perjantai 20. kesäkuuta 2014

Loman tarpeessa. (Ja hyvää juhannusta!)

Toivottavasti kaikilla on kiva juhannus! Täällähän ei tietenkään mitään keskikesän juhlia tunneta. Meidän juhannus sujuu täällä kuten monena menneenä vuotenakin: olemme kotona, emmekä tee mitään tavallisesta päivästä poikkeavaa.

Mies palasi vihdoin kotiin Arkansasista - sen jälkeen, kun oli ollut yhden yön jumissa Teksasissa Houstonin lentokentällä. Uusia työmatkoja ei nyt onneksi ole tiedossa ennen kuin loppusyksystä.

Sen sijaan me suunnittelemme kesälomamatkaa. Olemme niin sanotusti vähän loman tarpeessa.

Joku saattaa nyt ihmetellä, miten voi olla loman tarpeessa, jos ei edes käy töissä. Tämä kevät on kuitenkin ollut aika iso mullistus meidän elämässä. Ja vaikka voisin sanoa, että muutto tänne sujui kohtalaisen helposti, se oli silti varsinkin näin jälkikäteen katsottuna äärimmäisen iso urakka! Puhumattakaan siitä kokonaisvaltaisesta elämänmuutoksesta, jonka olen kohdannut, kun en nyt käy töissä.

Sitä paitsi täällä asuminen avaa kivoja matkustusmahdollisuuksia (tosin kaupunkiloma upeissa Euroopan kaupungeissa ei nyt kyllä täältä käsin kannattaisi :D), joten kyllähän niitä pitää hyödyntää silloin, kun ehtii. Mies pystyy nyt pitämään kahden viikon kesäloman. Ja me suuntaamme elokuun lopussa Havaijille!

Havaiji kuulostaa monen mielestä varmasti unelmien lomakohteelta. Itselläni se ei kuitenkaan ollut mitenkään kärkipäässä. Olin miettinyt lomaa perinteisemmässä kohteessa, kuten esimerkiksi Floridassa, tai halvemmassa kohteessa, kuten Meksikossa. Toki Havaiji oli mielessä, mutta itse suhtauduin siihen vielä kuukausi sitten vähän ennakkoluuloisesti: kallis rantalomakohdepaikka. Olin muuten hieman väärässä.

Kaikki lähti siitä, että olen totaalisesti mainosten uhri. Lähes aina, kun lähden autolla jonnekin, ajan erään ison mainoskyltin ohi. "Low fares to Hawaii." Kyseessä on halpalentoyhtiö Alaska Airlinesin mainos. Lopulta oli pakko googletella, millä hinnalla lennot saisi. Ja sitten vähän lueskelin Havaijista ja tajusin, ettei kyseessä suinkaan ole mikään rantalomakohde!

Kuinka monelle tulee mieleen valkoiset hiekkarannat Havaijista? Myönnän, että minulle ainakin tuli. Toisaalta, jos joku olisi kysynyt minulta, onko Havaiji yksi USA:n osavaltioista vai itsenäinen saarivaltio, en oikeasti ole lainkaan varma, olisinko vastannut oikein... :D Eli ehkä yleissivistykseni Havaiji-tietouteni oli aika heikolla pohjalla. Joka tapauksessa yllätyin, kun luin, miten monipuolinen luonto Havaijilla on ja millaista aktiivilomaa siellä voi viettää. Esimerkiksi Havaiji-saarelta eli The Big Islandilta löytyy kuulemma hiukan lähteestä riippuen maapallon 13:sta ilmastovyöhykkeestä 8-12. Siis tältä yhdeltä saarelta (tosin se on iso saari). Niitä valkoisia hiekkarantoja ei ainakaan The Big Islandilta pahemmin löydy.

Havaijin osavaltio koostuu siis useasta saaresta, jotka ovat hyvinkin erilaisia keskenään. Me menemme The Big Islandille ja Oahu-saarelle, jossa sijaitsee Honolulu.

Minuun on viime aikoina tarttunut jokin luontoinnostus. Minut tuntevat tietävät, että luontoon lähteminen ei ole koskaan ollut ihan ensimmäisenä to do -listallani. Olen kuitenkin nyt aika innoissani tästä Big Islandin luontokuviosta. Mies on kuitenkin välillä ehkä hieman eri mieltä asioista. ;) Taloudessamme on käyty mm. seuraavia keskusteluja (pitkälti Skypen välityksellä, koska työmatkat):

minä: Meidän tarvii varmaan käydä ostamassa kunnon kengät sitä reissua silmälläpitäen, kun ei sinne lenkkareissa ehkä voi mennä.
mies: Jaa miksi?
minä: No siellä on märkää. Etenkin siellä vihreellä puolella saarta sataa joka päivä jossain vaiheessa.
mies: Ei kuulosta kauheen kivalta.
minä *innostuneena*: No mutta sademetsiä!!

minä: Tän oppaan mukaan Havaijille tarttis nelivetoauton.
mies: Miksi ihmeessä?
minä: Kait se maasto on vähän haasteellista.
mies: Toi kuulostaa oikeesti jo aika extremeltä. Mihin me oikein ollaan menossa?
minä *innostuneena*: No mutta kuivunutta laavaa!!

mies *katsoo netistä kuvaa Mauna Kea -tulivuoresta, jonka huipulla on lunta*: Tuolla on lunta.
minä: Totta kai siellä on lunta. Niin siis Havaijillahan voi hiihtää!
mies: Siis mihin me ihan oikeesti ollaan menossa? Havaiji ei kuulosta mun mielestä enää ollenkaan kivalta.

:D (Huom! Eri lähteet ovat äärimmäisen erimielisiä tuosta nelivetoauton välttämättömyydestä. Ja valitettavasti näin kesän jälkeen ja syksyllä Havaijilla tuskin voi hiihtää.)

Lento San Josesta Havaijille kestää 5h 20 min eli ihan lyhyestä matkasta ei ole kyse. Parasta on kuitenkin se, että lento lähtee ja saapuu San Josen kentälle, jonne meiltä ajaa ei-ruuhka-aikana parhaimmillaan noin 8 minuuttia (testasin juuri eilen, kun hain miestä kotiin keskipäivällä).

Mikäli joku lukija on ollut Havaijilla tai jostain muusta syystä tietää siitä jotain kiintoisaa, niin vinkkejä otetaan mieluusti vastaan! :)

6 kommenttia:

 1. Jäänpä mielenkiinnolla odottamaan Havaiji-raporttia, myönnetään että oma mielikuva saarista on hyvin paljon "kallista rantalomailua" ja surffaajapoikia :D

  Kivaa juhannusta sinnekin! Siellä on ainakin lämpimämpää kuin täällä, lunta ja rakeita on satanut Etelä-Suomessakin.

  -Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, ihan siis lunta? Mielenkiintoista.

   Noita surffaajia Havaijilla kyllä taitaa riittää. ;)

   Poista
 2. Sinä luontointoilijana?! Jo aiemmat pari haikkauspostaustasi ovat nostatteneet kulmakarvoja: sinä rymistämässä polun yli kaatuneen puun läpi tai syöksyömässä täyttä laukkaa kohti pystyä kallioseinää että pääsisit ylös. Ja nyt intoilua Havaijin monimuotoisesta luonnosta. Mitähän kaikkea tuo Kotirouvailu sinusta vielä kiskookaan esiin...
  Pakko kyllä myöntää, että mielikuvani paikasta on ollu se klisee: loputtomia rantoja ja baareja pullollaan lei kaulassa ja värikäs drinkkilasi kädessä keekoilevia rahakkaita turisteja.

  VastaaPoista
 3. Me ollaan kanssa suunniteltu tuollaista Big Island & Oahu -yhdistelmää, mahdollisesti ensi Thanksgivingiksi. Mauilla olen käynyt lapsena, ja vaikka se onkin enemmän sellainen rantalomapaikka, niin oli sielläkin ihan uskomattoman upeaa luontoa. Kaikkein parhaiten on kuitenkin jäänyt mieleen valaidenkatselureissu - suosittelen, jos niitä tuohon aikaan järjestetään!

  Me ollaan mietitty meidän avoauton vaihtamista nelivetoon jo ihan Coloradossa. Avoautossa on liian matala maavara niin ei pääse sillä parhaimpien patikointireittien lähtöpisteille. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin jotenkin käsittänyt, että Mauilla on ne rantalomameiningit. Valaita ei kait näin syksyllä oikein näe, enkä ole varma, onko niiden näkemiseen Big Island edes kovin hyvä. Mutta Havaijille saakka ei valaita tarvitse mennä katsomaankaan, koska ilmeisesti niitä voi nähdä täälläkin rannikolla. Varmaan ovat kyllä eri valaita. :D

   Haha, neliveto arkikäyttöön kuulostaa hyvältä! Ei muuta kuin kunnon avolavat alle! ;)

   Poista