa mä oon snorklannut ovat Punainen meri (Egypti) ja Galapagos-saaret. Voin suositella molempia. Ei toi Havaijikaan huonolta näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kivaa! Kummasti sitä jaksoikin aika kauan.

   Poista
 2. Kyllä näitä sun Hawaijin kuvia kattelee ihan ilokseen varsinkin kun näillä nurkilla lämpömittari on alkanu kovasti viihtyä nollan tienoilla.
  Tuskin osaan edes kuvitella, miltä tuntuu tavata tommonen honu ihan sen omassa elementissään meressä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Honu oli kyllä paras ja ihanin yllätys ikinä! :)

   Poista