tiistai 24. helmikuuta 2015

Kalifornian oudot(ko?) alkoholilait

Alkoholin suhteen Kalifornia taitaa olla aika vapaa osavaltio verrattuna moneen muuhun osavaltioon, vaikka kadulla ei kannatakaan hoiperrella humalassa. Alkoholia, niin mietoja kuin väkeviä, saa myydä ruokakaupoissa, huoltsikoilla ja kiskoilla, oikeastaan melkein missä tahansa. Myyntiaika on ilmeisesti aamukuudesta yökahteen, mutta olen lukenut myös, että myynti sallittaisiin kellonympäri. Kaupungit ja piirikunnat saavat kyllä määritellä omia lakejaan myyntiaikaan, mutta en tiedä, voivatko ne kumota tuon klo 6-2 ajan. Pitää varmaan käydä lähikaupassa aamuyöllä neljältä katsomassa, myydäänkö minulle viiniä vai ei... Kaliforniassa myynti sallitaan joka päivä eli myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä (ei itsestäänselvyys kaikissa osavaltioissa). Ikäraja on 21 vuotta, mikä on Suomea tiukempi. Alkoholia saa kuitenkin tarjoilla kaikki 18-vuotiaat ja vanhemmat, mikä nyt on vähintäänkin hiukan ristiriitaista.

Törmäsin netissä uutiskirjoitukseen Kalifornian oudoista alkoholilaeista. Kaikkihan tietävät, että Yhdysvalloista löytyy jos jonkinlaista typerän ja omituisen kuuloista lakia. Tässä Kalifornian hassuja viinalakeja:

- Alkoholia ei saa olla kassakoneen läheisyydessä (etäisyyden oltava vähintään 5 jalkaa eli noin 1,5 metriä), jos paikka myy myös polttoainetta. Tällä lailla koitetaan varmaan vähän holhota ja välttää rattijuopumista.

- Jos aikoo itse tehdä olutta tai viiniä, täytyy muistaa, että vuodessa saa tehdä maksimissaan 100 gallonaa eli noin 378 litraa. Kahden tai useamman aikuisen kotitalouksilla on kuitenkin parempi tilanne, sillä he saavat valmistaa maksimissaan 200 gallonaa. Ei muuta kuin olutta panemaan siis!

- Tarjoilijaa voidaan pitää vastuullisena, jos hän myy alkoholia alaikäiselle, jolla on feikki-ID.

- Jos oluen kuljetukseen tarkoitetun pullon (englanniksi growler - tälle ei löytynyt minkäänlaista suomenkielistä vastinetta) haluaa uudelleentäyttää toisen panimon oluella, vanha etiketti tulee peittää ja tilalle täytyy laittaa uusi etiketti, josta ilmenee panimo ja oluen tiedot. Tarkkaa kuin Suomessa olisi siis.

- Mikään sellainen pulju, joka myy alkoholia, ei saa palkata työntekijäksi henkilöä, jonka asu näyttää pakaravälin, häpykarvoitusta tai naisten rintoja nännipihan yäreunan alapuolelta. Tämä herättää minussa niin paljon ajatuksia, etten oikein tiedä, miten päin olisin. Ensinnäkin, aika paljastavalla tavalla saa pukeutua, jos rintavakokin saa näkyä nännipihaan saakka. Toisaalta ei kai tämän pitäisi tässä vaiheessa tulla enää minään yllätyksenä, koska täällä näkyy jos minkälaista työntekijöiden asua (*köhhootersköh*). Toiseksi, miksi ihmeessä joku pulju haluaisi palkata tyypin, jonka asu paljastaa vaikkapa häpykarvoituksen? Öh...  Mutta sitten toisaalta - mikä ihmeen slut shaming tässäkin laissa on taustalla? Työntekijä saa pitää pakaravälin näyttävät housut jalassa paikassa, jossa ei myydä alkoholia, mutta ei paikassa, jossa alkoholia myydään? Miksi? Koska kun alkoholi tulee mukaan kuvioihin, pahoja asioita voi tapahtua vai mitä? Jos tässä nyt yritetään syyttää uhria, niin en kestä.

Okei, jouduin ehkä vähän kauas punaisesta langasta, mutta en kyllä käsitä tuota lakia. Kummallisinta on kyllä ehkä se, etten löytänyt ko. laista mitään googlettamalla. Ehkä uutisjuttu on väärässä.

- Vaikka kyseessä ei olekaan osavaltion laki, suurin osa kalifornialaisista kaupoista ei salli alkoholiostoksen palauttamista, vaikka kaikenlaisen kaman palauttaminen tässä maassa onkin mahdollista. Pakko on siis juoda, jos ostaa.


Minä olin harvinaisen pettynyt tähän outojen alkoholilakien listaukseen, sillä minusta näissä ei ole mitään outoa tai hassua (tuota pukeutumiskohtaa ehkä lukuun ottamatta). Mielestäni paljon oudompi laki Kaliforniassa on se, josta olen jo aikaisemminkin maininnut, eli se, ettei avattuja alkoholijuomia saa pitää autossa muuta kuin takaluukussa. Tämä maa on niin täynnä eriskummallisia lakeja, että nämä ylläolevat tuntuvat aika tylsiltä ja jopa yksinkertaisilta. Kalifornia on näköjään tylsähkö osavaltio tässä suhteessa.

Mites muissa osavaltioissa asuvat lukijani, tiedättekö joitain oikeasti outoja lakeja mestoillanne? Luin ainakin, että Teksasissa alaikäinen saa juoda vanhempiensa kanssa kännit.

2 kommenttia:

  1. Samantapaisilta kuulostaa kuin Illinois'ssa. Pitäisi itsekin joskus kokeilla, kuinka myöhään saa ostaa alkoholia. Täällä tosin (esim. sunnuntaiaamun suhteen) säädökset vaihtelevat jopa kunnasta toiseen.

    En tiedä miten se tarkalleen on lakiin kirjattu, mutta sama juttu täällä tuon vähäpukeisuuden ja alkoholin myynnin kanssa. Sen taustalla on tahto kieltää alkoholin myynti strippiklubeilla (tästä kuulin vasta muutama kuukausi sitten, sattumoisin ei ole omakohtaista kokemustietoa strippiklubeista). Mutta jos laissa yksinkertaisesti lukisi, että strippiklubeilla ei saa tarjoilla alkoholia, kekseliäs yrittäjä osaisi määritellä strippiklubinsa sen määritelmän ulkopuolelle, ja luulen että siitä nuo erittäin yksityiskohtaiset säännöt juontavat juurensa. Kaikkea sitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mulla oli kirjoitettuna tähän postaukseen pieni kummastelu siitä, että eikös tuo lakikohta estä alkoholin tarjoilun juurikin strippiklubeilla, joissa varmaan näkyy rintaa jos toistakin. Mutta poistin lauseet sitten, kun ajattelin niiden menevän liikaa aiheen ohi ja kun en vain osannut tulkita tuota lakikohtaa, niin olisi mennyt vähän sekavaksi kummasteluksi. En tosiaan siis ollut kuullut, että strippiklubeilla ei saisi tarjoilla alkoholia. Voisi olla mielenkiintoista googlata tätä aihetta, mutta paree olla googlailematta mitään tuollaista, kun kohta on jotain ties-mitä mainoksia sivubannerit täynnä... :D

      Poista