torstai 5. heinäkuuta 2018

4th of July -keskiviikko

Yhdysvaltalaisten vuoden ehkä hilpein päivä eli USA:n itsenäisyyspäivä, 4th of July, oli eilen. Itsenäisyyspäivä on täynnä paraateja ja ilotulituksia, sinisen, punaisen ja valkoisen yhdistelmään pukeutuneita ihmisiä sekä perhe-ja kaveriporukoiden grillibileitä. Me olimme ensimmäisenä vuonna katsomassa paraatia ja illan ilotulituksia, mutta sen jälkeen 4th of July on mennyt joka vuosi vähän siinä nopeasti ohittaessa, mitä nyt pari vuotta sitten vein täällä vierailleen suomalaiskaverini katsomaan paraatia. Viime vuonna olimme tähän aikaan Suomessa, joten koko päivä meni täysin ohi. Mehän emme tietenkään mitään USA:n itsenäisyyspäivää juhli, mutta eihän tällaista megapäivää voi olla huomaamatta - ja tylsää olisi olla huomioimatta sitä mitenkään.

Itsenäisyyspäivä on federal holiday eli koko USA:n virallinen vapaapäivä. Ei kuitenkaan kaikille tietenkään, eikä ollut muuten minullekaan. Ohjasin aamulla ja aamupäivällä normaalit keskiviikkotuntini: bodyattackin Los Gatoksessa ja tuntia myöhemmin bodypumpin San Josessa kotini lähellä. Olisin saanut vapaan varmasti, jos olisin halunnut, mutta miksikäs olisin halunnut. Ihmiset tahtovat liikkumaan aamulla ennen juhlatouhuihin siirtymistä, ja jumppaohjaaja on totta kai valmis palvelemaan. Tunnit olivatkin täynnä, ja myös kuntosaleilla oli paljon porukkaa liikkumassa.
Aah, ei aamuruuhkaa! Mieletön fiilis. Työmatka sujahti nopeaan.
Jumppaohjaajat täällä huomioivat monesti erilaisia juhlapyhiä (kuten juurikin 4th of Julyn tai Halloweenin ja joulun) pukeutumisellaan. Minä omistan yhden 4th of Julyyn sopivan paidan, jota olen käyttänyt kerran pari vuotta sitten. Nyt oli aika kaivaa se kaapista esiin. Sinipunavalkoisen hiuskoristeen ostin pari viikkoa sitten 4th of Julyn tulevat jumppaohjaukseni mielessä. Miettikääpä muuten Suomen itsenäisyyspäivänä porukkaa sinivalkoisiin vaatteisiin...! Haha, ei ihan istu siihen kulttuuriin.
4th of July -asu checked! Etenkin hiusrusettini keräsi kovasti kehuja osallistujiltani ja myös satunnaisilta tuntemattomilta kuntosalin pukuhuoneessa.
Tuntieni jälkeen huolsin kehoani parisen tuntia, ja sitten olikin aika siirtyä kavereiden kanssa talomme pihamaalle grillaamaan. Meidän taloyhtiöllä on useampi grillipiste ja jokaisessa on pari grilliä, mutta jouduimme jonkin aikaa etsimään vapautuvaa paikkaa. 4th of July on todellakin suosittu grillauspäivä. Tuntui siltä, että vähintään puolet asukkaista oli tullut pihalle tekemään ruokaa, syömään ja osa myös juomaan jotain muutakin kuin vettä. Kuulin muuten aamulla radiossa autokyytejä tarjoavan firman mainoksen siitä, miten 4th of Julyna ei ole mitään tarvetta juoda alkoholia ja ajaa autoa. Ihan kuin muina päivinä sitten olisi?!
Mitäs suomalaiset kokkaavat 4th of Julyna? No, hampurilaisia tietenkin.
Hampparit ja bataatti olivat erittäin hyviä. Kahden hampurilaisen jälkeen oli taattu ruokakooma.
Asumme muuten alueella ja etenkin sellaisessa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat lähinnä Piilaaksoon ulkomailta töihin muuttaneita maahanmuuttajia, pitkälti intialaisia. Jenkkiaksenttia kuuluu todella harvoin. Mutta jotenkin 4th of July on näköjään päivä, jona ne "aidot" amerikanenglannin puhujat pulpahtavat esiin asunnoistaan pihamaalle. Missä lienee piileskelevät muina vuoden päivinä... (todennäköisesti töissä...)
Grillipaikkojen lisäksi naapurimme olivat valtoimenaan uima-altaalla.
Muutama tunti meni ulkona istuskellessa, sitten siirryimme kavereidemme luo (he asuvat naapurissamme) katsomaan kunnon ysärileffaa Independence Day. En ole muistaakseni koskaan nähnyt tuota leffaa, en ainakaan kokonaan. Se oli kyllä todella kamala, haha. Puoli kymmenen jälkeen illalla ulkoa alkoi kuulua pauketta. Yksityisihmiset eivät käsittääkseni saa Kaliforniassa ilotulitella, sillä se on laitonta. (En ole varma, onko tässä maakunta- tai kaupunkikohtaisia eroja.) Monet kaupungit kuitenkin järjestävät ilotulituksia. Ja saattoi siellä paukkua laittomatkin tulitteet, sillä kuulemma sellaisia löytyy etenkin etelärajanaapurimaasta tänne muuttaneilta. En tiedä miksi. Paukunnasta huolimatta mitään ei meidän talon ikkunoista näy, joten ilotulitukset menivät sivusuun taas vaihteeksi.

4th of Julya on kyllä kiva viettää, vaikkei sitä juhlapyhänä viettäisikään. Ainoa huono puoli on se, että ainakin nyt tänä vuonna seuraavana päivänä on taas normaali arkipäivä (tosin monet ottavat vapaaksi pitkän viikonlopun). Minulla tosin on se hyvä puoli, että Googlen jumppatunnit on peruttu 4th of Julyn takia koko loppuviikolta, joten saan sitä kautta ekstravapaata. Mitä nyt tänään torstaina aloitan uuden bodyflow-tunnin. Hassu päivä aloittaa uusi tunti, mutta kroppani kyllä tulee kiittämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti