sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Asdfghjkl ei ole helppoa olla ulkosuomalainen

Olin tosi tyytyväinen päästessäni kotiin. Osittain olin jopa todella helpottunut - etenkin, kun tiistaina käydessäni päivällä kaupassa minulle tuli autossa kirkkaassa auringonpaisteessa ja pilvettömän taivaan alla sellainen tunne siitä, että juuri tänne minä nyt kuulun, nyt olen kotona. Ehkä silti kuitenkin hiukan ahdistaa, koska yksinkertaisetkin vastoinkäymiset tuntuvat tällä hetkellä aika maata mullistavilta. Ja nämä vastoinkäymiset liittyvät vähän Suomeen, ainakin huteran aasinsillan kautta.

Tämän hetkinen suuri angstin aihe: Miksi ihmeessä, siis miksimiksiMIKSI, osa suomalaisesta musiikista on blokattu Spotifysta siten, että jos Spotifyta käyttää ulkomailta ja ulkomaisella pankkikortilla, tätä musiikkia ei pysty kuuntelemaan?

Minulla oli tänne muuttaessamme käytössä ilmainen Spotify, ja minun oli pakko päivittää asuinmaani Yhdysvalloiksi, koska ohjelmani lakkasi toimimasta "ulkomailla" parin viikon jälkeen. Ajattelin, että ehkä suomalainen musiikki on blokattu vain ilmaisesta versiosta. Sittemmin olen siirtynyt maksulliseen versioon, ja maksu menee totta kai amerikkalaiselta pankkikortiltani. Osa kaipaamastani musiikista on nyt ilmestynyt minulle, mutta ei kuitenkaan kaikki.

Maksullisessa versiossa asuinmaan ei tarvitse vastata sitä maata, jossa Spotifyta käyttää. Ohjelma ei kuitenkaan anna minun muuttaa asuinmaatani takaisin Suomeksi ilman, että maksutiedot päivitetään ensin. En tiedä miksi. Todennäköisesti maksukortiksi pitäisi muuttaa suomalainen kortti, jotta asuinmaan voisi vaihtaa.

Osa suomalaisesta musiikista on siis edelleen kätteni ulottumattomissa. Näin Suomessa yhden uusintajakson Vain Elämää -sarjasta, jota en koskaan ole katsonut ja josta olen aina ollut aivan autuaan pihalla. Innostuin muutamista biiseistä ja haluaisin nyt yli kaiken kuunnella niitä lisää Spotifysta. Mutta ehei, eihän tällaista sallita ulkosuomalaiselle. Ei löydy albumeja, ja nekin ihmisten tekemät soittolistat, jotka sisältävät näitä biisejä ja jotka hakuni löytää, näyttävät tyhjää. "This play list is currently empty." Miehelläni, jolla Spotifyn maksu menee Suomi-pankkikortilta ja jolla asuinmaa on edelleen Suomi, ei tätä ongelmaa ole, vaan hän löytää kaikki albumit. Hän teki biiseistä oman soittolistan ja jakoi sen kanssani. Mutta taas: "This play list is currently empty".

Minua ärsyttää aivan suunnattomasti. Tiedän, että taustalla on varmaan raha ja levy-yhtiöille edullisemmat Spotify-sopimukset ja mahdollisesti myös tekijänoikeudet. En silti voi käsittää, miksi levy-yhtiöt päätyvät tällaisiin rajoituksiin. Ulkosuomalaisia vähän sorsitaan. Onneksi Suomen iTunes Storeen sentään pääsee käsiksi ulkomailta käsin ja sieltä voi jopa ostaa, vaikka Apple-tunnuksen asuinmaa olisikin ulkomaa (toisin kuin USA:n Storesta ei todellakaan voinut ostaa mitään silloin, kun asui Suomessa). Ja ei kai pitäisi valittaa, kun Spotify nyt kuitenkin toimii täällä. Eihän se kaikissa maissa toimi.


Kirjoitin tämän ylläolevan avautumisen uudenvuodenpäivän ja perjantain välisenä yönä, mutta jätin julkaisematta, koska aihe alkoi tuntua vähän lapselliselta. Päätin nyt kuitenkin julkaista tämän, vaikka vuoden alku näyttääkin menevän aikamoiseksi valitukseksi näiden blogipostauksieni sisällön osalta. Luonnoksen kirjoittaminen muuten vähensi angstiani ja ärsytystäni. Olen joskus aikaisemminkin avautunut luonnoksiin ja jättänyt luonnoksen sitten julkaisematta, koska jo pelkästään kirjoittaminen auttoi oloa. En ole koskaan kirjoittanut säännöllistä päiväkirjaa, mutta nyt alan ymmärtää, miten päiväkirjan kirjoittaminen voi ihmisiä auttaa. En kuitenkaan rauhoittunut tästä aiheesta niin paljoa, että olisin unohtanut sen. Kirjoitin nimittäin sähköpostia Vain elämää -albumien levy-yhtiölle ja tiedustelin, miksi tällaiseen Spotify-ratkaisuun on päädytty. Saa nähdä, saanko ikinä minkäänlaista vastausta.

Alkuperäiseen luonnokseeni kuului myös toinen aihe: Netflix. Huomasin Suomessa kaverien luona, että Netflixistä löytyy nykyään Frendit, joka pelastaa aina päivän kuin päivän, ja The Lone Ranger, jota en koskaan ole nähnyt. Voitte kuvitella ärtymykseni, kun palasin kotiin ja tajusin, ettei noita löydykään USA:n Netflixistä. Muutaman angstisen rivin sain tästäkin aiheesta kirjoitettua. Onneksi kuitenkin Frendit on nyt ilmestynyt myös meidän Netflixiin tässä uudenvuodenpäivän jälkeen. En silti käsitä, miksei The Lone Rangeria löydy. Ei nyt mitenkään, ettenkö voisi elää näkemättä sitä tai etteikö Suomen Netflixiinkin voisi päästä täältä käsiksi, mutta tämä on mielenkiintoinen kysymys. Voisi kuvitella, että Amerikan Netflixissä olisi sama tarjonta amerikkalaisten elokuvien osalta kuin Suomessakin. Mutta tästä aiheesta en sentään ole kirjoittanut asiakaspalautesähköpostia kenellekään.

4 kommenttia:

 1. Ite oon tuskaillut saman asian kanssa! Youtubesta näyttää onneksi suurin osa Vain elämää-biiseistä löytyvän..joulun alla haluisn myös kuunnella suomalaista joulumusaa...ja sama homma Spotifyssa! Netflixin kanssa myös huomasin, että Suomessa (selaillessa yöllä kun uni ei tullut) siellä näkyi vaikka mitä sarjoja ja leffoja, joita täällä USAssa olin yrittänyt etsiä. Mm. joululeffat Polar Express ja Home Alone, jotka halusin katsoa ennen joulua. Huoh! Kerrohan sitten mitä saat vastaukseksi Vain Elämää-musiikista. Jos saat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva, etten ole ainoa. :) Nuo joululaulut harmitti muakin, muttei yhtä paljon kuin nämä muut. Ja kerron, jos saan vastauksen.

   Poista
 2. Ihan samaa Spotify-ärsytystä on havaittavissa täälläkin! Otettiin Suomessa ollessa maksullinen versio ja sain latailtua omalle listalleni suomi-hittejä, jotka tosin sitten iloisesti olivat sieltä poistuneet, kun palattiin kotiin. Ärh!

  VastaaPoista