perjantai 20. maaliskuuta 2015

Syötkö sinä elävää vai kuollutta salaattia? :D

Olen löytänyt ruokakaupasta uuden tuttavuuden, liittyen salaatteihin. Kuten kauppapostaukseni toisessa osassa aikoinaan kerroin, suurin osa salaateista myydään täällä valmiiksi pilkottuina ja (muka) pestyinä pusseissa. Oli ehkä vähän väärin sanoa, että suurin osa, sillä tilanne riippuu toki paljon kaupasta. Joissakin kaupoissa nämä umpiopussit ovat täysin selkeä enemmistö, joissakin vähemmistö. Meidän lähikaupasta löytyy sekä näitä pusseja että irrallisia tuoresalaatteja.
Rehuvalikoimaa, joka ei ole pussissa.
Meidän lähikaupassa tuoresalaatit (ja muutkin purjot ja sellerit ja lehtikaalit ja kaikki mahdollinen) ovat kaupan hyllyköissä pitkälti irrallaan. Olen nähnyt sekä irrallisia yksittäisiä salaatinlehtiä, joita voi valkata pussiin niin monta kuin haluaa, että nipuissa myytäviä salaatinlehtiä. Myös sellaisia salaattikeriä on näkynyt. Kaikki nippusalaatit, joita olen nähnyt, ovat olleet ilman multaa eli pelkät lehdet paljaaltaan. En kertaakaan vuoden aikana ollut nähnyt niitä Suomesta tuttuja mullassa istuvia salaatteja.
Lisää salaattia.
En ennen kuin viime viikolla. Olen vissiin kävellyt silmät kiinni kaupassa. Tai pikemminkin en vain ole katsonut kunnolla. Olen pitäytynyt jostain syystä pussisalaateissa, koska en halua ostaa irrallaan olevia salaatinlehtiä, jotka varmaan nahistuvat ennen kuin olisin kotona (vaikka eihän se pussisalaatti mitään tuoretta ole, hmph...). Ja oikeastaan syön lähinnä pinaattia, jota saa kätevästi pussissa. Nyt aloin kuitenkin etsiä sellaista tummaa salaattia ja lopulta löysin sitä. Mutta millaisessa muodossa!
Tällainen tarttui kaupasta mukaan.
Ensimmäisenä huomioni kiinnittyi tekstiin: Living Lettuce. Jaahas joo, elävää salaattia. "Absolutely fresh because it's still alive!" hehkuttaa pakkaus. Joo-o. Mielenkiintoista. Hetken siinä pohdiskelin, mitä hittoa on elävä salaatti, kunnes sen tajusin: salaatti on elävää, koska se tönöttää yhä siinä multapakuussa ja siis elää. Ihan kuin Suomen salaattikimput siis!

Minun mielestäni termi elävä salaatti on hauska. En tiedä, onko siinä kenenkään muun mielestä mitään hauskaa. Mieheni mielestä ei ainakaan ole. Hän vain totesi, että "noi on tollasia, joita Suomessa on" ja end of discussion.
Tuli kotoisa olo, kun salaatti oli mullassa.
Minusta on kuitenkin mielenkiintoista se, miten marginaalinen vähemmistö täällä on näitä multasalaatteja, ainakin meidän lähikaupassa (Safewayssa). Siellä on pitkä pätkä pussisalaatteja ja sitten niitä irrallaan olevia salaatteja, mutta living lettucea oli ainakin viimeksi vain kahta eri laatua ja vain muutama hassu pakkaus. Ehkä täällä päin maailmaa suhtaudutaan epäluuloisesti tuohon multaan tai jotain...? Tai sitten täkäläinen salaatti vain pysyy paremmin tuoreena ilmaston (ja myrkkyjen?) takia. Ei mitään hajua.

Ja niin, tuo pakkaus. Ei tuo laatikko nyt mikään ilmatiivis ole, mutta en silti käsitä, miksi salaatti multineen on heitetty tuollaiseen pakkaukseen. No, eipähän näivety. Johtui sitten pakkauksesta tai tuosta mullasta.

Jos joku miettii, miten tuoresalaatti ilman multaa tai ilman umpiopakkauspussia ei näivety kaupassa, niin kerrottakoon, että lähikaupassamme hyllyistä sumutetaan aina säännöllisin väliajoin vesisumua kasvisten ja vihannesten päälle. Näin ne pysyvät tuoreina (tai ainakin tuoreen näköisinä). Hevi-osaston vehreys on kyllä aivan oma lukunsa täällä, ja Suomen osastot näyttävät aika surkeilta näiden kokemusten jälkeen.
Noista yläreunan valkoisista suuttimista tulee vesisumua. 
Kun vesisumua muuten tulee, hevi-osastolla raikuu kuin ukkosen ääni. Aikamoiset äänitehosteet siis on käytössä. Ehkä tehosteet ovat kalifornialaisparoille, jotka ehkä muutaman kerran elämässään todistavat sadetta ja ukkosta. ;)

2 kommenttia:

 1. Ei meidän Safewayssä vaan mitään ukkosen ääntä kuulu :D. Pitää vissii käydä jossain toisessa Seiffarissa, että tuonkin ihmeellisyyden kokee vielä! Ja mä en taas oo ikinä kokeillu niitä pussisalaatteja, mut pitää vissiin, jos ne on ok (ei nahistuneita?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö kuulu? Onpa tylsää. :D Se on kyllä ihme ääni, en tajua, mistä ja miksi sellainen tulee.

   Mun mielestä pussisalaatit on ihan jees, kunhan ostaa sellasen, jossa eräpäivään on hyvin aikaa. Joskus on nahistuneita paloja mukana, mut ne on helppo noukkia pois, eikä niitä oo niin paljoa, et menis kauheesti hukkaan. Pitäs kyllä varmaan kokeilla noita tuoreitakin enemmän, onhan ne pussit vähän noloja, haha...

   Poista