tiistai 13. tammikuuta 2015

No Service

Tiedättekö, mikä on varmasti Yhdysvaltojen yleisin mobile phone coverage eli matkapuhelinverkko. Se on No Service. :D Uskon, että suomalaisena on varmaan vain tottunut aivan liian hyvin pelittävään kännykkäkenttään: ihan sama, onko keskellä maaseutua, metsää, kesämökillä tai kellarissa, kännykässä on melkein aina kenttää Suomessa - yleensä on aina nettikin! Suomalaisuudestani huolimatta minua on yllättänyt uudessa asuinympäristössäni se, miten huono tilanne kännykkäkentän suhteen täällä on. Olemmehan sentään Piilaaksossa - huipputekniikan ja it-alan huimien uusien keksintöjen mekassa. Mutta matkapuhelinverkon kattamattomuus vain ilmeisesti on Yhdysvalloissa täysin tavallinen ongelma. Mielestäni kuitenkin juuri se, että nyt ollaan Piilaaksossa, tekee tilanteesta vähän absurdin.

Olenkin tainnut joskus ohimennen mainita siitä, että kun muutimme asuntoomme, meillä ei ollut sisällä kenttää. Me elimme useita viikkoja siten, etteivät kännykkämme toimineet kotona. Puhelut ja tekstailut hoidimme parvekkeella, koska siellä kenttää oli. Joskus puhelin löysi kentän ikkunalaudalla, mutta jos kännykän siirsi puoli metriäkin kaueammas ikkunasta, kenttä yleensä katosi. Jostain ihmeellisestä syystä minun puhelimeni löysi kentän yleensä aamuisin makuuhuoneemme lattialla. Monena aamuna minulle tuli usea tekstiviesti putkeen. Päivällä makkarin lattia ei auttanut No Service -ongelmassa.

Elämä on oikeasti todella hankalaa, jos puhelimessa ei ole kenttää. Me missasimme huonekalulähetyksemme tämän takia. Meidän piti hoitaa kaikki tärkeät puhelut parvekkeen lattialla istuen ja naapureiden korville kailottaen (sisäpihallamme kaikuu todella paljon). Uusien sosiaalisten suhteiden hoitaminen hankaloitui huomattavasti.

Saimme lopulta liittymiemme tarjoajalta mobile signal boosterin eli vehkeet, joilla kenttää sisällä parannetaan. Boosteri koostuu kahdesta boksista, jotka asetetaan kauas tosistaan. Boksit ovat vain sisäkäyttöön, ja boosterin pitäisi ensin onnistua löytämään verkko ennen kuin se voi vahvistaa sitä. Harmi vain, ettei meidän asunnossamme oikeastikaan ollut sitä verkkoa, ei edes sitä yhtä kälyistä palkkia, joten eihän boosteri mitään löytänyt. Hirveän kätevä vehje siis. Ratkaisimme ongelman rikkomalla sääntöjä ja asettamalla pääboksin parvekkeelle. Siellä boosteri onnistuu nappaamaan signaalin. Kun toinen boksi on asetettu makkarin vaatehuoneeseen, koko asunnon kattava toimiva verkko on valmis.
Kaunis parvekkeen koriste. Muovilaatikko (jossa totta kai normaalisti on kansi päällä) suojaa boksia niiltä harvoilta sateilta, joita täällä on. Kumma kyllä apartmenttimme työntekijät eivät ole valittaneet tästä laatikosta, vaikka täällähän ei saa pitää mitään turhaa roinaa parvekkeella. 
Makkarin vaatehuoneessa asustelee toinen osa boosterista. 
Meidän asuntomme ei ole mikään poikkeus. Olemme kuulleet, että monissa apartment-komplekseissa on sama ongelma. Ilmeisesti talot vain rakennetaan siten, että rakennelmat blokkaavat kännykkäkentän. Meillä tilanne oli kuitenkin todella huono, koska kenttäpalkkeja ei yleensä ollut sitä yhtäkään, eikä boosterikaan onnistunut löytämään verkkoa sisätiloista.

Koti ei ole ainoa paikka, jossa verkkoa ei ole. Kenttä katoaa usein, kun asuntomme ovesta astuu käytävälle. Rapuissa ja hississä kenttää ei todellakaan ole; autohallissa se on useinmiten. Verkko katoaa joskus myös muiden rakennuksien sisällä. Eikä tarvitse ajaa kuin tämän laakson reunoille kukkuloiden juurelle ja kenttä yleensä katoaa. Haikkaamaan ei suositella lähdettävän yksin, koska ulkoilureiteillä ei yleensä ole kenttää. Ylipäänsä usein teillä, jotka ovat vähänkin kauempana jostain kaupungista, kenttää ei ole.

Monet julkiset rakennukset ovat varmaankin ratkaisseet kuuluvuusongelman joillain boostereilla tai vastaavilla. Olin kuitenkin kesällä Berkeley-kaupungissa yhden hotellin tiloissa. Hotelli sijaitsee San Franciscon lahden rannassa erään sataman lähellä, vähän eristyksissä muusta kaupungista. Minulla ei ollut hotellissa kenttää. Sitä ei ollut myöskään missään hotellin pihamaalla tai ympäristössä. Aivan uskomatonta! Erään tuttavani liittymän tarjoaja on eri kuin minun, ja hänellä kenttää kyllä oli. Minun liittymäni on T-Mobilelta, ja tämä vuosikausia Amerikassa asunut tuttavani sanoikin, että T-Mobilen verkko olisi yksi huonoimmista. En tiedä, onko tämä totta, mutta voin sanoa, että todella huono se verkko kyllä on.

Niin ja jostain 4G-verkosta voi yleensä vain unelmoida. Hyvä jos 3G löytyy. Joskus puhelimessa on merkintä, että kenttä ja netti löytyisivät, mutta sitten niitä ei kuitenkaan ole. Oikeastaan koko netistä on turha puhua, kun kerta ongelmia on jo siinä, ettei kännykässä ole kenttää edes puheluun.

Netistä kun puhutaan, niin on pakko mainita nettiboksista, joka tuli miehen työpaikalle keväällä. Kun it-alan firma Piilaaksossa tilaa netin, netin tarjoaja pelmahtaa paikalle ikivanhan modeemiboksin kanssa ja asentaa sen paikoilleen. Tervetuloa Piilaaksoon ja 2000-luvun alkua muistuttavaan meininkiin! :D
Modernia teknologiaa suoraan Silicon Valleysta.
Okei, ei tuo nyt oikeasti ole se pääasiallinen nettiboksi, vaan ilmeisesti vain varalle sitä varten, että palveluntarjoaja voi ottaa yhteyden varsinaiseen modeemiin. Mutta on tuo silti kohtalaisen huvittava.

8 kommenttia:

 1. Suosittelen kokeilemaan Cricketiä. Se on edullinen (ei tosin suomalaisen mittapuun mukaan vaan usa:n ;)) ja on ainakin minulla toiminut ihan joka paikassa. Mutta asuntomme kiinteä netti onkin sitten aivan toinen asia... Olen ihmetellyt ihan samaa, että miten PIILAAKSOSSA voi olla näin onneton netti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei edes tutkailtu liittymävaihtoehtoja, koska miehen liittymä tuli työnantajan kautta ja minulle otettiin alaliittymä, koska se oli halvempi kuin täysin uuden oman perustaminen (ja vältyttiin vakuuden maksamiselta). Halpoja nämä täkäläiset liittymät eivät kyllä todellakaan ole! Cricketistä en ole kuullutkaan... Kiitos vinkistä!

   Haha, joo netti on mitä on näillä kulmilla. ;)

   Poista
 2. Kyllähän Piilaaksossa lienee niin netin kuin puhelinverkon kuormituskin hiukan eri luokkaa. Myös minulla on Cricket ja hyvin toimii. LTE ja silleen. :-)

  VastaaPoista
 3. Ihme kyllä, meillä ei ole vielä ollut t-mobilen kanssa mitään ongelmaa. Kuuluu niin kotona kuin muuallakin. Mutta kyllä sekin hetki vielä varmaan koittaa ettei kenttää löydy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti koittaa. Käykää vain vähän kukkuloilla. Tai ajamassa Pacific Coast Highwayta etelään. :) Meidän tutuilla myös T-mobile pelittää kotona hyvin ilman boostereita ja he asuu ihan tossa viereisessä talossa. On siis varmaan tuuristakin kiinni, miten toimii kotona.

   Poista
 4. Hei kiitos tästä vinkistä! Meillä toimii verkko vai makkarissa, ei esimerkiksi ruokapöydän ääressä missä usein kotona istun, joten tällaista voisi kyselläkin. Harmi vaan, että minun ja Iiron kännykät ovat eri verkoissa, ja veikkaan, ettei StraightTalkilta mitään boostereita saa...

  VastaaPoista