maanantai 6. lokakuuta 2014

Ilmassa on kurpitsajuhlan tuntua

Halloween tekee tuloaan ja sen kyllä huomaa. En ole aikaisemmin paljon ajatellut sitä, miten iso juhla Halloween mahtaa amerikkalaisille olla, mutta nyt totuus iskee vasten kasvoja aikamoisella voimalla.

Kaikenmaailman kurpitsanaamoja ja kauhuasuja näkyi joissain kaupoissa jo elokuun alussa. Ihan niin kuin joulukin, Halloween taitaa käytännössä saapua aika paljon aikaisemmin kuin oikeasti saapuu. Kun palasimme syyskuun puolessa välissä lomalta, homma oli kaupoissa räjähtänyt käsiin. Nyt kaupat pursuavat Halloween-kamaa! Löytyy koristeita ja asuja. On kurpitsajauhoja, kurpitsamuroja ja -mysliä, kurpitsakeksejä, kurpitsaleipää, kurpitsapesuaineita, kurpitsasaippuaa... oikeastaan kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Hyllykaupalla ja metreittäin.
Mekin lähdimme eilen sunnuntaina etsimään vähän Halloween-fiilistä. Suuntasimme Half Moon Bay -rannikkokaupunkiin, jossa kuulemani mukaan on paljon kurpitsafarmeja. Emme olleet ihan ainoita, jotka olivat päättäneet lähteä liikenteeseen. Olinkin kuullut, että ruuhkat ovat mahdottomat ja että kannattaisi lähteä aikaisin. Aamulla yhdeksältä matka olisi taittunut Google Mapsin mukaan vielä normaalissa ajassa eli alle tunnissa, mutta kymmenen ja yhdentoista aikaan ruuhkat olivat jo valtaisat. Jotain ehkä kertoo se, että yhden noin 10 kilometrin pätkän ajamiseen meni aikaa tunti.
Amerikkalaiset osaavat tehdä kortteja! Täältä löytyy perusruokakaupoista valtaisat määrät erilaisia synttäri- yms. kortteja, ja monissa korteissa on liikkuvia osia ja musiikkia. Ihan mahtavia! Tähän aikaan vuodesta korttivalikoimaan on ilmestynyt myös metreittäin Halloween-kortteja.
Vaikka täällä porukka luonnollisestikin suhtautuu hyvin rauhallisesti ruuhkiin, eilen näkyi ihmisiä, joilla taisi naksahtaa päässä. Yksikin auto päätti lähteä motarilta toiselle motarille tiet erottavan mäen läpi ajamalla. Ei ollut kyseessä mikään ihan pieni penkka. Uskomatonta touhua. Sitten kohdassa, jossa oli pitkä autojono jumissa liikennevalojen takia, muutamakin auto päätti ohittaa jonon ajamalla vastaantulevien kaistaa pitkin, vaikka kyseisessä kohdassa ohittaminen oli kielletty kaistamerkinnöin. Ja kyseessä oli tie, jossa on 1 kaista per suunta, eli suunnitelma vaikutti olevan vähän riskialtis. Tosin ei kukaan sinne toiseen suuntaan kyllä halunnut. :D
Half Moon Bayhin vievän autotien varrella oleva pumpkin patch.
Half Moon Baysta löytyy useitakin kurpitsafarmeja. Tai no, farmi on ehkä vähän harhaanjohtava termi, vaikka nämä paikat itseään farmeiksi kutsuvatkin. Yleensä näistä paikoista käytetään nimeä pumpkin patch, mutta eivät nuo kurpitsat oikeasti tuossa ole kasvaneet. Mihinkään kasvupelloille ei näissä paikoissa pääse, vaan myytävät kurpitsat on levitelty pitkin pihaa. Sieltä saa sitten itse käydä valkkaamassa haluamansa. Asiakkaille tarjotaan kottikärryjä tai pieniä vetokärryjä, joihin isoja kurpitsoja saa sitten laittaa ja joiden avulla kurpitsat viedään autolle.
Kurpitsaa pienempään ja isompaan makuun.
Osa näistä farmeista tuntui kyllä keskittyvän ihan muuhun kuin kurpitsoihin. Lapsille oli pomppulinnaa, kauhutaloa ja labyrinttia. Me löysimme onneksi paikan, joka keskittyi itse asiaan ja jossa kurpitsoja sai tutkailla kohtalaisen rauhassa.
Eri lajikkeita oli tarjolla paljon.
Jotenkin vähän hämmästytti se kurpitsojen määrä, joita amerikkalaiset roudasivat autoihinsa. Monta isoa mollukkaa! Mitä ne niillä kaikilla tekee? Samaten ihmisten kurpitsoihin satsaama rahamäärä vähän hirvitti. Kuulin, kun eräs isä totesi pojalleen, että heidän jo valkkaamat kurpitsat tulevat maksamaan noin 100 dollaria. Eikä heidän satsinsa vaikuttanut mitenkään erityisen isommalta kuin muidenkaan.
Suosituimpia olivat selvästi erilaiset oranssit ja keltaiset kurpitsat, mutta näitä vihreitäkin näkyi jonkin verran.
Mies mietti, että kyllähän Suomessakin joulukinkku maksaa 50 euroa. Mutta kun näillä amerikkalaisilla tämä Halloween vasta aloittaa holiday seasonin: Halloweenin jälkeen tulee Thanksgiving ja sitten vasta joulu. Ja jenkit ilmeisesti satsaavat näihin bileisiin. Tai ne satsaavat, joilla on, mitä satsata.
Piti totta kai käydä myös vähän koettelemassa omia voimia. Ihan niin painavia kokeilemani kurpitsat eivät olleet kuin olisi voinut kuvitella, mutta kyllä joidenkin nostamiseen hiukan vaadittiin sellaista urheilun makua. Eikä niitä kauaa jaksanut kannatella. :)
Käynti kurpitsafarmilla oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. En olisi osannut kuvitella, että kurpitsojen myymisestä saisi aikaan tällaisen shown. Kurpitsafarmielämys kauhutaloineen ilmeisesti puree amerikkalaisiin, koska niin monet olivat lähteneet Half Moon Bayhin saakka ruuhkista huolimatta. Saahan niitä kurpitsoja lähempääkin, ihan jokaisen perusmarketin pihalta.
Trader Joe'sin pihalta saa kurpitsoja ilman, että tarvitsee istua epätavallisissa ruuhkissa. 
Meidän oli itse asiassa tarkoitus mennä Half Moon Bayhin kävelemään meren rantaan. Rannikolla oli kuitenkin aivan järkyttävä sumu! Siellä ei nähnyt yhtikäs mitään, joten käveleminen suoraa asfalttitietä pitkin tuntui puuduttavalta vaihtoehdolta ilman niitä maisemia. Lisäksi jossain merellä tööttäsi taukoamatta jokin sumutorvi, joten meinasi mennä hermot. Päätimmekin sitten mennä vain rantaraflaan syömään.
Tyynenmeren ranta eilen.
Oli muuten kiintoisaa huomata, miten paljon ihmisiä saapui viettämään sunnuntaita meren rantaan vielä näin lokakuussakin. Tokihan eilen oli todella lämmin päivä, mutta siellä rannalla oli vain noin 20 astetta ja sen sumun ja tuulen takia oikeasti kylmä. Monilla oli kuitenkin ihan kesävaatteet päällä. Sumu kyllä hälveni siinä parin tunnin aikana, joten ehkä ihmiset tiesivät, mitä tekevät. Meillä oli kuitenkin takit päällä.
Ihmettelin tätä kylttiä, koska en tajunnut, miksi kukaan istuisi kurpitsalle. Kunnes sitten näin aikuisia asettelemassa lapsiaan istumaan kurpitsoille valokuvia varten. 
Half Moon Bayssa olisi parin viikon päästä kurpitsa- ja taidefestarit. Tapahtuma kuulostaa hauskalta, mutta ruuhkat ovat kuulemma vielä pahemmat kuin tavallisena lokakuun viikonloppuna. Festareiden nettisivujen mukaan Half Moon Bayhin kulkeva tie tulee tukkeutumaan jo aamulla kahdeksalta... Voi siis olla, että jätämme nämä festarit väliin, kun nyt kuitenkin jo näimme kurpitsoita.

Mekin olemme muuten haksahtaneet ainakin hiukan mukaan tähän kurpitsavillitykseen. Ostimme eilen yhden ihan pienen kurpitsan koristeeksi, vaikka emme yleensä harrasta mitään muita kuin satunnaisia joulukoristeita. Lisäksi kaupasta on tarttunut jo parikin kertaa mukaan kurpitsabageleita ja -muffinsseja:
Täällä tulee kyllä välillä syötyä sellaista, johon ei Suomessa olisi tullut mieleenkään koskea. Muffinsseja nyt vedimme Suomessakin, mutta voin sanoa, etten olisi ihan heti peruspäivänä Suomessa syönyt jotain vehnäpullamössöbagelia tuorejuustolla. Koska totta kai voitelemme bagelimme täällä cream cheesella (sitäkin saisi kurpitsan makuisena). Amerikkalaisuus on tarttuvaa. ;)

4 kommenttia:

 1. Tama kurpitsa villitys on vaan suurentunut vuosi vuodelta. Luulen etta suurin osa kurpitsoista jaa vain koristekayttoon :(
  Joku jossain ihmettelikin, miten omena menetti suosikkiasemansa syksyn herkkuna. Omenaa sentaa voi syoda sellaisenaan - mutta kurpitsan itse muuttaminen ruoaksi onkin hieman monimutkaisempaa. Toisaalta on ne oranssit kurpitsat kivan nakoisia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin kaikkein oudointa on ehkä just se, jos kurpitsat jäävät vain koristeeksi. Hullua maksaa monta kymmentä dollaria koristeista, jotka pilaantuvat. Mutta onhan ne nättejä joo. :)

   Poista
 2. Mä olen sen verran lähtenyt tuohon kurpitsa-töhötykseen mukaan, että ostan niitä ihan pieniä (alle dollarin) koristekurpitsoja ja sitten ollaan yksi isompi kurpitsa kaiverrettu. Mutta aikamoista kulutusjuhlaa nää syksyn karkelot näyttää olevan. Nythän on jo kaupoissa joulukoristeita, että seuraavaa sesonkia pukkaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies vähän puhuikin jo tuon meidän kurpitsan kaivertamisesta ja taisi jonkun Youtube-videonkin katsoa. Saa nähdä - epäilen kyllä, ettemme jaksa. Varmaan kauhean työlästä ja sotkuista...? :D

   Poista