lauantai 5. maaliskuuta 2016

Jillian Michaels BODYSHRED™ -ohjaajakoulutus

Viime sunnuntaina kävin kouluttautumassa Jillian Michaelsin BODYSHRED™-formaatin ohjaajaksi. Minulla ei ole oikeastaan mitään käsitystä siitä, kuka on Jillian Michaels. Tiedän vain, että hän on liikunta-alan ihminen ja valmentaja, joka on ollut mm. reality-tv-sarjassa The Biggest Loser, josta olen ehkä kuullut kerran tai kaksi. Ilmeisesti tämä ohjelma on tullut Suomessa nimellä Suurin Pudottaja. Minä olen oikeasti autuaan tietämätön kaikista reality-tv-sarjoista. Ja Jillianin urasta olen edelleen tämän bodyshred-koulutuksen jälkeenkin lähes yhtä tietämätön kuin olin ennen koulutusta. Hän ei tietenkään itse kouluta ohjaajia, vaan kouluttajat ovat hänen valitsemiaan ihmisiä.

Mutta joka tapauksessa Jillian on kehittänyt bodyshredin™. Minä tiesin bodyshredin sen takia, että silloin kun muutimme tänne, minulla oli ensimmäisen kevään aikana joka perjantai tietynlainen jumppaputki: bodypump, bodyshred ja bodycombat. (Nykyään muuten ohjaan itse juuri tuon kyseisen bodypump-tunnin!) Kävin bodyshredissa aikalailla koko ensimmäisen asuinvuoden ajan, ja tykkäsin siitä paljon.
Jillian kysyy, oletko valmis. (Lähde Jillian Michaels Bodyshred nettisivut.)
Kun kuulin, että Piilaaksoon tulee ohjaajakoulutus, mietin hetken, että menisin. Olisihan se hyvä ohjata jotain muutakin kuin Les Millsin tunteja. Sitten kuitenkin päätin, etten mene, sillä bodyshredin nettisivuilta sai vähän sellaisen kuvan, että koulutukseen vaaditaan periaatteessa ryhmäliikunnan ohjaajan national certificate eli koulutus, jota minulla ei ole. En jaksanut alkaa kysellä, pääsisikö koulutukseen ilmankin.

Kun olimme Espanjassa lomalla, sain sähköpostin yhden kuntosalin koordinaattorilta. Hän kyseli, olisinko kiinnostunut lähtemään koulutukseen, ja lupasi osittaisen sponsoroinnin. Päätin lähteä, sillä itseni maksettavaksi koulutuksesta jäi vain alle puolet, reilut sata dollaria. Päätin olla mainitsematta, ettei minulla ole tätä vaadittavaa koulutusta - lähinnä sen takia, että tämä minut sponssaava kuntosali on itse asiassa työnantaja, joka vaatii tämän national certificaten. Työsopimuksessani lukee, että minun pitäisi hankkia tämä sertifikaatti 6 kuukauden sisällä työllistymisestä, mutten ole saanut aikaiseksi, eikä kukaan ole sitä kysellytkään. Totta kai bodyshred-koulutukseen ilmoittautumisen yhteydessä kävi ilmi, ettei minulla ole tätä sertifikaattia, mutta eipä sellaista sitten lopulta tarvittukaan. Se riitti, että on jo valmiiksi jonkun muun lajin ohjaaja. Eikä toistaiseksi minua sponssaava työnantajani puuttunut siihen, ettei minulla vieläkään ole tätä sertifikaattia.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, bodyshredia on vain Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Bodyshred on HIIT-tyyppinen circuit training -treeni, joka kestää 30 minuuttia alkulämmittelyn ja loppuverryttelyn kanssa. Siinä on neljä 6 minuutin pituista circuitia eli kierrosta periaatteella 3-2-1: kolme minuuttia resistance-treeniä, kaksi minuuttia cardio-treeniä ja yksi minuutti aktiivista palauttelua vatsalihasliikkeitä tekemällä. Yhtä liikettä tehdään aina 30 sekuntia kerrallaan; resistance-vaiheessa on yleensä kolme liikettä, joita vuorotellaan, ja cardiossa sekä aktiivisessa palauttelussa on kaksi vuorottelevaa liikettä. Kun yksi 6-minuutin kierros on tullut tehtyä, uusi kierros lähtee heti perään. Yleensä HIIT-tyyppisissä treeneissä ja tabata-treeneissä on tauko, jolloin ei tehdä mitään, mutta bodyshredissa ei ole mitään taukoja, vaan kaikki tehdään putkeen. Jopa aktiivisessa palauttelussa syke pysyy noin 70 %:ssa maksimista.
Tätä on bodyshred. (Lähde Jillian Michaels Bodyshredin nettisivut.)
Youtubesta löytyy totta kai videoita, jos jotakuta kiinnostaa, mutta meininki näyttää niissä aika pahasti sellaiselta ostostv-jumppavideomeiningiltä. Tai siis itse asiassa ei vain pahasti, vaan aivan täydellisesti juuri sellaiselta meiningiltä, before- ja after-kuvineen sekä "get sexy body fast!" -sloganeineen kaikkineen (katso vaikka! :D). Itse asiassa bodyshred on zumban tapaan tilattavana DVD:nä varmaan juuri jonkun ostostv:n kautta, mutta meininki oikealla tunnilla ei kyllä ole ollenkaan noin typerän oloista kuin mainosvideoissa annetaan ymmärtää. Jos tykkää HIIT- tai tabata-tyyppisistä treeneistä, bodyshred on aika huippu tunti!

Siitä, kun olen viimeksi itse käynyt bodyshred tunnilla, on yli vuosi aikaa. Muistin kyllä, minkälainen formaatti on kyseessä, mutta siihen tietoni sitten jäikin. En esimerkiksi lainkaan tiennyt, että kyseessä on formaatti, johon koreografian saa tehdä itse, kunhan pysyttelee formaatin sallimissa rajoissa. En todellakaan ole kovin mielissäni tekemässä omia koreoita (vie vielä enemmän aikaa kuin niiden Les Millsin valmiiden opetteleminen, ja jo sekin vie tuhottomasti aikaa!), mutta onneksi bodyshred tarjoaa myös valmiita liikepaketteja.

Koulutuspäivää varten sai 15 sivua materiaalia luettavaksi etukäteen. Materiaalin piti tulla 5 päivää ennen, mutta se tuli vasta 3 päivää ennen. Mitään muuta etukäteisvalmistelua ei tarvittu. Luin, että koulutuksessa on käytännön koe, ja vähän ihmettelin, miten siellä voi ohjata mitään, jos liikkeitä ei anneta etukäteen. Olen niin tottunut Les Millsin jämptiin meininkiin, jossa musiikki ja koreografia annetaan ennen koulutusta ja jossa jokaisen osallistujan pitää opetella ohjaamaan oma kappale. Loppujen lopuksi bodyshred-koulutuksessa ei pahemmin ohjattu mitään itse.

Minä olen käynyt vain Les Millsin koulutuksissa, ja voin todeta, että niihin verrattuna bodyshred-koulutus oli aivan älyttömän helppo. Ensinnäkin ainoa liikuntasuoritus koko koulutuksessa oli yksi ainoa bodyshred-tunti. LM-koulutuksissa vedetään sama tunti lävitse monta kertaa, ohjataan omaa kappaletta monta kertaa, hiotaan tekniikkaa ja sitten on vielä jokaiseen lajiin kuuluva oma challenge, jossa viimeistään liikutaan ihan hullun lailla. Bodyshredissa yhden 30 minuutin tunnin jälkeen ei enää liikuttu, paitsi vähän sinne päin siinä käytännön kokeen aikana. Koulutus oli lähinnä vain 127-sivuisin ohjaajan oppaan läpikäymistä. Aika kevyt kokemus siis fyysisesti.

Toiseksi koulutuksessa ei katsottu sen yhden 30-minuutin tunnin lisäksi lainkaan sitä, miten ohjaaja itse hallitsee liikuntasuoritukset. Totta kai kouluttaja tunnin aikana näki, kykeneekö jokainen osallistuja vetämään bodyshred-tunnin lävitse - kyllähän sen kunnon ja liikunnallisuuden tai sen puutteen siinä ajassa ehtii nähdä - mutta jotenkin mielestäni jäi sellainen kuva, ettei kyllä paljoa vaadita. Tosin muistan, että ajattelin vähän samaa myös LM-koulutuksissa. Todennäköisesti aliarvioin omia taitojani ja edelleen pidän ohjaajia jonkinlaisina yli-ihmisinä, enkä tajua, että he ovat juuri sellaisia ihmisiä kuin minäkin. (Tämä kehäpäätelmä on tarkoituksellinen. ;) )

Se käytännön koekin oli aivan älyttömän helppo. Bodyshredin ohjauksessa tärkeää on se, että jokaisen 30 sekunnin viimeisen 10 sekunnin aikana ohjaaja näyttää, mikä liike on seuraavaksi. Aikaa on siis tasan 10 sekuntia. Käytännön kokeessa piti osoittaa osaavansa tehdä tämä. Itse asiassa ajoitus on huomattavasti vaikeampaa kuin miltä se kuulostaa, mutta kun sitä pari kertaa sai harjoitella, niin hommasta alkoi päästä jyvälle. Lisäksi piti osoittaa osaavansa tuon 10 sekunnin jälkeen itse lopettaa liikkeen tekeminen ja lähteä tsemppaamaan niitä omia osallistujiaan. Tämä vasta muuten vaikeaa olikin sellaiselle, joka on tottunut ohjaamaan Les Millsin formaatteja, sillä LM-tunneillahan ohjaajan ei pidä itse lopettaa liikettä juuri koskaan (paitsi GRITissa). Mutta voi autuus - nyt repertuaarissani on siis formaatti, jossa minun ei itse tarvitse jumpata mukana!

Mutta ei bodyshredin ohjaajaksi pääseminen ihan noin helppoa kuitenkaan ollut. Koulutuspäivän jälkeen piti tehdä kirjallinen koe kotona. Olin ehkä sekunnin ajan panikoitunut tästä, kunnes tajusin, että tällaiset kokeet on varmasti tehty juuri niin helpoiksi, että kaikki läpäisevät ne halutessaan, koska totta kai formaatit haluavat saada lisää ohjaajia saadakseen lisää rahaa ja näkyvyyttä. Itse asiassa koe oli vielä helpompi kuin edes luulin. Olin miettinyt, että se on varmaan ajastettu, mutta ei se ollut. Koetta sai tehdä niin kauan kuin halusi, vaikka monta päivää (kuitenkin kahden viikon sisällä), ja siinä sai käyttää ohjaajan opasta apuna.

Kysymykset olivat monivalintaisia tai oikein/väärin-kysymyksiä ja niitä oli 42 kappaletta. Vähintään 80 prosenttia piti saada oikein. Ohjaajan oppaan sisällysluetteloa tutkimalla löytyi aina aika helposti kohta, josta vastaus löytyi, kunhan vähän jaksoi lukea (tämän neuvon kouluttajakin antoi koulutuspäivänä). Minä taisin käyttää kokeen tekemiseen noin kolmisen tuntia yhteensä, mutta tein kokeen kahdessa erässä kahtena eri päivänä. Kysymykset eivät olleet niin helppoja kuin olin ajatellut. Maalaisjärjen avulla ei olisi pärjännyt, vaan kyllä opasta piti oikeasti lukea.
Ohjaajan opas, jota kyllä tuli selattua. En silti edelleenkään ole lukenut sitä kokonaan kunnolla enkä antaumuksella. Pitäisi tehdä se(kin).
Kun painoi submit-nappulaa, ruudulle ilmestyi teksti, läpäisikö kokeen vai ei. Minä läpäisin, ja scoreni oli 93. Eli ilmeisesti sain oikein 93 prosenttia vastauksista. Älyttömän typerää on se, ettei mistään pääse näkemään, mitkä vastaukset olivat väärin ja mikä olisi oikea vastaus. Minä merkitsin ylös kysymykset, joiden vastauksista en ollut varma, ja mielestäni olisi ihan hyvä oppimiskokemus päästä palaamaan näihin kysymyksiin. Mutta ehkä olen vain ihan liian hikke, eikä ketään muuta kiinnosta koko koe enää sen jälkeen, kun sen on läpäissyt.

Mutta nyt olen siis sertifioitu Jillian Michaelsin bodyshredin ohjaaja. Jee! Tämä kuntosali, joka minut koulutukseen sponsoroi, aikoo ottaa tämän formaatin ohjelmistoonsa jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Ehkä siis saan oman tunnin sinne. YMCA ei tätä formaattia tarjoa. 24 Hour Fitness tarjoaa jonkin verran, mutta sinne minun pitää koe-esiintyä, sillä he vaativat koe-esiintymisen aina, kun ohjaaja haluaa alkaa ohjata jotain uutta lajia. Jotkut muutkin saliketjut tällä alueella tarjoavat bodyshredia, mutten tiedä vielä, jaksanko hakea minnekään uuteen työpaikkaan.

Yksi oma tunti minulla on kuitenkin jo tiedossa: tarkoitus olisi alkaa ohjata bodyshredia Googlella kerran viikossa. He tarvitsivat kipeästi jotakuta ottamaan yhden vapautuvan tunnin, joka oli alunperin sellaista lajia, jota minä en osaa ohjata. Tämä bodyshred tulee nyt siis tilalle ja sen perään cxworx, yhteensä siis tunnin. En tiedä vielä, koska ohjaan ensimmäisen tunnin. Heti kun uskallan.
Hieno sertifikaattini. 
Les Millsin tunteja saa ohjata vain kuntosaleilla, joilla on lisenssit niihin tunteihin. Bodyshredia saa ohjata missä vain, mutta se ei ole ilmaista. Valitettavasti bodyshredin kohdalla ohjaajan itse pitää maksaa pientä kuukausittaista maksua. Periaatteessa maksu on vapaaehtoinen, koska se ei sinänsä ole lisenssimaksu, vaan maksu siitä, että pääsee netissä käsiksi kaikkeen bodyshredin materiaaliin (jota välttämättä ei tarvitsisi, sillä ohjaajan oppaassa on jo paljon materiaalia ja koska koreot ja liikkeet saa päättää itse). Mutta käytännössä jos maksua ei maksa, oman sertifikaatin saa pitää vain vuoden ja sen jälkeen koko koulutus pitää käydä uudestaan. Älytön systeemi siis. Mutta kuulemma monet ei-LM-formaatit, kuten vaikkapa zumba ja U-Jam, ovat sellaisia, joissa ohjaaja itse maksaa tällaista kk-maksua. Niin ja musiikit ostetaan tietenkin myös erikseen, ihan niin kuin Les Millsillakin uudet ohjelmat aina maksavat. Jumppaohjaajan työ ei siis ole ihan ilmaista puuhaa.

Onko joku lukija joskus kokeillut bodyshredia? Jos ei ja jos sattuu asumaan paikassa, jossa tuntia on tarjolla, suosittelen kokeilemaan! :)

2 kommenttia:

  1. Mä olen katsonut pari kautta Suurinta pudottajaa sen jälkeen, kun paljon urheileva suomalaiskaverini sitä hehkutti, ja ensimmäiset kaudet eivät ole yhtään niin kalkkunaa kuin voisi kuvitella. Pikemminkin viihdyttäviä, vähän opettavaisiakin ja laihduttajia kunnioittajia. Suosittelen, jos esim on kuumeessa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo koskaan ollut mikään reality-tv:n ystävä, mutta ehkä jossain vaiheessa pitää ihan vain mielenkiinnosta katsoa vanhoja kausia Jillianin takia. :)

      Poista