tiistai 6. tammikuuta 2015

Amerikkalaisella kuntosalilla

Minun on pitänyt kirjoittaa kuntosalilla käymisestä jo ikuisuuden. Olen tehnyt aiheesta muistiinpanoja huhtikuussa, mutta vasta nyt sain aikaiseksi oikeasti kirjoittaa tämän postauksen. Kerron nyt asuintalomme ulkopuolisesta kuntosalista, joka kuuluu 24HourFitness-ketjuun. Käytän termiä kuntosali, vaikka itse asiassa en ole koskaan käynyt tuolla salilla, vaan ainoastaan ryhmäliikuntatunneilla.

24HourFitness on ainoa kuntosali, jossa olen täällä käynyt, ellei oteta lukuun asuintalomme omaa pientä salia. Valitsin 24HourFitnessin, koska siellä on minulle jo Suomestakin tuttuja LesMillsin tunteja ja koska se sijaitsee lähellä kotiamme ja on edullinen ja koska se vaikutti "tavallisten ihmisten" salilta. En todellakaan halunnut minnekään oman elämänsä desperate housewivesien spa-klubille (tällaisen spa-klubin löysin, kun etsin LesMillsin tunteja).
Kuntosalini, joka muistuttaa ulkoisesti jotain tehdashallia.
24HourFitnessiin pitää liittyä jäseneksi. Jäsenyystyyppejä on erilaisia, sillä ketjulla on eritasoisia saleja. Minun jäsenyyteni maksaa $40/kk eli noin 34 euroa/kk ja olen oikeutettu käymään kaikilla saleilla. En kuitenkaan ole koskaan vielä hyödyntänyt moninaisia saleja, vaan olen käynyt vain lähisalillani. Olen kuullut, että 24HourFitness olisi yksi halvimmista kuntosaliketjuista täällä. En tiedä, pitääkö paikkaansa, mutta ainakin niistä muutamista vaihtoehdoista, joita keväällä tutkailin, tämä oli ehdottomasti halvin (ja hintaero saattoi olla isokin, esimerkiksi yhden klubin jäsenyys oli lähemmäs $100/kk).

Tämä lähisalini on todella iso kompleksi ja 24HourFitnessin salityypeistä toiseksi kattavin: sieltä löytyy älyttömän laaja kuntosalialue, epämääräisten laskujeni mukaan reilusti yli 50 cardiolaitetta (juoksumattoja, crosstrainereita, kuntopyöriä yms.), ryhmäliikuntatunteja, koripallokenttä ja uima-allas. Pukuhuoneesta löytyy pieni poreamme ja jonkinlainen hyöryhuone, jota paremmasta tietämättömät kutsuvat saunaksi. Jäsenyyden kuukausimaksu kattaa näiden kaikkien käytön ilman muita maksuja. Nimensä mukaisesti sali on auki 24/7. Näin ei kuitenkaan toimi ihan jokainen 24HourFitnessin sali, joten ketjun nimi on vähän harhaanjohtava.

Mitään salikorttia ketjulla ei ole, vaan salille mentäessä sisälle kirjaudutaan omalla puhelinnumerolla ja sormenjäljellä. En oikeasti pitänyt maaliskuussa salille ensimmäistä kertaa mennessäni mitenkään erikoisena sitä, että kuntosalilla jäseneksi rekisteröityessä otetaan sormenjäljet, koska tämä nyt on Amerikka. Olin ilmeisesti jo silloin liian tottunut siihen, että sormenjälkiä otetaan aina ja kaikkialla. Vasta näin jälkikäteen olen pohtinut sitä, että onhan se nyt vähän ehkä outoa, kun kyseessä on kuitenkin vain kuntosali. Ymmärrän, että sormenjäljellä yritetään välttää se, ettei moni ihminen käy salilla samalla puhelinnumerolla, mutta kummasti muuallakin maailmassa onnistutaan hoitamaan tällaiset kuviot ilman sormenjälkiä.

Kuten niin monessa muussakin paikassa näillä kotihoodeillani, edustan ihonvärini puolesta vähemmistöä tällä salilla. Aasialaiset naiset ovat ryhmäliikuntatunneilla enemmistö. Myös meksikolaisia tai muita latinoamerikkalaisia näkyy tunneilla aika paljon. Kuntosalin puolella painojen kanssa ähertävät useinmiten tummaihoiset tai meksikolaiset miehet. Mutta nämä ovat siis totta kai hiukan kärjistettyjä huomioita.
Tässä niitä cardiolaitteita, joita riittää. Tosin päivällä viiden jälkeen kaikki ovat aina olleet varattuja silloin, kun minä olen tuolla käynyt, ja porukka seisoo jonossa odottamassa.
Minusta on tullut aikamoinen listojen keräilijä, ja olenkin jälleen tehnyt listan niistä asioista, jotka ovat kiinnittäneet huomioni salilla. Keskityn tässä yleisiin havaintoihin, ja teen ryhmäliikuntatuntien meiningistä oman postauksen myöhemmin. Korostan, että nämä huomioni liittyvät vain tähän yhteen 24HourFitnessin saliin. Uskallan kuitenkin sanoa, että moni havaintoni taitaa päteä yleisemminkin jenkkisaleihin, sillä olen kuullut tai lukenut vastaavia kokemuksia muilla saleilla käyviltä.

Ja tässä lista:

- Vaikka sali on todella iso kompleksi, parkkipaikka on yhtä alimitoitettu kuin monien muidenkin paikkojen (ostareiden, kauppakeskusten tms.) parkkikset täällä. Itse käyn tunneilla yleensä aamupäivisin, jolloin parkkipaikka on puoltyhjä. Viiden jälkeen tilanne on kuitenkin aika mahdoton. Olen itse etsinyt vapaata paikkaa 15-20 minuuttia niinä kahtena kertana, kun olen käynyt salilla myöhään iltapäivällä autolla. Muutaman kerran mieheni on vienyt minut ja silloinkin on ollut ihan täyttä ja ruuhkaa. Mitään kadunvarsipaikkoja alueella ei ole, eli salin oma parkkipaikka on ainoa vaihtoehto. Jumppaan pitää siis iltapäivällä lähteä ajoissa!

- Vaikka tullaankin harrastamaan liikuntaa, ylimääräistä kävelyä ei jakseta eikä haluta harrastaa. Ulko-ovea lähimmät parkkipaikat ovat nimittäin aina täynnä, ja joskus porukka pyörii autojensa kanssa ympyrää vapautuvaa paikkaa etsien ja odottaen, vaikka parkkiksella kauempana olisi paikkoja vapaana.

- Lounastunti on ilmeisesti suosittu aika harrastaa liikuntaa. Kun minä menen jumppaan klo 10, parkkiksella on paljon tyhjää, mutta kun lähden klo 11/12, autoja on tullut hullusti lisää. Kerran myös yksi jumppaohjaaja kysyi tunnin lopussa, kuinka moni on menossa töihin, ja varmaan noin 90 prosenttia ihmisistä viittasi.

- Täällä on suosittua tulla salille urheilukamat valmiina päällä. Ja tämä koskee myös kenkiä. Minä olen ehdottomasti outolintu, kun saavun salille lenkkareissa ja menen pukuhuoneeseen vaihtamaan jalkaan toiset lenkkarit eli sisäkengät. En ole vielä nähnyt kenenkään muun tekevän näin, vaikka totta kai ne, jotka kulkevat muunlaisissa kengissä kuin lenkkareissa, vaihtavat kengät. Täällä ei vissiin tunneta eroa ulko- ja sisäkengän välillä. Monen lenkkarit salilla näyttävätkin sellaisilta, joita Suomessa myydään esimerkiksi juoksuun. Mutta toisaalta täällähän on ulkona siistiä ja kuivaa ja eihän kukaan edes pahemmin kävele ulkona, vaan ajavat pelkästään autoilla, joten tuskinpa kengänpohjilla on merkitystä. Itse pidän kuitenkin tiukasti ulko- ja sisälenkkarit erillisinä. (Vaihdan lenkkarit sisäkenkiin myös asuintalomme salilla, koska joudun ottamaan useita kymmeniä askelia pihan poikki salille päästäkseni, ja muutama tunteekin minut kuulemma kuvauksesta "the girl who changes her shoes".)

- Kuntosalilla näkyy myös niitä, jotka eivät tule urheilukamppeissa eivätkä vaihda sellaisia päälle. Olen nähnyt ihmisiä farkuissa ja jossain kauluspaidassa juoksumatolla tai crosstrainerissa.

- Pukeutumistyyli liikuntahetkeen on täällä muutoinkin aika erilainen kuin Suomessa. Ei tarvitse olla urheiluvaatteita, jotka ovat vimpan päälle. Voi olla isoja (mainos-)t-paitoja, nappiverkkareita ja legginssejä. Olen säännöllisesti samoilla tunneilla kahden keski-ikäisen miehen kanssa, jotka molemmat näyttävät silmälaseineen ja hikipantoineen kaikkineen siltä kuin olisivat 80-luvulta. Voi toki olla, että 24HourFitness-ketjun halpuus saa paikalle nämä oudoimmatkin tyypit...

- Keväällä ja kesällä urheilurintsikat toimivat joillakin naisilla ainoana paitana.

- Hassua kyllä urheilurintsikat eivät muutoin ole mikään erityisen suosittu asuste. Totta kai sellaisiakin näkyy, mutta hirveän monella on päällään vain tavalliset rintsikat. Ja sen kyllä näkee ihan selvästi ilman, että tarvii erityisemmin katsoa, sillä avonaiset topit ovat yleinen jumppapaitatyyppi. Jokainen muodostakoon tästä oman mielikuvansa.

- Salille tai jumppatunnille voidaan tulla jonkun juoman kanssa. Olen nähnyt Starbucks-mukeja juoksumaton juomapullotelineissä. Kuntosalin yhteydessä on jonkinlainen smoothiebaari, joka tarjoaa terveellisiksi mainostamiaan smoothieita (itsehän tietenkin epäilen yli kaiken amerikkalaisen smoothien terveellisyyttä, vaikken ole edes perehtynyt baarin tarjontaan). Joskus näitä smoothieita näkyy jumppatunneilla. Hyvä tankata vähän välissä, ettei vahingossakaan tule mitään kalorivajetta.

- Amerikkalaisella kuntosalilla ei ole niin justiinsa se, miten asiat toimivat. Jumppasalin kello oli kuukausia tunnin väärässä ajassa. Kun kelloja sitten siirrettiin, kello olisi ollut oikeassa ajassa, mutta sepä olikin yhtäkkiä siirtynyt eteenpäin kolmella tunnilla. Kesti monia viikkoja ennen kuin kukaan korjasi sen oikeaan aikaan. Kellon lisäksi ohjaajien mikki on yleensä rikki jollain tavalla. En käsitä, mikseivät ohjaajat vaadi toimivampaa mikkiä. Tai ehkäpä he vaativatkin, mutta 24HourFitness ei suostu hankkimaan sellaista. Olen ollut monella tunnilla, jossa ohjaaja joutuu huutamaan, koska mikki ei toimi. Lisäksi olen ollut parilla tunnilla, jossa ohjaaja ei puhunut yhtään mitään koko tunnin aikana, koska mikki ei toimi, vaan antaa ohjeita miimikkona. En usko, että moinen menisi läpi jossain Turun Motivuksessa.

- Vaikka en ole kertaakaan käynyt saleilemassa, olen tehnyt huomioita salin puolelta, kun olen odottanut jumppasalin ovella tunnin alkua. Ihmiset eivät ota täällä painoja pois laitteista. Ja kun siellä salilla bodaavat sellaiset kunnon äijät, jotka latovat johonkin tankoon yli 100 kiloa, ei paljoa olisi meikäläisellä asiaa sinne joukkoon, koska en saisi laitteita sellaiseen kuntoon, että voisin itse niitä käyttää.

- Kun ensimmäisen kerran odotin jumppatunnin alkamista yksinäni jumppasalin ovella, minulle tultiin heti juttelemaan. Tämä on kuitenkin ollut aikamoinen poikkeus, sillä ihmiset eivät juttele salilla niin paljon kuin etukäteen kuvittelin (ja pelkäsin). Tuon ekan kerran jälkeen minulle on tultu puhumaan vain muutamia kertoja. Yleensä ihmiset kyselevät jotain tunteihin liittyen, ja pari kertaa joku on tullut utelemaan jotain. Niin ja onhan siellä edelleen se latinoamerikkalainen äijä, joka yritti silloin alkukesästä käydä vähän liian tuttavalliseksi. Nykyään hän kuitenkin enää vain asiallisesti tervehtii, sillä taisi lopulta ymmärtää elekielestäni, etten arvostanut hänen "Hello, beautiful" -kommenttejaan.

- Vaikka small talkia ei harrastetakaan, meno poikkeaa silti suomalaisesta siten, että tuttuja naamoja tervehditään jonkin verran. Tai ainakin hymyillään kohti. Olen silti ollut yllättynyt siitä, miten vähän salilla otetaan kontaktia tuntemattomiin.

- Suomessa on tottunut siihen, että monet jumppaohjaajat ovat kropaltaan aikamoisia jumppakuutioita tai treenattuja. Täällä niin ei välttämättä ole, vaikka suurin osa niistä ohjaajista, joiden tunneilla käyn, ovatkin todella treenattuja. Lempipumppiohjaajani on keski-ikäinen mies, joka näyttää siltä, ettei ole itse pumpannut kertaakaan elämässään. Hän kulkee yleensä pienoisen mahansa peittävässä isossa virttyneessä t-paidassa ja verkkareissa ja vähän nostelee tankoa kevyiden painojen kanssa malliksi.

- 24HourFitnessin personal trainerit näyttävät jumppaohjaajiakin useammin "tavallisilta". En tiedä, millainen pt-koulutus täällä on, mutta selvästikään omaa kuntoa ei vaadita kovinkaan paljoa, koska moni pt ei näytä edes erityisen sporttiselta. Mutta ehkä heillä on sitten muunlaista osaamista alasta. Minä olisin itse asiassa saanut 6 kuukauden jäsenyyden jälkeen yhden ilmaisen pt-tunnin, mutta unohdin käyttää sen.
Pukuhuoneesta löytyy tällainen varoituskyltti.
- Naisten pukuhuone kuhisee aamupäivisin aasialaisia naisia ja etenkin aasialaisia mammoja. Nämä mammat tulevat salille sellaisten vedettävien laukkujen tai kannettavien pienten muovikorien kanssa. Näissä laukuissa ja koreissa heillä on ilmeisesti koko kosmetiikkaomaisuutensa. Sitten he linnoittautuvat poreammeeseen ja peilien eteen. Kummallista kyllä näitä mammoja ei näy salilla tai jumppatunneilla lainkaan niin paljon kuin heitä näkyy pukkarissa. Olenkin siis päätellyt, että ehkä nämä rouvat tulevat vain saunaan ja altaaseen ja hoitamaan sosiaalisia suhteitaan kuntosalille.

- Pukuhuoneesta löytyy muutama vaatteidenvaihtokoppi, mutta aasialaiset vaikuttavat olevan alastomuuden suhteen yhtä avoimia kuin suomalaisetkin ja vaihtavat vaatteitaan vapaasti pukuhuoneessa.

- Itse en ole koskaan käynyt salilla suihkussa, mutta mielestäni yksittäisissä suihkuissa on kaikissa verho edessä. Suihkuun vaaditaan siis selkeästi oma rauha täällä päin maailmaa.

- Siellä "saunassakaan" en ole koskaan käynyt, mutta sen tiedän, että sinne ei saa mennä alasti. Saunan ovella on kyltti, jossa lukee, että saunaan saa mennä vain uikkareissa tai jumppavaatteissa. Kyllä - vaatteet päällä! Eihän se mikään sauna tietenkään ole, vaan jonkinlainen höyryhuone varmaan, mutta minua silti huvittaa se, kun ihmiset lappaavat ne hikiset jumppakamat päällä sinne höyryyn. Olen nähnyt, kun ihmiset tulevat sieltä ne vaatteet päällä pois, eikä se näytä kauhean kivalta.

- Hiusten kuivaaminen käsienkuivauslaitteen alla on yleinen tapa naisten pukuhuoneessa. Föönejä 24HourFittness ei tarjoa. Eikä käsipaperia, mistä syystä joudun usein kuivaamaan käteni paitani helmaan, koska aasialaiset mammat ovat valloittaneet käsienkuivauslaitteet.

- Olen muuten pari kertaa nähnyt myös, kun joku kuivaa hikisiä hiuksiaan kuivaksi käsienkuivauslaitteen alla. Toinen näistä ihmisistä oli jumppaohjaaja.

- Siisteystaso naisten pukuhuoneessa ei aina ole kauhean hyvä. En tiedä, käykö salilla vain harvinaisen sottaista porukkaa vai onko tämä jonkinlainen kulttuuriero minunkaltaiseni suomalaisen ja muiden kävijöiden välillä. Sali tarjoaa pyyhkeet kaikille kävijöille, ja näitä pyyhkeitä monet jättävät myttyinä ympäri pukuhuonetta. Lavuaarit ovat monesti täynnä hiuksia. Jos jonkun kosmetiikkapullo tulee tyhjäksi, se saatetaan ihan hyvin jättää lojumaan jonnekin. Ja jos kosteusvoidetta tai puuteria menee pöydälle, sotku vain jätetään siihen. Vessojen lattiat ja pönttöjen reunat voidaan jättää täyteen vessapaperimyttyjä (onneksi on sentään ne automaattihuuhtelut!). Siivoojia pukkarissa näkyy kohtalaisen usein, joten uskon sotkun johtuvan kävijöistä, ja niitähän toki riittää Turun Motivusta enemmän. Mutta en silti käsitä tällaista meininkiä yhtään.


Pienistä sotkuista huolimatta olen tykännyt 24HourFitnessin salista - tai siis niistä ryhmäliikuntatunneista - paljon. Alussa olin sitä mieltä, että tuolla salilla on vähän kummallista porukkaa ja että olen lähes ainoa valkoihoinen nainen siellä ja että vähintään joka toinen mies salin puolelta tuijottaa minua. Olin varmaan jossain kulttuurishokissa. Sittemmin olen kotiutunut hyvin (joskaan sinne salin puolelle en koskaan ole uskaltanut mennä; tosin ei kyllä ole ollut tarvettakaan) ja olen huomannut olevani itsekin yhtä outo ja varmaan jopa oudompi kuin muut enkä todellakaan ainoa valkoihoinen nainen. Ihan kaikkia katseita en kuitenkaan ole kuvitellut, mutta aikamoinen kyttääjä minä itsekin olen, jos jotain tästä huomiolistan pituudesta voidaan päätellä...

12 kommenttia:

  1. Hehe, minä puolestani käytin vuonna 2010 Suomessa sormenjälkeä salitunnistautumiseen, mutta 2014 Amerikassa magneettijuovallista muovikorttia. Les Mills tunneille tekisi mieli, mutta en ole löytänyt sopivan läheltä paikkaa. En olisi arvannut kuinka paljon parempi tarjonta Tampereella on kuin Chicagon ympäristössä mitä tulee ryhmäliikuntatunteihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, oikeestiko? Olinpa väärässä tuomitessani sormenjäljet amerikkalaiseksi tavaksi...

      Munkin mielestä ryhmäliikuntatunneissa vaikuttaa olevan vähän huono tarjonta täällä, jos vertaa suomalaisiin kuntosaliketjuihin.

      Poista
  2. Ihan parhaita huomioita! :D. Mun lisäys salilla tehtyihin huomioihin on se, että jos telkkarista tulee joku hyvä matsi, miehet saattaa unohtua tuijottamaan sitä (ja tietenkin silloin istuvat jossain laitteessa)! Olen myös nähnyt sitäkin, että jotain matsia katsotaan omasta kännykästä ja tietenkin äänet täysillä! Mutta noin muuten täällä onneksi "salietiketti" on suht samanlainen kuin Suomessa, kukaan ei tule turhia juttelemaan tai norkoilemaan laitteiden luo, saa tehdä ihan rauhassa. Juttelut tulee salille tultaessa tai lähtiessä, mutta muuten saa olla ihan rauhassa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tota urheilua ei kyllä täällä pääse pakoon minnekään! En oo kiinnittänyt huomiota 24Hourin salilla tohon, mutta joskus joku on meidän asuintalon salille tullut katsomaan jalkapalloa juoksumaton näytöltä. :D

      Poista
  3. Hauskoja huomioita. Olen itse nyt varsin tuore salilla kavija - ja kylla sita vahan katsoo ymparilleen....toistaikseksi olen pysynyt kaukana ryhmatunneista (oma koordinaatiokykyni on nolla) ja puhkinut salilla PT:n valvovan silman alla. Epailen, etta oma PT on kaynyt armeijan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kokemuksen mukaan täällä kyllä voi jumppatunneilla pyöriä mihin suuntaan ja miten haluaa ilman, että se haittaa. :D Mutta siitä lisää ryhmäliikuntatuntipostauksessa.

      Mua harmittaa, etten muistanut käyttää mun pt-tuntia - olisi ollut mielenkiintoista nähdä, minkälaista meno on. Mutta tokihan trainereita on yhtä moneen junaan kuin meitä muitakin.

      Poista
  4. Tulisin varmaan hulluksi tuolla :D Pienet raivarit saisin jos joku jättäisi 100kg painot laitteeseen lopetettuaan, haha. Suomessa muuten Fitness24Seven käyttää sormenjälkeä sisäänkirjautumiseen, lähinnä siksi ettei kukaan ulkopuolinen pysty käyttämään toisen korttia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei tee mieli treenata kovien miesten seassa.

      Haha, mä olin niin tuominnut mielessäni ton sormenjälkikuvion jenkkien hapatukseksi. :D

      Poista
  5. Hei hauska huomata, että samanlaisia tyyppejä pyörii myös salilla, jossa käyn! Siellä myös kokoontuu aasialaisnaisia niiden perässä vedettävien laukkujensa kanssa, eli ilmiön täytyy olla maanlaajuinen. :D Ja saunassa jengi tosiaan käy treenivaatteet päällä. Itse olen kyllä mennyt sinne pyyhe ympärillä.

    Ja PT:tä tosiaan on erilaisia ja jos sellaisen kanssa haluaa treenata, kannattaa omat tavoitteet ilmaista selkeästi, jotta saa mitä haluaa. Leenan kommenttiin viitaten, mun traineri on merijalkaväensotilas, ja kurikin on sen mukainen. ;) Traineri muuten kerran ihmetteli, että miksi vaihdan aina sisäkengät ja selitin, että olen tottunut niin tekemään, kun ei Suomessa oikein voi painella kuraisilla kengillä salille. Täällä siis myös yksi, joka varmaan tunnistetaan siitä kenkien vaihtelusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne laukut on kyllä mielenkiintoisia. Ehkä kyseessä on ihan universaali tapa? :)

      Jos joskus hankin pt:n, tarvii ehkä vaatia jotain armeijataustaa. ;)

      Poista
  6. Jaa, että siellä saunassa pitää olla vaatteet päällä.
    Täällä Suomessa on sännöt, että uimahallissa on peseydyttävä ilman vaatteita ja uimahallin saunaan ei missään tapauksessa saa mennä vaatteet päällä, vaan alasti.
    Sehän on epähygieenistä uimavaatteet päällä istua saunassa hikoilemassa ja sitten mennä pesemään suihkuun samat hikiset vaatteet päällä ja sen jälkeen altaaseen hiki ja likajäämät uimavaatteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta asiaa Suomesta oon ehkä unohtanut, mutta nämä saunasäännöt ovat kyllä hyvin muistissa. Täällä on tosiaan eri meininki. Pyyhe tai uikkarit on sääntönä useimmissa paikoissa, joissakin sallitaan myös nuo jumppavaatteet. Epähygieenistä? No todellakin! Ja ällöttävää. Kerro se amerikkalaisille. :D Tosin ihan sama sääntö peseytymisestä täällä on kuin Suomessakin: ennen altaaseen menoa pitää peseytyä. Suihkuissa on luonnollisesti suihkuverhot, ettei koko kansan edessä tarvitse olla alasti.

      Poista