maanantai 17. marraskuuta 2014

Olenko oikeasti siinä pisteessä, että kirjoitan ja valitan taas kotitöistä?

Reilu kuukausi sitten tajusin yhtenä kauniina päivänä, että olemme asuneet tässä asunnossa lähes 7 kuukautta ja etten ole edelleenkään ratkaissut ongelmaa siitä, miten huonekalujen alta voi imuroida, kun ihana jenkki-imurimme ei mahdu minnekään alle. Oho. Olimme siis asuneet yli puoli vuotta imuroimatta huonekalujen alta, ellei oteta lukuun sitä, että joskus vähän olin huitonut imurin putken kanssa jostain sohvan alta. (Meillä on kotona oikeasti todella siistiä eli älkää vetäkö tästä tunnustuksesta mitään johtopäätelmiä kotimme kunnosta.) Vaaleissa kokolattimatoissa on se hyvä puoli, ettei pöly näy niistä minnekään. Oli siis ollut kohtalaisen helppoa olla ajattelematta sitä, ettei kukaan ole imuroinut huonekalujen alta. Sitä paitsi meillä on tasan kolme huonekalua, jonka alle ei imurin kanssa pääse.

Lähdimme sitten imurikaupoille. Silloin, kun ostimme jenkki-imurimme, näimme muutaman sellaisen Suomesta tutun näköisen imurin, mutta ne näyttivät niin avaruusasemilta, ettemme edes harkinneet sellaisen ostamista. Sitä paitsi maassa maan tavalla, haha. Kun imurivalikoimia alkoi tutkailla hiukan tarkemmin ajan kanssa, huomasimme, että kyllä joistain kaupoista löytyy myös muunlaisia imureita kuin jenkkimalleja tai avaruusasemia, joskaan ei monia malleja.

Kotiin lähti sitten tälläinen:
Nyt meillä on kaksi imuria. Tai no itse asiassa tuo uusi imuri ei ole imuri, vaan se on multi-surface cleaner. Älyttömintä on se, että tarvitsen molempia imureita siivoukseen. Tuolla uudella pystyy kätevästi imuroimaan huonekalujen alta ja paljaat lattiat, mutta ei tulisi mieleenkään yrittää hinuttaa sen kanssa kokolattiamattoja pölyttömiksi. Se on aivan liian heikkoa tekoa sellaiseen. Sen sijaan jenkki-imuri on lyömätön kokolattiamattojen kanssa! Mutta kyllä elämä on hassua, kun tarvitsee olla kaksi imuria perussiivoukseen.

Uusi imuri on imuteholtaan yhtä kehno kuin vanhakin. Ja tuo on sentään Electroluxin imuri. Olen nyt vakuuttunut siitä, että maailmassa on eri imuritehtaat Amerikan markkinoille tuleville imureille kuin Euroopan markkinoille tuleville malleille. (Mikään sähköverkkohan ei voi selittää asiaa...) Täytyy varmaan tuoda Suomesta oma imuri mukaan ja askarrella siihen oikeanlainen pistokepää. :D Olin itse asiassa jo lähes tottunut siihen, ettei jenkki-imuri imuroi kovin tehokkaasti, koska ehtiihän tässä unohtaa menneet ja ex-imurit. Mies kuitenkin imuroi tuossa yksi päivä lasinsiruja keittiöstä ja ihmetteli, onko imuri todella näin tehoton vai onko se rikki. Meidän kotitaloudessa kotirouva hoitaa nykyään siivousbisneksen, ja mies on ilmeisesti sulkenut keväällä korvansa siltä, kun valittelin amerikkalaisten kykenemättömyyttä tehdä kunnolla imeviä imureita...

Edellisessä kotityövalituspostauksessani kerroin myös ongelmista pesukoneeseen ja pilalle meneviin vaatteisiin liittyen. Voin kertoa, että olen jo melkein seonnut laskuissa siitä, kuinka monta t-paitaani on joko reikiintynyt tai sitten menettänyt täysin muotonsa pesukoneessa. Niitä on monta. Olen nyt lakannut linkoamasta t-paitoja (vaikka pesuohjeiden mukaan ne saa lingota) ja se on ehkä auttanut hiukan, joskin nyt pitää elää täysmärkien vettä valuvien pyykkien kanssa. Miehen t-paidat eivät ole menneet miksikään. Ne taitavat olla vankkaa puuvillaa, kun minun omani ovat taas jotain ohutta sekoitetta, koska en pidä paksuista t-paidoista. Syytän silti pesukonetta enemmän kuin vaatteiden laatua, vaikka toki syytän laatuakin.
Tässä loistava esimerkki amerikkalaisen pesukoneen tekemästä jäljestä. Tietenkään kaikki reiät eivät ole tulleet samalla kertaa. Huomatkaa, miten olen yrittänyt parsia yhden eli ensimmäisen reiän, mutta sen jälkeen luovuttanut. Ja jos joku ihmettelee, miksi maailmassa tämä paita ei ole jo roskiksessa, niin kerrottakoon, että tämä on koti- ja siivous paita. 
Monet USA:ssa asuvat ulkosuomalaiset valittelevat blogeissaan sitä, miten amerikkalaisilla pesukoneilla ja pesuaineilla ei saa puhdasta jälkeä. Olen täysin samaa mieltä - tosin olen ollut jo Suomessa sitä mieltä, etteivät kaikki vaatteet tule hiestä puhtaiksi 40 asteen lämpötilassa. Jenkkipesun jäljiltä vaatteet haisevat paljon pesuaineelta, mutta eivät ole erityisen puhtaita. Esimerkiksi aurinkorasvan haju ei lähde vaatteista millään, eikä kyllä aina se hienkään haju. Aika ikävää, kun täällä sitä aurinkorasvaa täytyy olla levittelemässä aika usein.


Ps. Olemme muuten miehen kanssa nykyään totaalisesti ja täydellisesti myytyjä kokolattiamatoille! Mies ilmoitti jo haluavansa sellaiset seuraavaan Suomen kotiin.

T-Rex kuvan lähde tuntematon, ellei lasketa kuvan alareunassa näkyvää linkkiä.

7 kommenttia:

 1. Mä käytän Tide-pesuainetta (Martha Stewart ja Simple Life suosittelevat) ja pesen ihan kaikki paitsi silkit ja villat 60 asteessa. Laitan tuota pesuainetta vaan puolet siitä mitä Suomessa koska siitä koko määrästä jäävä kemikaalinen haju on aivan uskomaton. Puhdasta tulee: tyttöjen valkoiset sukat on valkoiset ja miehen valkoisten aluspaitojen kainalot myös pesun jälkeen-suurimmat pesukoneen tehokkuusmittarit;) eikä reikiäkään ole näkynyt. Aika hassu tuo reikäjuttu.

  Minulla on myös amerikkalainen imuri josta en tykkää yhtään! Vetelen nykyään mieluummin sellaisella kuivamopilla lattiat ensin ja sitten märällä mopilla perään koska imurilla menee kuulo, hermot ja terveys ja tuhottomasti aikaa. Mattojen imurointiin se on passeli.

  Dyson on täällä suosituin imurimalli nykyään, se varmaan sitten toimii kunnolla, täytyy katsoa jos sellaiseen viitsii panostaa vaikka ekan vuoden jälkeen tai kun tavaraa alkaa olemaan niin paljon ettei moppaaminen enää innosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on juurikin tuota Tidea, sitä aika perusmallia, joka on oranssissa paketissa. Mutta ehkäpä pesukoneita on erilaisia, tosin meidän oma on ihan uusi, joten luulisi olevan hyvä. Tarkoitatko tuolla 60 asteella warm-pesuohjelmaa (meidän koneessa on vaan nuo cold-warm-hot)? Itse en oo uskaltanut käyttää sitä, kun kaikki vaatteiden pesuohjeet käskee käyttämään coldia, joka taitaa vastata 30-40 asteen ohjelmaa.

   Dysonien hinnat tuntuu olevan aika korkeita. Me ei raaskittu satsata.

   Poista
  2. Joo. Mä käytän sitä warm-ohjelmaa ja oranssia perus-Tidea. Hyvin on pessyt ja vaatteet pysyneet hyvinä. Mä en ole välittänyt pesuohjeista enää vuosiin, ainoastaan tosiaan villa ja silkki menevät pienemmillä lämmöillä. Mun mielestä vaatteille lämpötilaa suurempi haitta on huuhteluaine, eli ne vaatteet joissa on lycraa tai muuta "muovia" niin en laita huuhteluainetta. Lajittelun kanssa olen tosi tarkka. En esimerkiksi pese napillisia ja vetoketjullisia juttuja alusvaatteiden kanssa koska ne teettävät aika helposti reikiä alusvaatteisiin mutta se ei välttämättä ole se sun reikäongelma kun sama ongelma on monella.

   Dyson on tosiaan sen verran hintava että meilläkin jäi kauppaan ainakin toistaiseksi, mä en ole niin innostunut kodinkoneista... Moppailen vaan:D

   Poista
 2. Mä luin yhden selityksen tuohon pesukoneiden tehottomuuteen, joka meni muistaakseni jotenkin niin, että koneet ottaa kuuman veden suoraan hanasta (eikä niin että ottaisi veden kylmänä ja sitten lämmittäisi sen kuten esim. suomessa tarjolla olevat merkit tekee), joten kuuma vesi polttaa tahrat (ja hajut?) vaatteisiin kiinni. Ratkaisuna tarjottiin sellaista toimintamallia, jossa pyykit ensin esipestään lyhimmällä mahdollisella ohjelmalla, pieni määrä pesuainetta mukaan ja viileällä vedellä. Ja sitten vasta varsinainen ohjelma pyörimään.Mutta en osaa sanoa toimiiko, en ole kokeillut.

  Mä olen kans Tiden käyttäjä. :D Nykyiseen masiinaan (itse ostettu) olen ollut ihan tyytyväinen. Edellinen (asunnossa valmiina ollut) oli sellainen hirvitys että! Kulutti vaatteita mielestäni aika hurjasti. Mustille farkuille sai sanoa hei-heit pesun jäljiltä.

  Imurin osalta mä luovutin viimeistään siinä vaiheessa, kun siitä meni eri lattiapinnoille tarkoitettu "säädin" rikki. Ei jaksaisi kyllä nyt alkaa investoimaan uuteen imuriin. Ja sohvien alta imurointi tapahtuu tässä taloudessa aika harvakseltaan. Senkin osalta olen luovuttanut. Homma nyt vaan on niin, että meillä tällä hetkellä on aina vähän jotain pikkuroskaa lattialla. :D Eikä tuo Koiruus ainakaan osaltaan yhtään vähennä sitä roskan määrää. Sohvien imurointi on ihan toivotonta, joten niitä putsailen sellaisella tarrarullalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että on joku muukin, joka ei säännöllisesti imuroi sohvan alta! Mua jo vähän hävetti. :D

   Tuo pesukoneiden tapa ottaa kylmää tai kuumaa vettä on kyllä mielenkiintoinen. En ole aikaisemmin tajunnut edes miettiä, minkälaista vettä pesukone ottaa. Täytyisi varmaan testata jollain vaateparilla, auttaisiko esipesu, mutta tuntuu jo nyt niin epäekologiselta pyörittää konetta, kun kone on niin iso, että sinne mahtuisi kaikki mahdollinen. Me saamme täytettyä koneen vain murto-osalla siitä, mitä sinne mahtuisi, koska ei vain ole niin paljon samanlaista pyykkiä.

   Vaikka muuten kaipaan meidän Suomeen jäänyttä mäyristä, en kyllä kaipaa sitä sen tuomaa hiekkaa ja roskaa. :)

   Poista
 3. Me pistetään kylmään pesuun aika surutta hyvin eriväristä vaatetta. Edellisessä kodissa veden pystyi laskemaan koneeseen kansi kiinni, ja kylmä tosiaan on kylmää vettä, ei 30-asteista. Warm on mitä sattuu, muttei meillä koskaan kättä lämpöisempää. Se oli kyllä vanha kone, voisi toivoa että uudemmat olisivat parempia - nykyiseen en saa kättä kokeilemaan veden lämpöä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuulostaa kyllä aika vanhalta koneelta. Meillä on ihan uusi kone, ja ei todellakaan saa kädellä kokeiltua. ;) Täytyy kokeilla warmilla pesemistä, jos vaikka aurinkorasva lähtisi. En kyllä pidätä hengistystä sen suhteen...

   Poista