perjantai 2. tammikuuta 2015

Haluan takaisin Suomeen, koska siellä oli sisällä lämmin!

Mieheni mukaan ihmiset "eivät ehkä arvosta" tällaisia valituspostauksia. Jos epäilet kuuluvasi niihin, joilla palkokasvi menee helposti nenään, ei ehkä kannata vaivautua lukemaan. ;)

Kirjoitin joulukuun alussa siitä, miten sisällä on kylmä. No, nyt on vielä kylmempi. Kun tulimme viikon alussa kotiin kahden viikon poissaolon jälkeen, asuntomme lämpötila oli 14 astetta. Tuo on ehkä jopa lämmin, jos ottaa huomioon kuulemani jutut siitä, miten sisälämpötilat täällä voivat laskea jopa vain pariin asteeseen, mutta otan silti oikeudekseni valittaa.

Olemme joutuneet nyt laittamaan lämmityksen päälle A/C-laitteesta - tai ilmalämpöpumpuksi sitä kait kutsutaan näin kun lämmityksestä puhutaan. Lämmitys on nyt myös pakko pitää päällä läpi yön, vaikka kovin vastustin sitä vielä muutamia viikkoja sitten. Ilman lämmitystä sänkyyn vain jäätyisi, joten mieluummin kuuntelen sitä puhkuntaa ja siedän niitä kuuman ilman tuulahduksia naamallani. Lämmityksen lisäksi käytän edelleen päiväpeittoa peiton päällä ja silti paleltaa, koska lämpöpumpun tuoma lämpö ei todellakaan ole mitään tasaista. Vessamme on niin kylmä, että mieluummin melkein kuolisi kuin ottaisi vaatteet pois päältä ennen suihkua. Pöntön istuinrengas pitää vuorata paperilla ennen kuin siihen pystyy istumaan. Ei vain aamulla, vaan myös välillä päivisin.

Emme saaneet oikeastaan juuri mitään joululahjoja (luojan kiitos, koska saimme niitä ylikiloja matkalaukkuihin muutoinkin), mutta onneksi joulupukki oli kuitenkin kuunnellut toiveeni: sain kaipaamani villasukat. Kuulin naureskelua siitä, kuka tarvitsee Kaliforniaan villasukat. Kutsun kaikki nämä naureskelijat tänne kokeilemaan elämää ilman niitä sukkia!
Paras joululahja Pohjois-Kaliforniassa asuvalle! Sukkia olisi ehkä tarvinnut useatkin, koska näistä huolimatta varpaani palelevat...
Täällä on kello nyt yli kymmenen illalla, ja täksi yöksi on julistettu freeze warning, koska yölämpötilat laskevat nollaan tai jopa alle. Kalifornialaiset tarvitsevat siis varoituksia tällaisista säistä. Tämä varoitus ei tosin ihan taida koskettaa tätä meidän asuinaluetta. Meidän ulkomittari näyttää nyt 5 astetta. San Josen downtownissa, vajaan 10 kilometrin päässä meiltä, on uutisartikkelin mukaan tällä hetkellä 31 fahrenheittia eli alle nollassa. Eivätköhän nuo meidänkin lämpötilat tuosta vielä vähän laske. Tekee jo pahaa vain ajatellakin tulevaa yötä... Mutta ehkä saan unta, kun mietin ensi viikon sääennustusta. Ennusteen mukaan ensi viikolla päivälämpötilan pitäisi nimittäin nousta parina päivänä 20 asteeseen ja yölämpötilankin 9 asteeseen.

Ihmiset Suomessa varmaan nyt miettivät, mitä ihmettä viitsin valittaa jostain nollakelistä. Mutta kun näissä taloissa ei ole niitä eristyksiä niin kuin joulukuun alussa jo kerroin! Tällä hetkellä vähän kaipaan Suomeen. Vaikka ulkona oli -20 astetta, sisällä oli asuinkelpoista. Ainakin niissä taloissa, joissa minä olin. Ei nyt puhuta niistä Turun vanhoista asuintaloista. ;)

10 kommenttia:

 1. Valituspostaus luettu, eikä ärsytä :). Minusta on ihan mielenkiintoista kuulla, millaista siellä on. Olisi eri asia lukea jonkun Suomessa asuvan valituspostausta loskasta.

  Omat mielikuvani Kaliforniassa asumisesta ovat ainakin muuttuneet blogisi ansiosta. Sitä tosiaan on kuvitellut, että elämä siellä on yhtä lämpöä ja aurinkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei ärsytä. Mä vähän aattelinkin, et varmaan monia myös kiinnostaa tietää, ettei täällä (Pohjois-)Kaliforniassa tosiaan ole mikään kesäsää. Kiva kuulla, että olen onnistunut muuttamaan mielikuviasi ja toivottavasti enemmän todelliseen suuntaan! :)

   Poista
 2. Itse olen jo tähän "tilapäiseen" kylmyyteen tottunut, eikä tunnu missään :). On minulla nytkin kahdet villasukat päällekkäin ja pitkät housut jalassa ja pitkähihainen paita. Yöllä emme pidä lämmitystä päällä, koska inhottaa se lämpimän ilman löyhähdys naamalle.

  Suomessa kärsin liian lämpimästä sisäilmasta, tuntui etten saa happea. Arvostan kyllä sitä, että sisällä oli lämmintä ja oli kiva mennä suihkuun ym., mutta melkein kaikissa asunnoissa oli liian kuuma (huom. Näin sanoo ihminen joka on erittäin kylmänarka). Suomessa ihmiset eivät tykänneet jos meni ikkunoita availemaan :).

  Pidän todellakin siitä, että makuuhuoneessa on kylmä, näin saan mahdollisimman nautinnolliset ja pitkät yöunet. Peiton alla tarkenee vaikka olisi kuinka kylmä muuten.

  Terveisin nimim. Herkästi paleleva kylmäjalkainen kummajainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lämpimän ilman tuulahdus on kyllä kamalaa, mutta kumma kyllä olen onnistunut nukkumaan sen kanssa. Minulla on ollut aamuisin kurkku kipeä, jos lämmitys ei ole ollut päällä, ja se kipu on tuulahduksia inhottavampaa.

   Kuuluin itsekin Suomessa niihin, joilla usein oli sisällä kuuma ja joka tuuletti koko ajan - etenkin suihkun jälkeen ikkunat oli aina pakko saada auki. Kummallista, että täällä palelen koko ajan.

   Poista
 3. Cupertinossa oli toissa yönä pakkasta, ainakin siitä päätellen, että autojen lasit oli aamulla jäässä. Mä en kyllä ole erityisesti palellut. Pidetään kyllä lämmitystä päällä. Voin tehdä sulle lisää villasukkia jos haluat. Mä neulon joka tapauksessa koko ajan jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se on tainnut mennä pakkasen puolelle jossain päin aina välillä. Kuulin, että kaduilla on ollut jäätä aamuisin.

   Toivottavasti teidän muutto on toistaiseksi sujunut ongelmitta! Teillä taitaa nyt olla tilapäinen asunto siellä Cupertinossa? Kuvittelen ainakin törmänneeni sun viestiin Facebook-ryhmässä. :)

   Kiva tietää, mistä villasukkia saa tilattua lisää. Ja toki bloggaajaa saa aina lahjoa oven taakse jätetyillä sukilla. ;D

   Poista
 4. Ymmärrän kyllä täysin kuinka kurjaa kotona oleva kylmyys on. Ei sitä suomalaisissa taloissa asuneena edes pysty kuvittelemaan, jollei sitä itse koe. Itse olin opiskelijavaihdossa, ja ihan Etelä-Euroopassa, ja talvella oli kyllä niin kylmä niissä kivitaloissa. Lämmitys oli säännösteltyä, pari tuntia päivällä ja toiset aamuyöstä, eli asunto ei päässyt koskaan edes kunnolla lämpenemään. Ja suihkusta tuli tietysti vain kylmää vettä. Kynttilän liekillä oli hyvä lämmitellä sormia, kunhan malttoi hansikkaat riisua :)
  Mutta tsemppiä sulle talven kylmyyteen, toivottavasti pian alkaa sisälläkin lämpenemään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä todella paljon ja huimasti pahemmalta tuo sun kuvaama tilanne. Meillä tulee sentään suihkusta lämmintä vettä, eikä kynttilöihin ole tarvinnut turvautua. :D

   Poista
 5. Villasukkia pidetaan myos Pohjois-Karoliinassa.....toivottavasti lampotilat Kaliforniassa nousevat pikkuhiljaa, meilla on suunnitelmissa reissata siella ja olisihan se kamalaa menna Kaliforniaan palelemaan.
  Olen aikoinani tehnyt reissun SFO:iin - and olin taysin vaarin pukeutunut ja palelin koko ajan....ja tama oli elokuussa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mäkin oon palellut San Franciscossa kesällä, vaikka mulla oli päällä kunnon syysvaatteet. Mutta sillä kaupungilla onkin täysin oma ilmastonsa - täällä Piilaakson suojassa on usein ja etenkin kesällä ihan erilainen sää kuin SF:ssa. ;)

   Sääennustuksen mukaan ensi viikollakin on jo lämpimämpää kuin nyt eli kyllä se kesä sieltä tulee. Tervetuloa reissailemaan Kaliforniaan! Meillä mies lähti juuri työmatkalle sinne Pohjois-Karoliinaan.

   Poista