sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Halloween touhuja San Josessa

Eilen lauantaina illalla oli Halloween ja Trick or Treat -kierrosten aika. Me lähdimme vähän tutkailemaan meininkiä. Ja kyllä, vedimme ne perjantai-illan bileitä varten hankitut asut päälle uudelleen! Miestäni piti vähän suostutella siihen, mutta onneksi hän suostui, sillä loppuillasta kävimme San Josen downtownissa yksillä ja suurin osa yöelämään tulleista ihmisistä oli pukeutunut asuihin.
Suosituin Halloween-koriste vaikuttaisi olevan tällainen hämähäkinseittiharso, jota porukka pursottelee pitkin pihojensa pensaita ja puita. Tässä joku oli koristellut kotinsa edessä menevän jalkakäytävän pensaankin tällaisella harsolla.
Sain kaveriltani vinkin, että San Josessa on eräs talo, jossa asuva perhe rakentaa joka vuosi taloonsa Halloween Housen. Toisin sanoen talon julkisivu koristellaan jonkun teeman mukaiseksi ja talon asukkaat pukeutuvat teeman mukaisiksi hahmoiksi. Monet Halloween-koristeet ovat kauhua, mutta tämä perhe ei lähde kauhun linjalle, vaan teemat ovat iloisia ja ei-pelottavia: tänä vuonna teema oli Wizard of Oz, viime vuonna Lord of the Rings, sitä edellisenä vuonna Disneyland ja niin edelleen. Perhe rakentaa koristeet aineksista, joita kukaan muu ei huoli tai enää tarvitse: mm. roskiksesta löydetyistä tavaroista, kauppojen pois antamista turhista tavaroista ja roskista ja tietenkin amerikkalaiseen tapaan lahjoituksista. Pakkohan tällaista oli siis lähteä katsomaan!
Variksenpelätin ja Tinamies. Tuo harmaa systeemi oli pyörremyrsky: se pyöri ja siihen oli liimattu mm. lehmien ja talon kuva. Paljon pieniä yksityiskohtia siis.
Velhokin oli päässyt esille. Naama puhui ja liikkui. Todella hienosti tehty.
Jälleen kerran on pakko kuvata tätä vain yhdellä sanalla: VAU! Aivan käsittämätöntä, miten ihmiset jaksavat, viitsivät ja haluavat panostaa. Ihan vain puhtaasta ilosta ja rakkaudesta Halloweenia kohtaan. Uskomattoman upeaa! Ensi vuonna tämän perheen teema on kuulemma Harry Potter. Perhe aloittaa suunnittelun ja rakentamisen vuotta etukäteen (käytännössä varmasti tämän projektin parissa työskentelee moni vapaaehtoinenkin). Kuulin, miten eräs perheenjäsen sanoi, että hän lähtee heti seuraavana päivänä kaupoille, sillä jotain tavaroita täytyy aina ostaa ja tällä tavoin saa hyödynnettyä aleajan. Täytyy siis todella rakastaa Halloweenia...
Hienoja yksityiskohtia. Koska Amerikassa ollaan, lahjoittajien kylttejä on myös näkyvillä.
Tämän saman kadun varrella monen talon pihalla oli koristeita, joten tutkailimme niitäkin. Oli taas aikamoisia virityksiä, ihan niin kuin viime vuonnakin
Mielestäni tämän porukan olisi ehkä pitänyt päättää, mitä koristeita haluavat laittaa esille sen sijaan, että laittavat ne kaikki esille yhtä aikaa, mutta kukin tavallaan hei. Huomatkaa, miten nämä koristeet ovat yhtä korkeita kuin itse talokin.
Kaikenlaista roinaa...
Ajoimme 10 mailia etelään katsomaan myös toista San Josen Halloween-nähtävyyttä: kauhutaloa, jonka senkin joku on rakentanut talonsa julkisivuun. Ja itse asiassa kait talonsa sisällekin, sillä tämä oli oikeasti kauhutalo, johon pääsi sisälle. Minä en pysty menemään kauhutaloihin, sillä minua pelottaa niin paljon, että lamaannun (Universal Studiosin kauhutalossa toissakesänä aloin lähes itkeä - siis ihan oikeasti), eikä miehenikään halunnut mennä. Tämä oli erittäin hyvä asia, sillä jono taloon oli kymmeniä ja taas kymmeniä metrejä pitkä, jono meni koko pitkän kadun mittaisena. 
Paikalla oli järkyttävä ryysis porukkaa. Tästä talosta lähti muuten kovaa ääntä, joka kuului korttelin päähän. Näytti siltä, että moni naapuri oli lähtenyt karkuun, sillä naapuruston talot olivat pitkälti pimeinä. Eikä se mikään ihme ole. Minua ainakin pelotti jo nämä talosta lähtevät äänetkin ihan tarpeeksi.
Ei jestas kun nämä ihmiset viitsivät täällä! Tekee mieli sanoa, että nämä ihmiset ovat aivan hulluja tämän Halloweeninsa kanssa, mutta oikeasti pitää vain arvostaa tällaista menoa.
Pelottavuudesta puheenollen... Jotkut koristeet oikeasti ovat aika hyytäviä. Tämä oli sellaisen aika ränsistyneen talon aidassa. Talossa asuva mies norkoili pihallaan sellainen älyttömän pelottava pellenaamari kasvoillaan. Me pakenimme nopeasti paikalta.
Tämä kummitus roikkui puussa ja heilui vähän ilmavirran mukana.
Pelottavaa vai huvittavaa?
Kävimme seurailemassa Trick or Treat -kierroksia myös San Josen Willow Glen -asuinalueella. Tuli vähän typerä olo kävellä pitkin katuja meidän asut päällä ja ilman lapsia. Sanoinkin miehelleni, että joku varmaan luulee, että me olemme jotain lapsisieppareita tai jotain, kun hortoilemme paikalla ilman lapsia. 
Willow Glenissa on ihan hulppeita taloja. Tämä oli vähintään pieni kartano, ja pihaan oli aseteltu useampikin luuranko. Minun lempparini oli tuo moottoripyörän päällä istuva hemmo.
Täytyy kyllä sanoa, että oli vähän tylsää seurailla menoa tänä vuonna. Viime vuonna olimme Los Gatoksessa, jossa yksi katu on joka vuosi kokonaan suljettu karkki ja kepponen -kierroksia varten. Siellä oli niin paha ryysis, että koko homma alkoi vaikuttaa vähän epäaidolta. Nyt oli ehkä aidompi meininki, mutta tylsäähän se on, kun välillä pitää oikein hakemalla hakea niitä taloja, joissa on kunnon koristeet.
Sen hämähäkinseittiharson lisäksi tällaiset hautakivet ovat suosittuja koristeita.
Loppuillasta päätimme lähteä katsastamaan, millainen iltaelämä on San Josen keskustassa Halloweenina. Sinnehän me enemmän kuuluimme kuin Trick or Treat -kierroksia katsomaan: aikuisten seuraan, ilman lapsia. Suurin osa ihmisistä oli pukeutunut. Täällä oli nyt todella lämmin: päivällä oli 30 astetta lämmintä ja illallakin vielä joku 17 astetta, joten monet olivat liikenteessä vain niiden Halloween-asujensa kanssa (minulla oli kyllä takki ja kaulahuivi, koska oikeasti oli aika vilpoinen, kun aurinko oli laskenut). Baarit olivat täynnä, ja keskustassa oli paljon menoa ja meininkiä. Me kävimme juomassa yhdet ja sitten syömässä dinerissa, mutta emme jaksaneet muuta. Vanhoja kun olemme. Eli emme sitten ehkä kuitenkaan kuulu tällaiseenkään aikuiseen lapsettomaan meininkiin enää. Olemme väliinputoajia. ;)
Mitähän ihmiset tekevät Halloween-asuilleen juhlan jälkeen? Kun ei kai samaa asua enää seuraavana vuonna voi käyttää... :)
Nyt Halloween on siis ohi. Eilen joulujuttuja ei näkynyt vielä kaupoissa, mutta yhden yön aikana Halloween oli väistynyt ja joulukoristeet tuotu esiin. Tästä se lähtee, Holiday Season.
Lauantaina tässä oli vähäistä jäljellä olevaa Halloween-krääsää, nyt sunnuntaina nämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti