torstai 12. marraskuuta 2015

Voi mitä sotkuja

Monilla täällä päin asuvilla ihmisillä tuntuu olevan täysin erilainen käsitys siisteydestä kuin minulla on. Sanon täällä usein, että "nämä ihmiset" ovat kamalan sottaisia eivätkä osaa elää siivosti. "Näillä ihmisillä" viittaan milloin mihinkin, mutta yleensä kanssamme samassa taloyhtiössä tai tällä alueella asuviin ihmisiin.

Kun näen autohallin lattioilla starbucks-kuppeja, myttyyn heitettyjä nenäliinoja ja kaiken maailman muuta kamaa, jota ihmiset eivät ole jaksaneet viedä roskiin asti, mietin mielessäni, että taas "ne ihmiset" ovat olleet asialla. Kun näen kuntosaliketjun salin naisten vessassa lattialla olevia wc-paperimyttyjä ja istuinsuojia, lavuaareissa ja pukuhuoneen lattialla hiustuppoja ja penkeille jätettyjä likaisia saliketjun pyyhkeitä ja tyhjiä kosmetiikkarasioita, syytän jälleen mielessäni "niitä ihmisiä". Kun menen kotitalossani roskakuiluhuoneeseen, jossa joku on tukkinut molemmat kuilut liian isoilla roskapusseilla ja sen jälkeen hylännyt kaikki muut roskansa siihen huoneen lattialle, koska kuiluun ei enää pääse käsiksi, kiroan mielessäni "niitä ihmisiä", kun itse kävelen sääntöjen ja kaiken kohteliaisuuden mukaisesti alakertaan viemään roskapussini sinne, minne se kuuluu: roskalaatikkoon, ei roskahuoneen käytävälle. Kun roskalaatikkohuoneessa minua odottaa järkyttävä kaaos - pusseja heiteltynä ympäri huonetta ja kaikkea mahdollista hylättyä kamaa - kiroan lisää "niitä ihmisiä", jotka eivät osaa elää niin kuin ihmisten mielestäni pitäisi elää.

On aina helppo syyttää "niitä ihmisiä". Niitä toisia, niitä muita, ei itseä. Mutta kun oikeasti! En tiedä, olenko minä jotenkin poikkeuksellisen siisti ihminen vai onko suomalaisen käsitys siisteydestä vain hyvin erilainen kuin muilla tällä alueella elävillä, mutta mielestäni tämä ei ole OK:
Tervetuloa meidän kotitaloon!
Meidän roskahuone näyttää usein tältä. Tämä on siis se huone, jonne roskapussit pitäisi viedä, jos ne eivät syystä tai toisesta mahdu alas roskakuilusta yläkerrassa. Suurin osa naapureistamme jättää roskansa sinne yläkertojen kuiluhuoneisiin lattialle lojumaan eivätkä todellakaan kävele alas asti. Ja jos kävelevät, niin lopputulos on tämä. Taloyhtiömme meksikolaiset työntekijät siivoavat sotkut totta kai pois, mutta ei mene aikaakaan, kun näkymä on taas jotain tällaista.

Toissapäivänä kaksi meksikolaista työmiestä roudasi portaita alas jotain hylättyjä huonekaluja, erittäin epäergonomisen ja hankalan näköisesti. Kävi heitä sääliksi. Nekin huonekalut joku oli tainnut jättää roskakuiluhuoneeseen, koska "kyllähän ne joku sieltä sitten siivoaa pois". Miksi tehdä itse mitään, kun meksikolaiset siivoavat puolestamme?
Kun roskalavahuonekin on täynnä, loput kamat voi hylätä jonnekin kulmaan huoneen ulkopuolelle, esimerkiksi autotallin kulmaan, ja vain jättää siihen. Tämä tilanne oli kait yritetty pelastaa siten, että noiden luona oli lappu, missä luki "To Salvation Army". Kaunis ajatus joo, mutta olisiko kannattanut kuitenkin ihan itse viedä ne tavarat sinne pelastusarmeijalle. Meksikolaiset heittävät nämä todennäköisesti vain edelleen roskiin.
En ole 28 elinvuoteni aikana koskaan törmännyt mihinkään näin jäätäviin sotkuihin kuin täällä asuessani olen. Toki en ole asunut ennen ulkomailla enkä matkustellut länsimaiden ulkopuolella muuta kuin pari kertaa eli vajavainen kokemustaustahan minulla on. Mutta maailmankatsomukseni on nyt siis avartunut. Valitettavasti vain erittäin huonolla tavalla. Tiedän, ettei tämä sotku ole mitään verrattuna monen muun maan oloihin, ihan pientähän tämä on, mutta tämä on hei Kalifornia, ei mikään kehitysmaa.

Kertokaa kiltit Amerikassa asuvat muut ulkosuomalaiset, että teilläkin on tällaista! (Niistä New Yorkin sotkuista en kuitenkaan halua kuulla, se on ihan oma maailmansa se! ;D)

6 kommenttia:

 1. No texasilaiset ainakin vaikuttaa olevan ihan yhtä sotkuisia kuin kalifornialaisetkin. Mua ärsyttää ihan samalla tavalla näiden laiskuus ja piittaamattomuus. Se ajattelutapa ettei mitään tarvi tehdä ite kun kyllä joku muu hoitaa. Ovien eteen jätetään juurikin kaikkea ihme sälää ja huonekaluja, koska on valet trash service (johon muuten ei kuulu kuin niiden roskapussien vieminen) ja vessojakaan ei jakseta vetää kun on totuttu automaattihuuhteluun. (Ja mistähän korkeuksista nämä muutenkin pissii kun se istuinrengas on aina ihan roiskeissa!??) Mutta kaikista eniten ärsyttää luonnon roskaaminen. Ihanien luontopolkujen varsilla on starbucks-kuppeja, oluttölkkejä, pikaruokapakkauksia, RUNKOPATJOJA.... Mun päässä kiehuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo valet trash service on kyllä palvelu, jota mä en ihan käsitä. Miksi kukaan haluaa jättää ovensa eteen roskapusseja haisemaan? :D Tai no, ehkä jos on tosi laiska. En tiedä täällä ketään, kellä olisi tollanen palvelu - mahtaakohan olla joku teksasilainen juttu enemmän...

   Luontoa täällä ei ihan hirveesti roskata. Onko siellä tonnin sakko monessa paikassa roskaamisesta? Täällä on ja siitä muistutetaan kylteillä aika usein.

   Mutta noita wc:n istuinrenkaan roiskeita täällä riittää, ja oon itekin ihmetellyt, että mitä hittoa.......

   Poista
 2. Olen tullut siihen tulokseen, että ihmisillä on kauhea hamstraus- ja kasausvimma. Joko roskia, sälää autotalliin (siis käsittämättömät määrät p***aa), muovipusseja autonperään tai ruokaa pantryyn. Puhumattakaan joulukoristeista. Mikään ei ole mitään ennen kuin sitä on tuhatkertaisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kun halvalla saa, niin on PAKKO ostaa? Tämä on kyllä sellainen kulutushysterian luvattu maa että huh huh. Toki roskankin määrä on sitten tuhatkertainen, mutta silti en käsitä tätä porsasmeininkiä, koska kyllähän täällä toimiva roska- ja jätesysteemi kuitenkin on.

   Poista
 3. Asun omakotialueella, ja täällä ei todellakaan saa sotkea, eikä heitellä talousjätteitä ja roskia ympäriinsä. Meillä on tarkat ajat milloin jäteastiat (kierrätys- ja kaatopaikkajäte) saa panna kadun varteen. Samalla saa jättää muutakin isompaa jätettä, ja muulloin ei jätteet tai jäteastiat saa olla näkyvillä. Jäteastiat EIVÄT siis SAA näkyä kadulle pihoilta muina aikoina. Roskaamisesta sakotetaan. Näin Teksasissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omakotitaloalueilla onkin varmasti siistimpi meininki, ainakin hyvillä alueilla. Kyllähän kaikki haluaa pitää asuinalueensa julkisivun ja maineen kunnossa. Apartmenteissa nää sotkut jää sisäpuolelle piiloon, ei niitä kukaan ulkopuolinen näe. Komea julkisivu ei siis kärsi. Ja moni ihminen asuu apartmenteissa vain väliaikaisesti, sekin varmasti vaikuttaa. Ei niitä kiinnosta.

   Omakotitaloalueilla jokainen on myös itse vastuussa paljosta. Täällä taloyhtiössä kun ne meksikolaiset työntekijät kuitenkin lopulta tulee siivoamaan, niin ihmiset ei jaksa noudattaa sääntöjä, vaikka sääntöjä todellakin on. Eihän täälläkään saa porsastella tällä tavalla! Mutta kuten todettu, porukkaa ei vaan jaksa kiinnostaa... :(

   Poista