Luin tämän uutisen Suomesta ja muistin, etten ole kirjoittanut yhdestä aiheesta, josta minun on pitänyt kirjoittaa jo pitkään.
Vaikka minä tiesin, että Yhdysvalloissa rikosten tekijöiden naamat ja nimet julkaistaan uutisoidessa, en kuitenkaan osannut varautua siihen, miten joudun lukemissani uutisissa kohtaamaan lukuisia mug shotteja (pidätyskuvia) tai siihen, miten Facebookin uutisvirtani on yhtäkkiä täynnä pidätettyjen ihmisten kasvoja, kun olen mennyt tykkäämään jostain uutislähteestä. Oli joku sitten ammuttu, pahoinpidelty, ryöstetty tai whatever, ensimmäinen kuva uutisessa on usein tekijän naama. Itse asiassa en muuten ole varma, onko tässä kohtaa väärin käyttää sanaa "tekijä". En yleensä lue näitä uutisia, joten en tiedä, onko kyseessä vasta epäily.
Sen lisäksi, että tekijöiden naamat ja nimet julkaistaan uutisoidessa, rikoksia pääsee selaamaan poliisin tietokannasta. San Josen poliisi ylläpitää rekisteriä Crime Reports, josta pääsee hakemaan esimerkiksi oman osoitteen tai zip coden perusteella kotinsa ympäristön rikoksia. Eli jokainen automurto, pahoinpitely, varkaus yms. kirjataan järjestelmään. Kun meidän asuinkompleksissamme tuossa naapuritalossa tapahtui joitakin kuukausia sitten pieni välikohtaus, jossa mukana oli ilmeisesti ollut ase, tuossa talossa asuvat ja asiasta luonnollisesti todella huolissaan olleet kaverimme olivat tsekanneet San Josen poliisin Crime Reportsista, mitä sinne oli kirjattu rikoksen nimikkeeksi. Sillä kuten kuvitella saattaa, ihmiset hyppivät pitkin seiniä ja se, mitä todellisuudessa oli tapahtunut, jäi täysin pimeän peittoon, kun ihmiset puhuivat vain siitä, että tapahtumassa oli ollut ase. Ihan kait kätevä rekisteri siis monessa eri mielessä, joskaan ei sieltä taida mitään yksityiskohtaisempia tietoja löytyä kuin rikoksen nimike. Eikä siellä muuten ole kuvia eikä nimiä, tai en minä ainakaan ole nähnyt.
Paitsi että kyllä siellä joissakin tapauksissa on. Crime Reports -karttaan on sisällytetty Sex Offenders -rekisteri. Tähän rekisteriin on kirjattu jokaisen (alaikäiseen kohdistuvasta?) seksuaalirikoksesta tuomitun ihmisen kuva, nimi ja hiukan tunnistetietoja.
Tällaiset rekisterit ja kartat ovat totta kai sellaisia asioita, joista mielipiteitä on paljon suuntaan ja toiseen. Suomessa tällainen rekisteri ei tietenkään ole mahdollinen. Onko se sitten hyväksikäyttäjien ja rikollisten suojelemista, paapomista ja hyysäämistä vaiko jokaisen ihmisen ihmisarvon ja yksityisyyden säilyttämistä - jokaisella on asiasta varmasti oma mielipide.
Minä en tiedä, mikä on lopullinen mielipiteeni tällaisille listoille ja rekistereille, enkä tiedä, haluaisinko täällä mielipidettäni ilmoittaakaan tällaisesta asiasta. Sen voin kuitenkin sanoa, että minua lievästi inhotti käydä katsomassa, mitä rikoksia kotiympäristössäni on tapahtunut ja tapahtuu ja kuinka moni sex offender asuu lähimaastossa (tai siis "lähimaastossa", kun tuo mittakaava nyt on aika laaja) ja miltä he näyttävät. Ei nyt sillä tavalla, että asia jäisi mieleeni pyörimään tai että edes ajattelisin sitä enää jälkikäteen, mutta sillä hetkellä karttaa tutkaillessa tuntui ikävältä. Ylipäänsäkin, kun täällä alkaa lueskella uutisia siitä, miten San Josessa on taas ammuttu joku ja kuinka mones San Josen tämän vuoden homicide on tapahtunut, voi saada itsensä helposti ylikierroksille. Etenkin siinä tapauksessa, jos alkaa tutkimaan koko Bay Arean rikoksia. Mutta sitten kannattaa totta kai ajatella sitä, mitä mieheni totesi minulle kerran, kun ilmoitin hänelle, miten monta ihmistä oli kerran ammuttu yhden päivän aikana ja miten menossa oli joku piiritystilannekin ja vaikka mitä kaikkea muuta ikävää: "Hei täällä Bay Areassa asuu seitsemän miljoonaa ihmistä. Kannattaa asettaa nää jutut vähän mittakaavaan." :D
Ovatko muut Amerikassa asujat käyneet tutkimassa oman kotialueensa rikoksia ja sex offendereita noista rekistereistä ja kartoista?
Ai niin, vähän asiaan liittyen: Muutama viikko sitten puhelimeni alkoi pitää keskellä päivää kamalaa mekkalaa. Puhelimeen oli tullut Amber Alert. Kyseessä on Child Abduction Alert System. Jossain päin Kaliforniaa oli lapsikaappaus, joten koko Kalifornian (kait?) puhelimiin iskettiin varoitus, jotta kaappaajasta saataisiin havaintoja ja jotta hänet saataisiin mahdollisimman nopeasti kiinni. Aikamoinen lössi ihmisiä siis hälytettiin valppaiksi. Aikaisemmin puhelimeeni on tullut jotain tulva- yms. luontoon liittyviä varoituksia, mutta tällaisesta Amber Alertista en ollut koskaan kuullutkaan ja jouduin googlettamaan, mitä se tarkoittaa. Kaikkea nämä amerikkalaiset keksivät. Tosin hyvä niin. Tässäkin tapauksessa kaappaaja saatiin nopeasti kiinni.
Mulla noita Amber Alerteja tulee vahan valia. Lieko taa pahempaa seutua vai mita (Teksasissa vissiin kylla asuu kaikista hulluimmat tyypit :D ainakin kaikkien rikodokkarien perusteella, Aina ne on tassa jossain lahella tapahtunut!). Trick and treatingin aikana parahti puhelimeen joku kolme Amber alertia yhta aikaan. Pedofiilit selvasti ollu liikenteessa kun tietaa etta lapset on ulkona! Muuten en oo rikoksiin perehtynyt talla alueella (jos ei noita Netflix dokumentteja lasketa,,,) ja ihan hyva varmasti niin!
VastaaPoistaVarmasti on joo hyvä, ettei perehdy alueensa rikoksiin - ei niillä tiedoilla mitään tee ja sit tulee vaan hulluksi, jos liikaa rupeaa miettimään. :D
Poista