keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Voi syksyä

En nyt pysty postailemaan viikonlopun reissustamme, koska en saa valokuvia koneelleni. Koneeni kovalevy on täynnä, eivätkä kuvat näin ollen siirry kännykästäni koneelle. Hankimme minulle eilen ulkoisen kovalevyn kuvien tallettamiseen, mutta koneen siivoaminen on niin suuri operaatio, etten nyt ole kyennyt siihen.

Ajattelin sitä vastoin kertoa siitä, millainen sää täällä on näin syksyllä, koska säästä meiltä kysytään aika usein. Mies kertoo jokaiselle Suomesta käsin kysyjälle, että täällä on kylmä. Minä totean siinä vieressä, että kyllä kylmyys on aika suhteellinen käsite ja että älä nyt hyvä ihminen mene sanomaan Suomessa asuvalle, että täällä on kylmä - sehän on silkkaa ilkeilyä. Mies on mielestäni aikalailla kalifornialaistunut sään suhteen, kun valittaa kylmyyttä... Täällä on aamuisin noin 10-15 astetta ja puoleenpäivään mennessä lämpömittari nousee 20 asteeseen. Päivän mittaan lukemat voivat nousta vielä tuostakin joillakin asteilla, välillä jopa yli 25 asteeseen. Tooosi kylmä siis. Pilviä on useammin kuin kesällä, jolloin niitä ei ollut koskaan, mutta harvoin silti edelleen.
Tämän lokakuun alussa nautimme vielä 30 asteen lämmöistä.
Mutta onhan miehellä pointti totta kai. Eihän tätä säätä voi verrata siihen, mitä Suomessa olisi. Ja onhan täällä todellakin syksyistä ja kylmempää kuin alkusyksystä oli. Tosin lokakuun alussa oli vielä se hullu viikko, kun mittari nousi lähemmäs 30 astetta monena päivänä... Mutta aamut ovat poikkeuksetta kylmiä - jos tuota reilua 10 astetta nyt haluaa kylmäksi kutsua. Nämä mittarilukemat eivät kuitenkaan mielestäni kerro koko totuutta. Olen edelleen sitä mieltä, että 20 astetta täällä on paljon kylmemmän tuntuista kuin 20 astetta Suomessa. En tiedä, johtuuko se ilmanlaadusta vai tuulesta vai kuvitelmistani. Tai ehkä itsekin olen jo vähän kalifornialaistunut sään suhteen? (Tosin olin tätä mieltä jo maaliskuussa heti muuton jälkeen.)

En tiedä, minkälainen sää täällä on ollut viime viikolla, kun olimme reissussa. (Ja täällä muuten todellakin on kylmä, jos vertaa Dallasin säähän! Huh, siellä oli lämmintä vielä iltapimeälläkin.) Viikonloppuna saattoi jopa sataa (?!). Sadetta on luvattu myös tämän viikon perjantaille ja lauantaille. Saa nähdä, sataako oikeasti ja enemmänkin kuin sen muutaman pisaran verran.

Porukka pukeutuu täällä syksyisesti, on pukeutunut jo syyskuun alusta alkaen. Suurin osa kulkee villatakeissa, farkuissa ja kunnon saappaissa, vaikka lämpöä olisikin se yli 25 astetta. Sitä tunnettua kalifornialaista (vai hollywoodmaista?) tyyliä - sortsit tai minihame kunnon syyssaappaiden kanssa - näkee jonkin verran, mutta ei kauheasti. Ehkä se on enemmän eteläkalifornialaisten juttu, siellä kun taitaa olla huomattavasti lämpimämpi kuin täällä. Minä en ole vielä luopunut flipflopeista tai balleriinoista, mutta en kyllä aamuisin tai iltaisin kylmällä liikukaan missään.

Täällä jo pidemmän aikaa asuneet suomalaiset ovat muuten sanoneet, että ensimmäinen syksy menee vielä tällaisissa "onpa täällä ihanan lämmintä, en todellakaan laita syyskenkiä jalkaan" -tunnelmissa, mutta seuraavana syksynä sitä jo kaivaa takin ja syyskengät nopeasti esille.

Tänään oli kunnolla lämmin päivä, taisi olla jotain 25 astetta. Olen edelleen niin loppu viikonlopun jäljiltä, että kävin huonosti kulkeneen jumpan jälkeen vähän lepäämässä uima-altaalla. Näin syksyllä uv-indeksi on pieni, eikä iho pala heti kunnon suojakertoimista huolimatta. Aurinko tosin ei enää paista korkealta, joten asuintalojen luomien varjojen takia altaalla on vain muutama paikka, jonne säteet osuvat iltapäivän kuumimpaan aikaan ja vain parin tunnin ajan.
Tämän kuvan sain keploteltua koneelleni. Kuva otettu tänään kahden aikaan. Ei tekisi mieli värjötellä tuolla varjossa...
Kummallisesti en edes ollut ainoa altaalla. Täällä ihmiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että kun tulee syyskuu, altaalle ei ole asiaa näytti mittari mitä tahansa. (Tästä asenteesta kertonee ehkä sekin, ettei altaamme vesi ole lämmitettyä ympäri vuoden.) Tänään siellä oli minun lisäkseni jopa neljä muuta. Lokakuun alussa, kun kävin poolilla kääntymässä, olin siellä lähes yksin.

2 kommenttia:

 1. Hassua, meillä päin tuntuu että ihmiset pukeutuvat erittäin vähiin vaatteisiin oli sää kuinka koleaa tahansa. Aina jotain urheilutoppeja päällä ja max toppaliivejä vaikka itse kiskon talvitakkia päälle. Ja toki uima-allas on lämmitetty, sillä saattaahan milloin vain vuoden ympäri olla hellettä, vaikka yöllä olisikin pakkasta. Mies puhuu, että pitäisi päästä Kaliforniaan, mutta itse taidan suosia tätä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei meidän uima-allasta ole lämmitetty ympäri vuotta. Tai ei ollut ainakaan nyt viime keväällä - ei, vaikka lämpöä oli 30 astetta.

   Ehkä vähiin vaatteisiin pukeudutaan juurikin paikoissa, joissa voi olla myös todella kylmä...? Vähän niin kuin Suomessa porukka vetää jo joskus huhtikuun lopussa t-paidalla, jos vain vähän aurinko paistaa. Mutta sitten tällaisissa pienempien lämpötilavaihteluiden paikoissa, kuten täällä, halutaan kunnolla pitää niitä syksyvaatteitakin.

   Poista