perjantai 21. elokuuta 2015

"Depositing checks has never been easier!"

Olen saanut ensimmäiset palkkani, jes! Itse asiassa sain palkat jo viime viikolla. Tai siis itse asiassa palkat oli maksettu jo pari viikkoa sitten, mutta enhän minä ollut hoksannut, että palkka pitäisi käydä hakemassa työpaikalta. Palkat tulivat nimittäin maksuun shekeillä!

Kyllä, tässä maassa palkat todellakin saatetaan maksaa shekeillä vielä näin vuonna 2015. Palkanmaksuun on toki tarjolla myös muita tapoja, joista yhtä kutsutaan nimellä Direct Deposit. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajalle on annettu lupa maksaa palkka suoraan omalle pankkitilille. Direct Deposit otetaan käyttöön joko antamalla työnantajalle mitätöity shekki tai antamalla vain shekissä olevat tiedot eli tilinumero ja routing number. Minä etsin netistä ohjeet sille, miten mitätöity shekki kirjoitetaan (en ole koskaan kirjoittanut minkäänlaista shekkiä), mutta kaikilla työnantajillani oli käytössä tietokoneohjelmat, jonne vain naputeltiin oma tilinumero ja routing-numero, eli paperista shekkiä ei tarvinnut tehdä ja antaa.
Asiaan sinänsä liittymätön kuva: Sirukortit ovat vasta rantautumassa tähän maahan ja kaupat ovat vähitellen ottaneet käyttöön sirukorttien lukijat. Targetissa on kassaan liimattu ohjeet siitä, kuinka sirukorttia käytetään. Lähes kaikilla edessäni olevilla tuntui olevan vaikeuksia. Meidän pankki lähetti muuten jo ajat sitten minulle sirukortin, mutta mieheni ei ole vieläkään saanut sellaista.
Minä olen siis ottanut käyttöön Direct Depositin jokaisen työnantajani kanssa. Mutta koska mikään vähänkään byrokratiaa sisältävä asia tässä maassa ei tunnu toimivan kovin nopeasti, siihen, että pankkini verifioi Direct Deposittini, menee näköjään aikaa. Ensimmäiset palkkani tulivat siis maksuun shekeillä.

Shekit pitää hakea työpaikalta. Yhdellä työpaikallani ne ovat kirjekuorissa kaikkien vapaasti saatavilla taukohuoneessa, mikä on mielestäni vähintäänkin vähän outoa. Toisaalta suurin osa varmasti käyttää Direct Deposittia, eikä mitään shekkejä siis ole. Samassa paikassa ovat myös palkkakuitit, joita ei postiteta kotiin. Ne saa toki tilattua sähköisesti sellaiseen järjestelmään, ja tätä paperitonta vaihtoehtoa suosittellaankin. Toisella työpaikallani shekit ovat kuntosalin front deskillä lukkojen takana ja niitä "vartioi" työntekijä. Kolmannesta työpaikastani en vielä tiedä, mutta ilmeisesti sielläkin shekit ovat front deskillä.

Mutta pääsinpä siis elämäni ensimmäistä kertaa lunastamaan shekin. Kyllä oli jännää! Shekin voi lunastaa monella tapaa, esimerkiksi viemällä sen pankkiin ja ihan jopa pankkiautomaatilla (en tiedä, onko kaikissa automaateissa sellainen ominaisuus, mutta ainakin niissä muutamassa minun pankkini automaateissa, joita olen käyttänyt, on näyttänyt olevan oma aukko shekin lunastamista varten).

Onneksi moderni aika tulee kuitenkin tässä lunastusasiassa apuun: shekit voi lunastaa älypuhelimella pankin applikaatiota käyttäen. Tämä appi nauratti meitä jo heti silloin, kun muutimme tänne, ja mainitsinkin siitä ihan ensimmäisessä pankki- ja raha-asioita koskevassa postauksessani. Koska ovathan nuo shekit nyt todella vanhanaikaisia, näin suomalaisen mielestä ainakin. Minä päätin kokeilla palkkashekkieni lunastuksessa tätä appia, koska se vaikutti vähiten monimutkaiselta vaihtoehdolta ja koska oikeasti vähän kiinnostikin, miten homma käytännössä toimii.
Pankin applikaatio, jolla pystyy hoitamaan kaikenlaisia pankkiasioita. Pankki mainostaa kovin sitä, miten yksinkertaista ja helppoa shekkien lunastaminen tämän appin avulla on. Joo, onhan se. Helpompaa toki olisi se, että rahat vain alun perinkin maksettaisiin suoraan sinne omalle tilille...

Ensimmäisenä appiin piti syöttää shekin summa. Minä vähän mietiskelin, mitä tapahtuu, jos syötetty summa on eri kuin shekissä on. Kukahan meksikolais-parka noitakin jossain tarkistelee...?
Tältä se appi näyttää. Valitaan oma tili, jolle rahat halutaan tallettaa, sitten syötetään shekin summa ja otetaan valokuvat shekin etu- ja takapuolelta.
Summan syötön jälkeen shekistä piti ottaa valokuvat sekä etu- että takapuolelta. Kamera piti vain suunnata shekkiä kohti ja kun se oli kohdillaan, appi otti valokuvan automaattisesti. Paitsi että kummankaan lunastamani shekin kohdalla appi ei tunnistanut shekin takapuolta eikä siis ottanut kuvaa automaattisesti, vaan kuva piti itse napsaista manuaalisesti. Appi antoi valokuvan ottamiseen kuitenkin hyvät ohjeet. Tyhmempikin siis varmasti onnistuu.
Tässä esimerkki siitä, miten valokuvaa ei kuulu ottaa: shekki ei ole ollenkaan tuon ruudun sisällä. Siinä vaiheessa, kun se on tuon ruudun sisällä ja kun valoa on tarpeeksi, appi napsaisee kuvan automaattisesti. Minulla oli lieviä ongelmia, koska valoa ei ilmeisesti ollut ihan riittävästi, joten tässä kohtaa oli menossa manuaalinen kuvanotto.
Appista löytyy hyvät ohjeet valokuvan ottamiselle. 
Kun valokuvat oli otettu, painettiin nappia "deposit". Hetken kuluttua omaan sähköpostiin ilmestyi kuitti. Sähköpostissa oli ohjeet myös siihen, mitä tehdä sille paperiselle shekille.
Täytyy sanoa, etten ole toiminut näiden ohjeiden mukaan. Shekkini lojuvat edelleen keittiönpöydällä.
Rahat ilmestyivät tilille näkyviin jo seuraavana päivänä. Se vähän hämmästytti, koska jotenkin ajattelin, että tämäkin asia voisi viedä monta päivää aikaa.

Täytyy siis sanoa, että pankin applikaation mainos on todellakin oikeassa - depositing checks has never been easier! :D

4 kommenttia:

 1. Meillä kävi outo tilanne yhden shekit tallettamisessa. Se oli kirjoitettu meidän molempien nimille ja laitoin sen omalle tililleni käyttäen sitä ATM:ssä olevaa reikää. Muistaakseni vielä allekirjoitimme shekit molemmat. Sain viikon sisään kirjeen pankista ja siinä sanottiin, etten voi tallettaa shekkiä omalle tililleni, koska shekki on kirjoitettu meille molemmille. Ratkaisuksi tarjottiin, että menen käymään pankissa henk kohtaisesti miehen kanssa ja sitten voin tallentaa shekin tililleni tai sitten vain annan shekin miehelle ja hän voi tallentaa sen omalle tililleen. Sen jälkeen olen antanut ne harvat 'yhteisshekit' miehelle, joka pystyy vaivattomasti laittamaan ne omalle tililleen. Edelleen ollaan vuodessa 2015....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta miksi sun mies sai sitten lunastaa sen shekin, mutta sä et saanut, vaikka se oli molempien nimillä...? Outoa. Tosin ei kai näistä kuvioista kannata yrittää etsiä mitään logiikkaa. Sillä mennään, millä kelpaa. :D

   Poista
 2. Muistan elävästi kun mieheni näytti minulle ensimmäistä kertaa hienoa sovellustaan, missä shekit saa näppärästi vaan skannattua. Pyörittelin päätäni vaan kuinka hankalasti amerikkalaiset ovat pankkiasiat järjestäneet :) Mutta, kuten mainitsitkin, rahaa ei voi siirtää tosta noin vaan tilitä toiselle jenkeissä ja shekit ovat siksi edelleen käytetyin valuutan vaihtoväline. Mutta kyllä se pistää naurattamaan kun shekki ilmestyy jostain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en mää vaan mahda mitään sille, etten pysty ajattelemaan näitä appeja ja muita mitenkään erityisen kätevinä. Kun oikeasti pankkiasiat voisi hoitaa niin paljon vähemmällä vaivalla netissä. Mutta kaipa sitä on sitten vain tottunut liian hyvään siellä Suomessa...

   Poista