tiistai 4. marraskuuta 2014

Silmälääkärillä

Tänään käytin ensimmäistä kertaa vakuutuksiani täällä, kun menin silmälääkärille. Suomesta tuomani piilarit ovat loppuneet ja tarvitsin uusia. Täällä silmälaseihin ja piilareihin tarvitsee lääkärin reseptin. Ilmeisesti optikkoja, jotka hoitaisivat perusnäöntarkastukset, täällä ei ole. Ehkä vähän hassua, kun lääkäri hoitaa tällaisen perustarkastuksen, mutta toisaalta tuleepa optikkoa perusteellisempi tarkistus.

Arvatkaapa mitä - minä pystyin kävelemään silmälääkäriliikkeeseen! Tämä on ensimmäinen kerta täällä, kun minnekään Subwayta ja Starbucksia lukuun ottamatta pystyy kävelemään meiltä kotoa järkevästi (ellei lasketa ulkoilulenkkejä). Tämä silmälääkäriliike sijaitsee samassa paikassa Subwayn ja Starbucksin kanssa: pienessä liikekeskittymässä, joka on lähes tuossa naapurissa. Olin ihan onnessani, kun jonnekin saattoi vain kävellä!
Lämpimässä 20 asteen syysilmassa olisi voinut kävellä pidempäänkin kuin vain vajaat 500 metriä...
Löysin tämän silmälääkärin vakuutuksemme nettisivuilta, josta oman zip coden avulla saa haettua lähimmät silmäasemat. Olin itse asiassa kysellyt täällä asuvilta suomalaisilta vinkkejä, missä he ovat käyneet silmälääkärissä, koska tällaisissa terveysasioissa olisi kiva tietää vähän etukäteen, minne menee. Kuitenkin, kun hoksasin, että meidän naapurista saa tarvittavat palvelut, päätin heti mennä vain sinne. Tarkistin Yelpistä tämän löytämäni paikan arvostelut, mutta koska liike on vasta tänä vuonna avattu, ei arvosteluja ollut kuin muutama.

Silmälääkäriliikkeeseen sai laitettua heidän nettisivujensa kautta ajanvarauspyynnön. Kaikki paikat, joihin ei tarvitse soittaa, ovat aina automaattisesti hyviä. ;) Liikkeestä ei edes soitettu takaisin, vaan he lähettivät sähköpostilla tiedon seuraavasta vapaasta ajasta (sähköposti tuli hiukan ennen keskiyötä ja myös vastausviestiini vastattiin heti). Ajan sai jo seuraavaan aamupäivään eli tehokasta toimintaa.

Ennen ajanvarausta nettisivujen kautta piti täyttää ja lähettää lomake, jossa kysyttiin yhteystiedot, vakuutuksen tiedot ja silmälasi- ja piilarihistoria. Kun pääsin liikkeeseen, he olivat jo selvittäneet vakuutukseni kattavuuden. Itse ei tarvinnut tehdä siis mitään. Liikkeessä piti vielä allekirjoittaa kaksi lomaketta: luvan siitä, että lääkäri saa tutkia silmäni ja suostumuksen siitä, että tietoni saa lähettää vakuutusyhtiölle.

Koska ajanvaraus tuli keskellä yötä seuraavaan aamupäivään, en ehtinyt stressailla tarkastusta ollenkaan. Tämä oli hyvä, koska tarkastuksessa ei ollut mitään kovin erilaista Suomeen verrattuna - mutta varmasti olisin sressannut sitä etukäteen paljon, jos olisi ollut aikaa. Koska tarkastuksen teki lääkäri, se oli ehkä vähän kattavampi kuin optikon tekemä. Ainakin silmistäni otettiin jotkin kuvat, joita lääkäri sitten esitteli minulle. Ainoa ongelma tarkastuksessa oli se, että lausuin yhden kirjaimen monta kertaa ensin ihan toisena kirjaimena täysin epähuomiossa. :D Muutoin ei ollut siis mitään ihmeellistä, eikä englanti tarkastuskielenä tuottanut ongelmia. Olin kuitenkin tarkistanut muutaman sanan etukäteen sanakirjasta ja hyvä niin, koska en olisi niitä muutoin ymmärtänyt.
Olen näköjään kuvannut parkissa olevia autoja. Tarkoitus oli varmaan näyttää noita liikkeitä, jotka nyt peittoutuvat tuonne autojen taakse (nuo korkeat talot ovat asuintaloja).
Lääkärissä ei muuten kauheasti kuunneltu minun mielipidettäni. Lääkäri totesi minulla olevan hajataittoa toisessa silmässä, minkä tiesin, koska sitä on ollut ikuisuuden. Totesin joskus kokeilleeni hajataittoa korjaavia piilareita, mutten tykännyt niistä, joten olen käyttänyt tavallisia piilareita. Tästä huolimatta lääkäri iski minulle kouraan juurikin hajataiton korjaavan parin ja käski kokeilemaan niitä. Ehkä nämä hajataiton korjaavat parit ovat niin paljon kalliimpia, että lääkäri haluaa minun ostavan ne. Ehkä näköni sitten vain on niin huono, että hajataitto todellakin pitäisi saada korjattua piilareillakin.

Sain siis koekäyttöön piilarit viikoksi. Ensituntuman perusteella ne ovat ihan samanlaiset kuin "tavallisetkin piilarit", eivätkä muistuta lainkaan niitä omituisuuksia, joita joskus vuosia sitten kokeilin. Ensi viikolla olisi uusi käynti, jossa päätetään, mitkä piilarit otan.

Mitä tämä käynti sitten maksoi? Vakuutukseni kattoi kokonaisuudessaan uuden potilaan kattavan silmien tarkistuksen. En tiedä, mikä sen hinta olisi ilman korvausta, koska hintaa ei ole merkitty kuittiin. Vakuutus ei kuitenkaan kattanut jotain piilaritutkimusta. En edes tiedä, mitä tällä established contact lens examilla tarkoitetaan - ehkä sitä, kun silmiäni tutkittiin ensin nykyiset vanhat piilarit silmissäni ennen näöntarkastusta. Käynnistä jäi minulle maksettavaa tuon piilaritutkimuksen osuus, $80 (reilut 60 euroa). Tämä omavastuuosuus ilmoitettiin jo käynnin alussa ennen kuin tarkastukseen ruvettiin. Samalla minulle selitettiin, mitä vakuutukseni kattaa ja kerrottiin kyllä se, miksi piilaritutkimus ei kuulu korvauksen piiriin, mutta enhän minä nyt enää muista syytä. Piilareista vakuutus tulee kattamaan ilmeisesti $150 (noin 120 euroa), olisiko ollut vuoden aikana, eli kovin montaa paria sillä tuskin saa.

Liike on muuten kirjoittanut etunimeni väärin. Ensimmäisessä sähköpostissa se oli vielä oikein, mutta jo toisessa se oli ominut itselleen ylimääräisen h-kirjaimen loppuun. :D

6 kommenttia:

 1. Ei niitten nimien kanssa täällä niin tarkkaa ole, mä olen eläinlääkäripapereissa Memmi ja auton rekisteriotteeseen meinasi lipsahtaa Emily, mutta sen korjasin, kun aattelin että voi jopa merkata jotain :)

  VastaaPoista
 2. Taalla taidetaan kayttaa aika paljon kertakayttoisia piilareita - ja se hyva puoli on, etta niissa on hyvat 'rebate':t - mita ne sitten suomeksi onkaan. Oma silmalaakarini sai minut viimeksi kyyneliin asti - meni jotenkin - "Rva Leena, asiat ovat ihan eri lailla kun silloin kun te olitte nuori...." Aika selvaa, etta kyynelehtiminen vain yltyi.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertakäyttöset piilarit olis ihania, kun niitä ei tarvitse putsailla - ellei niitä tarttisi lähes joka päivä. Mulla ei ole kyllä mitään hajua, mitä tolla rebatella tarkoitetaan piilarien kohdalla edes englanniksi. :o

   Poista
 3. Itse ainakin saan kunnon alennuksen, jos ostan kertakäyttöisiä piilareita 6kk:n satsin tai enemmän. Edellyttää että lähetän kuitin linssien valmistajalle ja shekki tulee postissa muutamassa viikossa. Olen vannoutunut kertakäyttö piilareiden käyttäjä....joka aamu uudet silmät ! Eli rebate on alennus, jonka linssien valmistaja lähettää kuittia vastaan. Semmoinen vinkki, että kannattaa pyytää lääkäriltä näytteitä - yleensä antavat helposti myös kertakäyttöisistä kokeilukappaleita....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mä en oo ikinä edes harkinnut käyttäväni kertakäyttöisiä noin usein. Ootko verrannut, onko noiden alennusten kanssa halvempia kuin 6kk satsit vaikka kk-pareja? Täytyy selvästi tutkailla...

   Poista