lauantai 23. elokuuta 2014

Computer History Museumista lyhyesti ja itseohjautuvista autoista

Kävimme tänään Mountain Viewissa Computer History Museumissa. Mies on halunnut jo jonkin aikaa mennä tutkailemaan tätä museota. Nimensä mukaisesti museo esittelee tietokoneiden ja tietojenkäsittelyn historiaa. Sisäänpääsy maksaa $15.

Museon suurimman näyttelyn nimi on "Revolution: The First 2000 Years of Computing". Näyttely kattaa monia eri osa-alueita ja aikakausia. Liikkeelle lähdetään ihan niistä vanhanajan laskimista ja reikäkorteista ja niistä sitten edetään hitaasti kohti nykypäivää tutkaillen, miten ja millaisilla laitteilla erilaista tietoa on käsitelty vuosien varrella. Museossa esitellään erilaisten tietokoneiden ja muistien ja muiden tällaisten lisäksi myös tietokoneita kehittäneitä ihmisiä ja yrityksiä. Lisäksi tietoa löytyy runsaasti kaikista esineistä, jotka kautta aikojen ovat sisältäneet tietokoneita, mm. ABS-jarruista, ohjusjärjestelmistä, roboteista yms..
Suomalainen bongailee vain Suomi-juttuja. Suunto ja Nokia check! :)
Tietokoneiden historia ei ole minulle kovin tuttu, ja pidinkin näyttelyä ehkä jopa liian yksityiskohtaisena sellaiselle, jolle perushistoria ei ole niin hyvin selvillä. Näyttelyesineitä ja niihin liittyviä tekstejä on runsaasti, eikä niihin mitenkään jaksanut kaikkiin keskittyä. Myös mies oli hiukan sitä mieltä, että asiaa on lähes liikaa. Kattavuus on toki hyvä asia, eikä näin yksityiskohtaisia museoita aiheesta varmaankaan löydy useita. Monipuolisuus vaatii kuitenkin paljon aikaa ja ehkä useita käyntikertoja, ellei keskittymiskyky ole loistava.
Tietokonepeleille oli oma osionsa. Ihana heijastettu Pacman liikuskeli ympäri huonetta.
Minun mielestäni kiintoisinta oli tietojenkäsittelyn historia. Esillä oli paljon vanhanajan laitteita, mm. laitteita, joilla on käsitelty Yhdysvaltojen sosiaaliturvaan liittyviä tietoja 1930-luvulla.

Toinen lempparini oli itseohjautuviin autoihin liittyvä pieni näyttely "Where to? A History of Autonomous Vehicles". Googlellahan on projekti, jossa kehitetään self-driving/driverless caria eli suomeksi itseohjautuvaa tai automatisoitua autoa.
Mallikappale Googlen uudesta leikkikalusta.
Täällä päin maailmaa ei ole mitenkään erikoista, että tuollaiseen itseohjautuvaan autoon törmää ihan liikenteessä! Yhdysvalloissa kolme osavaltiota on laillistanut itseohjautuvien autojen käytön autoteillään: Nevada, Florida ja Kalifornia. Mies onkin moisia täällä jo nähnyt. Itse olen nähnyt kyllä Googlen auton, jossa oli tuollainen tötsä katolla, mutta luulin sen liittyvän Googlen Street Viewn kuvaamiseen. En tiedä, kumpi se oikeasti oli. Nämä liikenteessä olevat Googlen automatisoidut autot ovat vielä testausvaiheessa ja niissä on kyydissä ihan testiajajat.
Auto, joka tietää missä on ja mitä ympärillä on.
Itseohjautuva auto ei tarvitse ihmistä kuljettamaan. Auto kulkee itsenään liikenteessä videokameroiden, tutkien ja laseretäisyysmittareiden avulla. Museossa esillä olevasta auton mallikappaleesta löytyi ihan tavalliseen ajamiseen liittyvät välineet, kuten ratti ja polkimet, mutta Google on tämän vuoden toukokuussa esitellyt ihan täysin autonomisen auton, josta puuttuvat kaikki nämä ihmisen ajamiseen tarvitsevat vehkeet.
Ja näin se toimii. Pahoittelut, ettei tuo punainen pikkuteksti näy, mutta kyllä tuosta pääpiirteet selviää.
Yksi itseohjautuvien autojen kehittämisen tavoitteista on liikenneturvallisuuden parantaminen. Koneeseen eivät vaikuta häiriötekijät niin kuin ihmisiin. Google on sitä mieltä, että itseohjautuvat autot vähentäisivät liikenneonnettomuuksia. Wikipedian mukaan näillä Googlen autoilla on testiajettu jo yli miljoona kilometriä. Autot ovat olleet osallisena onnettomuuksiin kahdesti, mutta molemmilla kerroilla autoa on ajanut manuaalisesti ihminen, ei siis automatisoitu kone.
Itseäni ajatus autosta, joka ei tarvitse kuljettajaa, hieman pelottaa. Vaikka onhan tuossa ihminen + häiriötekijät -yhdistelmässä toki aika suuret riskit, joita koneen kanssa ei ehkä olisi. Ja kone ainakin osaa ajaa. Mutta silti. Koneillahan on ihan omat häiriötekijänsä. Mitä jos se kone menee jumiin tai sekaisin liikenteessä?

Tulevaisuus on kuitenkin ihan nurkan takana, halusimme tai emme. Ehkäpä pelkoni on vain uutuuden pelkoa... Herättääkö itseohjautuva auto teissä lukijoissa jotain ajatuksia? Onko joku Kaliforniassa asuva lukijani (tai miksei Nevadassa tai Floridassa asuva, jos sellaisia tänne on eksynyt) jo törmännyt näihin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti