lauantai 15. marraskuuta 2014

Mitä amerikkalaisista ruokakaupoista löytyy? Osa 2.

Huomioni kauppojen tuotteista jatkuvat tässä. Kuvat avautuvat edelleen tuolla tavalla ärsyttävästi (paitsi muutama tuolla keskellä), enkä todellakaan tiedä, mistä se johtuu, sillä mitään muutoksia en ole tehnyt asetuksiin tai kuvien laittotapaan. Jos joku tietää, kertokaa kiltit. :)

- Suurin osa salaateista myydään valmiksi pilkottuna ja pestynä pusseissa. Itse kyllä pesen salaatit aina kaikista "thoroughly washed, ready to eat" -merkinnöistä huolimatta. Rapeaa salaattia täältä ei tunnu löytyvän, vaan salaatti on sellaista pehmeää.
Salaattisekoitukset ja pinaatit pusseissa.
Olin keväällä sitä mieltä, että salaatti säilyy täällä kummallisen kauan hyvänä. Nykyään olen sitä mieltä, että se pilaantuu hetkessä. Joko minä tai salaatti on siis muuttunut...

- Kananmunat säilytetään täällä aina jääkaapissa, myös kaupoissa. Tähän on ihan syykin. (Tuossa jutussa puhutaan skandinaaveista, jotka toimivat kuten jenkit, mutta joko kirjoittaja ei tiedä, miten Suomessa toimitaan, tai hän on niitä harvoja, jotka osaavat erottaa Suomen Skandinaviasta.)
Laiskoille löytyy valmiiksi keitetyt kananmunat.
- Kauppojen pakasteosastot tuntuvat valtaisilta. Paitsi ei Trader Joe'ssa, jossa pakasteille on vain yksi kohta.
Tällaisia käytäviä on Safewayssa kaksi. Tuo Breakfast-kohta on mielenkiintoinen...
... Sieltä löytyy mm. tällaisia. 
Suurin osa pakkasessa olevista tuotteista on erilaisia valmisruokia. Mahdollisuudet valmisruokaan ovatkin täällä lähes rajattomat.
Meksikolaista ruokaa pakkasesta lähes suoraan lautaselle.
Lisäksi pakkasesta löytyy mm. valmiiksi tehtyjä vohveleita, amerikkalaisia pannareita ja kermavaahtoa, jottei varmasti tarvitse tehdä mitään itse, jos ei halua.
Murto-osa pakastevohveleista.
Pakastettu valmiiksi vatkattu kermavaahto menee jo ehkä vähän yli minun ymmärrykseni... 
- Vaikka pakasteita on paljon, niistä vain pieni osa on pakastevihanneksia tai -marjoja.
Tässä on koko Safewayn pakasteosaston vihannesvalikoima.
- Pakasteosastolla suuren tilan vievät jäätelövalikoimat. Yhtä asiaa ei kuitenkaan löydy: irtojäätelöitä. Vaikka jätskivalikoimat ovat kattavat, irtojätskit eivät kuulu valikoimiin (eivät ainakaan yksittäisinä kappaleina myytyinä siis). Olen nähnyt irtonaisia jäätelöitä vain 7Elevenin tapaisissa isoa R-kioskia muistuttavissa liikkeissä.
Jätskipurnukkavalikoimat. Nam! Mm. Ben&Jerry'sia löytyy monia makuja ja hinnat ovat naurettavan halpoja verrattuna niihin Suomen kyseisen merkin hintoihin.
- Valmisruokien lisäksi puolivalmistuotteita löytyy paljon. Esimerkiksi cake mix -osasto on helposti parin metrin pituinen, ja sieltä löytyy "lisää vain vesi, öljy ja kananmuna" -tyyppisiä valmisjauhopusseja moniin erilaisiin kekseihin ja kakkuihin. Osaan riittää jopa vain veden lisääminen.
Cake mixejä joka lähtöön.
Jos pystyy tekemään astetta enemmän kuin vain sulattamaan pakasteruokia, vohvelit ja pannarit voi tehdä myös valmisjauhusekoituksista. Lisää vain vesi! Niin ja paista. 
Toki Suomestakin löytyy cake mixejä (siitä Sunnuntain suklaakeksivalmisjauhopussista tulee törkeän hyviä keksejä!), mutta täällä näitä on luonnollisesti aika paljon enemmän ja kaikkiin mahdollisiin erilaisiin tarkoituksiin.
Myös amerikkalaisten kansanruokaa mac'n'cheesea löytyy "lisää vain vesi" -tyyppisellä ratkaisulla.
- Oikeita jauhoja täällä ei ole kattavasti myynnissä Safewayn ja Targetin tapaisissa kaupoissa (muualla varmasti on). Jauhohyllystä suurimman osan vievät ne valmisjauhosekoitukset.
Safewayn jauhot ovat tässä.
- Limsaa ei usein saa yksittäisinä kappaleina. Jos yksittäisiä tölkkejä on tarjolla, usein löytyy vain paria vaihtoehtoa, aina ei niitäkään. Suosituin tapaa hankkia limsaa taitaa olla 12-tölkin pakettien ostaminen. Paketeissa on usein myös parhaat tarjoukset. Limsapullojakin löytyy, sekä 1,5 että 2 litran pulloja.
- Leivän ja juuston lisäksi amerikkalaiset eivät tajua mitään karkeista. Fazeriin tottuneelle suomalaiselle jenkkien karkkihyllyt ovat lähes yhtä suuri vitsi kuin juustohyllyt. Irtokarkeista ei kannata edes haaveilla, sillä sellaisia täältä ei löydy.
Amerikkalaisten karkit.
Moni Amerikassa asuva suomalainen on sanonut, että karkinsyönti on vähentynyt paljon tai jopa loppunut kokonaan, koska täällä ei ole kunnon karkkeja. Me saatoimme Suomessa miehen kanssa syödä karkkia lähes päivittäin, joten olisimme todella tarvinneet olosuhteiden sanelemaa pakkoa karkin puputtamisen lopettamiseen, koska itsekuriahan meillä ei ole, haha. Valitettavasti kuitenkin löysimme täältä kauppojen hyllyiltä ihan syötäviä karkkeja aika nopeasti. Olemme ostaneet tuttuja suklaita, kuten KitKatteja ja Snickersejä, mutta myös Twizzlersseja ja Starbusteja. Suurimman osan karkeista ostamme kuitenkin Trader Joe'sta, josta löytyy niiden monta kertaa hehkuttamieni aussilaisten lakujen lisäksi myös erilaisia suklaalla kuorrutettuja namupaloja, kuten vaahtokarkkeja ja erilaisia pähkinöitä. Ei ehkä ihan peruskarkkeja, mutta kuitenkin.
Trader Joe'sin paras hylly.
- Karkin sijaan amerikkalaiset syövät ilmeisesti cup cakeja, keksejä ja kakkuja, sillä niitä täältä löytyy paljon ihan pienistä peruskaupoistakin.
Safeway ei todellakaan ole mikään Prisman tai Cittarin kaltainen megamarket, mutta silti sieltä löytyy paljon mm. tällaisia. Erilaiset tietyn juhlapäivän teeman mukaan koristellut kakut ovat yleisiä (esim. synttärikakut "Happy Bday" -tekstillä tai vaikkapa 4th of July -kakut).
Tällaisia riittää ja paljon.
- Herkkuja löytyy muutoinkin. Viime viikolla tutustuin Pop Tartseihin. Ne ovat keksin tapaisia, noh, keksejä, joissa on sisällä jotain mömmöä ja jotka voi lämmittää mikrossa tai paahtimessa. Huvittavaa kyllä Pop Tartsit löytyvät osastolta, jonka nimi on Convenient Breakfast. Paketissa hehkutetaan Pop Tartsien sisältävän 7 eri vitamiinia ja mineraalia sekä olevan hyvä kalsiumin ja B-vitamiinin lähde. Terveellinen aamupala? Yksi 50 gramman keksi sisältää 19 grammaa sokeria.
Tuo Convenient Breakfast -osasto nyt on muutoinkin aika sairaalloinen. Siellä on kaikenlaisia myslipatukoita ja muita sokerikammotuksia.
Aamupala - päivän tärkein ateria?
Tässä vielä joitain huomioita muista kuin ruokatuotteista amerikkalaisissa marketeissa:

- Alkoholia tosiaan löytyy isot valikoimat, niin mietoja kuin vahvojakin. Alkoholia saa myydä paljousalennuksilla.

- Ruokakaupoista löytyvät kaikki lääkkeet. Huomioni ovat kiinnittäneet epämääräisen näköiset vitamiinit, jotka muistuttavat karkkeja. Kelpaisiko viinikumin näköinen pureskeltava kalaöljytabletti?
Haluaisitko syödä tällaisen joka aamu?
- Ruokakaupoissa on kattavat valikoimat sellaisia hiustenhoitotuotteita, joita Suomessa saa ostettua vain kampaamoista törkeään hintaan, kuten Tigejä ja Redkeneitä. Hinnat ovat totta kai huomattavasti halvemmat kuin Suomessa, mutta se nyt ei yllätä ketään. Itse olen tilannut omani Amazonista, jossa hinta on ehkä vielä vähän halvempi kuin ruokakaupassa.

- Jostain syystä osa kosmetiikasta on yksittäispakattu. Varsinkin ripsarit.
Mikähän idea näissäkin pakkauksissa on? Se, ettei kukaan pääse availemaan tuotteita? Mutta miksi nämä samat ripsarit Suomessa (ja muualla Euroopassa) ovat silti myynnissä yksittäin? 
- Suureksi kauhukseni roll on -deodorantteja täältä ei löydy. Tämä on niin suuri mysteeri, etten voi ymmärtää! Miksi ihmeessä jenkit eivät harrasta rolloneja? Ne stick-dödöt ovat kammottavan sotkevia, mutta ne muodostavat 99,9 prosenttia täkäläisista deodoranttivalikoimista. Mies on löytänyt yhden miehille tarkoitetun rollonin ja minä kaksi naisille tarkoitettua (kaikki olivat jotain ihan mystisen merkkisiä). Meidän kotitalouden dödöt tulevat Suomesta.

- Rexona on täällä muuten nimellä Degree. Ei mitään hajua miksi.
- Osa kosmetiikkapurkeista on erilaisia kuin Suomessa, vaikka merkki ja tuote olisikin sama. Esimerkiksi hiustenhoitotuotteita valmistavan Aussien pullot ja purnukat ovat täällä aivan erilaisia, mutta kai kyseessä sama merkki kuitenkin on.
Onkohan tämä samaa Aussieta?

- Shampoo- ja suihkusaippuapullot ovat paljon isompia kuin Suomessa, vaikka kyseessä olisi sama tuote. Esimerkiksi Doven suihkusaippuapullot ovat 650 ml.

- Pyykinpesuaineita ja huuhteluaineita löytyy kaupoista tolkuttomat määrät. Myös kaikenlaista oheiskamaa, kuten valkaisuaineita ja tahranpoistoaineita, on hämmentävän kattavasti.

- Siivousaineosastoilta löytyy myös kaikenlaisia suihkeita. Ohitin suihkehyllyn monta kertaa, kunnes kerran pysähdyin ihmettelemään, mitä ihmeen vessanraikastussuihkeita näille jenkeille kaupataan metritolkulla. Selvisi, etteivät ne ole mitään vessanraikastimia, vaan suihkeita ihan kaikelle muulle: vaatteille, huonekaluille, vuodevaatteille (?!), autolle ja sitten sille pelkälle ilmalle... Täältä löytyy myös desinfiointisuihkeita, jotka mukamas poistavat bakteerit ja pöpöt vain siten, että suihketta suihkutetaan pinnoille ja kokolattiamatoille. Aha. Selvä. Voi kai sen siivouksen noinkin hoitaa.
Kaikki mitä tarvitset viikkosiivoukseen: hajustesuihkeet? Nämä pyykinpesu- ja siivousaineväliköt haisevat muuten tolkuttoman paljon pesuaineille.
- Amerikkalaisten mielestä lahjakortti on ilmeisesti hyvä lahja, jos mitään voi päätellä siitä, miten paljon erilaisia lahjakortteja jokainen ruokakauppa myy. Löytyy lahjakortteja iTunesiin, Amazoniin, Subwayhin, Mäkkäriin, kirjakauppaan ja niin edelleen.
Nyt tiedän, mitä ostan kaikille joululahjaksi. (Jos siis ostaisin joululahjoja.)
- Safewaysta löytyy myös leffanvuokrausautomaatti. Emme ole vielä kokeilleet, miten se toimii.

17 kommenttia:

 1. Veikkaan että nuo ripsarit on tuolleen pakattu juuri siksi ettei niitä availla. Täällähän ei tunneta käsitettä testerit (marketeissa siis) ja ihmiset testailisivat siten myyntikappaleita. Musta kyllä ihan tyhmää että niitä testereitä ei oo. Kaikki huulipunat sun muut meikit, jotka ei pakattuja oo, onkin yleensä jo jonkun valmiiksi testaamia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä ostellut meikkejä täältä, joten ei ollut tietoakaan siitä, ettei testereitä ole. Vähän outoa. En kyllä haluaisi toisen testaamaa huulipunaa...

   Poista
  2. En oo varma onko sama homma koko maassa, muutta täällä ei ainakaan testereitä oo paitsi ihan meikkikaupoissa, kuten vaikka Sephorassa! Ei paljon muakaan huvita valmiiksi testattuja meikkejä ostella.. .

   Poista
 2. Tuli tästä mieleen, että olitkos käynyt tuossa Campbellin karkkikaupassa? Se kun on yksi karkkihiiren taivas ja sieltä löytyy myös paljon exportattua karkkia ja limsaa (suomalaisista tosin vaan Pandan lakua)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo käynyt. Haha, kohta on siis ajeltava sinne asti karkkeja varten. :D Tosin eihän tuo ole matka eikä mikään...;)

   Poista
 3. Olipas kattava analyysi kaupasta - ja yksi asia osui silmiin - vihdoinkin joku toinen joka on suomalaisen roll-on dodon ystava. Itsella on kaksi vakio tuliaista Suomesta - sinappi tuubeja (Turun, kun niita taas tehdaan Suomessa) - ja omaan kayttoon Garnier roll-on dodoja. Tuli mieleen, etta jos laukkuun katsotaan - voivat luulla, etta minulla on vakava hikoilu ongelma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kyllä - roll-onit on ihan ehdottomia! Täytyy roudata Suomen-lomalta kasa mukaan, niin epäilyttävältä kuin se näyttäisikin. :)

   Poista
 4. Aussien shampoot ovat loistavia. Ostin niitä Jenkeistä ja riemukseni huomasin samoja olevan täällä Suomessakin. Mutta mutta. Sisältö on eri eikä ollenkaan yhtä hyvää. Höh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkeesti sisällön ero selittää pullojen erilaisen ulkönäön. :) Mutta outoa, jos sisältö on eriä, vaikka merkki on kuitenkin sama...

   Poista
 5. Täällä myös yksi joka ei voi sietää stick-dödöjä! Ostan omat dödöni yleensä joko lentokentiltä tai sitten tuon Suomesta. Olen löytänyt YHDEN merkin, joka myy roll-on dödöä (Crystal essence, mineral deodorant). Mutta siitä huolimatta varastosta pitää aina löytyä pari roll-on dödöä.

  Ja hei kokeileppa joskus Trader Joe´sin Powerberries-namuja. Ihan törkeen hyviä! Maistuu ehkä kaukaisesti Julia-karkille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, suomalaisen tunnistaa siis myös siitä, että laukku on täynnä dödöjä. :D Ja kiitos karkkivinkistä, ne kelpaavat aina!

   Poista
 6. Mun täytyy varmaan tuoda muuttokuorman mukana roll-on deodorantteja koko perheelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! En mä ollut etukäteen käsittänyt, ettei täällä ole sellaisia kunnolla.

   Poista
 7. Moi, Targetissa on roll-onnia, sellaisessa sinisessa purkissa. Me tehdaan niin, etta ostetaan itse itsellemme lahjakortteja, esim. Outbackiin. Safeway kun antaa sitten alennusta bensasta! Dollari per gallona on paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Targetista mäkin olen sen toisen näkemäni roll-onin bongannut, nyt en kyllä muista merkkiä. Mutta oli mystisen näköinen, niin tietenkin heti epäilyttää. ;)

   Poista
 8. Losista löytyy ruotsalainen irtokarkkikauppa Sockerbit, jolla on suppeassa verkkokauppavalikoimassaan suomalaisille tuttuja makuja.

  VastaaPoista