torstai 27. marraskuuta 2014

Thanksgiving ja Black Friday

Tänään Amerikassa vietettiin Thanksgivingia eli kiitospäivää. Kyseessä on suuri juhla, jossa pääosassa taitaa olla syöminen. Porukka ostaa kauheat kasat ruokaa ja valmistaa ison kiitospäiväaterian kalkkunoineen kaikkineen koko perheelle, suvulle ja ystävillekin. Kiitospäivä ei rajoitu siis vain perheen keskuuteen, vaan yleensä päivälliselle voidaan kutsua myös ystäviä ja tuttuja.

Kiitospäivä ja sitä seuraava perjantai eli Day after Thanksgiving ovat vapaapäiviä monille. Tämä pidennetty neljän päivän viikonloppu on Yhdysvalloissa todella suosittu matkustusajankohta, ja ruuhkat ovat kuulemma törkeät. Amerikkalaisilla kun ei näitä pitkiä lomia oikein muutoin ole. Chicagon matkan varmistumisen jälkeen me emme edes harkinneet mihinkään lähtemistä, kun näitä reissuja on tässä riittänyt. Mietimme jonkin päiväreissun tekemistä, mutta edes sellaiseen ei nyt riittänyt energia, vaan haluamme olla vain kotona.
Thanksgiving Parade via tv.
Meidän kiitospäivämme alkoi tv:n tuijottamisen merkeissä. New Yorkissa järjestetään aina perinteinen kiitospäivän paraati, joka televisioidaan livenä (joskin tänne länsirannikolle se tulee aikaeron takia kaikkea muuta kuin livenä). Itse tiedän tämän paraatin lähinnä Frendien kiitospäiväjaksojen takia. Halusin ehdottomasti nähdä paraatin televisiosta - paikan päällä olisi totta kai ollut huomattavasti parempaa, mutta ei nyt ihan paraatin takia jaksettu New Yorkiin saakka lähteä. ;) Paraati sisälsi juuri niitä juttuja, joita Frendien jaksoissakin on aina sen tv:n kautta näkynyt: kauheeta juhlameininkiä ja jättimäisiä hahmoilmapalloja. Fiilis nyt ei tietenkään kovin hyvin välittynyt tv:n kautta, ja mielestäni itse paraatia näytettiin tylsän vähän, vaikka ohjelma kesti kolme tuntia. Paraatin järjestää Macy's-tavarataloketju ja sen televisioi NBC, joten arvata saattaa, että koko tv-show oli täynnä mainostusta liittyen joko NBC:n uusin sarjoihin tai Macy'siin.
Tällaiset jättihahmoilmapallot näyttivät kyllä tv:nkin kautta upeilta! Oli Paavo Pesusieni, Spiderman, Ressu, Pokemon ja ties mitä... 
Me emme kokkaa edes erikoisia arkiruokia, joten kiitospäivän ruokia emme todellakaan tehneet. Meitä ei valitettavasti myöskään kutsuttu mihinkään dinnerille, koska emmehän me edes tunne täältä ketään amerikkalaista tai amerikkalaistuneita. Onneksi nykyään jotkin ravintolat ovat auki kiitospäivänä ja tarjoavat perinteisen Thanksgiving-menun. Me olimme muutama viikko sitten varanneet pöydän ravintolasta, jotta meiltä ei ihan kokonaan menisi ohi tämä kiitospäivän tärkeä ruokapuoli.

Söimme raflassa neljän ruokalajin menun, johon kuuluivat mm. perinteikkäät kiitospäiväruoat Butternut squash -keitto (myskikurpitsakeitto suomeksi?) ja kalkkunasiivut bataattimuusilla, karpaloilla ja kastikkeella. Kahden ihmisen menut yhdellä lasillisella punaviiniä ja yhdellä oluella kustansivat yhteensä 140 dollaria ja päälle vielä 24 dollarin tipit. Ei ehkä ihan halpaa siis. Ruoka oli hyvää, joskin aika peruskamaa. Kiitospäivän ateria pääsisi varmasti paremmin oikeuksiinsa amerikkalaisen kodin ruokapöydässä...
Kiitospäivän kalkkuna. Jos ei olisi ottanut koko neljän ruokalajin menuta, tämä annos olisi yksinään maksanut $41.50! Mutta kaipa ne kiitospäivän palkat niille työntekijöille jostain täytyy raapia.
Niin kuin kaikki varmasti tietävät, Day after Thanksgiving tunnetaan ehkä paremmin nimellä Black Friday. Tämä on amerikkalaisten suuri shoppailupäivä, vaikka ilmeisesti tilastollisesti juuri joulua edeltävät viikonloput kirivät ostostapahtumissa hiukan ylitse. Black Friday on ennen kaikkea alennusmyyntipäivä. Ennen tämä mustaakin mustempi perjantai on alkanut keskiyöllä heti kiitospäivän jälkeen ja perinteeseen on kuulunut se, että jenkit juoksevat tarjousten perässä keskellä yötä. Kuitenkin vuosi vuodelta kaupat aukeavat yhä aikaisemmin - tänään osa avautui jo nyt torstaina illalla kuudelta. Thanksgiving on muutoin yksi niistä harvoista päivistä, jolloin kaupat ovat kiinni. Hetken aikaa siis, kunnes avautuvat Black Fridayta varten. Eivätkä kaikki edes ole kiinni, koska ainakin meidän lähiruokakauppa oli tänään auki, mutta sulkeutui illalla kuudelta, kun muut kaupat aukesivat. Ei mitään logiikkaa siis.

Koska mustan perjantain alennusmyynnit alkavat nykyään jo kiitospäivän puolella, jossain on näkynyt termiä Black Thursday. Näistä kauppojen vuosi vuodelta aikaistuneista aukioloajoista on ollut juttuja nettilehdissä viikkotolkulla. Kaikki eivät ihan hyväksy, enkä ihmettele sitä lainkaan. Minne jää se kiitospäivän rauhallinen ruokailu, jos täytyy rynniä kauppoihin? Ja kaupanalan työntekijöitä varmaan vasta harmittaakin.

Kun me menimme syömään puoli viiden aikoihin, huomasimme, että tekniikkakauppa Best Buyn edessä oli jono. Kauppa aukesi kuudelta. Jono itse asiassa kiemurteli yli korttelin verran. Lehdessä oli, että jonkun toisen Best Buyn edessä porukka on jonottanut jo monta päivää.
Best Buyn jonoa. Jono jatkui kahden nurkan taakse ja piteni koko ajan, kun uusia ihmisiä tuli paikalle.
Ruokailun jälkeen me kävimme ihan mielenkiinnosta kauppakeskuksessa, joka oli toisella puolella tietä. Kadulle oli ilmestynyt kauhea trafiikki, ja kauppakeskuksen pihalla oli kyltti, jossa ilmoitettiin tämän ja huomisen päivän olevan työntekijöille shuttle-päivä. Eli työntekijät tulevat töihin shuttle-busseilla, jotta kaikki parkkipaikat saadaan asiakkaiden käyttöön.

Kauppakeskuksessa olevassa Macy'sissa oli aikamoinen ryysis, vaikka se oli tosiaan auennut vasta kuudelta, kun me olimme paikalla puoli seitsemän aikoihin. Oltiin taas muuten lähes ainoat valkoihoiset aasialaisten keskuudessa. Koko kauppakeskuksessakin riitti porukkaa, mutta ihan kaikki kaupat eivät olleet auenneet. Esimerkiksi Applen liike ja Nordstrom olivat visusti kiinni, samaten jotkin pikkuliikkeet. Ne aukeavat vasta aamulla, jotkin tosin tavallista aikaisemmin jo kuudelta. Mutta osa nyt illalla avoinna olevista kaupoista tosiaan pysyy auki koko yön huomiseen iltaan saakka. Yökyöpeleille on siis tekemistä.

Me emme shoppailleet mitään, vaan kävimme vain nopeasti uteliaina katsomassa, onko joku oikeasti tullut shoppailemaan kesken kiitospäivän. Itse en ihan käsitä, mikä pointti tällä Black Fridaylla on, koska eihän täällä mitään muuta ole kaupoissa viime aikoina näkynytkään kuin alennusmyyntejä ja tarjouksia. Sitä paitsi en vain usko amerikkalaisten kauppojen "tarjouksiin". Esimerkki: Tsekkasin tänään Macy'silla yhden haluamani lompakon hinnan. Se oli nyt 25 prosentin tarjouksessa: lähtöhinta $128, nyt hintaan $96. Olin katsonut tuota täysin samaa lompakkoa pari viikkoa sitten täysin samassa paikassa. Silloin ei ollut mitään tarjouksia, mutta lompakon olisi silloinkin saanut alle satasen hintaan. Täysin huijausta siis! Näitä "tarjouksia" varten lähtöhinnat vain nostetaan korkeiksi. Mutta uskon toki, että Black Friday sisältää varmasti myös oikeasti hyviä tarjouksia ja kunnon aleja. Me aiomme kuitenkin pysytellä huomenna poissa kaupoista.

Syömisen ja kauppakeskuksen tsekkaamisen jälkeen kävimme myös siellä Best Buyssa katsomassa tunti sen jälkeen, kun se oli auennut. Jono oli kadonnut, samaten varmasti ne tuotteet, joita ihmiset olivat jonottaneet. Ei mitään hajua, mikä siellä muka oli "niin halpaa", mutta kauhea määrä aasialaisia siellä oli. Telkkareita sai ilmeisesti hyvään hintaan, koska niitä porukka raahasi ovista ulos sellaisia määriä, että voisi luulla television olevan jokin täysin uusi tuote markkinoilla...

Tiedän kyllä ainakin muuten yhden ihmisen, jonka mielestä Black Fridayn alennukset ovat menemisen arvoisia. Nimittäin se venäläinen naapurini, jonka kanssa taannoin kävin sillä mielenkiintoisella shoppailureissulla, pyysi minua jälleen shoppailemaan kanssaan Black Fridayna. Kerroin olevani kiireinen koko perjantain. Hän ilmoitti Black Fridayn alkavan jo torstaina illalla. Ilmoitin, etten ehdi illalla, koska menemme syömään niin myöhään. Sitten hän oli tiistaina soittanut minulle ja jättänyt viestin, jossa kertoi lähtevänsä pre-Black Friday Saleen (kyllä, tietyllä tavalla Black Friday alkaa jo ennen kiitospäivää keskellä viikkoa) ja pyysi mukaansa, mutta en ehtinyt. Tänään hän jälleen otti yhteyttä ja kysyi, lähdenkö hänen kanssaan huomenna aamulla kuudelta (!) jonottamaan jotain käsittämättömiä lahjakortteja. Kun ilmoitin, ettei mielestäni mikään tarjous tai lahjakortti ole aamuyöstä heräämisen arvoista, hän kysyi, lähdenkö sitten vähän myöhemmin aamulla, kymmeneltä, Costcoon. Tässä vaiheessa mies oli jo sitä mieltä, että ehkä minun pitäisi vain mennä, koska toinen niin sinnikkäästi jaksaa kysyä. Mutta en ole menossa. En edes halua tietää, mikä Black Friday -helvetti Costcossa on. Sieltä saisi kuulemma kalkkunaa dollarilla paunan, jos joku nyt haluaa kalkkunaa vielä kiitospäivän jälkeen. No, tämä naapurini haluaa. Ja sitten hän haluaa lainata tilaa pakastimestamme tälle kalkkunalle pariksi viikoksi, koska ilmeisesti alennusruokaa kannattaa haalia, vaikkei olisi tilaa varastoida sitä minnekään. En tiennyt, mihin tekosyyhyn vedoten olisin voinut kieltäytyä pakastintilan lainaamisesta, joten hän nyt sitten rynnii tänne kalkkunoidensa kanssa. Yritän olla ajattelematta stereotyyppista kuvaa tarjousten perässä juoksijoista, mutta oikeasti en vain pysty...

6 kommenttia:

 1. Me söimme ihan kotona vaikka saimme myös pari kutsua, täällä. Halusin kokeilla itse tehdä vähän kalkkunaa ja bataattia vaikka meidän ruokasysteemit nyt muuten poikkeavat aika paljon amerikkalaisesta normista:) Ruokamusiikiksi laitettiin kantrimusiikkia että saadaan oikea tunnelma aikaiseksi:)

  Ei niitä ruokia kovin moni kai tee itse. Kaverini sanoi että he menevät kiitospäivänä aina San Fransiscoon hänen systerinsä luokse joka aina kuulemma organisoi thanksgivingit koko perheelle (heitä on kolme sisarusta perheineen ja vanhemmat) En sitten älynnyt että hän käytti sanaa organisoi ja päivittelin että kauhea homma ruuanlaitossa! Eiiii...sisko siis organisoi että mitä ostetaan mistä ja kuka tuo mitäkin. Kalkkuna ostetaan yhdestä paikasta valmiina ja piirakat toisesta. Tämä kaverini organisoi sitten aina joulun ja esitteli minulle mistä saa jouluruuat valmiina tilattua. Heh. Eivätkä he ole edes aasialaisperäisiä vaan Saksasta ja Ruotsista joskus 30 vuotta sitten tänne muuttaneita:D

  Olisit vinkannut että teillä on Kiitospäivä vapaana niin olisin kutsunut teidät tietty tänne! Turkulaiset ovat aina tervetulleita! (itse olen alunperin kotoisin Naantalista)

  Kuulemma Black Fridayna liikkeillä on jotkut pari kappaletta joitakin superhypermega-alennuksia tyyliin jättitaulutelevisio satasella kahdelle ekalle ja sitten porukka nyrkkitappelee kaikkien yrittäessä olla ne kaksi ekaa eikä aseidenkaan heiluttelu välttämättä ole odottamatonta. Me mennään johonkin sivistyneeseen paikkaan katsomaan tätä happeningia, kuulemma mm. paikat tyyliin Walmart kannattaa kiertää kaukaa:D  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsit, pitää selvästi ruveta senssipalstailemaan täällä ihan kunnolla. ;)

   Olisi se tietenkin pitänyt arvata, että harva näitä kiitospäivänruokia varmaan itse kokkaa. Sama varmasti kuin suomalaisessa joulussakin: kaiken saa valmiina, jos haluaa, ja moni haluaa.

   Mä luinkin jostain noista aseiden heiluttelijoista. Ehkei Kaliforniassa kuitenkaan... Ja Walmartit kannattaa aina kiertää kaukaa, haha. :D

   Poista
 2. Aika jännä ajatus tuo pakastimen "lainaaminen". Joskus vuonna -0 kun kauppoja oli harvassa ja nekin auki hyvin rajallisen ajan on ollut käsittääkseni melko yleistä koputtaa naapurin ovelle ja pyytää lainaksi kahvikupillista sokeria, vehnäjauhoja tms. joka on yllättäen päässyt loppumaan kesken jonkun tärkeän leipomispuuhan tms. Mutta että pakastinta. Tuntuuko se nykyihmisestä liian "henkilökohtaiselta". Itse kyllä voisin just nyt moiseen pyyntöön vastata, että sori ei mahdu, se kun on täynnä marjoja ja sieniä ja muuta mukavaa perisuomalaista tavaraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt liiottele siellä, kyllä noita sokereita ja jauhoja lainaillaan varmaan vieläkin! :D Enkä mä nyt tiedä, onko pakastin kauheen "henkilökohtainen, haha. Ja ajattelin, et on kiva olla mukava ja avulias ihminen ja auttaa toista, jos siihen pystyy, vaikka en kyllä jaksaiskaan, et se nainen ilmaantuu tänne...

   Poista
 3. Öö, alennusmyynnit ja -hinnat huijausta? Eivät ne ole ainakaan minun mielestäni, sillä itse ostan tavaroita kun ne ovat todellisessa alennuksessa, ja näin on melkein aina. 25 % ei ole mikään alennus :D. Kannattaa tsekata viimeinen hinta kassalla, ja voi yllättyä positiivisesti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 25% nyt oli vain esimerkki siitä, miten lähtöhinnat aleissa voidaan ilmoittaa tavallista korkeampina, vaikkei tuotteita koskaan muulloinkaan myydä tällä mukamas lähtöhinnalla. Ehkä vähän surkea esimerkki, etenkin Black Fridayn aleista puhuttaessa. :D

   Mainitset juuri sen suurimman syyn, miksi koen täällä alet ja tarjoukset (ainakin osittain) huijaukseksi: koska niitä on melkein aina! "Oikealla lähtöhinnalla" täällä ei todellakaan tarvitse ostaa mitään, ei Black Fridayna eikä vuoden muinakaan päivinä. En siis tarkoita, että se halpa hinta itsessään olisi huijausta, vaan huijausta on se, että tätä hintaa kutsutaan tarjoukseksi tai aleksi. (Mutta kuten jo postauksessa totesin, Black Friday varmasti sisältää myös kunnollisia ja oikeita tarjouksia.)

   Poista