sunnuntai 10. elokuuta 2014

Postista tuli ajokortti ja suosituksia veden säästämiseen

Minun ajokorttini löytyi eilen postilaatikosta (kyllä, täällä jaetaan posti myös lauantaisin), viikko ajokokeen suorittamisen jälkeen. Uskomattoman nopeaa toimintaa DMV:ltä tämän suhteen!

Aikamoinen läpyskä se ajokortti kyllä on. Tuntuu pahvia noin astetta jämäkämmältä, ja ihmettelin hetken, onko tämä nyt oikeasti se lopullinen kortti. Pelkään, että kortti vielä taittuu jossain.

Kalifornialaisesta ajokortista löytyy kasa mielenkiintoista tietoa. Siitä löytyy hiusten- ja silmienväri sekä pituus ja paino. Oman painon kanssa saa siis olla aika sinut, että kehtaa korttia näytellä. :D En tiedä, miten suhtaudutaan siihen, jos minä vaikka päätän värjätä hiukseni mustiksi ja lihon 20 kiloa. Lisäksi ajokortista löytyy osoite eli ilmeisesti ajokortti täytyy päivittää aina, kun muuttaa. Jos on elinluovuttaja, ajokorttiin on merkitty tieto myös tästä.

Ajokorttini on voimassa siihen saakka kuin mieheni työlupa eli parisen vuotta. Ilmeisesti Kalifornian ajokortti on normaalisti voimassa max. 5 vuotta. Todella lyhyen ajan siis! Selittää ajokortin halvan hinnan ja tuon pahvimaisen olemuksen. Ja selittää ehkä myös sen, miksi kortissa voi olla muuttuvia tietoja, kuten hiustenväri, paino ja osoite.

Ajokortti käy täällä virallisena henkilöllisyystodistuksena. Elämä helpottuu nyt siis hiukan. Käytännössä suomalainen ajokortti on hyväksytty henkkarina lähes kaikissa ei-virallisissa paikoissa, mutta hämmennystä se kyllä aina välillä herättää. Kerran on kuitenkin jäänyt alkoholi ostamatta, kun myyjä ilmoitti haluavansa nähdä government issued ID:n tai passin. Ja kerran baarin ovimies piti minulle saarnan, kun minulla ei ollut näyttää muuta kuin suomalainen ajokortti. Eihän sitä passia nyt viitsi kantaa mukana, kun siinä on viisumit ja kaikki. Mutta onneksi enää ei siis edes tarvitse.

Ajokortin mukana tuli kirje, jossa muistutettiin, että ajokortin voi menettää, jos tuomitaan DUI:sta eli Driving Under the Influencesta eli rattijuopumuksesta. Mukana tuli myös taulukko, josta alkoholin vaikutusta ajamiseen voi tutkailla.
Tämän taulukon voi irrottaa ja ottaa vaikka autoon mukaan...
Kirje muistutti myös siitä, että jokaisella on oltava voimassaoleva autovakuutus. Koska It's the Law! :D

Postista kolahti pari päivää sitten myös Santa Clara Valley Water Districtin lehtinen nimeltä Valley Water News. San Jose sijaitsee Santa Clara Countyssa, jonka vesi tulee tuosta districtistä. Lehtisessä on opastuksia siihen, miten vedenkulutusta voi vähentää. Olenkin kirjoittanut tästä Kaliforniaa vaivaavasta kuivuudesta, ja Suomessa Yle uutisoi kuivuudesta tällä viikolla.
Ei näytä eikä kuulosta hyvälle...
Kyseessä on mittava ja todellinen suuri ongelma, mutta jostain syystä kehotukset vedenkäytön säännöstelyyn tuntuvat heppoisilta. Santa Clara Valley Water District antaa esimerkiksi seuraavat neuvot:
- Älä käytä vessanpönttöä roskiksena ja korjaa vuotava pönttö mahdollisimman nopeasti.
- Lyhennä suihkussakäynnin kesto 5 minuuttiin.
- Jos asut vuokralla, ilmoita vuodoista heti vuokranantajalle ja talon omistajalle.
- Pese vain täysiä pesukoneellisia.
Moniin liikenteen infotauluihin on kirjoitettu vetoomus veden säästämiseen.
Mielestäni nämä suositukset ovat aika yksinkertaisia asioita, jotka pitäisi tehdä huolimatta siitä, kärsiikö kotimaasi vesipulasta vai ei. Meillehän nämä jutut on opetettu jo jossain peruskoulun kotitaloustunnilla. Suosituksissa ei ollut mitään mainintaa veden turhanpäiväisestä luttauksesta, kuten vesihanan tai suihkun juoksuttamisesta turhaan. En tiedä, kylpevätkö amerikkalaiset oikeasti paljon vai tehdäänkö niin vain tv-sarjoissa, mutta kylpemisen lopettamisesta ei mainittu. Varmasti monilla on ehkä astianpesukoneet, mutta vedenkäytön kannalta tehokkaasta tiskaustavasta ei sanota mitään.

Mutta enhän minä tiedä, miten yksittäisiä ihmisiä voitaisiin kehottaa säästämään vettä tehokkaasti. Eihän ihmisiä voi kieltää käymästä suihkussa.
Santa Clara Valley Water Districtin veden alkuperät.
Häpeäkseni myönnän, etten tiedä vesiasioista esimerkiksi Turun seudulla juuri mitään. Nyt kuitenkin huolestuin, kun huomasin, että 55 % Santa Clara Valley Water Districtin vedestä on tuotu jostain vähän kauempaa, lähinnä Sierra Nevadan vuorten vesi- ja lumisateista. Mutta kun kuivuus koettelee koko Kaliforniaa (jossa siis Sierra Nevadakin on), eihän sitä vettä muuallakaan ole eikä tule...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti