keskiviikko 5. elokuuta 2015

Ensimmäinen työpaikka, jota hain, varmistui viimeisenä

Vihdoin ja viimein minut on virallisesti palkattu sille kuntosalille, johon ensimmäisenä hain, eli 24 Hour Fitnessille. Koe-esiintyminen oli kesäkuun alussa, ja new hire -paperit kävin täyttämässä kesäkuun puolessa välissä. Kuntosalin teettämä background check vei loppujen lopuksi aikaa lähes 6 viikkoa! Tuttavani ovat selvinneet parissa viikossa, eli joko minulla kävi huono tuuri tai sitten mamu-statukseni hidastutti selvitystä.

Sain taustatutkimustulokseni postitse kotiin edellisviikolla. Koska olin silloin juuri jokin aikan sitten kysellyt kuntosalilta taustatutkimukseni perään ja koska minulle oli sanottu, että minuun ollaan yhteydessä, kun homma on selvä, jäin odottamaan työnantajan yhteydenottoa. Odotin melkein viikon, minkä jälkeen lakkasin olemasta kärsivällinen ja laitoin sähköpostia ryhmäliikunnan aluemanagerille. Hän ei vastannut mitään, mutta noin tunti sähköpostini jälkeen salin service manager laittoi minulle viestin, jonka sisältö oli suurin piirtein tämä: "Kappas, huomasin, että taustatutkimuksesi on valmis." Eli toisin sanoen homma oli ollut valmiina jo viikon, mutta kukaan ei vain ollut hoksannut asiaa ja ollut minuun yhteydessä. Huoh.
Nämä tiedot se 6 viikkoa kestänyt background check sisälsi. Luonnollisestikaan minusta ei löytynyt mitään tietoja mistään rikosekistereistä. En tiedä, onko tässä oikeasti kaikki, mitä on tarkistettu. Esimerkiksi luottohistoriakysely puuttuu, mutta toisaalta enhän minä tiedä, kyselevätkö työnantajat yleensä sellaisia. 
New hire -papereiden täyttämiseen meni aikoinaan aikaa melkein tunti. Nyt kuitenkin minulle ilmoitettiin, että jokin paperi ja jokin kohta jostain paperista oli vielä täyttämättä. Minun piti mennä tapaamaan service manageria. Ilmeni, että se kohta, joka papereissa oli täyttämättä, oli tämän managerin nimi ja titteli yhdessä kohtaa. Onneksi kuntosali sijaitsee kotini lähellä, niin ei harmittanut ihan niin paljoa, että ajoin sinne sitä varten, että katsoin vierestä, kun manageri näpytteli nimensä ja tittelinsä oikeaan kohtaan.

Rekrytointiprosessi ei ollut vielä tässä. Minun piti odottaa pari päivää, että sain työntekijäkoodin. Sen jälkeen minun täytyi käydä suorittamassa muutama kurssi. Näitä tämän kuntosalin omia, uusille työntekijöille suunnattuja kursseja kutsutaan nimellä "University". Kyseessä olivat tietokonekurssit, jotka tehtiin itsenäisesti omaan tahtiin, mutta ne piti käydä tekemässä kuntosalilla - netin kautta niihin ei päässyt käsiksi.

Oli kyllä aikamoiset kurssit, etten sanoisi. Sisältönä erinäisillä kursseilla oli kuntosalin etiikka ja ohjeet, diversiteetti ja inkluusio (aah, Finglish :D) eli se, miten tämä kuntosali ei syrji ketään työntekijää tai asiakasta ihonvärin, rodun, taustan, sukupuolen tms. takia, salassapidettävät tiedot sekä sitten vielä työaikajärjestelmä ja palkkausjärjestelmä. Käytännössä kurssit olivat täynnä tylsiä powerpointteja ja itsestäänselviä ohjeita. Lisäksi oli "tenttejä" siitä, mitä on oppinut. Kysymykset olivat tyyliin "Lindsaylla on rahahuolia ja hän päättää maksaa omia laskujaan firman luottokortilla. Toimiiko hän oikein? Kyllä vai ei" ja "Megan saapuu töihin kello kahdeksan, mutta leimaa kellokorttinsa siten kuin olisi saapunut jo kello seitsemän. Saako Megan toimia näin?". Tai sitten: "Brianilla on paljon työkiireitä ja hän on päättänyt olla pitämättä lounastuntia ja työskentelemällä silloin. Hän kuitenkin ilmoittaa työantajalleen pitävänsä lounaan. Mitä Brianin pitäisi tehdä? A) Jatkaa toimiaan. B) Jutella pomonsa kanssa kiireistä. C) Irtisanoutua." Alussa luin kaikki kalvot tarkasti, koska pelkäsin vastaavani väärin lopussa tuleviin kysymyksiin. Nopeasti kuitenkin tajusin, ettei minun tarvitsisi edes vilkaista kalvoja ja osaisin silti vastata oikein. Mieheni ilmaisi asian hyvin: Amerikkalaiset aliarvioivat toisiaan aika pahasti. :D

Aikaa näiden "yliopistokurssien" suorittamiseen minulla meni 2 tuntia ja 15 minuuttia. Siinä oli siis istumista. Ohjeissa oli ilmoitettu, että aikaa menee 2-3 tuntia - yksi tuttu on kertonut tehneensä noita 4 tuntia, mutta siinä taisi kielitaito olla vähän hidastamassa. Viimeisen kurssin lopussa tietokone jäätyi, eikä rekisteriin tallentunut se, että olin jo suorittanut kurssin. Jouduin siis klikkailemaan sen yhden kurssin uudelleen lävitse ja vastaamaan kysymyksiin siitä, saako John varastaa työpaikaltaan t-paitoja vanhoilla firman logoilla.

Nämä kurssit olivat viimeinen askel kohti sitä, että minut palkattiin ihan virallisesti. Nyt homma on siis hoidossa ja olen ohjaajana sillä kuntosaliketjulla, jolla olen täällä asuessa itsekin käynyt. Jos lasketaan kesäkuun alun koe-esiintymisestä, aikaa tähän rekrytointiprosessiin meni vähän yli 7 viikkoa! Ei siis todellakaan mikään ihan lyhyt prosessi. Ja vain sitä varten, että saa ohjata ryhmäliikuntaa. Voisi kuvitella, että tässä ajassa olisi tullut valituksi vähintäänkin joksikin presidentin assistentiksi tai jotain...

Omia tunteja minulla ei vielä 24HF:llä ole luvassa. Ilmeisesti siellä pitää ensin sijaistella ennen kuin omia tunteja aletaan antaa.

Jouduin muuten suorittamaan kaksi kurssia myös YMCA:n työtä varten, joskin ne sai suorittaa työllistymisen jälkeen, aivan kuten background checkikin tehdään vasta sen jälkeen, kun on jo otettu töihin. Kaiken lisäksi kurssit sai suorittaa kotona, joten tein ne viime sunnuntaina sohvalla maaten.

Kurssit liittyivät tapaturmien ehkäisyyn ja lasten hyväksikäytön tunnistamiseen ja ehkäisyyn (en oikeastaan työskentele lasten kanssa, mutta silti kurssi piti suorittaa). Tapaturmien ehkäisy -kurssi oli jälleen sarjassamme aivan naurettavaa touhua. Siinä mm. ohjeistettiin videon avulla, miten raskaita esineitä nostetaan oikein. Tuli myös selväksi, että täällä rakastetaan biohasardi-roskiksia, suojakäsineitä ja käsidesiä. Tosin tuon käsidesirakkauden tiesinkin jo...
Tapaturmien ehkäisy -kurssissa oli opastus myös maanjäristyksiä varten. Vielä jokin aika sitten luulin, että järistyksen aikana pitää hakeutua ovenkarmien alle, mutta se on vanhentunut ohje.
Lasten hyväksikäyttöä koskeva kurssi osoittautui kuitenkin sellaiseksi, että piti oikeasti jopa vähän ajatella. Myös minun, sosiaalialan ihmisen. ;) Vastasin muutamaankin kysymykseen ensin väärin (myös kielitaidolla ja väsyneellä mielentilalla oli tässä merkitystä), mutta onneksi amerikkalaisissa kursseissa saa aina uuden yrityksen, kunnes oikea vastaus löytyy. Kurssin sisältö oli vähän hassu. Siinä oli esimerkiksi kuvitteellisten lasten repliikkejä, joiden perusteella piti valita se lapsi, joka on todennäköisimmin kaltoinkohtelun kohteena. En nyt tiedä, miten opettavaa tuollainen on. Mutta opin minä kait jotain uuttakin. Tiedän nyt esimerkiksi sen, että minulla on työssäni velvollisuus ilmoittaa viranomaisille, jos epäilen, että joku lapsi on pahoinpitelyn tai hyväksikäytön uhrina. Muutoin voi joutua oikeuden eteen ja saada tuomion. En olisi ihan heti arvannut, että ryhmäliikunnanohjaajalla on tällaisia velvollisuuksia, vaikka toisaalta olen sitä mieltä, että kenellä tahansa on velvollisuus ilmoittaa lasten kaltoinkohtelusta viranomaisille.

Suurin uusi tieto kyllä oli tämä:
Vastasin ekalla kerralla väärin, vaikka kai olisi pitänyt arvata, miten tämä menee, kun amerikkalaiset ovat kerta kyseessä.
En tiedä Kalifornian seksuaalilaista yhtään mitään, mutta siis mitä ihmettä. 17-vuotiaat saavat kyllä harrastella kaikenlaista muuta, mistä seuraukset voivat kestää seuraavat 18 vuotta ja pidempäänkin, mutta ou mai gaad, jos mukaan tulee tuo, mitä nyt en viitsi kirjoittaa tänne, ettei tänne ala eksyä ihmisiä moisten googletuksien takia. :D Amerikkalaiset ovat kyllä niin......

Oho, meni vähän sivupoluille. Mutta nyt on siis työsuhteet kunnossa. Ja onhan tässä näitä sijaistustunteja riittänytkin, jo ihan ilman 24:n työsuhdettakin.

2 kommenttia:

 1. Hehhheh mielenkiintoisia "yliopistokursseja" oot joutunut käymään ... saatko muuten käydä nyt jumppailemassa ilmakseksi kaikilla saleille, joissa ohjaat vai pitääkö sun säilyttää sun jäsenyys vieläkin? Täytyy muuten kertoa sulle 24Hr:n jäsenyyden irtisanomisesta.... Käveltiin sisään valmiina hirveään tappeluun. Ilmoitettiin että halutaan peruuttaa jäsenyys. Vastaus oli "Ok. Muutatteko te jonnekin vai?" Ja vastattuamme, että kun siirrytään vain toiselle salille oli homma sillä selvä:D mutta saadaan käyttää jäsenyyksiä vielä syyskuun 20.pvään asti, kun ne sinne asti oli maksettu... Nyt meillä on sitten kaksi jäsenyyttä jonkin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipas irtisanominen helppoa! Luulisi, että ne olisivat edes vähän yrittäneet saada teitä jäämään, mutta näköjään ei. Mä muistelen, että mun 24:n jäsenyyssopimuksessa luki, että irtisanominen pitäisi hoitaa jollain hiton kirjeellä. Onneksi teillä kävi noin!

   Saan ilmaisen jäsenyyden joo (ja ehkä tolle mun miehellekin saisi). Toi 24HF nyt maksaa sen $40/kk eli kauheen suuresta säästöstä ei ole kysymys, mutta parempi toikin kuin ei mitään. :D Mun piti peruuttaa mun nykyinen jäsenyys ja ottaa työntekijäjäsenyys tilalle, ja mulle ei annettu edes mahdollisuutta lopettaa nykyinen jäsenyys kokonaan. Se vain jäädytettiin niin, ettei maksua mene. Mulle on ihan sama nyt tässä vaiheessa, onko se siellä taustalla vai ei, kunhan maksua ei mene, mutta mielenkiintoista kyllä, että irtisanominen oli teillä noin helppoa, mutta mulle annettiin mahdollisuus vain jäädyttää jäsenyys...

   Ymcalla saan käydä myös ilmaiseksi, mutta ne salit nyt ei oo kovin fiksuissa paikoissa mun omien treenien kannalta, kun 24 on paljon lähempänä. Ellei sitten jää omien tuntien jälkeen. :)

   Poista