maanantai 23. marraskuuta 2015

Piilaakson asuntotodellisuus

Viime aikoina on tullut taas vaihteeksi mietittyä asumista. Muutaman kaverin vuokrasopimus on umpeutunut ja vuokranantaja-asuntokompleksit ovat totta kai nostaneet vuokria - joillakin muutamia kymppejä, toisilla muutamia satasia. Meidän asuntomme alkaa vaikuttaa halvalta, kun katselee asuinalueemme North San Josen uusien asuntokompleksien vuokria. Meidänkin kompleksiin valmistui kesällä uusi talo, jossa vuokrat ovat huomattavasti korkeammat kuin meillä. Täällähän samanlainen asunto voi naapurilla maksaa ihan eri summan kuin itsellä - vuokran suuruus voi vaihdella ihan vaikka päivittäin, joten kaikki on kiinni siitä, koska vuokrasopimuksensa on tehnyt.

Piilaaksossa on hullut vuokrat ja hullut asuntomarkkinat. Niin ja tietenkin hullu kodittomuusongelma. Olenkin jo aiemmin kirjoittanut tästä aiheesta. Tuossa vanhassa postauksessani mainitsin, ettei ole mitenkään tavatonta, että piilaaksolainen nörtti on luopunut asunnostaan. Eikä se todellakaan ole. Kuukausi sitten täällä uutisoitiin Googlen työntekijästä, joka asuu Googlen parkkipaikalla pienessä rekassa. Hän säästää 90 prosenttia tuloistaan, mikä tämän alueen it-ihmisten palkoissa ei välttämättä ole mikään ihan pikku summa.

Tästä rekassa asujasta nousi iso juttu. Minua vähän ihmetytti miksi, sillä ei se mikään yllätys tai uusi juttu voinut kellekään olla, että porukkaa asuu täällä missä milloinkin. Parkkipaikoilla asuvat tuskin ovat mikään yleinen ilmiö, mutta esimerkiksi monen nörtin kimppakämpät ovat yleisiä. Ja nyt ei puhuta mistään opiskelijoiden peruskimppakämppäilystä, vaan siitä, että monta aikuista ihmistä asuu pakon edestä samassa asunnossa tai omakotitalossa ja maksaa siitä(kin) ihan kohtalaisesti. Suomessa HS kirjoitti näistä Piilaakson kimppakämpistä kesällä.

Uusin villitys ovat kuulemma telttapaikat: porukka vuokraa telttoja takapihallaan. Hinta ei ole mikään ihan pieni. Kesällä oli lehtijuttuja teltasta, joka maksoi melkein tonnin kuukaudessa. Lue siitä esimerkiksi täältä. Maksaisitko itse tonnin siitä, että saat asua teltassa?

Kaikki nörtit haluavat Piilaaksoon ja ovat ilmeisestikin valmiita asumaan lähes missä tahansa ja maksamaan lähes mitä tahansa päästäkseen urallaan eteenpäin ja siihen pisteeseen, että saa alkaa maksaa jotain yli 3000 dollarin vuokria. Tuo Hesarin artikkeli väittää San Josen keskivuokran olleen 2200 dollaria vuonna 2014, mutta tuolla hinnalla ei kyllä asuntoa hyvältä alueelta löydy, ja vuokrat ovat myös nousseet vuoden aikana aivan tajuttomasti. Tällä hetkellä vuokrat tuntuvan lähtevän 3000 dollarista ylöspäin uusissa asuntokomplekseissa. Hintojen nousun pysähtymistä ei toistaiseksi ole näkyvissä, sillä kysyntää ja tarvetta riittää.

Nämä asumisasiat ovat tosiaan pyörineet viime aikoina mielessä. Niin kuin joku ehkä on huomannut, meidän "kaksi vuotta Piilaaksossa" on tulossa täyteen maaliskuussa. Kun miettii tulevaisuutta, asuminen on yksi aika iso ja keskeinen osa.

8 kommenttia:

 1. Piilaakson vuosia jatkunut buumi yhdessä jos toisessakin suhteessa on tosiaan tehnyt "normaalin" elämän melko haasteelliseksi. Kun uuden rakentaminen ei pysy väestönkasvun perässä niin on ihan ymmärrettävää että hinnat karkaavat käsistä.

  Pidemmän päälle se vaan tekee koko alueesta aika onton kun teknologiasektorin ulkopuolelle jäävillä (lähempänä "normaalia" palkkaa nauttivilla) ei olekaan enää varaa asua koko alueella. Sen puolesta toivoisi että tämä paljon puhuttu teknologiakupla voisi jossain määrin puhjeta jotta alueen kehitys saataisiin pikkuisen kestävämmälle polulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ontto on kyllä hyvä sana kuvaamaan tätä aluetta. Piilaakso on todellakin oma pieni kuplansa ja maailmansa, niin palkkojen, hintojen ja asukkaiden kuin monen muunkin asian suhteen. Mutta eipä se kupla kai ikuisuuksia voi jatkaa kasvuaan. Sitä, kuinka kivaa on sitten kun se puhkeaa, en tiedä...

   Poista
  2. Todennäköisesti kuplan puhkeaminen on silti se pienempi kriisi kuin mitä siitä toisesta mikä siellä on vaan ajan kysymys tulee.. (suuri maanjäristys).

   Poista
  3. Kaikenlaisia kriisejä on tosiaan nurkan takana vaanimassa :D

   Poista
 2. Bay arean vuokrat taitavat olla nykyään kovimmat koko maassa. Täällä San Diegossakin on kyllä asumiskustannukset aika korkeat, mutta onneksi ei ihan tuollaisissa lukemissa liikuta. Yksi kaveri muutti juuri veneeseen, koska oli kyllästynyt kimppa-asumiseen eikä rahat riitä omaan asuntoon. Tuntui viihtyvän toistaiseksi ja sanoi, että tekee hyvää huomata, kuinka vähän materiaa oikeasti tarvitsee ympärilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelin yhden New Yorkista Citysta tänne muuttaneen kanssa ja hän oli sitä mieltä, että täällä on kalliimpaa asua. Tosin hän ei ollut asunut Manhattanilla. Mutta kyllähän Bay Area pyörii aika yläpäässä monissa USA:n kalleimmat asumispaikat -listassa.

   Veneessä asuminen kuulostaa aika kivan hipsteriltä. ;)

   Poista
 3. Huh huh, kallista on! Saa olla aika luksusteltta, että tonnin maksaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Ja tuskin on luksusta. Naurattaa tossa lehtijutussa se, että ensin teltta oli ollut halvempi, ja ihmiset oli suhtautunut epäilevästi siihen, miksi on niin halpa... Hullua toimintaa.

   Poista