keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Amerikkalaisten itsestäänselvyyksiä

Kaikkihan tietävät, että Amerikassa ohjeistetaan itsestäänselvistä asioista. Oli sitten kyseessä se urbaanilegenda, jonka mukaan mikron ohjeissa lukee, ettei kissaa saa kuivattaa mikrossa, tai se tosiasia, että meidän 36 sivuisessa vuokrasopimuksessa neuvottiin mm., että ennen kuntosalilaitteiden käyttöä on lämmiteltävä hyvin ja että ovet kannattaa pitää kiinni etenkin sateella.

Olen törmännyt täällä muutamiin tällaisiin naurettavilta tuntuviin ohjeisiin. Aloin kerätä listaa keväällä, mutta sitten unohdin sen. Näin puolen vuoden täällä asumisen jälkeen on kiva huomata, että tällainenkin projekti olisi ollut. Nyt on nimittäin niin, etten välttämättä enää kiinnitä huomiota näihin itsestäänselviin ohjeistuksiin samalla tavalla kuin alussa. Hassuihinkin asioihin tottuu, eikä niitä sitten huomaa enää joka kerta ihmetellä, painaa mieleen ja valokuvata.

Tässä nyt kuitenkin nämä muutamat hassut jutut, joita keväällä naureskelin.
Autoissa pelkääjän paikan sivuikkunassa ystävällisesti huomautetaan ikkunassa näkyvien objektien olevan todellisuudessa lähempänä kuin miltä näyttää. Oikeasti. (Kuva on viime vuoden kesälomareissulta vuokra-auton ikkunasta, mutta kaikista täällä myytävistä autoista tämä taitaa löytyä. Meidänkin autosta.)

Ravintoloiden ja kauppojen vessoissa ilmoitetaan, että työntekijöiden on pestävä kädet ennen töihin paluuta ("- - before returning to work" -teksti puuttuu alla olevasta kyltistä, mutta yleensä se lukee kylteissä tuossa perässä). Tämän kyltin edellyttää ilmeisesti jokin laki. Ja minä kun ihan luulin, että käsienpesu opetetaan jo tarhassa ja ihan muista syistä kuin lakien takia.
Täällä tosiaan työntekijät käyttävät usein samoja vessoja kuin asiakkaatkin, niin ravintoloissa kuin kaupoissa.

Olen täysin vakuuttunut, että olen nähnyt portaissa kylttejä, joissa kehotetaan pitämään kaiteesta kiinni, kun kävelee portaita. "Please hold hand rails." Tästä ei valitettavasti ole kuvaa. Täällä jo pidemmän aikaa asuneet suomalaiset sanoivat, etteivät ole nähneet tuollaisia kylttejä, joten todennäköisesti muistikuvani on New Yorkista. Havaijillakin näitä taisi olla. Eli jos täällä Kaliforniassa kaadun portaissa eikä kylttiä ole, ehkä voin haastaa jonkun oikeuteen? Edit 18.10.2014: Kyltti on löytynyt eli kyllä niitä on täälläkin. :)

Keväällä elokuvissa ennen leffaa näytettiin parin eri auton mainosta. Kun auto mainoksessa ajoi lujaa, alareunassa oli seuraava teksti: "Professional driver. Closed route. Always follow speed limits." Okei, ymmärrän tämän vielä - samanlainen teksti löytyy ehkä monista eri maiden automainoksista. Mutta toisessa automainoksessa joku iso dinosaurus hyökkäsi kaupunkiin ja alkoi syödä autoja ja pisti myös mainostettavan auton suuhunsa. Tarinalla oli kuitenkin onnellinen loppu, koska jostain syystä tämä auto pääsi kipuamaan ulos dinosauruksen suusta. Ruudun alareunassa oli pieni teksti: "Didn't actually happen." Siis ihan todellako? Minä kun jo luulin...

En ole tutkaillut automainoksia Suomessa tai muuallakaan, mutta ei kai niissä oikeasti ole tuollaisia tekstejä?

En ehkä ihan tajua myöskään tätä meidän asuintalon uima-altaan aidasta löytyvää kylttiä:
En tiedä, onko vika vain minussa, mutta minua ainakin huvittaa suunnattomasti se, että tällaisestakin asiasta pitää asettaa kyltti.

Täällä on aina myös varoitustönö siitä, jos lattia on märkä. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista, näitähän nyt on varmaan Suomessakin. Hauskan tästä mielestäni tekee kuitenkin se, että jos tällainen kyltti jossain on, voi olla aika varma siitä, ettei lattia ainakaan siitä kohtaa ole märkä.
Näen näitä kylttejä koko ajan ja joka puolella. Vielä kertaakaan lattia ei ole ollut märkä.

Joissakin ruokapaketeissa (esimerkiksi jauheliha- ja kanapaketeissa) on seuraava teksti: "Keep hot foods hot." Tietyllä tavalla ymmärrän, mitä tässä ajetaan takaa, mutten kuitenkaan ymmärrä. :D

Ehdoton lempparini itsestäänselvien asioiden listasta löytyi jo ensimmäisten päivien aikana Ikeasta. Näytteillä olevaan pyöreään pöytään oli liimattu tämä ilmoitus:
Tässä on ollut sellainen oman elämänsä pieni Sherlock Holmes päättelemässä...

Tämä Ikean lappu itse asiassa oli lempparini siihen saakka, kunnes bongasin yhdessä kauppakeskuksessa lapsen kuskaamiseen tarkoitetun kärryn. Kärryn takana olevassa pienessä pussissa lukee, ettei lasta saa laittaa tähän pussiin. Nauroin tätä niin paljon, että piti mennä nurkan taakse rauhoittumaan hetkeksi ennen kuin saatoin palata ottamaan valokuvaa.
En ehkä edes halua tietää, kuka kuvittelee, että juuri tuo pussi on tarkoitettu lapselle.

Hmm, ehkä näiden kylttien kanssa samaan sarjaan menee meidän asunnon palohälytin, joka puhuu. Sen tavanomaisen piippauksen (joka muuten on niin kova, että täytyy laittaa sormet korviin) lisäksi palohälytin huutaa "fire! fire!" aina tasaisin väliajoin. Niin ettei kenellekään vain jää epäselväksi, miksi palohälytin hälyttää.

20 kommenttia:

 1. Ite oon naureskellu ihan samoille jutuille. Mutta tuo käsienpesuhomma on kyllä niin ällöttävä. Mä luulen tosiaan ettei näille painoteta tuota käsienpesun tärkeyttä samalla tavalla kun suomalaisille lapsille... niin monta kertaa oon yleisissä vessoissa nähnyt naisten kävelevän kopista suoraan ulos niitä käsiään pesemättä. Yöks! Ja toinen homma, mikä tuntuu olevan monille hankala: vessan vetäminen (jos ei oo automaattista huuhtelua).. onkohan näillä kotonakin kakat pöntössä vai löytyykö kaikilta automaattihuuhtelut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kai se sitten vain on niin, ettei käsien peseminen vessassa ole kaikille itsestäänselvää. Näkyyhän näitä sankareita Suomessakin yleisissä vessoissa aika usein. Ja samaten niitä vetämättömiä pönttöjä. Automaattihuuhtelut on siitä kivoja, et yleensä mitään yllätyksiä ei tule (paitsi ehkä se huuhtelu kesken oman toimituksen :D).

   Poista
 2. Ei Suomessa kyllä ole törmännyt näihin Ikea kyltteihin joten on ihan Amerikan erikoisuus. Ja tollaset pussilliset kärryt olis pakko saada tänne, uskomatonta miten paljon voidaan varoittaa ihan tavallisista asioista!
  R-M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä alkaa varmaan mennä kohta siis jo sekaisin siitä, mitä Suomesta saattaa löytyä ja mitä ei...

   Poista
 3. Vaikuttaa pahasti siltä, että teidän vuokrasopimuksesta puuttuu yksi sivu. Siis se, jossa neuvotaan mikron käyttöä :DD
  Varoitustönön kielipolitiikka jäi vähän mietityttämään...onko ne joka paikassa samanlaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meidän sopparissa neuvottiin, että mikroon ei saa laittaa metallia. :D Kissasta ei kyllä puhuttu mitään.

   Ja niin toi tönö... Tossa on varmaan toinen asia, johon en kiinnitä enää mitään huomiota ja jota en pidä yhtään outona. Täällä Kaliforniassa toi espanja on sattuneesta syystä todella iso ja tärkeä kieli, ja monet kyltit ja ohjeet on myös sillä kielellä. Olisi hyvä syy alkaa opiskella espanjaa. :)

   Poista
 4. Miksi, oi miksi, Suomessa ei ole automainoksia jossa jättimäiset dinosaurukset syövät autoja?? (Huomaa kuinka kiinnitän aina akateemisella tarkkuudella huomiota olennaisimpiin seikkoihin :D)
  Ja voi Ikea <3

  -Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, ehkä ko. autoja (en kyllä muista, mikä auto se oli) ei myydä Suomessa niin paljon. En kyllä käsitä, miten täällä voi olla moisia mainoksia, jos niissä pitää erikseen kertoa, että ei, tämä ei oikeasti tapahtunut.

   Poista
 5. Kun olin Suomessa amerikkalaisfirmassa töissä, oli meillä siellä juurikin tuo kaiteesta kiinnipitäminen portaissa työturvallisuussääntönä. Mitään valvontakameroita ei sentään portaikoissa ollut, mutta ohjaistavat kyltit ja kyllä ne työkaveritkim jaksoivat ohjeistaa (osittain kyllä ihan läpällä) jos et kaiteesta pitänyt kiinni.. Että olet varmasti täällä törmännyt kyseiseen kylttiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä, Suomessa? Haha. :D Mäkin oon ihan varma, että oon nähnyt niitä, mutta voi olla, että muistikuvani perustuu vain siihen New Yorkiin. Ehkei täällä Kaliforniassa ole noita niin paljon? Tai sitten en vain enää hoksaa niitä.

   Poista
 6. Hiustenkuivaajista löytyvästä varoituslapussahan sanotaan mm., että "do not use while bathing". Siis kuka kuivaa hiuksiaan samalla kun kylpee, mä vaan kysyn. :D

  Ja tuohon käsienpesuhommaan on tullut itsekin kiinnitettyä huomiota. Tai lähinnä sen puutteellisuuteen. Ihan peruskauraa tautien ja pöpöjen ennaltaehkäisyssä ja silti niin moni jättää kädet pesemättä. Mutta käsidesiä sen sijaan kannetaan käsilaukkuihin kiinnitettynä. Onhan sekin tietysti jotain, mutta silti ne kädet kuitenkin voisi pestä erityisesti wc käynnin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hitsit, ne käsilaukuissa roikkuvat käsidesit! Naureskellaan niitä edelleen Targetissa, jossa niitä on tyrkyllä ihan kassojen vieressä. Ja ei, käsidesi ei todellakaan korvaa käsienpesua! :)

   Poista
 7. Mä naureskelin toissa kesänä aina tolle "Employees must wash hands" kyltille vessoissa. Mietin aina, että pitäiskö huolestua kun ravintolan henkilökunnalla pitää kertoa käsienpesusta vessakäynnin jälkeen kyltein.

  Saa nähdä, kiinnittääkö noihin taas huomiota uudella tavalla, kun vuodenvaihteessa muutetaan sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ties mitä pöpöjä niissä ruoka-annoksissa on. :(

   Poista
 8. Noita auton sivuikkunan varoitustarroja olen nähnyt myös ihan Suomessa. Mutta joo, eipähän jää tyhmemmällekään epäselväksi, kun noin tarkkaan kaikki varmistetaan :) ihan lemppari tuo dinojuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne autot on amerikkalaisia? :)

   Dinojutulle ei kyllä löydy vertaistaan!

   Poista
 9. Silloin kun Lumenen tuotteet tulivat USA:han - naytti etta joku oli joutunut lisaamaan tarran pakettiin :Only for external use.....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ookaan huomannut tollasta, vaikka Lumenen tuotteen oonkin ostanut täältä. Kaikenlaista. :)

   Poista
  2. Just ostin uuden purnukan ihan täällä koto-Suomessa ja totta tosiaan pohjaan oli liimattu tarra: Warnings (USA): For external use only, ja ne muut vaikeasti tajuttavat asiat eli että ei silmiin eikä lapsille ja jos iho ärtyy lopeta käyttö. Ilmeisesti uusi käytäntö koska aiemmin ostamissani Lumeneissa ei ole tommosta ollu.

   Poista
  3. Ehkä et oo vaan kiinnittänyt huomiota? Kyllä Lumene on täällä markkinoilla ollut jo jonkin aikaa, ja varmaan niillä on vain yksi pakkaus, jonka ne tekee. Tai ainakin täällä purkit on ihan niitä samoja, joissa teksti on suomeksi.

   Poista