torstai 26. helmikuuta 2015

Aasialaisessa hieronnassa

Ainakin kaikki Aasiassa matkustelleet (ja eiköhän muutkin) varmaan tietävät, että monista aasialaisista turistikaupungeista löytyy usein hierontapaikkoja, joissa hierontaa saa kohtalaisen halvalla, mutta ei välttämättä aina erityisen ammattitaitoisesti eikä useinkaan tiettyyn lihasongelmaan paneutuen. Täältä meiltä päin löytyy samanlaisia paikkoja: ostareista ja kauppakeskuksista voi bongata aasialaisten hierontapaikkoja, joista löytyy paljon tuolihierontaa, mutta myös sermien taakse kätkeytyviä koppeja hierontapöytineen. Itse olen käynyt Aasiassa vain kerran, mutta täällä näkemäni pari hierontapaikkaa jopa ulkoisesti muistuttavat Vietnamissa näkemiäni paikkoja. Yhdessä suhteessa täkälaiset hierontapaikat kuitenkin poikkeavat Aasian turistikaupunkien paikoista: hinnat eivät ole edulliset.

Jo ennen kuin muutin Kaliforniaan, olin lukenut, että professionaaliset kampaus-, hieronta- ja kosmetologiset palvelut ovat täällä kalliita ja jopa kalliimpia kuin Suomessa. Kuten kampaamopalveluissa, myös hierontapalveluissa paikat voi jaotella professionaalisiin ja sitten niihin muihin, näin karkea jos haluaa olla. Vaikka aasialaispaikoissa saatetaankin osata hieroa kunnolla ja perusteellisesti, mitään licensed massage therapisteja hierojat siellä tuskin ovat.
Postaukseen täysin liittymätön kuva, mutta kävin tänään hakemassa kenkäni suutarilta ja oli pakko oikein pysähtyä "ihastelemaan" tällaista kovin periamerikkalaista näkymää: omakotitaloja ison autotien varressa ja pihatien päätyyn tuotuja roskiksia odottamassa tyhjennystä. Oli muuten ikävä, kun jouduin pysäköimään auton tämän 4-kaistaisen tien toiselle puolelle ja suutari oli toisella puolella. Eikä ollut suojateitä. Mutta muistin sitten, mitä DMV:n Handbookista opin ajokortin kirjalliseen testiin opiskellessani: suojatie on olemassa, vaikka sitä ei olisi merkitty. Loin siis oman suojatieni ja pääsin tien yli kahdesti ihan hengissä. ;)
Suomessa asuessani kävin hieronnassa säännöllisesti, 1-2 viikon välein. Täällä olen käynyt hieronnassa tasan kerran erään suomalaisen licensed massage therapistin luona. Hieronnalle todella olisi tarvetta, mutta en vain ole saanut aikaiseksi, eivätkä ne hinnatkaan tietysti houkuttele (vaikka omalle hyvinvoinnille ei voikaan asettaa hintaa). Eilen päätin sitten vihdoin ja viimein käydä kokeilemassa ostarihierontaa aasialaismestassa. Ihan vain mielenkiinnosta sekä toki myös siitä syystä, että olen tajuttoman kivuissani. Aikaa tällaisiin paikkoihin ei tarvitse varata, sen kun kävelee sisään ja toivoo parasta. Minä satuin sopivaan aikaan, sillä paikassa ei ollut yhtäkään asiakasta. Näytti itse asiassa siltä, että herätin paikan kaksi työntekijää päiväuniltaan.

Olin pukeutunut jumppatrikoisiin ja t-paitaan (sopiva asu Great Mall -kauppakeskukseen, jossa porukkaa hiihtää homssuisena trikoissa, verkkareissa tai pyjamahousuissa), koska minulla oli paha epäilys siitä, että hieronta on sellaista vaatteiden päältä lääppimistä. Asuvalinta oli oikea, sillä hierontaa varten ei todellakaan otettu vaatteita pois, vaikka hieronta tapahtuikin sellaisen sermin takana ja hierontapöydällä, ei missään tuolissa.

Odotukseni eivät olleet kovin korkealla. Otin 60 minuutin kokovartalohieronnan. Kokovartalohieronta tarkoitti tällä kertaa käsien, selän, pakaroiden, takareisien ja pohkeiden hierontaa. Ilmeisesti etureidet ja sääret eivät kuuluu vartaloon... Otteiden puolesta olin myönteisesti yllättynyt, sillä minua hieroi sellainen aasialainen setä, joka ei turhia vähän hipelöinyt sinne päin, vaan oikeasti käytti voimaa. Suomessa hierojani joskus naureskeli sitä, että hän runnoo minua yhtä paljon kuin yli 100 kiloisia miehiä. Tykkään siis kovista ja kunnon otteista hieronnassa.

Kokemus oli parempi kuin odotin, vaikka olisin toivonut vähän enemmän paneutumista hartioihin. Heti hieronnan jälkeen illalla olin sitä mieltä, että kyseessä oli enemmän sellainen "hyvän olon hieronta" kuin oikeasti ongelmiin puuttumista. Tänään kuitenkin havaitsin, että selkäjumini ovat auenneet jonkin verran ja se on paljon sanottu se - setä kyllä kävikin selkäni muhkuroita aika perusteellisesti lävitse. Sanoisin silti, että jos on jokainen kropan lihas kauheassa jumissa niin kuin minulla, niin ei tuollaisesta paikasta näköjään kovin suurta apua saa. Tai siis ei tuosta paikasta ainakaan. Mistäs minä tiedän, mitä aasialaishelmiä muualla on. Ennakkoluuloinenko?

Hierojasetä ei muuten puhunut englantia. Yhden kerran hän kysyi "Okay?", johon vastasin "Yes", ja siinä oli meidän keskustelut. Myöskään maksutilanteessa mies ei puhellut, vaan oletti minun tietävän ostamani palvelun hinnan. Hinta hieronnalle oli $46 + tippi $9. Euroissa tuo tekee yhteensä noin 49 euroa. Ei siis todellakaan halpaa, etenkään kun kyseessä ei ollut "ammattilaisen hieronta". Alle tuolla hinnalla sain Suomesta koulutetun fysioterapeutin hieronnan. Mutta niin, niiden licensed massage therapistien hinnat ovat täällä vieläkin korkeammat.

Niin että kyllä monissa asioissa Suomessa tilanne on parempi kuin täällä. Ei olisi täällä varaa käydä joka viikko hieronnassa niin kuin Turussa.
Meksikolainen suutari pelasti Kanadan talvessa tuhoutuneet kenkäni. Olen saanut muutamankin itkupotkuraivarin pilalle menneiden kenkieni takia, koska ne olivat aivan uudet ja vielä kaiken lisäksi kalliit. Mutta nyt ne ovat taas melkein kuin uudet! Kiilto kuluu totta kai pois, jos näiden kanssa kerrankin astuu jonnekin märkään, mutta tästä lähtien kävelen näillä vain Kalifornian talvessa (paitsi jos sataa). 
Vaikka muuten harrastin Suomessa hierontaa säännöllisesti, reisiäni on elämässäni hierottu vain muutamia kertoja. Olinkin nyt aivan kauhistunut siitä, miten jumissa takareiteni ja sivureiteni ovat kunnon venyttelyistä ja foam rollailuista huolimatta. Ja kärsin taas niistä polvikivuista, joita valittelin viime vuoden puolella. Sain polvikivut loppumaan loppusyksyyn mennessä, mutten oikein tiedä miten. Ehkä siksi, että vähensin joitakin liikuntajuttuja ja foam rollailin ikuisuuksia. Mutta tässä sitä taas ollaan. Kaiken lisäksi nyt on äärimmäisen huono hetki polvikivuille, koska tässä olisi tarkoitus tehdä kaikenlaista...

6 kommenttia:

 1. Ootko tutustunut Groupon-tarjontaan? Taalla loytyy ainakin paljon halpoja hierontadiileja sielta..Hierontaan en (viela) oo ostanut grouponia, mutta monta muunlaista hyvaa tarjousta sielta oon kylla loytanyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muuten ole! Kiitti kun muistutit ton olemassaolosta. ;)

   Poista
 2. Ootko kokeillut foam rollerin lisäksi esim. lacrosse-pallon avulla avata kipeitä lihaksia? Pallo-homma on itsellä ollut hyvä lisä, jos/kun rullailu ei ole tuntunut tehoavan. Mulla välillä pahasti jumittaa oikea pakara ja tuolla pallomurjonnalla olen sen saanut aika tehokkaasti auki. Itsellä tosin käytössä (pehmeämpi) squash-pallo, sillä sekin on ollut ihan riittävä. Nyt testaan saanko samalla pallotekniikalla aukaistua hartiajumia. Toivottavasti polvikivut hellittävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo koskaan kokeillut. Tennispallolla oon joskus hinuttanut pohkeita, mut ei se oikein toiminut, mun tekniikka oli ehkä väärä. Tarvii varmaan lähteä pallokaupoille (ensin pitää tosin googlettaa, miltä lacrossepallo näyttää :D)...

   Poista
  2. Ai niin, mä voin muuten puolestani suositella rumble rolleria. On niin kuin foam roller, mutta sellasilla nystyröillä. Huomattavasti tehokkaampi juuri hartia- ja selkäjumeihin kuin sellainen sileä roller. Toki myös huomattavasti kalliimpi, mut hintansa arvoinen. :)

   Poista
  3. Kiitti vinkistä! Oon vähän miettinyt ruble rollerin hankkimista ja täytyy nyt harkita asiaa vakavammin. :)

   Poista