sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Napa Wine Countryn parhaat

Kuinka monelle tulee Kaliforniasta mieleen viinit? Varmaan aika monelle, ainakin hiekkarantojen, hengenpelastajien, Hollywoodin ja kaiken muun (epärealistisen tai täysin vain Etelä-Kaliforniaan kuuluvan ;D) hömpötyksen jälkeen.

Me emme mieheni kanssa ole mitään viini-ihmisiä. Suomessa asuessamme joimme viiniä kohtalaisen usein, mutta tänne muuttaessa alkoholin kulutuksemme on laskenut lähelle nollaa, emmekä oikeastaan enää koskaan osta alkoholia kotiin juotavaksi. Kuka nyt Kaliforniaan tulisi viinejä juomaan, haha...

Napa Valleyn viinialue on kuitenkin ollut must see -listalla alusta alkaen, koska Napan viinit ovat kuuluisia ja koska onhan näitä Kalifornian isoja viinialueita pakko päästä näkemään. Viinialueita täällä muuten riittää - itse asiassa lähimmät viinitilat löytyvät ihan tästä Bay Arean hujakoilta 30 minuutin ajomatkan päästä meiltä -, mutta Napa taitaa olla yksi kuuluisimmista ja hienostuneimmista alueista.
Napa Valley, kuuluisa viinialue, joka on pystyttänyt itselleen kyltin, jonka luona parveili pieni turistilauma valokuvailemassa.
Me lähdimme Napaan juhlistamaan hääpäiväämme lokakuun lopussa yhtenä viikonloppuna. Käytän tässä postauksessa nyt nimeä Napa, vaikka oikeastaan Napa Valleyn viinialue on eri asia, ja Napa on vain yksi kaupunki tällä alueella. Monet alueen viinitilat sijaitsevat ihan muissa kaupungeissa.

Tässä reissun parhaat palat:

- Napaan ajaa meiltä vain 1,5 tuntia eli sinne voi hyvin lähteä tekemään vaikka vain päiväreissun. Tosin lauantaina päiväruuhkassa sinne ajoi kaksi tuntia.
Maisemia Napan päätien varrella. 
- Ilmasto tuntuisi ainakin näin yhden vierailukerran perusteella olevan Napassa vähän erilainen kuin täällä Piilaaksossa: siellä oli todella lämmin ja paljon lämpimämpi kuin täällä.
Viiniköynnöksiä niin pitkälle kuin silmä näkee.
- Napassa oli myös vihreämpää kuin täällä. Totesimme mieheni kanssa molemmat, ettei näytä yhtään siltä, että olisi Kaliforniassa, vaan enemmänkin siltä kuin olisi jossain Etelä-Euroopassa. Vaikkemme mitään Etelä-Euroopan asiantuntijoita olekaan, sellainen assosiaatio tuli heti mieleen.
Viineihin liittyvä oheiskrääsä kukoistaa joillakin viinitiloilla.
- Jo pelkkä autolla ajaminen Napa Valleyn alueella oli kivaa. Päätiessä on yksi kaista per suunta ja molemmilla puolilla levittäytyivät viiniköynnökset ja viinitilat, joista suurin osa näytti aika hienostuneilta. Napan alueen vieressä sijaitsee muuten toinen viinialue, Sonoman alue, joka on kuulemma rennompi eikä niin hienostunut kuin Napa (eikä myöskään yhtä kallis).
Napan alueen päätie.
- Päätien varrella tuoksui viiniltä. Tuoksu tulvi autoonkin ilmastoinnin kautta.
Näiden vanhojen viinitynnyreiden läheisyydessä tuoksui todella vahvasti punkku.
- Napan viinitiloista suurin osa ei vaadi etukäteisvarausta, vaan tasting roomeihin saa vain pelmahtaa paikalle. Me kävimme lauantaina kahdessa paikassa ja sunnuntaina yhdessä.
Before & after -kuva: maistelussa punaviiniä ja taustalla köynnökset, joista tämän viinin rypäleet ovat oikeasti tulleet.
- Yksi erittäin suosittu tapa viettää päivää Napassa on tulla viinitilalle piknikille. Vain osa viinitiloista sallii piknikit, joten kannattaa tsekata etukäteen, minne saa mennä piknikille ja minne ei. Yleensä piknikin yhteydessä on soveliasta ostaa viinitilalta viinit juotavaksi. Me vietimme parisen tuntia lauantaina piknikillä. Valitsimme viinitilan, josta sai (tai piti) ostaa valmiit piknikeväät, sillä viinitilalla oli pieni ruokaputiikki.
Kalleimmat piknikeväät koskaan: kaksi täytettyä leipää, pieni salaatti, pullo viiniä ja yksi limsa maksoivat yhteensä jotain noin $60. Tosin viinillä oli hintaa jo sen $20. Oli muuten varmaan kallein viini, mitä koskaan olemme ostaneet vain itsellemme (kertoo aika paljon meidän viiniharrastuksen tasosta). Hyvää oli, sekä ruoka että viini. Kosteuspyyhkeitäkin kelpasi käyttää, kun niissä oli Amerikan lipun kuosi paketissa. :)
- Tämän piknikviinitilan nimi on V. Sattui Winery. Me käytimme mieheni kanssa paljon aikaa sen pohdiskeluun, onko nimen Sattui enemmän sellainen "Ai hitsit kun sattui pahasti" vai sellainen "Sattuipa kerran" tyyppinen sattua. Mutta eräs kaverini sitten ratkaisi tämän ongelman ilmoittamalla, että nimihän on selvästi "v*ttu ku sattui". :D
Me siirryimme nurmikolta pikniköimään penkille ja viinitynnyripöydälle heti, kun paikka vapautui. V. Sattui Winery on yksi suosituimmista piknikpaikoista Napa Valleyssa ja siellä oli paljon porukkaa lämpimänä lokakuisena lauantaina. Viinitilalla on piknikpöytiä, mutta osa ihmisistä oli tullut paikalle myös omien vilttien kanssa. Ja totta kai näkyi myös sellaisia kokoontaitettavia tuoleja, joita amerikkalaiset roudaavat erinäisiin tapahtumiin mukanaan.
- Ei Napassa ihan pakko pelkkää viiniä ole maistella. Sieltä löytyy nimittäin myös kuohuviiniä, ainakin Mumm-merkkistä sellaista. Tuota merkkiä näkyy Suomen Alkossakin, joskin merkki on alunperin Ranskasta ja sieltä siirtynyt sitten Napaan, joten ei hajuakaan, onko Alkon Mummit ranskalaista vai kalifornialaista. Mutta hyviä olivat ainakin nämä Napan versiot.
Mummilla maisteluannokset olivat kunnon kokoisia. Monesti viinitiloilla maisteluannos on kohtalaisen pieni liru. Tämä kolmen skumpan maistelumenu maksoi noin $20, me jaoimme nämä. Mummia löytyy täältä ihan kaupoistakin, mutta osa Napan viineistä on sellaisia, että niitä saa ostaa vain ja ainoastaan viinitiloilta suoraan. 
Mummin tilalla. Oli vähän surkean näköistä tähän aikaan vuodesta.
- Viikonlopun jännin kokemus oli ehdottomasti mutakylpy sunnuntaina! Napan alueen pohjoisosassa sijaitsee paikka nimeltä Calistoga, joka on kuuluisa kuumista lähteistään ja mutakylvyistään. Kun luin tästä, ei tullut enää kysymykseenkään, etteikö mutakylpyä pitäisi päästä testaamaan. Calistogan mutakylvyillä on pitkä historia: intiaanit ovat käyttäneet Calistogan aluetta parantamiseen jo ennen kuin eurooppalaiset saapuivat mestoille. Nykyään mutakylvyt ovat suurin turismin vetäjä Calistogassa, ja kylpyjä tarjoavat useat spat.
Harva spa tarjoaa mutakylpyjä pariskunnille yhtä aikaa, mutta löysin yhden paikan, jossa tämän kokemuksen saa jakaa mielitiettynsä kanssa. Väittävät, että tuo muta on Calistogan maaperästä ja siihen sekoitettu vesi Calistogan mineraalivettä. Uskokoon ken tahtoo; en tiedä, miten asia oikeasti on. Oli miten oli, älyttömän rentouttavaa! 
Mudassa lilluttiin noin vartti (kauempaa ei olisi pystynytkään, se oli niin kuumaa) ja sen jälkeen siirryttiin suihkun kautta pieneen porealtaaseen, joka oli kuulemma mineraalivettä. Kroppani oli tässä vaiheessa niin rentoutunut, etten pystynyt liikuttamaan kasvojani. Oikeastaan vähän pelottava kokemus. Porealtaan jälkeen vetäydyttiin pieneen huoneeseen, jossa kääriydyttiin peittoon ja jossa sai levätä 20 minuuttia. Normaali ihminen olisi ehkä nukahtanut, mutta minun unenlahjani katoavat aina silloin, kun voisi nukahtaa, joten makoilin vain (ja niin teki kyllä miehenikin). Tästä huvista me pulitimme noin $65/henkilö, mutta tuo oli alehinta: oikea hinta on $90/henkilö. Ei siis ihan halpaa huvia, mutta ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Päälle tuli tietenkin spa attendantin tippi, sillä kokemuksessa oli avustamassa työntekijä.
Päätien varrella oli pysäköitynä tällainen vanha pieni kuormuri, jonka lavalla oli kolme isoa kurpitsaa. Ajoimme tämän ohi kolme kertaa, ja kolmannella kerralla minun oli pakko pyytää miestäni pysähtymään, jotta saisin käydä ottamassa valokuvan. Jotenkin ihan hirveän sympaattinen! Ja nuo kurpitsat olivat todella isoja!
- Rakastan aamupaloja ja brunsseja ja olinkin varannut meille mutakylvyn jälkeen brunssin eräästä Napan ravintolasta. Oli aika perus, ei mitään ihmeellistä. Näkymät olivat hienommat kuin ruoka: kuvittelimme olevamme siellä Etelä-Euroopassa jälleen.
Brunssiravintola.
Ja ravintolan pihaa.
Napa on ehdottomasti paikka, jossa voisi käydä uudestaankin. Me olemme aina miettineet, ettemme viitsi lähteä, koska on autoiluongelma: kuka saa maistella viinejä ja kuka ajaa autoa? Viinien maisteluannokset ovat toki yleensä pieniä, mutta itse ainakin suhtaudun aika nollalinjalla autoilun ja alkoholin yhdistämiseen, vaikkei kukaan muu täällä Amerikassa tunnukaan niin tekevän.

Onneksi viinitiloilla maisteluannoksen saa jakaa, joten me ostimme nyt aina vain yhdet annokset, joista molemmat maisteli. Mieheni ajoi. Emme kuitenkaan edelleenkään ymmärrä, miten ihmiset järjestävät tällaiset tilanteet. Esimerkiksi Mummin tilalla viereisessä pöydässä istui pariskunta ja molemmat maistelivat täydet annokset eli kolme isoa lasia skumppaa. Miten he mahtoivat olla liikkeellä...? Napan alueella on toki paljon erilaisia viinitilakierroksia ja sieltä saa vuokrata myös pyöriä, joten osa varmasti käyttää näitä mahdollisuuksia. Me emme kyllä nähneet ketään ajamassa pyöriä. Välimatkat joidenkin viinitilojen välillä ovat muuten välillä pitkiäkin, esimerkiksi Mummin tila sijaitsi kohtalaisen kaukana päätiestä.
Hieno rekkari. Tämä auto oli varmaan jonkinlainen viinitilakierroksen auto. Tai sitten joku on vain todella iso Napa-fani.
Mutta ehkä ihmiset täällä maistelevat vain niin sivistyneesti, että pysyvät ajokunnossa koko ajan. Tai ehkä minulla on vain huono viinapää, kun en todellakaan itse lähtisi ajamaan autoa kolmen skumppalasillisen jälkeen......
One ring to shade them all. Tämä oli yhden vanhan huvimajan yläpuolella. Vanha Lotr-fani arvostaa.

2 kommenttia:

 1. Napa on mulla (meillä) ehdottomasti todo-listalla mutta samaa kuskiongelmaa olen miettinyt. Varmaan pyöräiltäisiin, mutta onkohan siellä pyöräteitä tai edes -kaistoja ja miten sujuu Share the Road?

  Calistoga meni nyt sitten kanssa todo-listalle. :D

  Mun mielestä Alkossa in myös Mumm Napaa sen aidon samppanjan lisäksi. Muistelisin ostaneeni sitä joskus koska hei, Mummia, murto-osalla alkuperäisen hinnasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut sillä päätiellä ainakaan olla mitään erillistä pyöräkaistaa sinänsä, siinä samassa vaan mennään, ellen nyt ihan väärin muista. En tosin tiedä, meneekö jossain sivummalla joku pyörätie. Ei tosiaan ketään nähty pyöräilemässä, joten en tiedä, miten Share the Road sujuu. Kiva siellä varmaan vähän viiniä maistelleiden autokuskien kanssa mennä. :D Mutta kaipa se hyvin sujuu, kun siellä kerta niitä pyöräkierroksia on ja pyöriä vuokrataan. Ehkä jossain menee joku turvallinen reitti.

   Mummi on kyllä hyvää! Niin ja Calistogaa suosittelen ehdottomasti, jos tuonne päin eksyy! :)

   Poista