keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Costco Wholesale

En esitellyt kauppapostauksissani kauppaketjuista erikoisinta ja hauskinta - nimittäin Costcoa! Costco Wholesale on ikään kuin tukkukauppa, mutta kuitenkin myös vähittäiskauppa. Se myy tukkuhintaista ja tukkukokoista tavaraa myös tavallisille yksityishenkilöille. Costco on kauppa, jota emme välttämättä koskaan olisi alkaneet käyttää, ellei täällä jo parisen vuotta asunut miehen kollega olisi vienyt meitä tutustumaan sinne ja kehunut sen olevan oikeasti ihan kätevä.
Costcon ankea julkisivu.
Ja yhtä ankea sisäänkäynti.
Costco on membership only -kauppa. Sinne shoppailemaan päästäkseen täytyy olla kaupan jäsen. Jäsenyys maksaa halvimmillaan $55 vuodessa (noin 44 euroa/v). Tällä halvimmalla jäsenyystyypillä pääsee vain shoppailemaan. Astetta parempi jäsenyys maksaa $110/vuosi ja sillä saa ilmeisesti jonkinlaisia bonuksia eli rahaa takaisin vuosittain. Jokaisen Costcon ovella (tai ainakin jokaisessa, jossa me olemme käyneet) on työntekijä tarkkailemassa, että sisään tulee vain jäseniä. Jäsenkortti täytyy olla kädessä, kun kauppaan pyrkii sisään. Käytännössä tuosta välistä voi hyvällä tuurilla päästä livahtamaan ilman korttiakin, mutta kortti näytetään kuitenkin viimeistään kassalla ostosten yhteydessä, ja jos korttia ei tällöin ole näyttää, myyjä ei myy mitään. Jäsenkorttiin tulee epämääräinen pikselimössöinen ja mustavalkoinen valokuva, joten korttia ei mukamas voi käyttää kukaan muu.
Ja sitten vielä ankea sisätila.
Costcon liikkeet ovat suuria varastohalleja ja sisältä todella harmaita ja karuja. Costcosta saa ostettua oikeasti lähes ihan mitä tahansa: ruokaa, kodinkoneita, elektroniikkaa, siivoustarvikkeita, joitain päivittäistavaroita, 50 000 dollarin sormuksia ja muita koruja, silmälaseja ja piilareita silmälääkäripisteestä, vaatteita, sänkyjä, patjoja, huonekaluja, vitamiineja ja lääkkeitä, alkoholia, leluja, kauneudenhoitotuotteita, autonrenkaita ja hauta-arkkuja nyt ainakin. Suurin osa järkyttävän suurissa tukkukoissa - en tosin ole varma, saako hauta-arkkuja ostettua ihan yksittäinkin. ;) Lisäksi Costcossa saa teetettyä valokuvia ja otettua passikuvat. Liikkeissä ei ole mitään opasteita eikä hyllykylttejä, vaan tavarat ovat missä sattuvat; usein sentään onneksi kohtalaisen samoissa paikoissa.
Costco on sanalla sanoen elämys! Olin ensimmäisellä kerralla aika ällistynyt siitä, mihin hemmettiin olen saapunut. Kuvitelkaa iso karu varastohalli, joka saattaa pahimmassa tapauksessa kuhista ihmisiä, jotka hamstraavat suuria pakkauskokoja ostoskärryihinsä. Varsinkin viikonloppuisin Costcossa on kauhea vilske ja vilinä.
Juodaanko illalla pullollinen punaviiniä?
Tästä 1,75 litran pullo viskiä. Jos yksi ei riitä, voi ottaa koko 6-packin.
Elintarvikkeiden pakkauskoot ovat suuria - tai oikeastaan massiivisia -, joten kaksihenkinen kotitalous ei Costcosta paljon pysty ostamaan. Tai ei ainakaan nopeasti pilaantuvia tuotteita. Ruokatuotteista me ostamme lähinnä kaurapuurohiutaleita (4,5 kg:n paketissa), kahvia (1,36 kg:n purnukassa), kananmunia (vain 24 munan kennossa, aika pieni paketti siis), välipalapatukoita (kevyessä 1,6 kg:n paketissa) ja jäätelöä sekä joskus jauhelihaa (valitettavasti en muistanut katsoa, kuinka isona satsina jauhelihaa myydään), muroja (reilun 2 kg:n paketissa) ja tuoreita marjoja (pakettien koko vaihtelee 500 grammasta yli kiloon). Pääasiassa me käymme Costcossa hakemassa talous- ja vessapaperit sekä vesipullot.
Meidän yleisimmät ostokset, tosin tässä on ehkä harvinaisen paljon tavaraa. Emmekä todellakaan käy joka viikko Costcossa. ;)
Yleensä kauppareissuilla tarttuu mukaan myös erinäisiä herkkuja, koska kuka voisi vastustaa suuria herkkupakkauksia... Kumpikaan alla olevista ei kyllä ole lähtenyt mukaan.
Saisiko olla tortillasipsejä?
Koska nämä popparit ovat skinny-mallia, niitä saa tietenkin syödä näin paljon. (Valmiiksi tehdyt popparit ovat täällä todella suosittuja, koska kuka muka jaksaa väsätä itse edes mikropoppareita...)
Suomessa ei olisi koskaan tullut mieleen ostaa kaupasta vesipulloja. Eikä etenkään sellaisia määriä, joita täällä ostamme. Viimeksi ostimme Costcosta yhden 40 pullon pänikän tavallista vettä sekä kaksi 28 pullon pänikkää vichya. Pullot ovat noin puolen litran pulloja. Hanavesi on täällä kohtalaisen pahaa (sanoo Turun juomaveteen tottunut!), sillä se haisee ja maistuu kloorilta. Suurin osa täällä asuvista ihmisistä ostaa pullotettua vettä joko hanaveden sijasta tai sen lisäksi juotavaksi. Me kyllä juomme tavallisesti hanavettä, yleensä vesikannun kautta suodatettuna. Käytämme pullovettä kuitenkin esimerkiksi ulkoillessamme. Vesipullopänikän hinta on niin halpa, että yksittäisen pullon hinta jää täysin olemattomaksi, vajaaseen 15 senttiin (eurojen senteissä tuo on jotain 11 senttiä). Ja tuokin hinta sisältää itse asiassa pantin, jonka saisi takaisin, jos pullot veisi kierrätyskeskukseen (tuskin kukaan varmaan vie, mutta siitä lisää joskus toiste). Halvan hinnan ja kaikkien muiden täällä asuvien antaman esimerkin takia vesipullojen ostamisesta on tullut meille tapa, vaikkei se ole kovin ekologista. Toisaalta minä täytän pulloja hanavedellä liikuntahetkiä varten, tosin yksi ohut muovipullo kestää täyttämistä ehkä parisen kertaa ennen kuin on täysin rypistynyt pilalle. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vichypullon kappalehinnaksi jää noin 36 senttiä (edelleen ml. pantti) eli aika olemattoman hintaista sekin on.
Tuotteiden esilleasettelu ei ole aina ihan edukseen Costcossa.
Tästä löytyisi tonnikalaa 1,88 kilon tölkissä.
Parasta Costcossa on se, kun siellä voi seurailla, mitä ihmettä kaikki muut ihmiset lappaavat kärryihinsä kasatolkulla. Eikä kaikille riitä vain tavallinen ostoskärry, vaan osalla on sellaiset lavakärryt, joita liikkeen ovella on tyrkyllä (ks. ylhäältä postauksen toinen kuva). Minusta on aina aivan uskomatonta, miten paljon ruokaa ihmiset ostavat! Toki suurin osa on varmaan suurperheitä, mutta silti. Meidän lähi-Costcomme asiakaskunta vaikuttaa koostuvan pääasiassa aasialaisista ja meksikolaisista, jos nyt hieman kärjistetään.
24 kappaleen paketti kuppinuudeleita eli nuudeleita usean vuoden ajaksi, ellei ole nuudeleiden suurkuluttaja.
Costcosta löytyy myös pikaruokaravintola, joka tarjoaa mm. pizzaa, hotdoggeja ja jätskiä. Ruoka-alue on usein täynnä ihmisiä. Olen kuullut hotdoggien olevan hyviä, mutta emme ole vielä kokeilleet.
Yli 22 kilon säkki sokeria. (Tässä kohtaa kannattaa unohtaa se, miten Costcossa shoppailevat myös ne, joille tukkuliikkeet on alun alkaen tarkoitettu, ja ihmetellä, että mitä hemmettiä...)
Costcossa ei ole tarjolla muovikasseja, eikä ostoksia saa pakata kassalla. Myyjä latoo kaikki ostokset takaisin ostoskärryyn vedettyään ne hihnan lävitse. Ostokset kärryssä lampsitaan sitten kohti ulko-ovea, jonka luona seisova työntekijä haluaa nähdä kuitin ja laskea kärryssä olevat tuotteet ja verrata niitä kuitissa näkyviin tuotteisiin. Mielestäni vähän käsittämätön systeemi. Kärsiikö Costco kauheista varkauksista vai mistäköhän tässäkin on kysymys? Sisään tulevien ihmisten jäsenkorttia kyylivän ja ulos menevien asiakkaiden kuitteja ja ostoksia tarkkailevan työntekijän lisäksi meidän lähi-Costcomme oven luona norkoilee usein poliisi. Eli ehkä Costcossa oikeasti tapahtuu kaikenlaista...?
Kassakaaos.
Ostokset pakataan oman auton luona. Paras näky koskaan on se, kun pieni aasialainen nainen latoo järkyttävän kokoisia tukkupakkauksia älyttömän suureen autoon tai jopa avolava-autoon! Mikäli ei omista omaa tarpeeksi suurta kassia, johon heittää ostoksensa, Costcosta saa pahvilaatikoita, joihin kamansa voi heittää - siellä pihalla oman auton luona siis. Porukka pakkaa tavaransa aina auton luona. Minä kerran pakkasin ostokseni kassiini heti ulko-oven ulkopuolella ja sain osakseni kummaksuvia katseita. Tai sitten vain kuvittelin.

Costcon pihalla on yleensä parhaiten kaikista paikallisista kaupoista näkyvissä se, ettei melkein kukaan palauta ostoskärryjä niiden oikeille paikoille. Kärryjä pyörii milloin missäkin ja yleensä kauheat määrät.
Tässä harvinaisen vähän kärryjä väärässä paikassa. Näkemäni ennätys on seitsemän ostoskärryä samassa kasassa keskellä parkkista. 
Hinnat Costcossa ovat kohtalaisen halvat ja uskon, että jos ruokaa menee paljon, se kannattaa ehdottomasti käydä ostamassa Costcosta ennemmin kuin pikkukaupoista. Mutta me emme tosiaan paljon arkiruokaa Costcosta osta, koska ruoka ehtisi vain pilaantua. Useamman kilon jauhelihan paistamisessa ja pakastamisessakin on aina kauhea työ... Ehdottomasti kuitenkin Costcon jäsenyys on 55 dollarin arvoista myös meidän taloudelle.
Epätoivoinen yritys ikuistaa Costco Gasolinen ruuhka. Tämä kuva ei kerro yhtään mitään, mutta julkaisenpa sen kuitenkin.
Costcoon kannattaa kuulua jo vain pelkän Costco Gasolinenkin takia. Costcolla on nimittäin oma bensa-asema monen kaupan yhteydessä, ja bensa on edullisempaa kuin muissa paikoissa. Toki täällä Piilaaksossa ja Bay Areassa bensan hinta vaihtelee bensa-aseman sijainnin ja alueiden mukaan, mutta Costco tarjoaa edullisimman hinnan ainakin meidän lähiseuduilla. Ja säästimme muuten Havaijilla suuret summat, kun pääsimme aina tankkaamaan Costcoon.

Tankkaamaan pääsevät vain jäsenet, tietenkin. Meidän lähi-Costcomme bensa-asemalla on lähes aina kauhea ryysis. Ja nyt en tarkoita mitään muutamaa hassua autoa, vaan pitkiä autojonoja. Bensapisteitä on useita, joten kiemurtelevia jonojakin on monta. Minä en ole vielä kertaakaan uskaltanut ajaa sinne kaaokseen.

6 kommenttia:

 1. Costco on paras! Enää meillä ei ole membershipiä, kun lähin Costco on kaupungin ulkopuolella, mutta Georgiassa asuimme puolen kilometrin päässä Costcosta, joten siellä tuli shoppailtua aika usein. Jauhelihat me pakastimme raakana, ja Costcosta sitä oli kiva ostaa, kun oli tarjolla luomua. :)

  Hei mulla on muuten ollut aikaisessa jo jonkin aikaa kirjoittaa laajempi reportaasi jenkkiruokakaupoista. Sopisiko sinulle, jos käyttäisin paria tämän postauksen kuvaa havainnollistaakseni Costcoa, tietty linkillä tähän postaukseen? En huomannut aikoinaan ottaa kuvia Costcosta ja enää siihen ei ole mahdollisuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kamalaa ja myös vähän outoa, jos ei ole Costcoa! On se niin hieno paikka.

   Me ei olla uskallettu pakastaa jauhelihaa raakana, vaikka mieli tekisi, kun olisihan se niin paljon helpompaa. Olen nimittäin siinä käsityksessä, että se on jo kaupassa ollut pakastettuna ja sitten sulanut siellä altaassa...

   Saat käyttää kuvia, totta kai. Kunhan vain mainitset lähteen. :)

   Poista
 2. Tästä tulee varmaan meidän ruokakauppa. Viisihenkisellä perheellä ruokaa kuluu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Costco on varmasti kuin luotu isoille perheille. :)

   Poista
 3. Tiedoksesi, että kyseisen kaupan asiakkaat eivät ole yksinomaan yksityisasiakkaita, vaan heillä on myös yritysasiakkaita, jotka ostavat suuria määriä kerralla.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, onhan Costco juurikin tukkukauppa, joka myy - niin kuin mainitsen heti tuossa postauksen alussa - tukkua myös tavallisille ihmisille (ja yhdessä kuvatekstissäkin otan vielä kantaa tähän asiaan). Mutta toki ehkä olisin voinut ilmoittaa asian vielä selkeämmin. :)

   Poista