lauantai 26. heinäkuuta 2014

Vedät röökiä ja hoipertelet kännissä kadulla - et muuten Kaliforniassa! (Mutta älä huoli, sillä surun voi hukuttaa lääkekannabikseen!)

Yksi ensimmäisistä asioista, joihin kiinnitin täällä huomiota, oli se, ettei tupakoitsijoita näy missään. Suomessa on tottunut siihen, että lähes jokaisen kaupan, ravintolan tai baarin edessä on yleensä porukkaa polttamassa. Täällä ei sellaista näe. Olen toistaiseksi nähnyt vain kaksi kertaa jonkun polttavan: molemmat tyypit polttivat omassa autossaan liikenteessä. Tupakkaa en ole haistanut kertaakaan missään.

Näkyvien tupakoitsijoiden puute taitaa selittyä lainsäädännöllä. En tarkkaan ole selvittänyt, koska tupakka ei meitä kiinnosta, mutta Kalifornian lainsäädäntö tupakoinnille taitaa olla kohtalaisen tiukka. Lainsäädäntö ymmärtää, että ei-tupakoitsijoilla ei ole mitään mahdollisuutta suojella itseään tupakansavulta, minkä vuoksi laki kieltää tupakoinnin useassa julkisessa paikassa.

Mikäli Wikipediaan on uskominen, työpaikoissa, joissa on 5 tai useampi työntekijä, tupakointi kiellettin vuoden 1995 alussa. Eli toisin sanoen ravintoloissa ei ole saanut polttaa vuodesta 1995 lähtien. Jostain syystä baarit ovat tulleet tupakointikiellon alle parisen vuotta myöhemmin, vuonna 1998. Mikäs vuosi Suomessa kiellettiin polttaminen baarissa? Siitä ei kovin kauaa vielä ole.

Polttaminen on kiellettyä myöskin 20 jalan (noin 6 metrin) päässä julkisesta rakennuksesta. Julkinen rakennus on osavaltion, maakunnan, kaupungin tai California Comminity Collegen omistuksessa tai vuokrauksessa oleva rakennus. Näin ollen esimerkiksi monien teatterien edessä polttaminen on kielletty. Polttaminen on ilmeisesti kielletty myös ruokamarkettien edessä, ainakin aukioloaukoina.

Osavaltion yleisten lakien lisäksi kaupungit asettavat omia kieltojaan. Esimerkiksi San Josessa tupakointi kiellettiin kaikissa kaupungin puistoissa vuonna 2007. Myös vuokranantajat ja etenkin näitä suuria apartment-komplekseja omistavat yritykset voivat halutessaan kieltää tupakoinnin. Meidän asuintalomme on kokonaan smoking free ja säännöissä lukee tarkkaan, kuinka monen jalan päässä kompleksin aidoista tupakan saa sytyttää. En nyt muista, kuinka pitkä matka se on. Valitettavasti kaikki ihmiset eivät taida noudattaa tätä kieltoa... Itse en ole nähnyt, mutta joku on joskus valittanut asuinkompleksimme nettisivuilla tupakoitsijoista.

On vaikea sanoa, mistä johtuu se, ettei tupakoitsijoita näy täällä. Selittääkö lainsäädäntö asiaa paljon? Vai voiko olla, että ihmisillä on täällä hiukan terveellisemmät elämäntavat kuin Suomessa ja ettei tupakointi kuulu täällä monen arkeen? Vai onko tupakoiminen kenties niin nolo ja ikävä asia, että se tehdään omassa kodissa muilta piilossa?

Tupakoinnin lisäksi myös alkoholin käyttöä julkisesti on rajattu lailla, luonnollisesti. Mutta kiinnostavinta on, että täällä on laki, joka rajoittaa public intoxicationia eli (alkoholista, huumeista tai lääkkeistä) päihtyneenä olemista julkisella paikalla. Meille on väitetty, ettei Kaliforniassa saa olla humalassa julkisella paikalla. Rupesin sitten hiukan tutkimaan asiaa.

Ihan noin yksiselitteistä, kuin meille on väitetty, päihtyneenä olemisen kieltäminen ei täällä ole. Päihtynyt sinänsä saa olla. Lain mukaan ihmisen syyllistyy rikkomukseen, jos hän on sellaisessa kunnossa, että hän ei pysty huolehtimaan omasta tai muiden turvallisuudesta, tai jos hän jollain tavalla estää tai puuttuu katujen, jalkakäytävien tai muiden julkisten kulkuväylien käyttöön. (Huom! Suomennus on todella vapaa; olkaa ystävällisiä, älkääkö vedotko suomennoksiini, jos joudutte pulaan. :D)

En nyt tiedä tarkkaan, miten Suomen laki määrittelee näitä juttuja, mutta epäilen, että yllä oleva toiminta on Suomessakin kiellettyä. Käytännössä Suomessa kuitenkin saa hoiperrella ja kaatuilla aikalailla ennen kuin poliisi puuttuu asiaan. Ei tarvitse käydä kuin Turun keskustassa viikonloppuyönä toteamassa, että oli laki mikä tahansa, käytäntö voi olla jotain aivan muuta. On aivan normaalia, että kännissä oleva istuu katukivetyksellä tai jopa makaa siinä. No, täällä se olisi heti jalkakäytävän käyttöä estävä teko ja näin ollen teon tehnyt ihminen olisi syyllistynyt rikkomukseen.

Toinen juttu on tietenkin se, kuinka paljon täälläkään poliisilla on resursseja valvoa näitä juttuja. Tuskin paljoa. Mutta olen joka tapauksessa kuullut, että täällä päihtyneenä käyskentelyä kadulla kannattaa välttää. Toisaalta kysyin yhdeltä amerikkalaiselta, onko public intoxication täällä laitonta, ja hän antoi ymmärtää, että kyllä pitäisi aika paljon aiheuttaa ongelmia ennen kuin poliisi pidättää... Eli en sitten tiedä, onko tämä kysymys vastaajasta kiinni vai mitä. Ehkä suomalaiseen alkoholikulttuuriin tottuneen kannattaa kuitenkin olla varovainen. ;) Luin myös netistä juttuja siitä, ettei public intoxication -lain tulkinta ole välttämättä aivan yksioikoista, ja jos poliisi on sitä mieltä, että näytät siltä kuin et pysty huolehtimaan itsestään, niin ongelmissa olet.

Joku saattaa nyt ihmetellä, miten ihmiset sitten kulkevat täältä yöelämästä kotiin. No, eihän sitä julkista liikennettä kunnolla ole. Taksejakaan täällä Piilaakson alueella ei pahemmin näy, vaikka toki niitä on. Mutta ei kukaan mitään takseja käytä. Koska välimatkat ovat täällä pitkiä, ihmiset ajavat tietenkin autoilla! Kyllä, myös sinne baariin. Ja ehdottomasti myös sieltä baarista kotiin!

Kännissä ajaminen on tietenkin laitonta. Rattijuopumusraja on täällä yli 21-vuotiaalla 0.08% (yksikkö on BAC by volume), mutta emme ole vielä miehen kanssa ihan ymmärtäneet, miten tämän näiden prosenttiyksikön saa muutettua meille ymmärrettävään promillerajaan. Näiden raja taitaa olla korkeampi kuin Suomen, koska jos jälleen uskomme aina-niin-luotettavaa Wikipediaa, Suomen raja prosenteissa olisi 0.05%. Joka tapauksessa, laitonta se autoilu alkoholin vaikutuksen alaisena on. Tästä huolimatta autoilu baarista kotiin taitaa olla täällä enemmän sääntö kuin poikkeus. Noloa on vain se, jos jää kiinni.

Itse olin kerran Meetup-ryhmäläisten kanssa baarissa ja join vain limsaa. Minulta kysyttiin, miksen juo alkoholia, ja vastasin, että koska olen autolla. Sain hieman oudoksuvia katseita ja ilmoituksia siitä, että lähes kaikki muutkin olivat autolla (milläkäs muullakaan). Eräs paikalla ollut amerikkalainen tyttö kertoi, että silloin kun hän ajaa, hän juo vain olutta tai viiniä, ei ollenkaan väkeviä eikä drinkkejä. Näin siis Amerikassa.

Entäs sitten, jos sattuukin asumaan niin hyvässä paikassa, että baarista voisi kävellä kotiin? Ei muuten kannata! Koska se public intoxication -laki. Olen kuullut tällaisen tarinan: Miehen ennen täällä asunut työkaveri oli ollut viettämässä iltaa kaverinsa kanssa. Tämä kaveri asui lähellä ja päätti illan päättyessä jättää autonsa parkkiin ja kävellä kotiin. Kotimatkalla poliisi pysäytti hänet (ja ilmeisesti antoi sakon, en ole ihan varma) ja syytti häntä juuri tästä public intoxicationista. Kaveri oli sitten yrittänyt selittää, ettei halunnut ajaa kotiin, koska halusi pelata varman päälle. Poliisi oli kuulemma sanonut, että olisit vain ajanut!

Että näin. Olen kyllä sitä mieltä, että käveleminen on huomattavasti pienempi ongelma kuin autoilu pienenkään alkoholimäärän juomisen jälkeen, mutta ei kannata ruveta väittelemään amerikkalaisen poliisin kanssa.

Olen ollut täällä käymässä iltaelämässä vain kahdesti ja molemmat kerrat hyvin ohimennen. En siis osaa pahemmin kertoa ihmisten tavasta juoda ja olla päihtynyt. Uskon kuitenkin, että mitään örveltämistä tai muuta sellaista suomalaiseen yöelämään liittyvää perusmeininkiä täällä ei näy. Eikä varmasti näy humalaisia ihmisiä kadullakaan, kun porukka pakenee autoihin sakkojen pelossa. :D Baarit menevät täällä kiinni kahdelta yöllä.

Kolmaskin päihteisiin liittyvä piirre on kiinnittänyt huomioni: lääkekannabis on täällä sallittua, eikä sitä kuulemma ole edes vaikea saada. Täällä on paljon ns. Green Doctorseja, joilta suosituksen lääkekannabista varten saa ilmeisen helposti - toki hinta ei välttämättä ole mikään ihan halpa. Lääkekannabista myyviä puljujakin löytyy ihan hyvin; tosin tällä viikolla törmäsin uutiseen, jonka mukaan osa näistä paikoista San Josessa joutuu sulkemaan ovensa uusien säädösten vuoksi.

Kannabis on muutoinkin ihan yleistä täällä. San Franciscossa kannabis tuntuu haisevan vähintään joka kolmannen nurkan takana. Eikä tarvitse edes sinne asti lähteä. Eräänä leppoisana iltana nimittäin makoilin sohvalla ja katsoin Netflixiä, kunnes yhtäkkiä haistoin jotain täysin omaan kotiini kuulumatonta. Avoimesta ikkunasta tulvi sisään aivan täysin puhdas kannabiksen tuoksu! Siinä kyllä pamahti ikkunat aika nopeasti kiinni. En tiedä, kärsiikö joku seinänaapurimme jostain ikävästä, lääkekannabista vaativasta vaivasta vai mikä oli homman nimi. Ja itse asiassa onhan eräs nuori nainen, jonka kanssa olen jutellut uima-altaallamme, kerran jo kertonut minulle täysin yhtäkkisesti ja arkipäiväisesti olleensa "so high". Totisesti toivon hänen poltelleen vain kannabista.

6 kommenttia:

 1. Mä en myöskään voi ymmärtää tätä kännissä autoilua. Täällä suorastaan kannustetaan siihen. Välimatkat on pitkät, takseja ja julkista liikennettä ei ole ja joka baarilla on suuuuuri parkkipaikka! Täällä myös joillakin alueilla on "curfew", joka siis kieltää ulkona KÄVELLEN liikkumisen tietyn kellonajan jalkeen (taitaa olla 10pm). Mies oli kerran kävellyt baarista kotia puolen yön aikaan alueella, jossa tuo curfew on, ja poliisi olo pysäyttänyt. Hänen onnekseen oli kuitenkin naapuri ajanut juuri ohi ja pelastanut tilanteen sanomalla että oli juuri tulossa hakemaan häntä:) muuten oisi varmaan joutunut putkaan! Parempi vaihtoehto siis ilmeisesti ajaa humalassa kuin kävellä:D hullua!
  Niin ja tuosta polttelusta... ekan työviikon aikana jo kaksi työkaveria on maininnut ohimennen polttelevansa mielummin pilveä alkoholin juomisen sijaan... Millähän ne ne huumetestit läpäisi.. ja aika kumma muutenkin että noin avoimesti tulevat kertomaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jösses, aika hullua touhua kyllä. :D

   Ehkä se kannabis sitten vaan on ihan niin yleistä, että siitä jopa puhutaan kaikille...

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta:D

  Mun mies tupakoi (hyihyi!) ja hotellissa jossa asuimme Kaliforniassa oli paikka tupakoitsijoille mutta muuten en tullut huomioineeksi miten homma toimii. kannabiksen hajuunkaan en ehtinyt tutustumaan mutta jos se on noin yleistä niin eiköhän sekin tule koettua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan täällä on olla ne tupakoitsijoille tarkoitetut alueet, koska kyllähän niitä tupakoitsijoita varmasti on, vaikka omaan silmään ei toistaiseksi ole osunut. Tervetuloa Bay Areaan! :)

   Poista
 3. Sain juuri tietää, että lähdemme Palo Altoon puoleksi vuodeksi ja jo ensi viikolla! Tämä blogi auttaa kivasti valmistautumaan tulevaan. En ole koko blogia kerennyt vielä lukea, mutta mitä tiedät tuosta paikasta? Tulenko olemaan kovinkin yksinäinen? Se jotenkin pelottaa eniten ja se, löytyykö lapsille kavereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja tervetuloa Piilaaksoon! Tulettepa aika vauhdilla!

   En valitettavasti tiedä oikeastaan mitään Palo Altosta, paitsi sen, että sen downtownissa on kivan oloisia ravintoloita ja kauppoja. Ja muutoinkin downtown siellä on söpö. Ollaan käyty pari kertaa. Niin ja löytyyhän Palo Alton vierestä Ikea, joka on meille hyvinkin tuttu. :D Ikea sijaitsee East Palo Altossa, joka on ihan eri kaupunki (en aluksi edes tiennyt tätä, nimi on todella hämäävä!) ja jossa meno ja meininki onkin ihan erilaista. Siellä Ikean hoodeilla ainakin on epämääräistä, kerran eksyttiin oikealta reitiltä... Mutta Palo Alto siis on hyvä ja hieno asuinpaikka - ja varmasti kalliskin. Tosin kaikki Piilaaksossa on kallista.

   Yksinäisyys taitaa olla itsestä todella paljon kiinni. Itse yritin lähteä alusta alkaen jonnekin pois kotoa, jotta saisi edes vähän sosiaalisia kontakteja. Olen kuitenkin ehkä huono vastaamaan tähän, koska olen pyörinyt täällä vasta vajaa 5 kuukautta, mikä on oikeasti hirveän lyhyt aika. Tuttavia on kohtalaisen helppo saada, mutta kunnon ystävien saamisesta en osaa vielä sanoa.

   Piilaaksossa asuu paljon suomalaisia (lapsiperheitä), joten jos suomalaisten seura kiinnostaa, niin niitä ainakin löytyy helposti. Jos olet Facebookissa, niin sieltä löytyy hyvin alueen erilaisia suomalaisten ryhmiä, joissa voi kuikuilla seuran perään.

   Lapsista en olisi niin huolissani, vaikkei itselläni lapsia olekaan. :) Lapset saavat varmasti huomattavasti helpommin kavereita kuin aikuiset, haha. Minkä ikäisiä lapsia sinulla on?

   Poista