tiistai 12. toukokuuta 2015

Vesikiintiö ja "takatalvi"

Nyt se on sitten tapahtunut. San Josen kaupungissa asukkaille on määrätty kiintiöt vedenkäytölle ja uhataan sakoilla, jos kiintiöt ylitetään. Kiintiöt tulevat voimaan kesäkuussa, mutta ne koskevat nyt vain firmojen ja omakotitalojen omistajia. Jos talossa ei ole omaa vesimittaria, nämä kiintiöt eivät päde. Meillä ei omaa vesimittaria ole, sillä tällaisissa apartment-komplekseissa ei ole asuntokohtaisia vesimittareita. Me siis maksamme sekä omasta että naapurien vedenkäytöstä (mikä muuten ärsyttää, kun naapureissa saattaa asua kymmenenkin intialaista samassa asunnossa, jolloin vedenkäyttö naapurissa on pikkaisen eriluokkaa kuin meillä). Vedenkäyttöä pitää vähentää 30 prosenttia vuoden 2013 keskimääräisestä tasosta.
Useimmat suihkulähteet ovat olleet vedettä jo pitkään. Suihkulähteissä nyt muutoinkin käytetään kierrätettyä vettä, joten en sitten tiedä, mikä vaikutus tällä sulkemisella on, vai onko kyseessä enemmänkin vain symbolinen ele.
Meitä kiintiöt eivät siis toistaiseksi koske. Toisaalta olen kyllä täysin varma, että meidän vedenkäyttömme on hyvin alhaista, joten varmasti sopeudumme kiintiöihin, jos sellaisia joskus meille tulee. Eilen vuokranantajafirmamme lähetti kuitenkin yleisen sähköpostin, jossa ilmoitettiin uusista säännöksistä ja epäiltiin, että rajoituksia on meillekin tulossa. Samalla tuli ohjeet siitä, miten tulee toimia. Ohjeet ovat nämä:
Näin säästetään vettä paikassa, jossa vesi on ihan kohta loppumassa kesken.
Siis voi elämä, nämä ovat näitä asioita, jotka opittiin Suomessa jossain kotitaloustunnilla, ehkä jopa aikaisemmin. Mutta ehkäpä Yhdysvallat nyt ei ole ympäristöystävällisyydessään ja kertakäyttökulttuurinsa keskellä mikään edelläkävijä... Kirjoitin viime elokuussakin niistä ohjeista, joita tuli postitse kotiin. Ohjeet olivat silloin aikalailla samanlaisia. Kuivuus vain jatkuu ja jatkuu ja edelleen kehoitus on se, että älä pidä vettä juoksemassa, kun peset hampaat. Hohhoijaa. Maatalous ja muut ympäristölliset jutut ovat muuten täällä se, mikä vie 80 prosenttia koko osavaltion vedenkäytöstä, joten en sitten oikeasti tiedä, mikä merkitys on sillä, jos joku sammuttaa sen hanansa hampaidenpesun ajaksi (vaikka en siis käsitä, miksi joku ei tekisi niin). Mutta parempi tietenkin kuin ei mitään, en väitä västään.

San Josen kaupunki on kieltänyt myöskin uima-altaiden täytön. Altaita ei saa tyhjentää ja uudelleentäyttää muuta kuin äärimmäisessä hädässä, lähinnä hygieniasyistä. Uusien altaiden rakentamista on rajoitettu jonkin verran, eikä uutta allasta ainakaan saa täyttää (sen saa siis ehkä rakentaa, mutta ei täyttää, haha). Uima-allasyrittäjät valittavat, että joutuvat kohta etsimään uuden työn.
Toivottavasti kukaan ei kakkaa meidän uima-altaaseen, koska sitten sitä ei saa enää täyttää, ja mitä elämälle Kaliforniassa sitten tapahtuu...? :D No ei, ehkä kakkatapauksessa altaan saisi täyttää, koska se olisi pakko tyhjentää juuri siitä hygieniasyystä... Mutta en ole kyllä varma.
Meidän vieraamme saapuivat eilen. He toivat mukanaan jotain, jota kutsun takatalveksi. Lämpötila ei nouse yli 20 asteeseen (mitä minä siis kutsun kylmäksi, vieraamme olivat vähän eri mieltä, vaikka totesivatkin, että kotikaupungissa Paimiossa on tällä hetkellä yhtä lämmin kuin täällä), ja säätiedotus lupaa moneksi päiväksi pilvistä. Ja tällä viikolla pitäisi taas sataa vettä, jos ennustukseen on luottamista. Tämä on aika ihmeellistä, sillä viime vuonna ei satanut enää huhtikuun jälkeen ja koska täällä ei yleensä pahemmin näy pilviä, paitsi parina talvikuukautena. Mutta enhän minä mikään Piilaakson normaalin sään asiantuntija ole, kun en ole täällä kauaa asunut. Ja hyvähän se on, että sataa tuon kuivuuden takia, mutta vähän harmittaa vieraiden puolesta. Onneksi vieraamme ovat menossa Los Angelesiin ja Las Vegasiin, jossa ainakin on lämmin. Harmi vain, että tässä olisi tarkoitus mennä kahdeksi yöksi vuoristoon kansallispuisto Yosemiteen torstaina ja sääennustus sinne on kuin Turun leuto talvisää.
San Josen sääennustus. Kutsun tätä takatalveksi. ;)
Pahoittelut sääsnobiudesta. Mieheni mielestä olen aivan liian kalifornialaistunut, vaikka hän on meidän perheessä se, joka kulkee takki päällä 20 asteen lämmössä. ;)

3 kommenttia:

 1. Voisitteko ottaa osan tasta meidan vedesta kiitos :D Tama kevat on ollut yber-sateinen ja tallakin viikolla on sadetta luvattu joka paivalle. Tulvavaroitusten kera!! En ymmarra mista tuota vetta oikeen tulee. Ja sitten sinne ei sada tippaakaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisikin kätevää. Ehkä me voidaan ratkaista tämä Kalifornian kuivuusongelma yhdessä...? ;)

   Poista
  2. Vinkkaan luontoaidille, etta puhaltaa naita pilvia sinne teille pain :D

   Poista