keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Uusi vuokrasopimus tehty

Taas on ollut se aika vuodesta, kun meidän piti päättää, teemmekö uuden vuokrasopimuksen nykyiseen asuntoomme vai muutammeko muualle. Täkäläisissä asuntokomplekseissa vuokrasopimukset ovat määräaikaisia. Aika voi vaihdella muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Sopimukset ovat määräaikaisia, jotta vuokranantaja voi nostaa vuokraa sopimuksen päätyttyä vastaamaan Piilaakson naurettaviin mittoihin nousevia vuokria.

Meillä on nyt kahdesti ollut sopimus vuodeksi kerrallaan. Viime vuonna, kun ensimmäinen sopimuksemme päättyi, kävimme katsomassa uusia asuntoja, mutta päätimme jäädä asumaan vanhaan paikkaan. Silloinen vuokran korotuksemme oli hyvin pieni: pienen tinkauksen jälkeen korotus jäi vain 25 dollariin kuukaudessa. Joskin meillä oli koko ensimmäisen vuoden ajan ollut ns. uuden muuttajan alennus, jonka poistumisen jälkeen jouduimme oikeasti maksamaan vuokraa $340/kk enemmän kuin aiemmin, mutta kuitenkin oikeasti korotus oli vain tuon parikymppiä. Olisimme saaneet silloin uuden asunnon muutaman sata dollaria halvemmalla, mutta päätimme kuitenkin olla muuttamatta.
Ei sitä nyt täältä haluaisi muuttaa pois.
Tämän toisen asuinvuoden aikana asuinalueellemme North San Josehen on valmistunut jonkin verran uusia asuntoja. Emme kauheasti ole seurailleet hintoja, mutta olemme kuitenkin huomanneet (ja kuulleet), että vuokrat niissä ovat korkeammat kuin meillä. Täällä vuokran määrä on aina kiinni muuttoajankohdasta, ja siksi aiemmin alueelle muuttaneilla voi olla edullisemmat asunnot kuin vastikään muuttaneilla, jopa ihan saman asuinkompleksin sisällä. Esimerkiksi kaverimme, jotka asuvat naapurissamme samassa kompleksissa, maksavat täysin samanlaisesta asunnosta vähemmän kuin me, sillä he ovat muuttaneet kämppäänsä vuotta aiemmin kuin me.

Meidän vuokrasopimuksemme umpeutuu huhtikuun puolessa välissä ja vähän mietimme, mahtaako vuokranantajamme nostaa hintaa lähemmäs tasoa, jossa uusien asuntojen vuokra tällä hetkellä pyörii. Tältä alueelta ei saa enää uutta asuntoa alle kolmen tuhannen dollarin - itse asiassa nykyiset vuokrat pyörivät useampia satasia yli kolmen tonnin - , ja meidän vuokramme on ollut alle tuon. Pelkäsimme, että nyt nousu yli tuon rajan tulee tapahtumaan. Yllätyimme kuitenkin hyvin positiivisesti: vuokranantaja korotti hintaa vain $112/kk.

Pysymme siis edelleen juuri ja juuri alle kolmen tuhannen, mikä tuntuu todella omituiselta, mutta en tietenkään valita yhtään. Keskimääräinen vuokra San Josessa on erinäisten epämääräisten lähteiden mukaan ollut noin $2200/kk vuonna 2015. San Jose on kuitenkin erittäin suuri kaupunki ja sisältää paljon epämääräisiä alueita, joissa asumus on tasoa "hökkeli", mikä ehkä selittää kohtalaisen edullisen kuuloista keskivuokraa. Tuo $2200/kk nimittäin on todella edullinen. Minä en tiedä yhtäkään, jolla vuokra olisi noin halpa (varmaan koska tunnen lähinnä insinöörejä ja heidän puolisoitaan, haha). Uudet asuntokompleksit ovat erittäin kalliita. Ja itse asiassa San Josessa on edullista asua, sillä monissa Piilaakson pikkukaupungeissa vuokrataso on paljon korkeampi. Kävimme jokin aika sitten tuttujemme asunnossa Palo Altossa, jossa on San Franciscon ohella Piilaakson (ja itse asiassa koko USA:n) kalleimpia asuinalueita. Asunto oli aivan kaamea vanha läävä, jostain 70-luvulta varmaan, ja heidän vuokransa oli niin järkyttävän iso, etten voi edes käsittää. (Vuokraa selittävät esimerkiksi koulut: Palo Altossa on laadukkaat koulut, mikä nostaa asumisen hintatasoa paljon.)

Me emme siis nyt hetkeäkään miettineet, että muuttaisimme uuteen asuntoon. Ihmettelimme hiukan edullista vuokrankorotusta, mutta mietimme, että ehkä San Josessa on rent control. Sitten kuitenkin selvisi, että tuossa kilometrin päässä eri asuntokompleksissa asuvien kavereidemme vuokranantaja nosti vuokraa $500/kk! Selvisi, että joo, onhan täällä rent control, mutta se koskee vain jotain tosi vanhoja taloja. Me olemme siis älyttömän onnekkaita siitä, että meidän korotukset ovat kohtalaisia, emmekä joudu muuttamaan.

Joku varmasti päivittelee, miten voi olla näin kallista. Espanjan lomallamme lankoni ja hänen vaimonsa kauhistuivat, miten voi olla mahdollista, että me maksamme vuodessa enemmän vuokraa kuin he maksavat Suomessa asuntolainaa paritalon puolikkaasta. Noh, Piilaakso on oma maailmansa, eikä vuokria voi verrata Suomeen, koska palkkatasokin on täällä ihan erilainen. Ja joku varmasti päivittelee, miten meillä voi olla näin halpa vuokra ja miksi ihmeessä edes kehtaan sanoa sitä kalliiksi. Me asumme oikeasti todella edullisesti, jos verrataan vaikkapa juuri siellä Palo Altossa tai San Franciscossa asuviin tai vaikkapa joissain muissa USA:n suurien kaupunkien keskustoissa asuviin. Kaikki on suhteellista.

Asumiskustannukset Piilaaksossa ovat joka tapauksessa hullut. Vuoden 2006 ja 2014 välissä vuokrahinnat alueella nousivat 42 prosenttia (lähde), mikä on Yhdysvaltojen suurin nousu. Täällä saa koko ajan lukea lehtijuttuja ihmisistä, joiden elämä on täysin katastrofaalista asumisen kalleuden takia. Viime viikolla luin yh-äidistä, jonka kotiin ei mahtunut joulukuusta ja joka lopulta joutui muuttamaan pois koko Bay Arealta, jossa kuitenkin yhä joutuu käymään töissä. Hän aloittaa työmatkansa joka arkiyö kello 2:30! Muutama kuukausi sitten luin nuoresta naisesta, joka jäi San Franciscossa asunnottomaksi, koska hänen vuokranantajansa päätti nostaa vuokraa 150 prosenttia. Ei ole mikään salaisuus, että sanfranciscolaiset vihaavat Googlea, Facebookia, Twitteria ja mitä-näitä-nyt-on, jotka nostavat hinnat sfääreihin, joihin vain ko. firmojen palkkoja saavilla on varaa. Niistä rekoissa ja teltoissa asujista olenkin jo kirjoittanut aikaisemmin. On olemassa myös termi hacker house: samassa talossa asuu monta nörttiä kimppakämpässä. Ja nyt ei ole kysymys mistään opiskelijoista, vaan työssäkäyvistä aikuisista ihmisistä.
Meidän asuinkompleksi. Koko komeuteen kuuluu vielä kolmaskin talo, joka valmistui viime vuonna.
Mihin tämä kaikki voi johtaa? En osaa sanoa. Kauppalehti kuitenkin juuri uutisoi, että Piilaaksosta tuli viime vuonna muuttotappioalue, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Ihmiset, etenkin perheelliset, lähtevät, kun ei ole enää varaa. Tuossa jutussa mainitaan myös siitä, kuinka monta miljönääriä isot it-yritykset ovat synnyttäneet. Että sellaiset tyypit tätä asumisen hintatasoa sitten varmaan nostavat.

Katsellaan, miten tilanne kehittyy tulevaisuudessa. Tämä meidänkin asuinalue North San Jose on kiintoisassa vaiheessa, sillä Samsung avasi jokin aika sitten uuden ison toimistorakennuksen ihan tuohon meidän lähelle ja Apple on ostanut myöskin tuosta kivenheiton päästä jonkun ison vanhan toimistorakennuksen sekä ison peltoalueen ja aikoo ilmeisesti rakentaa alueelle jotain, kukaan ulkopuolinen ei taida tietää vielä mitä. Saa siis nähdä, vaikuttaako moinen tämän alueen hintatasoon tulevaisuudessa. Asuminen kun tuppaa olemaan paljon kalliimpaa siellä, missä isojen it-yritysten konttorit sijaitsevat.

Oli miten oli, täällä me nyt kuitenkin jatkamme asumista, samassa paikassa, johon kaksi vuotta sitten muutimme "kahdeksi vuodeksi". Ajattelimme asunnon olevan väliaikainen, koska "mehän asutaan täällä Kaliforniassa kuitenkin vain pari vuotta ja ehkä ekan vuoden jälkeen täytyy muuttaakin". Harmi, että ostimme alussa suurimman osan huonekaluistamme halvasta Ikeasta, koska ajattelimme, ettei vain parin vuoden ajalle kannata satsata. :D

9 kommenttia:

 1. Onnea vuokrasopimuksen uusimisesta!

  Me olemme tekemässä muuttoa sinne Länsirannikolle ja kuumeisesti etsiskelemme asuntoa. Ei ole helppoa tosiaan!
  Vaikka osasimme odottaa haasteellista etsintäprosessia, on tämä silti vähän päässyt yllättämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa West Coastille! Minne päin ootte muuttamassa? Asunnon löytäminen ei varmasti ole helppoa, mutta jos muutto suuntautuu jonnekin muualle kuin Piilaaksoon, niin toivottavasti hinnat ovat sentään alhaisemmat. :)

   Poista
  2. Kiitos, kiitos! San Francisco on meidän määränpää. Vielä toistaiseksi yritetään löytää asunto jostain sieltä suunnalta, mutta saa nähdä mihin sitä sitten lopulta päätyy. Vuokrat on kyllä todella hurjia!

   Poista
  3. Onnea etsintään! Ei varmasti ole helppo homma.

   Poista
 2. Onnea sopimuksen uusimisesta sekä maltillisesta vuokrakorotuksesta! Meillä ei Georgiassa todellakaan ollut yhtä maltillinen vuokrayhtiö... Halusivat korottaa vuokraa $200 ($1300->$1500) vaikka samassa vuokrayhtiössä oli täsmälleen saman kokoisia asuntoja vuokrattavana hintaan $1200!! Tinkiminenkään ei auttanut, joten hetken harkitsimme, että olisimme piruuttamme muuttaneet sen parisataa metriä saman asuinalueen sisällä, mutta kun tuolloin muutto Coloradoon oli jo varmistumassa, uusimme sitten sopimuksen vain pariksi kuukaudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toi kuulostaa kyllä jo ihan pässin toiminnalta! Täälläkin sentään yleensä korotuksen jälkeen vuokra on alhaisempi kuin mitä kompleksi tarjoaa vapaista asunnoista uusille muuttajille. Huh! Ei mitään järkeä.

   Poista
 3. Onneksi olkoon uusitusta vuokrasopimuksesta ja etenkin tuurista korotuksen suhteen! Hinnat on siellä ihan omissa sfääreissään. Chicago puolestaan on Helsingin tasoa, tai halvempikin. Me asutaan (suht kalliissa) lähiössä kolmen makkarin omakotitalossa tuolla San Josen keskivuokralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori tuplaus mutta jos kiinnostaa tarkemmat luvut: http://www.census.gov/quickfacts/table/PST045215/00
   Toki 2010-2014 on auttamatta vanhentunutta tietoa noilla vuotuisilla korotuksilla. Näiden Quickfactsien mukaan Cook Countyn sekä Chicagon mediaanivuokra on karvan alle $1000! Käsittämättömät erot, kun kyseessä on kuitenkin maan kolmanneksi suurin kaupunki.

   Poista
  2. No oho, onpa siellä edullista asua. Tosin oon kuullut, että sitten taas siellä Chicagon downtownissa olisi todella kallista, mutta totta kai keskusta-alueet on monissa kaupungeissa kalliimpia kuin muut alueet.

   Kiitos tosta linkistä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta sivustolta, tarviikin tutkailla. Mäkin olen aina lähteiden perään näissä lukuasioissa - harmi, että nämä paikalliset uutissivustot täällä hirveän harvoin tekevät selväksi, mistä heidän lukunsa ovat peräisin.

   Poista