perjantai 9. maaliskuuta 2018

Viikko rantalomakohde Playa del Carmenissa Meksikossa

Kotiuduin tämän viikon alussa Meksikosta. Vietin kaverini kanssa viikon Playa del Carmenissa Quintana Roon osavaltiossa. Tämä oli ensimmäinen kertani Meksikossa. Lukuun ottamatta sitä, että olin pienessä flunssassa ennen reissua, reissun aikana ja nyt vielä reissun jälkeenkin, loma oli todella onnistunut.
Hashtag Play del Carmen.
Playa del Carmen on erittäin suosittu lomakohde. Moni amerikkalainen tuttuni on käynyt siellä. Playa del Carmen sijaitsee Karibianmeren puolella Meksikon itärannikolla eli se ei todellakaan ole alue, joka olisi helposti saavutettavissa Kaliforniasta, vaikka Meksiko onkin rajanaapuri. Me lensimme San Josesta ensin vajaat pari tuntia Utahiin Salt Lake Cityyn, josta lento Cancuniin (iso kaupunki Playa del Carmenin lähistöllä) kesti 5 tuntia. (Suoriakin lentoja olisi ehkä ollut, mutta me valitsimme vähän hinnan perusteella.)
Karibianmeren vedessä kelpasi kahlata ja uida.
Ilmeisesti myös Suomesta tehdään paljon (paketti)lomamatkoja Playa del Carmeniin. Kuulin, että Playa del Carmen olisi eurooppalaisten suosiossa, kun taas sen lähellä sijaitseva isompi kaupunki Cancun olisi enemmän amerikkalaisten turistien kohde. En tiedä, pitääkö paikkaansa, mutta me kuulimme viikon aikana Playa del Carmenissa paljon esimerkiksi ranskaa ja ruotsia. Toki amerikkalaisiakin turisteja oli. Viikon aikana kuulimme vain kerran suomea - onneksi! En tiedä, mihin ne suomalaiset pakettimatkaajat Playa del Carmenissa menevät, enkä halunnutkaan saada tietää.
Yövyimme resortissa, joka koostui pienistä mökeistä. Jokaisessa mökissä oli kaksi huonetta. Todella ihana, rentouttava ja seesteinen paikka! Suurin osa muista alueen hotelleista ja resorteista oli sellaisia tavallisen hotellin näköisiä rakennuksia.
Mökistämme löytyi oma ulkosuihku sisäsuihkun lisäksi.
Resorttimme pihamaalla käyskenteli ainakin pari isoa iguaania, jotka saattoi bongata joka päivä erinäisistä kulmista. Olivat isoja!
Meksikon voisi kuvitella olevan halpa lomakohde, mutta Playa del Carmen ei kyllä ollut mikään edullinen. Resorttien hinnat ovat kovat, eivätkä ravintolatkaan mitään ihan halpoja ole.

Mitä tekemistä Playa del Carmenissa on?


Minun ja kaverini tarkoitus oli pitää kunnollinen rentoutumisloma, jonka aikana ei juosta katsomassa mitään nähtävyyksiä eikä syöksytä uuteen aktiviteettiin joka päivä. Emme kumpikaan ole aikuisiällä olleet puhtaasti rantalomalla. Playa del Carmen oli loistava kohde rentoutumislomaan, sillä paikka on oikeasti lähinnä vain resort-lomakohde. Viikon aikana me mm. hengasimme rannalla, joogasimme omatoimisesti, söimme joka päivä isot aamupalat, täyttävät lounaat ja kattavat illalliset, teimme yhden lyhyen snorklausreissun, kävimme kerran resortissamme yli kahden sadan dollarin arvoisessa spa-hoidossa ja hieronnassa (oli todellakin hinnan arvoista!) ja kerran tavallisessa hieronnassa.
Viikkoon sisältyi paljon tällaista maisemaa. Jos joku jakaa palkintoja siitä, miten suoran meren voi saada vinoon valokuvassa, minut ja minun valokuvani kannattaa pitää mielessä.
Kutsuimme lomaamme retriittilomaksi, ja lainasin kaveriltani mukaan tällaisen agendaan sopivan kirjan. Tavoitteena oli saada niin sanotusti my shit together. En kyllä edennyt tässä kirjassa kuin noin 50 sivua. Shit ei ole siis ihan torgether vieläkään.
Oikeasti Playa del Carmenissa olisi vaikka mitä tekemistä, muun muassa paljon vesiaktiviteetteja snorklauksesta sukeltamiseen ja veneajeluihin lähistön saariin, shoppailua ja teemapuistoja. Jukatanin niemimaalla Playa del Carmenin lähistöllä voi käydä maya-intiaanien vanhojen kaupunkien raunioilla useassa eri kohteessa ja mennä uimaan cenoteihin eli erilaisiin luoliin ja maakuoppiin, jotka ovat täynnä vettä (osassa luolakatto, osassa vesiallas on ihan taivasalla).

Me teimme yhtenä päivänä päiväreissun, johon sisältyi tutustuminen maya-intiaanien kahteen vanhaan kaupunkiin, jotka sijaitsevat 1-2 tunnin päässä Playa del Carmenista Cobássa ja Tulumissa, uiminen yhdessä cenotessa ja pysähdys isolla rannalla. Retki kesti 12 tuntia ja siinä oli meille tarpeeksi aktiviteettia.
Cenoteja eli erilaisia luolia löytyy Playa del Carmenin lähiseuduilta lukuisia. Me kävimme vain yhdessä, sillä se sisältyi varaamaamme päiväreissuun. Saimme uida kaverini kanssa täydessä rauhassa, sillä kukaan muu turistiryhmästämme ei tullut uimaan. Minua hiukan jännitti luolassa uiminen etukäteen, mutta onneksi tämä cenote oli todella iso ja avara, vaikka olikin täysin maan alla ja siis täysin luolamainen. 


Karibianmeri Playa del Carmenissa on kirkas, mutta me osuimme leväkaaokseen


Monet kehuvat Playa del Carmenin merivettä kauniin turkoosiksi ja kirkkaaksi. Olihan se, ainakin vähän kauempana rannasta. Me nimittäin osuimme johonkin aivan omituiseen leväkaaokseen, joka aiheutti sameutta rannan tuntumaan. Jokainen ranta oli täynnä hiekalle huuhtoutunutta levää. Päiväretkemme turistiopas kertoi, että levää on yleensä vain muutamana päivänä koko vuodessa ja yleensä El Niño -sääilmiön (joka toi Kaliforniaan sateita edellistalvena) jälkeen. Hän sanoi, että pari viikkoa sitten levää alkoi huuhtoutua rantaan ja se on pysynyt. Levästä oli vain kosmeettista haittaa, ei muuta. Me kävimme tyytyväisenä uimassa meressä astumalla vain levän yli. Vesi oli ihanan lämmintä, mutta jos joku tästä lähtien kehuu Playa del Carmenin rantoja, muistan kertoa tästä erilaisesta kokemuksesta.
Levävalli.
Paradise Beach -nimellä kulkeva ranta Tulum-kaupungissa oli leväkaaoksessaan jotain muuta kuin täysi paratiisi. Kävimme täällä uimassa päiväretkemme yhteydessä. Levä ei uimista haitannut, sillä levä oli pitkälti rannalla, ei meressä. 
Yksi parhaimmasta viihteestä oli kyllä se, miten turistipaikat yrittivät epätoivoisesti piilottaa tätä rantoja rumentavaa levää. Joka aamu ja aamupäivä useat meksikolaiset työmiehet yrittivät haravoida levää kontrolliin ja jopa haudata sitä hiekkaan kaivettuihin kuoppiin. Touhu oli täysin käsittämätöntä - yritä nyt tapella luontoa vastaan, kun sitä levää tuli aina joka aamu lisää mereltä. Otin tästä toiminnasta aika monta valokuvaa ja sain siitä niin monta naurua, että katosin laskuissa.
Työmiehet vauhdissa tappelemassa luontoäitiä vastaan.
Miehet kaivoivat kuoppia hiekkaan ja yrittivät haudata levää. 


Meksikolainen ruoka Playa del Carmenissa on hyvää, mutta kalifornialaiselle ei mitään ihmeellistä


Rentoutumislomaamme sisältyi totta kai paljon meksikolaisen ruoan syömistä. Quacamolea ja cevichea söimme joka päivä, joinakin päivinä kaksikin kertaa. Olen varmaan syönyt kilotolkulla avokadoa viikon aikana.
Ruokavaliomme peruspilarit: ceviche, quacamole (tässä annoksessa lihapalojen kera) ja sipsit. Tämä oli joku satunnainen välipala, koska kyllähän ison aamupalan ja lounaan jälkeen tarvitsee välipalaa ennen illallista.
Me yövyimme half inclusive -resortissa, jossa saimme aamupalan ja joko lounaan tai illallisen. Järjestely oli kiva, sillä se antoi syyn lähteä syömään resortin ulkopuolellekin. Aivan resorttimme vieressä sijaitsi pitkä turistikatu, joka oli täynnä ravintoloita. Kävimme syömässä kadulla muutaman kerran, mutta pääsääntöisesti söimme resortilla, sillä se sopi "ei tehdä mitään" -aikatauluumme mainiosti ja koska ruoka resortissa oli todella hyvää.
Resortissamme oli kolme eri ravintolaa, ja kyllähän näissä maisemissa kelpasi istuskella ja syödä. 
Kaliforniassa asuvalle ruokailu Playa del Carmenissa ei kuitenkaan ollut mitään erityistä tai ihmeellistä. Piilaakso on täynnä autenttisia meksikolaisia ravintoloita, jotka ovat meksikolaisten perustamia ja pitämiä ja joissa asiakkaina on meksikolaisia. Emme edes kokeneet Playa del Carmenissa mitään niin autenttista ruokailukokemusta kuin olemme kokeneet ihan kotona San Josessa. Mitä nyt olimme oikeasti Meksikon rajojen sisäpuolella, haha. Sanoisinkin ehkä, että kalifornialainen menettää osittain Meksikon-matkallaan tämän ruokapuolen mainion fiiliksen. Mutta olivat ne quacamolet ja cevichet kyllä hyviä! Toki tässä täytyy huomioida, että söimme vain turistipaikoissa, mutta onneksi kotini läheltä 10 minuutin ajomatkan päästä löytyy yksi San Josen aidoimmista meksikolaisista rafloista, joten koen autenttisuuteni siellä vaikka joka päivä.

Maya-intiaanien kaupunkien rauniot: Cobá ja Tulum


Yhtenä aamuna nousimme aamukuudelta turistibussin kyytiin ja suunnistimme kohti Cobáa ja Tulumia, joissa sijaitsee maya-intiaanien vanhojen kaupunkien raunioita. Playa del Carmenista ajoi Cobáan noin 1,5 tuntia, Tulum on hiukan lähempänä matkan varrella. Playa del Carmenista tehdään paljon päiväretkiä maya-intiaanien raunioille, sillä rauniokaupunkeja on lähistöllä 1-3 tunnin ajomatkan päässä Jukatanin niemimaalla useita.

Cobán mayakaupunki sijaitsee keskellä viidakkoa. Rauniot ovat levittäytyneet isolle alueelle, emmekä me nähneet alueesta kuin osan. Cobássa voi liikkua kävellen, vuokrapyörällä tai paikallisten miesten ajamilla riksoilla. Meidän 8-henkinen turistiryhmämme liikkui omasta toiveestaan kävellen oppaan johdolla. Missään pikkupoluilla ei tarvinnut tarpoa, vaan alueella on hyvä hiekkainen kävelytie. Olimme paikalla aamulla yhdeksän aikaan, ja ulkona oli jo siinä vaiheessa niin kuuma ja kostea, että pari tuntia raunioilla riitti enemmän kuin hyvin, vaikkei siinä ajassa kaikkea nähnytkään. Vaikka meillä oli mukanamme mayoihin perehtynyt opas, en saanut historiallisesti raunioista paljon irti. Kiva nähtävyys kuitenkin.
Älä pyöräile päin mayojen raunioita.
Mayojen pallopelin kenttä. Minulle ei kyllä ihan auennut, miten tätä kuuluisaa peliä (en kyllä muista kuulleeni tästä ennen, mutta ehkä se kertoo minusta ja muististani jotain) on pelattu.
Tunnetuin kohde Cobán raunioilla lienee Nohuch Mul -päätemppeli, joka on Jukatanin niemimaan toiseksi korkein mayojen temppeli. Pyramidimainen temppeli on noin 42 metriä korkea ja sen päälle pääsee kiipeämään.
Nohuch Mul -temppeli Cobássa. Me olimme liikkeellä aamulla yhdeksän aikaan, joten mitään turistiryysistä ei ollut, sillä maaliskuun alku on muutoinkin hiukan pahimman turistisesongin ulkopuolella.
Temppelin päälle kiipeäminen oli ehdottomasti minulle varmaan koko reissun kohokohta. Emme ehkä olleet tästä aktiviteetista kaverini kanssa täysin samaa mieltä, mutta ylös asti pääsimme molemmat ja myös alas (alaspäin oli haastellisempaa). Ryhmässämme oleva vanha englantilaispariskunta pääsi myös ylös ja alas, joten mitään hyvää kuntoa tai nuoruutta kipuamiseen ei tarvita. En ehkä silti suosittelisi korkeanpaikankammoisille enkä niille, jotka pelkäävät liukastumista tai putoamista hirveän paljon. Kipuamisessa saattaa auttaa paikalle viritetty köysi, jota minä en kyllä käyttänyt, koska se mielestäni monimutkaisti prosessia.
Olihan se hiukan jyrkkä.
Keskellä meksikolaista viidakkoa toimi muuten kännykkäkenttä JA netti! Pystyin lähettämään miehelleni iMessagen valokuvan kanssa keskeltä viidakkoa temppelin juurelta. Moinen ei toimi Piilaaksossa esimerkiksi isossa ruokakaupassa, hississä saati missään kukkuloilla. Meksikon viidakko 1 - Piilaakso 0.
Ylhäältä avautui näkymä viidakkoon, jossa toimi puhelin paremmin kuin kaiken it-alan suunnittelun sydämessä Kalifornian Piilaaksossa.
Cobásta siirryttiin cenote-uinnin ja lounaan kautta rannikkokaupunki Tulumiin, jossa sijaitsevat yhden mayakaupungin rauniot meren rannalla. Tässä kohtaa oli keskipäivä, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja Tulumissa oli niin tukala, että suurin osa energiasta meni elossapysymiseen, ei historian tutkailuun. Varjopaikkoja alueella ei ollut; Cobássa oli sentään suojannut viidakko. Maisemat olivat kyllä hienot.
Tulumin rauniokaupunki on Karibianmeren rannalla.
Alue on kohtalaisen pieni ja helposti käveltävissä, mutta tukaluus teki tutkimisesta aika väsyttävää.
Tämä taisi olla päätemppeli Castillo, mutta olen ottanut siitä kuvan vain takaapäin ja senkin puolivahingossa. 
Meille riitti retket Cobáan ja Tulumiin. Kuuluisin maya-kaupunki Jukatanin niemimaan alueella on maailmanperintökohde Chichén Itzá. Hetken aikaa harkitsimme päiväreissun tekemistä sinne, mutta sinne olisi ajanut Playa del Carmenista ainakin kolme tuntia per suunta. Kuusi tuntia istumista autossa yhden kohteen takia ei houkutellut, vaikka kuulemma Chichén Itzá on todella vaikuttava ja suuri paikka. Ehkä seuraavalla kerralla sitten!
Iguaanikin nautti Tulumin näkymistä.

Turvallisuus Playa del Carmenissa


Pari Suomessa asuvaa kaveriani kysyi, onko Meksikoon ihan turvallista matkustaa. Se riippuu totta kai kohteesta, sillä kyseessä on iso maa. Quintana Roon osavaltio, jossa Playa del Carmen sijaitsee, on kohtalaisen turvallinen. Siellä saa varoa samaa kuin missä tahansa muussakin isossa (ei-länsimaisessa?) turistikohteessa: taskuvarkaita, huijareita ja juomakelvotonta vesijohtovettä (me pesimme hampaammekin pullovedellä, vaikka resorttimme kraanavesi oli kuulemma puhdistettua). Nyt reissumme jälkeen Yhdysvallat on kyllä juuri 7. maaliskuuta sulkenut Playa del Carmenissa sijaitsevan konsulaattitoimistonsa turvallisuusuhan vuoksi ja kieltänyt työntekijöitä matkustamasta Playa del Carmeniin. Sitä, mistä uhasta on kysymys, ei ole kerrottu, mutta jotain pommituksia tuollakin on ollut. (Lähde.)

En tiedä, kertooko turvallisuudesta vai sen puutteesta, mutta Playa del Carmenissa päivystää poliiseja ihan joka paikassa. Turistikadulla partioi näkyvästi Policía Turística eli turistipoliisi, ja rannalla näin monta kertaa poliisit kävelemässä isojen aseiden kanssa. Resortit ovat aidattuja, ja ainakin meidän omassamme päivysti vartijat kellon ympäri. Meidän resorttimme oli rannalla, joka oli osittain myös julkinen ranta, eikä vartijoiden ohi päässyt kyllä kukaan huomaamatta. Vartija pysäytti meidätkin yksi ilta, kun olimme palaamassa rannalta kävelyltä.
Resorttimme oli aivan meren rannalla eikä aluetta rantaan oltu aidattu, mutta rannan tuntumassa päivysti vartijoita. Tässä kuvassa uima-allas, jossa kävimme tasan kerran. Me uimme meressä, kun siihen oli kerta mahdollisuus, vaikka monet (etenkin amerikkalaiset) turistit tuntuivat tykästyneen enemmän altaalla makoiluun.
Resorttimme lähellä oleva julkinen ranta oli sunnuntaina iltapäivällä aivan täynnä paikallisia. Jos jotain voi päätellä tästä yhdestä rannasta ja sen menosta, niin sen, että meksikolaisten rantaeväisiin sisältyvät olut ja tequila. :D
Terveysvakuutukseni tarjosi ennen matkaa puhelinkeskustelun travel nursen kanssa ja tämän hoitajan mukaan suurin riski Playa del Carmenissa tulee, jos matkallaan aikoo harrastaa seksiä tai käyttää huumeita. Sanoisin, että nuo nyt lisäävät riskiä kenen tahansa elämään missä päin tahansa maailmaa. ;) Zika-virusta Quintana Roon osavaltiossa esiintyy ja ilmeisesti ehkä myös dengue-kuumetta, joten jos haluaa pelätä erinäisiä tauteja, niin Playa del Carmen antaa siihen hiukan mahdollisuuksia. Minun kropastani löytyi muuten jo ensimmäisen illan jälkeen neljä eri hyttysenpuremaa, emmekä edes poistuneet resortilta ekana iltana. Hyttysmyrkyille tuli siis käyttöä.

En voi sanoa nähneeni "aitoa" Meksikoa pahemmin reissun aikana, sillä Playa del Carmen on puhdas turistirysä. Cancunin lentokentältä ajaessa ja sinne palatessa sekä päiväreissun aikana bussin ikkunasta nyt tuli nähtyä vähän jotain, mutta siihen se jäi. Sinänsä vähän ikävää, mutta toisaalta en tiedä, olisimmeko kaverini kanssa uskaltaneet lähteä minnekään ei-turistialueille. Ahdistuimme tarpeeksi jo Playa del Carmenin turistikadullakin miesmyyjien tungettelusta.
Päiväretken aikana bussin ikkunasta näkyi paljon esimerkiksi tällaisia hökkeliravintoloita. Tämä oli parhaimmasta päästä.
Tykkäsin Playa del Carmenista, vaikka se olikin aikamoinen turistirysä. Lomasta jäi rentoutunut fiilis, ja olin mielelläni palaamassa takaisin arkeen uuden tarmon kera, mutta pitkittynyt ja itse asiassa kotiinpaluusta pahentunut flunssani sekoitti pakan ja olenkin nyt ollut saikulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti