torstai 14. elokuuta 2014

Muutat fyysisesti, mutta entäs sähköisesti?

Kun muuttaa ulkomaille, elämässä tulee yhtäkkiä eteen kaikenlaisia pieniä ja isoja käytännön (uudelleen)järjestelyjä. Yksi näistä järjestelyistä on oman netissä olevan elämän päivittäminen. Minä en osannut etukäteen edes ajatella mitään nettijuttuja, mutta kun yritin kirjautua joihinkin paikkoihin täällä, kohtasinkin pieniä esteitä. Mitään vaivalloisia nämä järjestelyt eivät tietenkään ole - kunhan vähän klikkaillaan. Ja luonnollisesti eläminen Amerikassa avaa aivan uusiakin mahdollisuuksia...

Facebook oli ehdottomasti kaikkein helpoin päivitettävä. En muista, mahtoiko naamakirja alussa uudesta maasta kirjauduttaessa edes kysellä niitä turvakysymyksiä, joita se usein on kysellyt, kun ulkomaanlomalla haluaa kirjautua sisään. Joka tapauksessa Facelle riitti uuden asuinpaikan päivittäminen omiin tietoihin ja that's it! Helppoa.

Spotify oli hieman astetta hankalampi. En edes tajunnut, että sillekin pitäisi jotain päivityksiä tehdä. Hoksasin asian vasta, kun Spotify eräänä päivänä ilmoitti, että olen käyttänyt kaiken minulle sallitun käytön ulkomailla (tai jotain tuonne päin). Oman asuinmaan vaihtaminen ei kuitenkaan ihan heti onnistunut. Spotify väitti aluksi useaan kertaan, etten saa vaihtaa asuinmaatani ilmaiseen versioon (joka minulla on), vaan että minun pitäisi hankkia Premium-versio. Ehkä en vain osannut tai jotain, koska aikani siinä klikkailtuani ohjelma antoi minun vihdoin päivittää uuden asuinmaan ilman mitään maksullisten versioiden ostamista.

PayPal olikin sitten jo todella paljon hankalampi. Asuinmaata ei saanut vaihdettua yhtään minkään kautta, mutta PayPal ei myöskään tarjonnut vastausta ongelmaan. Googlettamalla löytyi sitten tieto siitä, ettei PayPal tiliä pysty muuttamaan toiseen maahan. Tietyllä tavallahan tämä on ihan järkeenkäypää, koska maiden lait ynnä muut vaihtelevat. Mutta käytännössä järjestelmä tuntuu vähän tolkuttomalta. Jos muuttaa toiseen maahan, täytyy luoda täysin uusi tili. Tosin ilmeisesti PayPallin ylläpidolle voi lähettää viestin, jossa selvittää tilanteensa ja muuttonsa, ja he voivat sitä kautta päivittää uuden asuinmaan vanhaan tiliin. Mutta ihan ongelmatonta ja vaivatonta ei tämä vaihtoehto nettikeskustelujen perusteella ole. Minä päädyin luomaan uuden tilin. Ja tätä varten jouduin tietenkin luomaan uuden sähköpostin, koska eihän sitä samaa sähköpostia voi käyttää. En pidä erilaisten tilien luomisesta turhaan, joten vähän ärsytti, mutta toisaalta PayPallia oli siinä kohtaa pakko käyttää. Ja nyt tilejä on minulla siis kaksi.

Netflixin suhteen emme ole vielä tehneet mitään. Kun käytämme sitä täältä, kirjaudumme automaattisesti sisään Amerikan tarjontaan. Kuukausimaksut menevät kuitenkin edelleen Suomen Netflixin kautta. Amerikan puoli olisi varmaan halvempi, joten pitäisi kyllä siirtyä sinne. Kiintoisaa on muuten se, että vaikka kirjaudumme Amerikan tarjontaan, kaikki ohjelmien esittelytekstit ovat suomeksi. Jotenkin hassua.

En osaa sanoa, onko tarjonta Amerikan Netflixissä parempi vai sama kuin Suomessa. Vaikuttaisi siltä, että tarjontaa on enemmän, mutta en voi väittää perehtyneeni tarjontaan kovinkaan paljoa Suomessa. Yksi asia täällä kuitenkin on, jota Suomen Netflixissä ei ole: DVD-/Blueray-elokuvien tilaaminen Netflixiltä postitse kotiin lainaan! Kyllä, ihan oikean postin kautta. Palautus tapahtuu viemällä levy postilaatikkoon. Emme ole kokeilleet. Kaikenmaailman leffanvuokraukset netin kautta suoratoistona ovat jo niin arkipäivää, että tämä Netflixin etanapostitoiminta tuntuu vähän vanhanaikaiselta. Mutta toisaalta, miksi ei? 

Amerikkaan muuttaminen tietenkin myös vapauttaa useista nettielämän puolista. Olen jo vuosia tilannut kosmetiikkani, shampooni ja hoitoaineeni sun muut hiustenhoitotuotteeni netistä, koska tuotteet ovat Suomessa niin tuhottoman kalliita, että postituskulujenkin kanssa tilaaminen ulkomailta oli huomattavasti edullisempaa (jos sitä epäekologista puolta ei mietitä). Samoin jotkin vaatteet tilasin netistä. Nyt saatoin kuitenkin unsubscribeta kaikkien näiden nettikauppojen uutiskirjeet, koska saan tuotteeni ruokakaupasta tai lähiostarilta - ja totta kai vieläkin halvemmalla.  

Toisaalta asuminen Amerikassa avaa oman sähköisen elämän kannalta uusia huimia, helppoja ja halpoja mahdollisuuksia. Meiltä löytyy nyt AmazonPrime, jonka avulla Amazonista saa tilata ilman toimituskuluja. Ja koska täällä paketit jaetaan suoraan kotiin, ei tarvitse edes vaivautua minnekään postitoimistoon. Erittäin epäekologista ehkä, mutta meille tulee nyt aika usein paketteja. Niin helppoa, kun ei tarvitse vaivautua etsimään tavaroita kaupoista! :D Niin ja AmazonPrimella tilaaminen onnistuu vain yhdellä klikkauksella. Laiskan ihmisen paratiisi! (En tiedä, onko AmazonPrime saatavilla Suomeen.)

AmazonPrimeen kuuluu myös Netflixiä vastaava palvelu, josta löytyy sekä ilmaiseksi että pientä maksua vastaan tv-sarjoja ja elokuvia. Sieltä löytyy myös uutuuksia heti sen jälkeen, kun jakso on tullut tv:stä (nämä uutuudet tietenkin sitä maksua vastaan).

Amerikasta ja etenkin täältä uusia nettielämän mahdollisuuksia etsivältä ja koettelevalta Piilaakson alueelta löytyy myös kaikenlaista jännää. Viime vuonna Piilaakson alueella lanseerattiin Google Shopping Express, joka sittemmin on laajentunut myös Los Angelesiin ja New Yorkiin. Enää ei tarvitse lähteä edes ruokakauppaan, koska Google tuo kaiken autolla kotiovelle saman päivän aikana. Tätä palvelua tarjoavat totta kai myös muut yritykset, ja onhan näitä vastaavia Suomessakin. Täällä nämä palvelut ovat kuitenkin ihan arkipäivää. Meidän asuintalossa naapureilla on joka päivä ovella Googlen kasseja.

Google tarjoaa ensimmäisen puolen vuoden ilmaiseksi. Meillä ei tätä palvelua vielä ole, mutta kaipa se on vain ajan kysymys... Miehen kollegoilla jo on ja kehuvat kovasti. Ja kieltämättä sen jälkeen, kun on itse roudannut kasan limsatölkkejä tai vesipulloja kaupasta, tulee vähän sellainen olo, että hei - joku muu voisi tehdä tämän(kin) minun puolestani. ;) Jos jotain olen tämän 5 kuukauden täällä asumisen aikana oppinut, niin sen, että Amerikassa mitään ei tarvitse tehdä itse, jos ei halua tai jaksa.

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin ennen tehdä ostokset ihan kaupassa, nähdä tuotteen ja koskea sitä jne. Mutta nyt Amazon prime ja prime pantry ovat pelastus! Meillä on ollut Netflix jo ennen kuin streaming-valikoimaa oli nimeksikään, ja edelleen esim. harvinaisuuksia on DVD:llä todennäköisemmin. Chromeen saa lisäosan, joka saa sivuston luulemaan olinpaikaksi jonkun muun. USA:n netflixillä ei ole esim. Disney-leffoja, Brave löytyi Suomen valikoimasta.

    VastaaPoista