tiistai 10. marraskuuta 2015

Ei mitään asiaa, paitsi sadeasiaa

Jos viime viikon alussa satoikin yhtenä päivänä kummallisen paljon, niin eilen maanantaina sitä vasta satoikin. Vettä tuli täysin kaatamalla ja pitkän aikaa putkeen. Samaan aikaan ukkosti ja oikein salamoi. Ihanan eksoottista, vaikkakin hieman pelottavaa, sillä salamointi liikenteessä ollessa ei ole mitään hauskinta (kun salamia ei ehdi ihastella, haha). Jouduin valitettavasti tosiaan olemaan liikenteessä keskellä pahinta kaatosadetta, ja vähän huolestuneena mietiskelin siinä, mahtavatkohan auton pyyhkimet kestää sellaista tolkutonta edestakas jynssäämistä.

Niin siis joo....... Oikeastikin. Tuollainen ajatus putkahti mieleen. Parissa sekunnissa tajusin, mitä olin ajatellut. Minusta on selkeästi tullut sellainen, jolle vähän naureskelin vuosi sitten: sateesta täysin vieroittautunut ja siitä lähes mitään tietämätön. Ei apua. On se kumma juttu, kun jossain päin maailmaa sataa aina ja koko ajan, ja pyyhkimet kestävät ihan hyvin. ;)
Pakollinen täysin turhanpäiväinen sadekuva liikenteessä. Ettei vain jää epäselväksi, että sade on oikeasti ihmeellinen asia tässä maailman kuivassa kolkassa, myös tämän suomalaisen mielestä.
Sade on niin mielenkiintoinen ilmiö, että juttelin siitä jopa pumppituntini alussa osallistujien kanssa. Totesin pitäväni sateesta, vaikka se tekeekin liikenteestä aivan kaoottista. Tähän eräs osallistuja totesi oikein osuvasti: "It's not the rain that makes the traffic worse, it's the people!" Osui ja upposi. Eihän se ole se sää, se on se, miten siihen säähän suhtaudutaan. Kun sadetta ei ymmärretä ja kun siihen ei olla totuttu, tapahtuu pahoja asioita. Minä sentään osaan ajaa sateessa ilman, että hidastan vauhdin kahteenkymppiin motarilla, vaikka pelkäsinkin hyväkuntoisen auton pyyhkijöiden kestävyyttä. :D
Kun Kaliforniassa sataa, käy näin. Punaiset ympyrät kartassa merkkaavat liikenneonnettomuuksia, huutomerkit joitain pienempiä liikenteen hidastuksia. Kartta kuvaa Los Angelesin aluetta, mutta sama meno täällä Piilaaksossakin on. Kosmetologini sanoi minulle varaavansa sadepäivinä 15 minuutin ajomatkaan tunnin. Ei ollenkaan liioiteltua. (En tiedä tämän kuvan lähdettä, sillä se on pyörinyt ympäriinsä netissä. Kuva on ehkä hiukan photoshopattu, mutta oikeasti se kuvastaa ihan täysin täkäläistä meininkiä: koska ihmiset eivät ole tottuneet sateeseen, heillä ei ole ajotaitoa toimia sateessa oikein, joten sitten käy näin.)
Kaatosade onneksi kesti vain maanantaiaamupäivän. Keskipäivällä oli jo kirkkaampaa. Jumiuduin kuitenkin liikenteessä hetkeksi Googlen self-driving -auton perään. Olen näistä itseohjautuvista autoista joskus kirjoitellutkin täällä. Ei mikään harvinainen näky.
Tässä autossa oli ihan testiajaja sisällä, niin kuin näissä autoissa pitää ollakin, sillä ne ovat vasta testivaiheessa.
Mutta joo, syksy ja sadekausi ovat siis saapuneet. Ja kylmyys! Lämpötila on ollut nyt jo monena päivänä alle 20 astetta. Öisin menee juuri ja juuri jopa alle 10 asteen. Niinä aamuina, kun joudun lähtemään töihin puoli kuuden aikoihin, on ollut jotain 8 astetta. On alkanut harmittaa, että ostin alkusyksystä sen toppaliivin enkä sellaista aasialaisten naisten tavaramerkkiä, kevyttoppatakkia. En tiedä, mitä olen taas kuvitellut. Kun päällä on huppari ja toppaliivi, kun kello on 5.30 aamulla ja kun sataa kaatamalla vettä, paleltaa aika pahasti! Naureskelin tuossa, että jos asuisin Suomessa ja olisi 8 astetta, minulla olisi vähintään villakangastakki, kaulahuivi ja hanskat, varmaan pipokin. Niin ja joku sellainen, jota kutsutaan sateenvarjoksi ja jota ei kalifornialaisissa kaupoissa pahemmin myydä. 
Sateen ja kylmyyden mukana saapuvat joulukuuset. Tässä ostoskatu Santana Rown kuusi.
Tänään sentään vedin päälle nahkatakin, kaulahuivin ja syyskengät, kun lähdin lounaalle kaverin kanssa. Oli jotain 18 astetta lämmintä (syksyinen 18 astetta, ei kesäinen, eli oikeasti viileä) ja olin kyllä aika kylmissäni. Niin oli muuten kaverinikin ja hänellä oli vielä enemmän vaatteita kuin minulla. Suomesta hänkin.
Joulukuusia ja palmuja. 
Mutta hyvin minä osaan pukeutua. Naapuruston intialaiset vetelevät edelleen sortseissa, t-paidoissa ja läpsyissä ja tulevat varmasti tekemään näin läpi koko "talven". Samat vaatteet kesät talvet.

2 kommenttia:

 1. Niin mites paljon siellä nyt on oikein satanut? Onko tää nyt sitä El Niñoa sit? Vai vääristyykö mun mielikuva näistä sademääristä kun te kaliforniansuomalaiset pistätte noita sadekuvia fb:iin, niinku ois joku ihme että sataa? ;) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin kertoja on satanut, silleen ihan kunnollakin eikä vain sitä paria pisaraa noin minuutin ajan niin kuin yleensä. Ehkä vähän useammin on jo satanut kuin viime vuonna. Eli El Niñopa hyvinkin sit varmaan. :D

   Kaliforniansuomalaisten perusfacekuvat vaihtelee siitä, kun hehkutetaan 30 asteen lämpöä lokakuussa siihen, kun innostutaan sateesta luonnottoman paljon. Antaako oikean kuvan elämästä...? Hei you should know ;) ;)

   Poista