sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Sunnuntaiden ulkoiluja ja reissu Chicagoon

Odotan jo kevättä, koska olisi ihanaa, jos nämä kuivat keltaiset kukkulat muuttuisivat vihreiksi edes hetken ajaksi. Maisemissa täällä ei ehdottomasti ole mitään vikaa, mutta kyllä tämä keltaisuus alkaa vähän tympiä. Sääilmiöstä El Niño kirjoitetaan täällä lehdissä ihan koko ajan, ja viime viikon uutisista silmiin pomppivat lauseet eivät erityisemmin ole luoneet uskoa tuleviin vesisateisiin: Ensin uutisoitiin, että jotkin arvot ovat nyt niin korkeita, että El Niño on saapunut. Sitten uutisoitiin, että El Niño heikkenee. Ja sitten, ettei ihmisten kaipaamaa kosteaa talvea tule ainakaan El Niñon takia. Joku ei nyt ihan osaa päättää, tuleeko tämä ilmiö vai ei. Mutta ei täällä kuulemma viime talvenakaan satanut paljoa, ja silti täällä oli vihreää keväällä, kun saavuimme tänne. Joten en menetä uskoani.

Täytyyhän se silti myöntää, että sää on täällä yksi parhaimmista asioista. Koskaan ei tarvitse miettiä säätä ja sen vapaa-ajalle aiheuttamia mahdollisia hankaluuksia tai esteitä. Viikonlopuille voi aina suunnitella ulkoilua, koska ei kuitenkaan sada.
Tänään ihastelimme taas tätä kaunista keltaista kuivuutta, joka on joka paikassa täysin samannäköistä. En osaa edes ajatella, miltä maasto näyttäisi vihreänä, koska viime keväänä emme käyneet ulkoilemassa ennen kuin oli jo kuivaa.
Sää pääsee välillä myös yllättämään, usein toki pelkästään positiivisesti. Tänään yllätyin, kun lähdimme haikkailemaan Joseph D. Grant County Parkkiin. Ennusteen mukaan lämpöä tulisi olemaan 23 astetta, mutta ei minulle tullut mieleenkään pukeutua sortseihin. Sää on täällä vain välillä todella omituinen: joskus 20 astetta tarkoittaa pitkähihaista vaativaa koleutta ja joskus taas jotain ihan muuta. Tänään oltiin tällä "ihan muu" -linjalla. Jo parin askeleen jälkeen tajusin, että mustat trikoocaprit olivat täysin väärä valinta. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta ja ilma tuntui ihan kesäiseltä kuumuudelta. Luonto oli kuitenkin syksyistä ja lehdetkin putoilleet maahan.
Järvi-parka on vähän kuivunut. 
Kävelimme tänään 11 kilometrin reitin, ja lenkki oli näin pitkästä aikaa jopa hiukan rankka. Puoleen väliin saakka oli lähes pelkkää nousemista kukkuloille. Toistaiseksi en ole kyllästynyt kukkuloilla oleiluun. Mielestäni on joka kertaa hauskaa, kun edessä avautuu Piilaakson maisemat. Tänään maisemia näkyi tosin vain autosta.
Tälläinen järvi oli vielä olemassa. Mikä lie tekojärvi mahdollisesti... (Kännykkäni tekee tuollaisen jännän valoilmiön, kun kuvaa vasten aurinkoa.)
Järkyttävästä kuivuudesta kertoivat myös viime viikon ulkoilumaastojen synkät näkymät. Kävimme viime sunnuntaina Sunol Regional Wilderness -ulkoilualueella, jossa on paikka nimeltä Little Yosemite. (Oikea Yosemite on kansallispuisto vuoristossa täältä joidenkin tuntien ajomatkan päässä.) Olin nähnyt hienoja kuvia pulppuavasta vedestä ja muusta sellaisesta. Jälkeäkään mistään veden kaltaisesta ei tietenkään nyt ollut. Tai no, siellä oli suuri kivirakennelma, joka ilmeisesti toimii jonkinlaisena patona tai jotain (?), ja sen yläpäästä löytyi vielä pienen pieni lammikko vettä. Oikeasti jo aika surullista.
Tämä oli jäljellä.
Löysin lammikon, kun minun piti päästä kiipeilemään kivilohkarerykelmien ylitse. 
Ulkoilut jäävät nyt taasen pariksi viikoksi, kun miehellä on työmatkoja. Huomenna maanantaina kutsuu jälleen pitkästä aikaa Arkansasin Little Rock. Sinne minä en sentään lähde mukaan. Sen sijaan viikon päästä suuntaamme Chicagoon, jossa miehellä on 5 päivän työmatka. Tämän reissun mahdollisuus on leijunut yllämme jo pitkään, ja alusta alkaen ilmoitin ehdottomasti haluavani lähteä mukaan. Reissu varmistui lopullisesti viime viikolla.
Joki Little Yosemitessa. Tai siis se, mitä joen olemassaolosta on jäljellä... eli hiekkaa. 
Olen saanut Dallasissa tapaamaltani Sannalta vinkkejä Chicagoon, jossa hän aikaisemmin on asunut. Lisäksi yksi ystäväni on aikoinaan käynyt kaupungissa. Aikaa minulla on nyt hiukan paremmin kuin Dallasissa, kokonaista neljä ja puoli päivää. Hotellimme on aivan downtownissa, jossa ajattelin aikani viettää. Elättelen toivoa siitä, että pystyn liikkumaan kävellen, koska autoa meillä ei ole ja koska julkisiin meneminen vähän jännittää (jos siellä nyt sellaisia edes kovin kattavasti on). Nähtävyyslistallani on jo joitain perusjuttuja, kuten Willis Tower tai John Hancock Observatory/360 Chicago (tai miksei molemmatkin), Millenium Park ja The Bean, Navy Pier ja North Avenue Beach, joista tosin kaksi viimeiseksi mainittua tuskin ovat kovinkaan kummoisia tähän aikaan vuodesta. Tarkoitus olisi myös vain ihmetellä downtownia ja sen meininkiä ja rakennuksia. Toivottavasti sää ei aiheuta ylitsepääsemättömiä hankaluuksia. Mitään kunnon varusteita nollaa lähestyvään ja pakkasen puolelle menevään säähän meillä ei täällä kotona ole, hyvä jos edes vähän tuulta pitävä takki löytyy... Kylmään säähän sopivat kenkänikin rajoittuvat pelkkiin tennareihin. Mutta kyllä suomalainen aina yhden parin asteen pakkasen selättää vaikka vähän vääränlaisilla varusteillakin, haha.

Jos jollakin Chicagossa asuvalla lukijalla tai siellä käyneellä on jotain hyviä ehdotuksia tai vinkkejä, niin otan niitä mielelläni vastaan. Tai jos [anteeksi seuraava senssipalstailu/] jollakulla Chicagossa asuvalla kanssabloggaajalla on halua ja aikaa nähdä, niin olen käytettävissä. :) [/senssipalstailu päättyy]

11 kommenttia:

 1. Satuin vahingossa löytämään blogisi, ja kyselet Chigagoon vinkkejä. Olemme käyneet Chigagossa jo useamman kerran, emmekä kyllä nyt aivan silmittömän ihastuneita kaupunkiin ole. Ihan ok paikka, mutta pidän näistä pikku kaupungeista enemmän. (Itse katselin sivujasi, koska mietimme mieheni kanssa, olisiko sielläpäin amerikkaa syytä vierailla. Samanlaiselta näyttää, joten jätämme ehkä tällä kertaa väliin ja matkaamme sen sijaan road tripin Floridaan.)

  Itse asumme siis tällä hetkellä Madisonissa eli lähes tuossa Chigagon kupeessa. Pieniä vinkkejä voisin antaa. Kannattaa pukeutua, sillä täällä sää on todella kylmä. Ensi viikonlopuksi luvattu jo -20 Celsiusta yöksi, mikä tarkoittaa kylmää tuulta ja jäätävää säätä. Untuva takki ei ole liioittelua! Autoa kaupungissa ei tarvitse, julkisilla pääsee hyvin ja puhelimeen saa myös hyvän Appsin näistä. Se toimii! Suosittelen museoita, ovat aivan upeita. Olen aikasemmalla matkallani käynyt. Willis Toweriin kannattaa mennä illalla, näkyvät on paremmat. Niin ja kannattaa ostaa se Chigagopassi, jos meinaa käydä useammassa paikassa. Säästyy rahaa huomattava summa. Tästä löytyy muutama juttu, jos kiinnostaa: http://madisonfulbright.blogspot.com/search/label/Chicago

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja vinkeistä! :) -20 astetta? Mun puhelimen sääennustus näyttää max. -10 astetta, hmm... Jostain kumman syystä emme pakanneet untuvatakkeja mukaan, kun muutimme Suomesta Kaliforniaan. :D Olisi selvästi pitänyt.

   Poista
  2. Hyvä vinkki tuli Heliltä tuon pukeutumisen suhteen! Tuulen ja ilmankosteuden yhdistelmä voi tosiaan tehdä kelistä aika hyytävän. Toppahousut oli toisinaan tarpeen koiran kanssa ulkoillessa. Onneksi ne lähti Suomesta mukaan.

   Viime talvena oli muuten talvitakit tarpeen Teksasissakin! Tai ainakin me näin suomalaisina pukeuduttiin niihin, kun paikalliset paineli menemään huppareissa. :D

   Poista
  3. Meillä päin talvitakeissa taitavat kulkea vain aasialaiset. ;)

   Poista
 2. Oho! Onpas teillä siellä eri näköistä kuin meillä täällä vajaan neljänkymmenen kilometrin päässä! Täällä on tosi vihreää lukkunottamatta vaahteroita joiden lehdet ovat ruskan väreissä ja tällä hetkellä onkin tosi värikästä.

  Täällä myydään unuvatakkeja! Jos kovin kallista ei halua ostaa niin costcosta saa muutamalla kympillä! Myös lämpöaluskerrastoja ja kaikkea talvilomalle sopivaa:)

  Mun mies on ollut useaan otteeseen Chicagossa työmatkoilla eikä oikein pidä kaupungista (hän ei kyllä tykkää myöskään Dallasista). Siitä huolimatta mInäkin haluaisin käydä kummassakin kaupungissa ainakin kerran, toivottavasti saat otettua kivoja kuvia matkaltasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää Joseph D. Grantin puisto oli reilun puolen tunnin päässä tuonne sisämaahan päin eli ehkä siellä tosiaan maisemat ovat hiukan erilaisia. Tosin kait ne on vain noi kukkulat, mitkä kellertää kuivuuttaan. Ja pellot.

   Joo, löytyyhän noita toppatakkeja. Ei vaan millään viitsisi ostaa muutaman päivän takia. Kerrastot onneksi löytyvät vaatekaapista - en kyllä tajua, miksi ne olemme ottaneet mukaan, mutta onneksi otimme.

   Poista
 3. Vinkkejä en osaa Chicagoon antaa, kun en itse ole käynyt mutta kylmä siellä kuulemma tosiaan on. Tuntuupa sitten kotiin palatessa nuo lämpimät kelit taas mukavilta, kun on päässyt pikaisesti talvea viettämään välillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mua alkaa jo hirvittää nää kommentit kylmyydestä. ;)

   Poista
 4. No nyt mä olen tietysti myöhässä! Jos tämä viesti nyt yhtään tavoittaa ajoissa, niin käykää ihmeessä myös kävelemässä River Walkia pitkin auringonlaskun aikaa ja keskustasta pääsee myös metrolla Lincoln Parkiin, joka on tosi kiva puistoalue (ellei nyt satu olemaan -20 astetta pakkasta). Mä olisin voinut tarjota seuraakin :D toivottavasti saat edes jotain irti mun nykyisistä kotikulmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, et ole myöhässä, huomenna vasta lähdetään. Ja tietokone lähtee totta kai mukaan, koska eihän sitä nyt ilman nettiä pärjää. :D

   Poista