sunnuntai 3. toukokuuta 2015

No aika jenkkiä tämä kyllä on

Vaikka jääkaapissamme on edelleen sitä peanut butteria, jota ostin viime kesäkuussa, näistä amerikkalaisen ruokavalion peruspilareista eli pähkinälevitteistä on muodostunut minulle pienoinen kiinnostuksen kohde. En tiedä, onko outoa vai ei, mutta kesäkuussa avatun peanut butter -purkin sisältö on mielestäni edelleen syömäkelpoista ja maistuu täysin samalta kuin ennenkin (ja sehän siis sisältää ainesosalistan mukaan vain ja ainoastaan orgaanisia pähkinöitä, ei mitään muuta). Parasta ennen -päiväys on nyt toukokuussa, enkä tiedä, onko se avaamattomalle purkille vai ei, mutta koska maku ei ole muuttunut, käytän omaa järkeäni. Olenkin siis viime aikoina yrittänyt syödä levitettä pois.

Löysin loistavan yhdistelmän: näkkäriä ja peanut butteria. Ei heti uskoisi, että voi olla hyvää, mutta on. Muistan joskus lukeneeni jostain, että tämä yhdistelmä toimii, joten ihan oman mielikuvituksen varassa keksintö ei ollut. Suosittelen muita näkkärin pupertajia joskus kokeilemaan! Hyvä lisä etenkin niihin hetkiin, kun tarvitsee vähän lisää kaloreita energiavajeeseen. Sillä kaloreitahan peanut buttereissa riittää. Minua muuten huvittaa jenkkien tapa ilmoittaa joidenkin ruokapurkkien etiketeissä, että "not a low calorie food". Ihan vain, että kaikki varmasti tajuavat. Peanut buttereiden kyljessä yleensä lukee noin.
Yhdistelmä, joka toimii.
Vaikka vanhatkin on syömättä ja vaikka pähkinävoin käyttö on meidän perheessä aika minimaalista, oli pakko hankkia lisää. Kun Onnenpäivä-blogin A. Sinivaara mainitsi blogissaan lisäproteiinilla terästetyt pähkinälevitteet, minun oli ihan pakko päästä kokeilemaan. Koska proteiini. Amazon pelasti taas tästä äärimmäisen suuresta hädästä, ja vaikeinta oli lähinnä päättää, mitä makua valitsisin, sillä tarjolla oli mm. suklaata, valkosuklaata, kurpitsaa, mantelilevitettä ja sitä perinteistä peanut butteria. Päädyin toffee crunch -makuun, joka saapui kotiovellemme kahdessa päivässä ilman postituskuluja.
Paahtoleivät proteiinin täyteisellä toffee crunch -levitteellä.
Ja voi elämä on hyvää! Ainesosalista tosin kauhistuttaa, sillä nimenomaan haluan pähkinävoiltani sitä, että se sisältää vain pähkinöitä, ja tuo tuote sisältää kyllä ihan kaikkea muuta. Mutta eipä tuo mitään pähkinävoita olekaan. Päätin siis ajatella tätä levitettä pelkkänä lisäproteiinia sisältävänä spesiaalina välipalana tai ehkä ihan jälkkärinä, en jenkkien tapaan osana tavallista lounasta.

Aika jälkkäriä se makunsa puolesta kyllä on. Maistuu juuri siltä toffeelta ja on aika makeaa. Sopii silti näkkärin päälle. Sopii banaaniviipaleiden päälle. Ja sopii lusikalla suoraan purkista syötynä (tähän en tosin ole sortunut). Meillä etenkin mies tykkää toffee crunchista niin, että hänen voi sanoa syövän levitettä banaaniviipaleilla, ei banaaniviipaleita levitteellä.

Mutta arvatkaapa, kuinka jenkiksi sitten ryhdyin. Todella jenkiksi. En ikinä olisi kuvitellut tekeväni näin. Minä nimittäin dippasin sellerin palasia tuohon toffeelevitteeseen! Kyllä - selleriä!

Jostain vähän käsittämättömästä syystä selleri on täällä suosittu välipala. Sellerin pilkottuja varsia myydään valmiina pikkupurkeissa, joista niitä voi napostella menemään. Sellerinvarsia tarjoillaan joskus myös alkupalana ravintolassa. Ja niiden dippaaminen peanut butteriin ei ole mitenkään epätavallista.

Siis hyi hemmetti, selleri! En tiedä, mikä amerikkalaisten makunystyröitä vaivaa. Minä inhoan raakaa selleriä, olen aina inhonnut. Se menee keitettynä keitoissa ja hedelmä- ja vihannessmoothien joukkoon pieninä määrinä blendattuna, mutta muutoin ei. Paitsi että nyt se menee näköjään peanut butteriin dipattuna. Minun makunystyröitäni vaivaa se sama, mikä jenkkienkin.
Vähän epäilytti...
Minun oli pakko kokeilla, kun tuo toffee crunch saapui ja kun jääkaapissa oli sellerinvarsia smoothieita varten. Olen nähnyt ja olen kuullut tästä sellerin ja peanut butterin yhdistelmästä niin paljon, etten voinut olla ihan vain pelkästä mielenkiinnosta kokeilematta. Naamani olin vääntänyt jo valmiiksi siihen mutruun, mihin se menee, jos suuhuni tulee sellerin maku. Mutta kappas kummaa, kun sellerin oli tunkenut ensin toffeelevitepurkkiin. Levite jotenkin neutraloi sellerin maun, ja selleri jotenkin laimentaa levitteen makua. Ilmeeni rentoutui aika nopeasti ja parin suupalan jälkeen oli pakko ilmoittaa kovaan ääneen: "Miljoonat ja taas miljoonat amerikkalaiset todellakin tietävät, mitä tekevät!"

10 kommenttia:

 1. Aahahaa, määhän sanoin! Noi on SYNTISEN hyviä! Pitääkin tilata lisää, valkosuklaatökötti loppuu ihan justiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo vielä raaskinut tilata muita makuja... nekin on kuitenkin niin liian hyviä. ;)

   Poista
 2. Mä en ole vielä oppinut tykkäämään maapähkinävoista enkä myöskään selleristä. En selkeesti ole asunut täällä vielä riittävän pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi, just wait. Peanut butterilta on niin hankala välttyä täällä, kun sitä on aina ja kaikkialla. :)

   Poista
 3. Tottumiseen voi mennä kauan - itselle se tuoksu (haju) oli se este. Nyt peanut butteria menee kaurapuuroon 'silmäksi' ja myös smoothiin. Mennyttä aika, jolloin se vain maistui Reese'ssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haju ja maku on kyllä aika voimakkaait. Eivätkä kaikki siihen pysty tottumaan. Meillä mieheen upposi Reese'skin heti, mulla meni vähän aikaa lämmetä niille tuotteille.

   Tuosta puurosta ja peanut butterista oon kuullut muiltakin, tarvitsee selkeästi kokeilla sitä.

   Poista
 4. Minä en pysty elämään ilman varsiselleriä, koska käytän sitä paljon ruuanlaitossa, ja joskus syön sellaisenaan ranch-kastikkeeseen dipattuna. Peanut butterista en osaa oikein sanoa mitään, kun en ole sitä ehkä koskaan edes maistanut. Pitäisi joskus ostaa ja maistaa :). Thaimaalaisesta peanut saucesta tykkään kovasti, ja useinhan siinä käytetään peanut butteria.

  The housewife....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä epäilen, että mullakin alkaa kohta mennä selleri erinäisiin asioihin dipattuna. Kaikkea tää Amerikka aiheuttaa. ;)

   Mä en ollut ennen tänne muuttoa pahemmin mitään peanut buttereita syönyt, mutta täällä sitä kun on tarjolla joka välissä, niin olen kiinnostunut.

   Poista
 5. Hei kokeileppa peanut butteria riiskakun päällä ja siihen vielä omenaviipaleita. On muuten hyvää! Mulla on käytössä sellaista hyvin pelkistettyä peanut butteria, missä ei ole mitään ylimääräistä. On vähän jankkia kooostumukseltaan, mutta ah niin hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin peruspeanutbutter on sellaista "vain pähkinää" -mallia. Mutta kyllä toi toffeelta maistuva on hyvää. :D Oon muiltakin kuullut peanut butterin ja omenan yhdistelmästä. Sen täytyy siis toimia. Alkaa tuntua siltä, että peanut butter toimii kaiken kanssa... ;)

   Poista