perjantai 7. marraskuuta 2014

Amerikkalaisissa ruokakaupoissa

Palataan taas pitkästä aikaa arkisiin asioihin! Tämä syksy on ollut niin täynnä tapahtumia, että nämä arkipostaukset ovat jääneet vähemmälle. Älkää huoliko - minulla on kyllä aikomus kertoa niistä lupaamistani kuntosaleista ja leffateattereista ja vaikka mistä, kunhan kerkiän. Mutta kerrotaanpa nyt ensin amerikkalaisista ruokakaupoista.

Jos mietin, mihin täällä Kaliforniassa on vaikea tottua, niin yksi vastaus voisi olla, että ruokakauppoihin. Juuri ruokakaupassa koin ensimmäisen kerran kauhean paniikin siitä, miksi minä olen täällä, täysin vieraassa maassa ja kummallisten asioiden keskellä. Tämä kohtaus tapahtui jo ensimmäisten päivien aikana ja oli aika voimakas. Yritin epätoivoisesti miettiä, mitä voisimme syödä, ja etsiä jotain edes vähän tutun näköistä. Mutta kaikki näytti oudolta ja erilaiselta.

Totta kai täkäläisiin ruokamarketteihin on jo tottunut, itse asiassa niinkin pahasti, että minun on vaikea kirjoittaa tätä postausta ja miettiä, mikä täällä kaupoissa on erilaista kuin Suomessa, koska olen jo osittain unohtanut. Mutta silti kaipaan edelleen kamalasti Suomen lähi-Prismaamme ja muita ruokamarketteja, joista aina tiesi löytävänsä jotain tiettyä haluamaansa ja joissa tuotteet olivat erilaisista kauppaketjuista huolimatta samanlaisia, tuttuja ja turvallisen oloisia.
Tällaiset kaupasta löytyvät varoituskyltit eivät missään määrin anna minulle lisää uskoa Amerikan ruokatuotteita kohtaan...
Me käymme täällä säännöllisesti kahdessa eri kaupassa: Safewayssa ja Trader Joe'ssa, jotka molemmat ovat kooltaan pieniä. Alussa kävimme jonkin verran myös Targetissa, mutta nykyään vierailemme siellä vain harvoin. Kerron näistä kaupoista kohta lisää. Huomioni jenkkimarketeista perustuvat siis vain näihin kauppoihin ja suurin osa perustuu Safewayhin, jossa käymme ehdottomasti eniten.
Onneksi ei tarvitse lähteä erikseen jonottamaan Alkoon kauppareissun päätteeksi.
Amerikkalaisista ruokakaupoista tuntuu tietyllä tasolla saavan kaiken, mutta sellaisia suuria Prismojen tai Citymarkettien tapaisia supermarketteja ne eivät ole. Ruoan ja päivittäistavaroiden lisäksi jenkkikaupoista löytyvät sekä miedot että vahvat alkoholit, kummallisen hyvät valikoimat kukkia ottaen huomioon kauppojen pienen koon, käsikauppalääkkeet, reseptilääkkeet ja usein myös kahvilan kahvin, sillä monen Safewayn ja Targetin sisällä on Starbucksin tiski. Targetista saa myös vaatteita ja elektroniikkaa ja oikeastaan kaikkea, mitä arkielämässä tarvitsee.
Kukkia Safewayssa.
Ennen tänne muuttoa olin kuitenkin lukenut joidenkin ulkosuomalaisten blogeista, että ruokaostokset Amerikassa täytyy usein hoitaa useassa eri kaupassa, sillä yhdestä kaupasta ei aina saa kaikkia tarvitsemiensa tuotteita. Tietyllä tavalla tämä ei mielestäni pidä paikkaansa, ei ainakaan meidän kohdallamme. Me kuulumme niihin laiskoihin suunnittelukyvyttömiin ihmisiin, jotka käyvät noin joka toinen päivä kaupassa, koska eivät jaksa vaivata aivonystyröitään tulevaisuutta kovinkaan pitkälle miettien, mutta ei meidän tarvitse koko aikaa ravata useassa eri kaupassa.
Safeway.
Meidän arkeemme kuuluva lähikauppamme on Safeway, josta saamme ostettua lähes kaikki arjessa tarvittavat ruokatarvikkeet. Ihan kaikkea emme sieltä saa, joten siinä mielessä usean kaupan tarve pitää paikkaansa. Kuitenkin Safewaysta saisi nekin tuotteet, jotka me haemme muualta, jos hyväksyisi Safewayn valikoiman. Eli siis jos ei turhia nirsoile, ruokaostostensa kanssa voisi pärjätä yhdelläkin kaupalla aika pitkälle. Tosin me emme ole mitään kovin innokkaita kokkailijoita, joten voi olla, että paljon erilaisia ruokia valmistavat ja leipovat ihmiset joutuvat käymään useassa eri kaupassa. Ja tietenkin hintavertailut saattavat aiheuttaa sen, että jotkin tuotteet kannattaa hakea toisesta kaupasta.

Safeway on ketjukauppa, joka keskittyy lähinnä pelkästään ruokaan ja päivittäistavaratuotteisiin, kuten kosmetiikkaan ja siivoustarvikkeisiin. Vähän niin kuin joku suomalainen S-market tai vastaava, sillä erotuksella tietenkin, että sieltä saa kaikki lääkkeet ja alkoholit. Safewayssa on hyvä ja kattava hevi-osasto sekä lihaa ja kalaa myyvä tiski. Orgaanisia tuotteita ja luomua on paljon tarjolla.
Safewayn hevi-osastoa.
Meidän lähi-Safewaymme on auki 24/7, ja matkaa sinne on noin kolmisen kilometriä suuntaansa. Me luonnollisesti ajamme matkan autolla, koska ei tuolla voi kävellä. Safeway sijaitsee Santa Claran kaupungissa, sillä asumme aivan kaupunkien rajalla.
Safewayssa.
Safeway ilmoittaa useille tuotteilleen kaksi eri hintaa: on "tavallinen hinta" ja sitten club price. Laitoin tuon tavallisen hinnan heittomerkkeihin, koska se on mielestäni täysin huijausta. Tavallinen hinta on yleensä naurettavan korkea ja epäilen, ettei kukaan maksa sitä, sillä Safewayn klubikortin saa vain tiskille kävelemällä ja yhden lapun täyttämällä. Klubikortilla saa halvemman hinnan lisäksi erilaisia tarjouksia, joista lisää kohta. Jokaisessa Safewayn kuitissa lukee kauniisti, kuinka paljon säästettiin, kun shoppailtiin klubikortilla Safewayssa. Mainitsinko jo riittävän pontevasti, että koen tämän systeemin täysin kusetukseksi ja epäilen sitä koko sydämelläni?
"Tavallinen hinta" $3.69. Joo niin varmaan... Kuka hullu maksaa salaattipussista (jonka hinta tämä on) noin paljon? Klubikortilla saa pussin hintaan $2.50 tai kaksi pussia vitosella. Tämä näyttää tarjoukselta, muttei ihan ole sitä. Tähänkin tulee selitys kohta.
Meidän toinen peruskauppamme on Trader Joe's, jossa käymme ehkä kerran tai pari viikossa. Haemme sieltä yleensä leipää ja jauhelihaa, koska nämä tuotteet ovat Safewayssa vähintäänkin epäilyttäviä. Lisäksi Trader Joe'sta haetaan meidän kotitalouden karkit. Karkit ovat tietenkin täysin järkeenkäypä syy ajaa 20 kilometriä edestakaisin, sillä lähin Trader Joe's sijaitsee meiltä noin 10 kilometrin päässä. Motarilla matka taittuu kuitenkin nopeasti, ellei ole törkeä ruuhka-aika (jostain kumman syystä olemme monta kertaa olleet menossa kauppaan juuri tuohon ruuhka-aikaan).

Trader Joe's on Safewayn tavoin luonnollisesti ketjukauppa, mutta ei niin yleinen. Trader Joe'ssa taitaa olla pelkästään luomua ja orgaanisia tuotteita, mutta toisaalta siellä on myös paljon ulkomailta tuotuja tuotteita, kuten ihania australialaisia lakuja ja myös Pandan lakuja (en ole kertaakaan ostanut Pandaa, mutta aussilaisia otan mukaani hyvinkin usein). Trader Joe's yrittää ainakin maineeltaan olla ympäristöystävällinen. Me olemme käyneet vain yhdessä liikkeessä ja se on hyvin pieni sekä aivan äärettömän sympaattinen ja söpö sisältä. Kuvia ei nyt valitettavasti ole. En tiedä, ovatko Trader Joe'sit aina yhtä pieniä. Päivittäistavaroita meidän lähimmästä kaupastamme ei löydy paljoa, lähinnä jotain pesuaineita. Sen sijaan kattavat luomuviinivalikoimat siellä on.
Target.
Target-ketjukauppa on täysin erilainen kuin Safeway tai Trader Joe's. Targetin ruokaosasto on minimaalinen, eikä sieltä saa oikein mitään tuoretta. Ruokien sijaan Targetista löytyy paljon vaatteita, leluja, elektroniikkaa ja muuta sälää. Vähän niin kuin jostain Anttilasta.
Targetissa. Pahoittelut epäselvästä kuvasta. Otan nämä kuvat aina nopeasti, koska onhan se nyt vähän epäilyttävää valokuvata kaupassa.
En oikeastaan tiedä, mitä enää nykyään käymme ostamassa Targetista. Ehkä joskus jotain siivoustarvikkeita, koska ne ovat siellä vähän halvempia kuin Safewayssa. Mutta harvoin me Targetissa käymme.
Targetin surkea hevi-osasto.
Näiden kolmen ruokakaupan lisäksi käymme säännöllisen epäsäännöllisesti Costcossa. Se on ikään kuin tukkuliikekauppa ja on kyllä niin mielenkiintoinen, etten edes yritä selittää sen syvintä olemusta tähän postaukseen. Costco ansaitsee ehkä ihan oman postauksensa.

Muutaman kerran olemme käyneet myös Whole Foodsissa. Tämä ketjukauppa oli meille tuttu jo lomamatkojen ajalta. Se on kaikkien luomu- ja viherpiipertäjien ja joogaajien paratiisi. ;) Täällä on aivan sairaan hauska kirjoitus Whole Foodsista, mutta kirjoitus ei ehkä aukene sellaiselle, joka ei ole koskaan käynyt kyseisessä kaupassa. Jutun tämä lause kiteyttää Whole Foodsin meininkiä: "I'm not rich enough to have dietary restrictions." Whole Foodsista löytyvät ainesosat niin perusluomuelämään kuin kaikkiin mahdollisiin trendivillitysluomuruokavalioihin ja -dietteihinkin, mutta vain niille, joilla rahaa riittää. Whole Foods ei nimittäin ole mikään ihan halpa paikka. Tai näin olen kuullut. Me käymme siellä niin harvoin, etten oikeastaan edes tiedä, mitä perusruoka siellä maksaa. Mielestämme Safeway tarjoaa aivan samoja luomujuttuja ja orgaanisia tuotteita kuin Whole Foodsikin, mutta halvemmalla. Mutta Whole Foods vetää varmaan asiakkaita yhtä paljon maineellaan kuin liikkeiden sisällöllä... Whole Foods on muuten toistaiseksi ainoa paikka, josta saa maitorahkaa. Voi miten kaipaankaan maitorahkaa! En silti kertaakaan ole ostanut sitä, sillä sen hinta on taivaallinen ja pärjäähän tässä ilmankin.

Mutta minkälaista amerikkalaisessa ruokakaupassa sitten on? Keräsin tähän vähän sellaisia erikoisuuksia, joita olen huomannut, kun yritän verrata suomalaisiin kauppoihin:

- Kaikki hinnat täällä ilmoitetaan ilman veroa, kuten olen jo kertonut. Ruokatuotteisiin veroa ei tule, mutta päivittäistavaroihin sen sijaan tulee lisää hintaa kassalla.

- Pakkauskoot Safewayssa, Trader Joe'ssa ja Targetissa ovat monissa tuotteissa aikalailla samanlaisia kuin Suomessakin eli kahden aikuisen taloudelle välillä liian suuria. Mutta kyllä niitä naurettavan isoja pakkauskokojakin löytyy.

- Jenkit rakastavat kaikenlaisia paljousalennuksia. Etenkin Safewayssa on koko ajan näitä klubilaisten "buy one, get one" -alennuksia. "Buy 1, get 1 free." "Buy 2, get 2 free." Itse en aina tajua, mikä järki näissä on, etenkään niiden isojen pakkauskokojen tuotteiden kanssa. Kuka tarvitsee kahta yli litran tönöä jotain vaniljan makuista kahviin laitettavaa mömmöä? Tai kahta jäätävän kokoista öljypulloa? Tai kun mennään tuohon "Buy 2, get 2 free" -linjalle ja kotiin on roudattava neljä pakettia jotain ties-mitä ikuisuuden kestävää tuotetta...
Ai miten niin me juodaan muka liikaa limsaa? Pakkohan näitä nyt oli ottaa neljä laatikkoa, kun kaksi pakettia ostamalla kolmas ja neljäs tulivat ilmaiseksi... Näiden hinta yhteensä on noin $10 eli noin 8 euroa. Yhdessä laatikossa on 12 tölkkiä. 
- Jos Safewayssa on tarjous tyyliin "kaksi purkkia hintaan $5", niin vain sen yhdenkin tuotteen ostamalla saa sen hintaan $2.5, vaikka oikea hinta yhdelle tuotteelle olisikin $3. Suomessa näin ei taida koskaan olla.
10 tölkkiä tomaattikastiketta kympillä. Tai sitten ihan vain yksi tölkki dollarilla. Ja ei-klubilainen maksaa taas $1.79.
- En tiedä, voiko kahta edellä mainittua tarjoustyyppiä kutsua tarjouksiksi, koska ne ovat lähes koko ajan voimassa. Noissa hintalapuissa näkyy päättymispäivämääriä, mutta aina hyllyihin ilmestyvät uudet, samanlaiset laput uusilla päivämäärillä. Täällä ei selvästikään tunneta mitään lakia, joka säätelisi sitä, miten kauppiaat saavat ilmoittaa tarjouksia ja alennuksia. Tuotteet voivat aina olla "tarjouksessa".

- Erilaisia kuponkitarjouksia on myös. Täällä kaikenmaailman kuponkeja tunkee postiluukusta koko ajan. Targetissa yleensä aina kuitin mukana käteen tulee kuponkeja seuraavaa ostosreissua varten. Paras on kuitenkin se, että kaupassa jonkun tuotteen kohdalla saattaa olla kuponkiteline: Ota tästä kuponki, jolla saat tämän tuotteen näin ja näin paljon edullisemmin! Mikä pointti tässä on? En osaa sanoa.
Ostimme mantelimaitoa, jonka hinnasta lähti vähän pois, kun nappasimme maitokaapissa kiinni olevasta kuponkikoneesta alennuslapun kassalle. Ehkä tällainen "tarjous" saa jonkun ostamaan tuotteen helpommin?
- Hedelmiä ja vihanneksia ei kaupoissa punnita itse, vaan kassa punnitsee ne. Hintaa ei siis saa tietää ennen kuin vasta kassalla. Jotkin hedelmät, esimerkiksi viinirypäleet, on välillä pakattu valmiiksi rasioihin ja niistä ilmoitetaan vain hinta per lbs, eikä rasioihin tietenkään ole merkitty painoa. Yllätys kassalla voi siis olla suuri, kun lopullinen hinta ilmestyy näkyviin. (Tosin Safewaysta kyllä löytyy hevi-osastolta vaaka, jossa voi itse käydä punnitsemassa.)

- Hedelmien kanssa läheskään kaikki eivät muuten käytä pusseja, vaan heittelevät hedelmänsä kärryn tai korin pohjalle irtoimenaan. Luonto kiittää.

- Tavarat ovat välillä ihan kummallisessa järjestyksessä, etenkin Safewayssa. Joitain tuotteita, esimerkiksi muroja, saattaa löytyä monesta eri paikasta randomisti tyrkyllä, esimerkiksi kylmäosastolta. Koko valikoima on kuitenkin jossain ihan eri paikassa. Tällaista näkee huomattavasti enemmän kuin Suomessa, jossa tyrkyllä olevat tuotteet ovat yleensä jossain kassojen lähellä. Ja yksi suurimmista mysteereistä meille on edelleen se, että liha- ja kanaliemikuutiot ovat yhdessä samassa paikassa, mutta kalaliemiä ei näy missään. Meillä ei edelleenkään ole mitään hajua, missä kalaliemet ovat...
Osta tästä vähän lihaa ja viskiä sen kyytipojaksi. Kuva Targetista.
- Tuotteet vaihtuvat hirveän usein. Jos tällä viikolla kaupasta löytää jotain kivaa, ensi viikolla sitä ei välttämättä enää ole eikä tule.

- Tarvittavien tuotteiden löytämistä vaikeuttaa myös se, että tavaroiden järjestys Safewayssa muuttuu kohtalaisen usein. Eli aina ei voi tietää, onko haluama tuote vain kadonnut jälleen valikoimasta vai onko sen paikka tänään vain jossain ihan muualla kuin toissapäivänä.

- Ostoksia ei tarvitse itse pakata, vaan myyjä tai erillinen pakkaaja pakkaa ne. Yleensä pakkaaminen itse ei edes onnistu, vaikka oma kassi olisi mukana, sillä myyjä pyytää kassin itselleen heti ennen kuin alkaa ottaa ostoksia. Jos on erillinen pakkaaja, siinä saa kyllä aika omituisia katseita muilta, jos yrittää itse mennä sinne hihnan päähän pakkaamaan. Täällä vain seistään kiltisti ja odotetaan, kun (alipalkatut?) työntekijät hoitavat kaiken.

- Safewayssa myyjät ja pakkaajat pakkaavat ostokset tsiljoonaan eri muovipussiin. Ensin luulin, että tämä johtuu siitä, että ne pussit ovat niin pieniä, heikkoja ja ohuita, etteivät kestä montaa tuotetta, mutta sitten aloinkin hahmottaa, että tuotteet taidetaan pakata vähän niin kuin tuoteryhmittäin: vihannekset ja hedelmät omaan, maitotuotteet omaan, lihat omaan ja niin edelleen. Tosin emme käyttäneet näitä Safewayn ihmiskassoja kuin ihan alussa ja sitten siirryimme itsepalvelukassoihin, joten en ehtinyt tutkailla pakkaustapoja kauhean tarkkaan. Mutta kyllä ne Safewayn pussit oikeasti ovat todella ohuita eivätkä kestä paljoa tavaroita ja ovat jo kotiin tullessa yleensä täynnä reikiä ja usein täyttä kierrätyskamaa. Hullua touhua.
Kahden henkilön kotitalouden viikon ostokset? Ei suinkaan, vain kahden päivän kamat. Pusseja taitaa olla 8 kappaletta. Ja yhdestä pussista saattaa löytyä kaksi tuotetta. 
Tähän muovipussihulluuteen on kuitenkin tulossa loppu, sillä Kalifornian kuvernööri on juuri tämän syksyn aikana allekirjoittanut lain, joka kieltää muovipussit kaupoissa koko osavaltiossa. Tällä hetkellä Kalifornian kaupungit suhtautuvat muovikasseihin vielä eri tavoin: joissain kaupungeissa muovipussit on jo kielletty. Meidän Santa Clarassa olevassa lähi-Safewayssamme muovipusseja yhä on ja ne ovat ilmaisia, mutta sen sijaan San Josessa olevassa lähi-Targetissamme ja lähi-Trader Joe'ssamme on vain paperisia maksullisia kasseja. Tosin en itse asiassa tiedä, onko tämä pussiasia kauppa- vai kaupunkikohtaista vai sekä että. En ole käynyt Safewayssa sellaisessa kaupungissa, jossa muovipussit olisivat jo kiellettyjä, joten en tiedä, minkälainen meno niissä on.

Muovipussit kieltävä laki tulee voimaan kesällä 2015 isoissa ruokamarketeissa ja tavarataloissa ja vuonna 2016 pienemmissä kaupoissa. (Lähde.) Loistava päätös jälleen tältä osavaltiolta!

- Koska muovipusseja tosiaan helposti kertyy monta kappaletta, pakkaaja saattaa joskus kysyä, tarvitseeko asiakas apua kassien kanssa ulkona. Kun minulta ensimmäisen kerran kysyttiin "Do you need help with these outside?", en ollut uskoa korviani. Öh, kiitos ei, olen ihan terve ja liikuntakykyinen aikuinen, joten ehkä pärjään yksinkin autolle asti. Sitä paitsi eihän siellä kotonakaan ketään ole kantamassa kasseja autolta kotiin sisälle.

- Ja kyllä, ne kaupankassat juttelevat. Vähintään se tavallinen "How are you?", mutta joskus myös jotain muuta. Yksi yleisin kysymys on "Did you find everything okay today?". En ole vielä kertaakaan osannut myöntää, että en, en muuten löydä liikkeestänne taaskaan sitä, mitä etsin. En tiedä, mitä kassa sanoisi, jos toteaisin näin - pitäisi varmaan kokeilla.

Toki niitä hiljaisiakin kassoja löytyy, mutta pääasiassa meininki eroaa Suomesta jo siinä, että kassan kanssa tervehditään, kysellään nuo perusjutut ja hyvästellään iloisesti ja automaattisesti. Me tosiaan asioimme itsepalvelukassojen kanssa Safewayssa, koska ne ovat tehokkaita ja koska meillä meni aika nopeasti hermot siihen "I'm great, how are you?" -lauseen hokemiseen.

- Ostoskärryjä jätetään kauppojen pihoilla milloin minnekin, yleensä parkkiruutuihin tai pusikoihin. Amerikkalainen taitaa olla niin laiska, ettei jaksa viedä kärryä takaisin omalle paikalleen. Paitsi että meidän lähikaupassamme asioivat kyllä nämä Piilaakson lukuisat maahanmuuttajat enemmän kuin amerikkalaiset...
On hitsin hauskaa, kun on juuri kääntämäisillään auton parkkiruutuun ja sitten tajuaa, että joku on jättänyt ostoskärryt ruutuun niin, ettei auto mahdu siihen parkkiin. Jos jonkinlainen kivetys löytyy niin kuin tässä kuvassa, moni sentään tunkee ne kärryt kivetykselle.
- Joka arki-ilta Safewayn pihalla on tilanne, joka Suomessa on vain jouluisin tai ennen pitkää pyhää (jos silloinkaan): autoja etsimässä parkkipaikkaa ja odottamassa, että joku lähtee. Me edelleen välillä yllätymme siitä, miten kauhean täynnä parkkipaikka on. Tosin tässä pitää huomioida se, että 1) parkkipaikka on kohtalaisen pieni, ja 2) Safeway sijaitsee strip mallilla eli liikkeiden ja ravintoloiden pienessä keskittymässä, mikä pahentaa parkkitilannetta. Kaikki pysäköijät eivät siis ole tulossa kauppaan.
Strip mall eli ulkoilmaostari, jossa Safeway sijaitsee. Lisää näitä kanariansaarifiilistaloja...
Entä minkälaisia tuotteita jenkkikaupoista sitten löytyy? Siihen vastauksia seuraavalla kerralla! Silloin selviää myös se, miksi Safewayn jauheliha on ällöttävää ja miksi karkkeja varten pitää ajaa 20 kilometriä. :)

12 kommenttia:

 1. Me käymme hyvin harvoin jos koskaan Safewayssa ostoksilla, se on vähän niinkuin Alepa eli jos mikään muu kauppa ei ole auki niin sitten sinne:) Sitä asiakaskorttia ei muuten saa jos ei ole osoitetta tai puh.nroa täällä joten jotkut sen täyden hinnan maksavat niistä kanta-asiakastarjouksistakin :)

  Me käydään Costcossa, Fresh Marketissa (löytyy myös Pandan lakuja) ja Whole Foodsissa ruokakaupoilla. Costco on ainoa jonne tarvitsee asiakaskortin. Freshmarkettiin ja Whole Foodsiin ei tarvita. Suosittelen!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä, miten nää kauppavalinnat vaihtelee suomalaisilla niin paljon. :) Tosin varmaan monella menee asuinalueen ja lähimmän kaupan mukaan valinnat...

   Ja okei, myönnettäköön, että ehkä joku maksaa täyden hinnan Safewayssa. Turistit. Ja ehkä joku jostain toisesta ei-Safewayta omistavasta osavaltiosta käyvä. :D

   Tuo Fresh Market onkin pitänyt tsekata jo pitkän aikaa, mutta ei olla vielä ehditty (tai siis jaksettu).

   Poista
  2. Fresh Market on kiva kauppa mutta aika kallis, samoin kuin Traders Joe ja miellän ne enemmän pieniksi erikoisherkkukaupoiksi. Whole Foods ei mun mielestä ole yhtä kallis ja se on tätä nykyä todella suosittu ruokakauppa. Kannattaa katsoa hinnat tarkkaan ja myös ne määrät, netistä löytyy sivut. Tarjouksia on jatkuvasti ja niitä varten ei tarvita kuponkeja eikä kortteja:)

   Mua nauratti tuo ituhipit:DDD Täällähän on suuri määrä ihmisiä jotka kasvattavat ruuan omalla pihalla kun ilmasto on siihen suotuisa, samaa tyyppiä kuin Välimeren ilmasto. Varsinkin aasialaissyntyiset näyttävät tehneen puutarhoistaan varsinaisia hyötytarhoja...minäkin olen saanut lahjaksi kaikenlaisia puutarhanantimia lasten luokkakavereiden vanhemmilta mutta en oo kehdannut sanoa etten tiedä mitä ovat. Joidenkin aasialaissyntyisten englanti on niin sellaista ettei siitä saa selvää vaikka kuinka yrittäisi kuunnella tarkkaan...

   Poista
  3. Mitä, onko Trader Joe's erityisen kallis? Voi ei, mä on siis ihan pihalla. :D Tosin me ei kyllä osteta sieltä kuin paria tuotetta, joten ehkä sen takia en oo kiinnittänyt huomiota. Ja mun käsitys Whole Foodsin kalleuteen perustuu siis ihan kuulopuheisiin, kuten kirjoitin.

   Meidänkin apartment-kompleksista monelta löytyy parvekkeelta ties mitä puskia. Ja pieniä sitruuna- ja limepuita. Ilmasto on kyllä täydellinen tällaiseen - vähän jopa harmittaa, kun ei itse ole mikään edes lievä viherpeukalo.

   Poista
 2. Ehkä sitä lähiprismaa/valintataloo ei kannata kauheesti ikävöidä. Lähimmissämme on ”asiakkaiden pyynnöstä” tehty remontti. Kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä käämit kärähtelee kun epätoivoisena hakee sitä kujaa mistä ne koiranmurot/vessa- ja talouspaperit nyt näillä ”uusilla asetuksilla” löytyy.

  Tuota jäin miettimään, että entä jos sieltä kotimarketin leivänpäällistiskillä törmäisikin pakettiin, jonka valmistaja tunnustais, että ”joo voi tää aiheuttaa syöpää”. Mutta meillähän on E-koodit.

  Ihan oli pakko tarkistaa. Jääkaapista löytyi kahta eri(eläin)leikkelettä. Oli niissä paketeissa kaksi yhteistä koodia. Plus ne viisi, jotka eivät ilmeisesti sopineet yhteen kaksi/neljäjalkaisesta eläimestä jalostettuun.

  Safewayn sisäänkäynti näyttää kyllä aika söpöltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla olikin mielessä se, että sä inhoaisit Safewayta totaalisesti, koska siellä jotkin tavarat löytyvät milloin mistäkin välistä. Ja jos siellä Suomessa onkin E-koodeja, niin täällä myrkkyjä vasta käytetäänkin.

   Safewayn sisäänkäynti on ehkä söpö, jos ei ole nähnyt niitä tuhansia muita saman näköisiä ja saman värisiä taloja. Täällä kaikki näyttää tuollaiselta. Piilaakson arkkitehtuuria parhaimmillaan, köh...

   Poista
 3. Mä oon yks niistä, jotka käy monessa eri kaupassa. Omat lempparit on Trader Joe's ja Sprouts, kun niistä tuntuu löytyvän eniten organic juttuja. TJ on kyllä vähän liian kallis (viimeksi meni n. $100 kahden hengen ostoksiin, vaikka tuntu, ettei mitään ostettukaan..), mutta onneks se ei oo niin lähellä että siellä tulis kaikki ruokaostokset hoidettua. Vons ja yks paikallinen kauppa on meidän lähikaupat, joiden lisäks käydään vielä Smith'sissa. Ja välillä Targetissa kans, mut sieltä ei tuu tosiaan ruokaa ostettua. Mä meen myös tarjousten perässä, toi couponing oikeesti kannattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sprouts kuuluu myös niihin, jotka mun pitäisi tsekata. En oo vielä käynyt. Jotenkin sitä vain on jämähtänyt tuohon Safewayhin, kun se kelpaa meille hyvin.

   TJ:n hinnat alkaa nyt hirvittää mua. Onneksi ei osteta sieltä kuin vain paria asiaa.

   Poista
  2. Ai niin, onko sulla joku oma julkinen blogi? Kun ei mulle ainakaan sun profiilissa näy sellaista. :)

   Poista
  3. Ei oo blogia, se on ollu tässä jo muutaman vuoden tekeillä... Että saa nähdä koska saan aikaseksi ihan oikeasti tehdä jotain sen suhteen :D Tuntuu vaan et täällä on jo niin tuttua, että ei sitä oikein osais mitään kirjottaa.

   Poista
 4. Täällä Saksassa on sama juttu tuon kalaliemikuution kanssa. Ehkä se on joku suomalainen juttu käyttää niitä :) Tutkin netistä, että kalalientä ei kait saa kuin jonkinlaisena valmiina nesteenä, joka maksaa suhteettoman paljon. Tulin sitten siihen tulokseen, että raahaan Suomesta tutut ja turvalliset kuutiot mukanani saksaan. Samoin kuin kardemumma-pötköt pullia varten, sekään kun ei ole täällä samanlaista :)

  Myös tuo useassa eri kaupassa käynti on täällä saksassa tuttua. Aluksi olin kovasti sitä vastaan ja ihmettelin mistä kaikkea tarvitsemaani edes löydän, mutta kumma vaan siihen on jo ihan tottunut. Suomessa ei ikinä tullut mieleenkään marssia ensin prismaan ostamaan leipää ja se leipäpaketti kainalossa siirtyä sittariin muille ostoksille ilman, että joku luulisi että olen sen sieltä varastanut. Täällä kuitenkin on ihan luonnollista mennä kassit pursuen kauppaan eikä kukaan kysele, mitäs siellä kassissa on... :)

  PS. Nämä sun arkijutut on kyllä niin mun suosikkeja!

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole googletellut, mut epäilen, ettei myöskään täällä ole kalaliemikuutioita olemassa, ehkä vain sellaisia nesteitä. No, eipä olla kaivattukaan niitä yhden kerran jälkeen. Tosin Suomestahan niitä sitten voisi kantaa mukanaan. :) Kardemumman kanssa täällä on samoja ongelmia kuin sielläkin. Tai näin olen kuullut - enhän mä sellasta mihinkään tarvitse, kun en mitään leivokaan. :D

   Kiva kuulla, että nämä postaukset ovat sun lemppareita. Yritän siis tarjota näitäkin paljon! :) Ja mahtavaa kuulla Saksan-kokemuksista. Siellä on varmasti moni asia eritavalla kuin Suomessa ja ehkä enemmän niin kuin täällä.

   Poista