sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Kun kalifornialaistunut ulkosuomalainen vierailee Suomessa, moni asia voisi mennä vähän pieleen...

Suomalaisuutta ei toistaiseksi ole saanut pois tästä suomalaisesta, mutta kyllä sitä vain törmää tilanteisiin, joissa tajuaa vieraantuneensa suomalaisesta arjesta ja elämästä ainakin jonkin verran. Kaliforniassa asuva ulkosuomalainen saattaa Suomessa vieraillessaan esimerkiksi...


 • ... tervehtiä englanniksi kanssakerrostaloasujaa ennen kuin muistaa, että on paikassa, jossa ihmiset todennäköisesti puhuvat suomea. Ensimmäinen erhe oli varmaan vain jo se tervehtiminen ylipäänsä. :D

 • ... tervehtiä lenkillä tuntematonta vastaantulijaa hymyllä ja nyökkäyksellä ja jopa pienellä sanalla. Yksi turkulainen taisi pelästyä ja pahasti. 

 • ... pyytää anteeksi englanniksi, kun vahingossa osuu ohikulkijaan Turun Keskiaikamarkkinoilla.

 • ... ylipäänsä pyytää anteeksi, kun vahingossa vähän hipaisee ohikulkijaa.
Onneksi tuli kalifornialaisen kotoinen olo, kun näköjään nykyään Suomessakin on pussissa olevaa salaattia ja maitotölkeissä korkit. Salaatti ei sentään ollut valmiiksi paloiteltua ja pestyä, kuten Kaliforniassa. 
 • ... miettiä, mistä pankkiautomaatista saa nostettua rahaa, ennen kuin muistaa, ettei eri suomalaisilla pankeilla ole omia erillisiä automaatteja, vaan siitä yhdestä automaatista voi nostaa aina lisämaksuitta, oli pankki mikä tahansa. 

 • ... viettää suihkussa tovin jos toisenkin ennen kuin hoksaa, että hei - tämän suihkunhan saa otettua käteen, jolloin peseytymisestä ja huuhtelusta tulee huomattavasti helpompaa.

 • ... kääntyä punaista päin oikealle liikennevaloissa ennen kuin tajuaa sen olevan laitonta. Mutta miksi ihmeessä siinä risteyksessä pitäisi tönöttää tilaa viemässä, kun kerta oikealle olisi täysin vapaa risteys kääntyä mutkattomasti?

 • ... ajaa ylinopeutta moottoritiellä ennen kuin muistaa nopeusrajoitusten oikeasti olevan rajoituksia, joita ihmiset lainkuuliaisesti noudattavat. 
Amerikkaruoka on valloittanut Suomea entistä enemmän. Turussa tuntuu olevan monessa uudessa (trendi)ravintolassa kauhea määrä erilaisia burgereita ruokalistoilla. Mikä juttu sekin on? Ja miksi? Haluan ihanaa suomalaista ruokaa enkä mitään burgereita...
 • ... melkein lähteä jumppaan äitin luota jumppakengät jalassa ennen kuin muistaa, että Suomessa sisäliikuntakengät ovat sisäliikuntakengät ja ne vaihdetaan jalkaan vasta siellä kuntosalilla. 

 • ... odottaa kassalla sitä, että kassa tai pakkaajatyöntekijä auttaisi ostosten pakkaamisessa ennen kuin muistaa, että ostokset pitää ihan itse pakata ja ettei mitään pakkaajatyöntekijöitä edes ole (paitsi ehkä jouluna isoissa marketeissa). 

 • ... ihmetellä roskisten edessä, miten ihmeessä kierrätetään. On roskat ja sitten kierrätettävät. Kaksi roskista siis. Mitäs ne kaikki muut roskalaatikot olivatkaan...?

 • ... jättää hedelmät punnitsematta, koska nehän punnitaan kassalla.
Korvapuusti kokosarjaa amerikkalaisen iso. Tuli kotoinen olo tästäkin. Muistelin kaikkien herkkujen Suomessa olevan mikkihiirelle tarkoitettuja, mutta näköjään muistin väärin. 
 • ... kieltää koiraa pissaamasta tolppien ja lyhtypylväiden juureen, kunnes huomaa jokaisen vastaantulijan koiran pissaavan juuri niihin paikkoihin. (Ennen kuin joku kysyy, niin tietääkseni koirien pissattaminen pylväiden juureen ei edes ole Piilaaksossa kiellettyä, mutta ei siellä kyllä pahemmin mitään katuvalojakaan ole joka metrin välein, haha. Eikä minulla edes ole koiraa siellä. En siis tosiaan tiedä, mistä tämä kieltäminen yhtäkkiä ilmestyi mieleeni.)

 • ... seistä ravintolan ovella kauan ihmetellen, miksei kukaan tule palvelemaan, kunnes huomaa, ettei mitään pöytiin saattajaa ole, vaan pöytiin vain mennään itsenäisesti.

 • ... ihmetellä lyhytsanaista palvelua ravintolassa (tarjoilijan ilmestyessä ainoastaan kysymään "Ja mitäs saisi olla?") ja julistaa palvelun tylyksi ennen kuin ehtii muistaa, että Suomessa vain mennään heti asiaan sen kummempia turhia löpisemättä.


Nämä kaikki eivät ole tapahtuneet minulle tällä reissulla. Osa on tapahtunut aiemmin. Punaista päin ei kukaan onneksi ole oikeasti kääntynyt, mutta melkein kyllä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti