lauantai 8. marraskuuta 2014

Meidän suklaan ja joulun höyryinen lauantai sekä epäselvyyksiä juhlapäivistä

Joulutohinat ovat pamahtaneet käyntiin toden teolla. Joulukamaa on tietenkin näkynyt kaupoissa jo ikuisuuden, mutta vasta näin Halloweenin jälkeen kaaos alkaa kunnolla, kun myynnistä katoavat Halloween-krääsät antavat tilaa joululle. Tosin itse asiassa joulukamaa voi nähdä täällä päin maailmaa ihan koska tahansa, sillä täällä on ihan ympäri vuoden auki olevia kauppoja, jotka myyvät vain ja ainoastaan joulukoristeita (kuka näissä kaupoissa käy vaikkapa keväällä ja kesällä?). Meidän Safewayssa oli kummallisesti Halloweenin jälkeisen yön aikana siivottu suurin osa Halloween-karkeista pois ja tuotu tilalle joulukarkit. Tehokasta toimintaa...

En ole kuullut keneltäkään suomalaiselta oikein mitään hyvää sanottavaa amerikkalaisista suklaista. Ostin kerran itse Hershey's-merkkistä mantelisuklaata, ja vaikkei siinä nyt ehkä ihan niin kamala oksennuksen makuinen jälkimaku ole kuin monet suomalaiset varoittelivat, ei se silti mitään kovin hyvää ole. Mutta kun sain vinkin oikeasti todella hyvästä jenkkisuklaasta - ja vielä kaiken lisäksi jouluisesta candy cane limited edition -suklaasta - päätin antaa amerikkalaiselle suklaalle vielä toisen mahdollisuuden. Tätä suklaata piti sitten päästä tänään etsimään. (Myös muuten Ghirardellin suklaa täällä on hyvää, mutta sen juuret taitavat olla Sveitsissä.)

Lauantai on aina hyvä päivä lähteä ostoksille. Etenkin joulun alla. Etenkin, jos kauppakeskuksessa on alennukset. NOT. Suuntasimme Westfield Valley Fair -ostoskeskukseen, josta löytyy Macy's, sillä etsinnässä oleva suklaa on "Manufactured exclusively for Macy's".

Kesällä 4th of Julyn -aikana ajoimme motarilla kyseisen kauppakeskuksen ohi ja katsoin järkyttyneenä ruuhkaa, joka oli tukkinut koko exit-kaistan, ja autojonoa, joka luikerteli kohti ostaria. Tänään löysimme itsemme samanlaisesta ruuhkasta ja jonosta! Exit-kaista motarilta ostarin suuntaan alkaa noin puolen mailin eli noin reilun 800 metrin päästä ennen varsinaista exittiä, joka on siis aivan kauppakeskuksen vieressä. Tästä kaistan alusta meillä meni aikaa parkkipaikalle noin puoli tuntia. Vajaa kilsa puoleen tuntiin on jo todella mainio amerikkalaisen ruuhkan huipennus!
Mukava tapaa viettää lauantaipäivää, exit-kaistalla tönöttäen...
Macy'silta löytyi kaiken maailman joulukrääsää, vaikka ei mitenkään älyttömiä määriä, koska kyseessä on aika pieni Macy'sin liike. Amerikkalaisten joulukuusista voi kyllä olla montaa mieltä:
Mahtuisikohan tuohon yhteen väliin vielä muutama koriste?
Tämä on niin hieno, että haluan kuljettaa koko komeuden Suomeen joulunviettoon...
Pehmoleluilla koristeltu kuusi on jo oikeasti aika hauska idea.
Ihastelimme joulua jo eilen illalla, kun kävimme Costcossa. Sieltä löytyi mm. tällaisia jumalattoman kokoisia joulupalloja:
Mies olisi halunnut ostaa nämä, mutta eiväthän tuollaiset mahdu matkalaukkuun Suomi-joulua varten.
Jos meillä olisi oma piha, haluaisin sinne jonkun näistä. Tai ehkä useammankin. Ihan oikeasti siis. 
Mutta joo, sen suklaan osalta tämän päivän reissu oli ihan turha, koska eihän siellä Macy'silla ollut etsimääni makua. Myyjän puheista sai sen käsityksen, että tulossa ehkä on... Sieltä löytyi kyllä samalta merkiltä muita makuja, joten otimme yhden testiin. Se oli superhyvää, vaikka hinnassa saattaisi olla vähän laskemisen varaa. Macy'sin nettikaupasta löytyisi myös se candy cane -maku, joten ehkä nettishoppailu pelastaa tältä ongelmalta. Eikä tarvitse ajaa ruuhkassa.

Vaikka Halloween on ohi ja vaikka Halloween-koristeet ja -ruoat on joistain kaupoista siivottu käsittämättömän nopeasti pois joulukamojen alta, joitain kurpitsajuhlan tuotteita vielä löytyy. Me ostimme tänään kurpitsaolutta alennuksesta (kuusi pulloa 6 dollarilla eli alle 5 eurolla - tosin miehen mukaan Amerikan standardeilla tämä ei ehkä ole erityisen halpaa...). En ole oluen juoja, mutta tätä oli pakko saada maistaa. Oli ihan ok.
Ah, lauantain herkut: minttusuklaata ja kurpitsakaljaa. Hauska yhdistelmä muuten.
Niin ja alennusmyynti (jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsua, täällä kun näitä saleja tuntuu olevan kauhean usein) täällä on tänä viikonloppuna siksi, että tiistaina on Veterans Day. Taas yksi juhlapäivä, jonka syvin olemus on meille täysin pimennossa. Joka kerta, kun täällä on jokin juhlapäivä, me mietimme tätä kysymystä: Onko se vapaapäivä? Ja etenkin onko se vapaapäivä miehelle? Joku varmaan ihmettelee, miten voi olla vaikea tietää, onko jokin päivä vapaapäivä vai ei. Mutta täällä vastaus riippuu usein vähän vastaajasta: joku sanoo jotain päivää vapaapäiväksi ja toinen kieltää vapaan. Ota tästä nyt sitten selvää. Ja kun kaupat ovat aina auki oli pyhä tai ei, niidenkään aukioloaikojen perusteella ei voi tehdä päätelmiä. (Ja päinvastoin pääsiäisenä, joka ei ollut täällä vapaa, jotkin liikkeet olivat kiinni, koska oli pääsiäinen. Öh...)

Kalifornian osavaltion nettisivuilta löytyy totta kai selkeä listaus state holiday -päivistä. Miehen työpaikalla kuitenkin näistä moni herättää aika paljon epäselvyyttä (toimistossa on vain suomalaisia työntekijöitä). Ja sitten kun katsotaan listausta Yhdysvaltojen federal holiday -päivistä, lista onkin jo vähän erinäköinen. Vähän aikaa sitten oli Columbus Day, joka on public holiday Yhdysvalloissa. Paitsi, ettei ole kaikissa osavaltioissa, koska osavaltiot voivat halutessaan jättää nämä vapaapäivät huomioimatta. Kaliforniassa Kolumbusta ei juhlittu vapaalla, ei ainakaan osavaltion nettisivujen listauksen mukaan. Ilmeisesti täällä Kolumbuksen päivän korvaava juhlapäivä on Native American's Day, joka joidenkin lähteiden mukaan on vapaapäivä Kaliforniassa ja Etelä-Dakotassa, mutta Kalifornian nettisivut eivät listaa tuotakaan päivää state holidayna. Ja taas toisten lähteiden mukaan Native American's Day on vapaapäivä Kaliforniassa vain Berkeley-kaupungissa.

Saatan ehkä hiukan kaivata Suomen selkeitä pyhäpäiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti