perjantai 13. helmikuuta 2015

Amerikkalaisessa elokuvateatterissa

Olen kertonut jo amerikkalaisista ruokakaupoista ja kuntosalista. Nyt on vuoro kertoa elokuvateattereista. Me olemme käyneet täällä kahdessa eri leffateatterissa. Toinen on IMAX-teatteri ja toinen on vähän vanhempi teatteri. Olen kiinnittänyt huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Parkkipaikat ovat iltaisin aivan täynnä ja autoja pyörii ympäriinsä etsimässä ja odottamassa paikkaa. Tätä selittää toki myös se, että toinen teatteri on ostoskeskuksen yhteydessä ja toinen strip mallilla (eli ulkoilmaostarilla, jossa on kauppoja ja ravintoloita) ja parkkipaikat ovat yhteisiä.

- Lippu elokuvaan ostetaan aivan niin kuin elokuvissa usein näkee eli ulkona olevalta tiskiltä. Jono luukulle on siis ulkona.
Kesällä on ihan kivaa jonottaa ulkona.
Eikä se nyt Kalifornian talvessakaan aivan kamalan kauheaa ole.
- Lippu tarkistetaan heti, kun teatteriin astuu sisälle. Lipun tarkistaja kertoo, mistä oikea sali löytyy. Tämän jälkeen lippua ei enää tarkisteta. Saliin siis vain kävellään sisään. Tässä kohtaa voisi siis vielä vaihtaa leffaa, jos tulikin katumapäälle. Joskus olemme miettineet, voisiko vain mennä katsomaan useamman leffan peräkkäin samalla lipulla. Moni elokuva alkaa kuitenkin aikalailla samaan aikaan, joten en tiedä, miten käytännössä olisi mahdollista mennä heti seuraavaan alkavaan. Ehkä jos hengailee teatterissa koko päivän? :D

- Leffateatterit näyttävät mielestäni jotenkin vähän ysäriltä, myös IMAX-teatteri. Tai ehkä vähän ruotsinlaivalta. Johtuu varmaan niistä kokolattiamatoista, joita täällä on tietenkin myös leffateatterissa, ja tummista sisustusväreistä.

- Amerikkalaisten leffaeväät sisältävät mm. seuraavia: poppareita, hotdoggeja, pitsaa, friteerattuja kana- ja juustopalleroita, pretzeleitä, nachoja, kahveja, smoothieita ja jätskejä. Näitä kaikkia myydään teatterissa. Ruoat ladotaan sellaiselle pahviselle tarjottimelle.
Tosi kiva, kun vieruskaverilla on friteerattuja juustopalleroita ja pitsaa ja itsellä on vain vettä ja ikävä Candy Kingiä.
Saisiko olla kakun palanen elokuviin? Tai vaikka pehmis?
- Karkkivalikoima on surkea. Irtokarkkeja ei tietenkään ole, kun ei täällä sellaisia harrasteta. Jotain irttareita muistuttavia juttuja saattaa olla ihan muutamia, esim. M&M-karkkeja, joita saa itse lapioida pussiin jostain laatikosta. Olen nähnyt myös sellaisia karkkiremmejä.
Karkkivalikoima.
- Pieninkin annos poppareita ja limsaa on jumalattoman kokoinen. Kokoja on muutamia.
Pienin myytävä limsa.
- Ehkä siksi, että monet leffat ovat nykyään niin pitkiä, suuretkaan eväät eivät riitä, vaan isoimmissa juomissa ja poppareissa on usein refill-mahdollisuus eli niitä saa hakea lisää. Ainakaan näissä meidän lähiteattereissa pienimmässä koossa tätä mahdollisuutta ei (luonnollisestikaan) ole, mutta olen kuullut, että jossakin muualla olisi.
Ja refilliä mainostetaan. Reunasta näkyy kaunis kokolattiamatto. 
- Limsavaihtoehtoja on tsiljoona. Limsa täytetään itse automaatilla.
Hieno kosketusnäyttöjuoma-automaatti. Tässä valikoima pelkän ginger alen osalta eli inkiväärilimsaakin löytyy viittä eri makua. On varaa valita. 
- Koska refill on olemassa, kesken elokuvan voi siis hyvin lähteä hakemaan lisää syötävää ja juotavaa.

- Kesken elokuvan voi muutenkin käydä ravaamassa erinäisissä paikoissa ja kulkea ympäriinsä. Vessassa ainakin pitää käydä, jos sitä limsamukiaan aikoo täyttää.

- Kännykkää räplätään ehkä vähän enemmän ja useammin kuin Suomessa, vaikka ennen elokuvan alkua tulee pyyntö laittaa puhelimet pois ihan niin kuin Suomessakin.

- Lippuun merkittyjä paikkoja ei ole, vaan täällä istutaan sinne, missä on tilaa. Ei kannata siis olla kauhean myöhässä, etenkään jos on liikkeellä useamman ihmisen kanssa.

- Penkit ovat mielestäni paljon huonommat ja edessä istuva enemmän tiellä (koska rivit eivät ehkä nouse niin paljon ylöspäin) kuin Turun Kinopalatsissa.
Sisustustyyliä.
- Mainoksia tulee ainakin yli 20 minuuttia sen jälkeen, kun ilmoitettu leffan alkamisaika on alkanut (viimeksi otin aikaa ja mainokset kestivät tasan 24 minuuttia). Ja mainokset alkavat yleensä 10-15 minuuttia ennen ilmoitettua alkamisajankohtaa. Pahimmillaan mainoksia joutuu siis katsomaan noin 40 minuuttia, jos on paikalla salissa ajoissa (yleensä salin ovi on auki ja sinne voi mennä hyvinkin paljon etukäteen). Olen muuten nähnyt sellaisen armeijamainoksen, jossa miehiä houkutellaan mukaan ja töihin armeijaan. Siitähän oli joskus uutisjuttu, kun tällaisia mainoksia näytetään ennen tietynlaisia elokuvia, esimerkiksi ennen James Bond -leffaa.

- Mainoksien lisäksi ennen elokuvaa tulee tv-sarjojen hehkutuksia, joissa käydään lävitse tulevaa kautta ja haastatellaan näyttelijöitä.

- Elokuviin reagoidaan voimakkaasti ja tunteiden annetaan kuulua. Ihmiset nauravat välillä niin voimakkaasti ja vapautuneesti, että suomalaiselle tulee epämukava olo. Kaikenlaiset aawwt ja o-out kuuluvat myös asiaan.
Grab and go! Mutta ehkä maksaakin pitäisi...
- Vessoihin ei koskaan ole ollut minkäänlaista jonoa. En muuten ikävöi ollenkaan sitä, kun elokuva on alkamassa viiden minuutin päästä ja Turun Kinopalatsin vessaan on kilometrin pituinen jono.

- Kun leffa loppuu, monet vain katoavat paikalta jättäen kaikki roskansa tuolilleen. Sotku salissa on usein aika järkyttävä.

2 kommenttia:

  1. Hih, onpa sattumaa, minulla on aloitettuna blogipostauksen kirjoitus juuri samasta aiheesta ja tismalleen samalla otsikollakin. :-) Ihan samoja huomioitakin olemme näköjään tehneet. No, erilainen juttu siitä kuitenkin tulee. Hyvä postaus oli tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat aiheethan näissä tämän kaltaisissa blogeissa helposti kiertelee. Ja näiden leffateatterimeininki täällä nyt on niin jännää, ettei se mikään ihme ole, jos suomalainen on tehnyt vähän huomioita. :D Kiva tietää, että muilla on samanlaisia kokemuksia. Jään odottelemaan sun postausta. :)

      Poista