perjantai 25. maaliskuuta 2016

Jos tienaat alle 250 000 USD vuodessa, olet muuten tosi keskiluokkaa. Ainakin Piilaakson ytimessä Palo Altossa.

Edellisen blogipostauksen aiheeseen liittyen SF Gate uutisoi toissapäivänä, että Palo Alton kaupunki suunnittelee alkavansa tarjota tuettua asumista perheille, jotka tienaavat vuodessa alle 250 000 dollaria. Eli hiukan alle 230 000 euroa. Nämä perheet kun ovat niin köyhiä, ettei heillä ole varaa asua Palo Altossa.

Minusta tuntuu, että on täysin mahdotonta selittää jollekin, joka ei asu Piilaaksossa, mitä täällä on käynnissä. Miten pieni oma kuplansa ja maailmansa tämä paikka on. Mutta tässä on oiva esimerkki, joka todistaa, että Piilaaksossa ollaan täysin vieraannuttu muusta maailmasta.

250 000 dollarin vuositulot Palo Altossa pudottavat perheen keskiluokkaan. Middle classia ollaan ja vahvasti.

Paitsi jos asiaa katsotaan koko USA:n kannalta. Siinä tapauksessa tuollaiset vuositulot heittävät perheen kolmen rikkaimman prosentin joukkoon. Keskiluokkaa Palo Altossa, rikkainta väestöä koko maassa.

Joskus kuulee sanottavan, että tällä alueella perheen pitäisi tienata vähintään 200K vuodessa, jotta täällä pystyisi asumaan hyvin, ainakin jos aikoo asua San Franciscossa tai Palo Altossa. (200K = 200 000 dollaria = noin 180 000 euroa.) Minä en tiedä, mitä isot it-firmat maksavat palkkaa, mutta olen aika vakuuttunut siitä, ettei "tavallinen keskiluokka" varmastikaan yllä tuollaisiin summiin. Puhumattakaan muista. Mutta eivätpä ne muut varmaan asukaan SF:ssa tai Palo Altossa.

Piilaaksossa asumisen kalleuteen ja alueen asumiskuplaan liittyen katsoin tällaisen Youtube-videon siitä, miten tavallinen keskiluokka on hinnoiteltu ulos Piilaakson kuplasta, miten he joutuvat lähtemään rikkaiden it-alan ihmisten ja ulkomaisten investoijien alta pois. Jos aihe yhtään kiinnostaa, suosittelen kovasti katsomaan tuon 23 minuutin pätkän, sillä se kertoo juuri sitä tarinaa, jota minä en osaa pukea sanoiksi täällä blogissa. Todella mielenkiintoista ja hyvin hullua, mutta täysin totta. Yli miljoonan maksavia taloja, jotka eivät ole luksusta, vaan kaameita rötisköjä... Kondoasunto ison motarin vieressä asbestikatolla sekin lähes miljoonan... Nainen, jonka vuokra nousi yli 300 prosenttia kertaheitolla... Takapihoilla teltoissa asuvia ihmisiä... Kiinalaiset, jotka tulevat ja ostavat Piilaaksosta taloja käteisellä ja tarjoavat paljon oli pyydetyn hinnan...
Kuvakaappaus videosta. San Franciscossa sijaitseva läävätalo, hinta kuvassa. Myytiin nopeasti ja ostettiin käteisellä.

Kammottava Palo Altossa oleva omakotitalo, joka kaiken lisäksi sijaitsee tulva-alueella. Halvalla lähtee.
Videolla haastatellaan huippukiinteistövälittäjää, joka tuntuu edustavan sitä ryhmää, jonka mielestä nykyinen tilanne on luonnollinen ja jopa edistystä. Totta kai ahkerilla ja älyttömän fiksuilla it-nörteillä on oikeus asua täällä enemmän kuin niillä, jotka eivät ansaitse tarpeeksi eivätkä työskentele tarpeeksi. Lopussa hän toteaa, että kenellä tahansa on mahdollisuus elämään Piilaksossa. Hanki vain hyvä koulutus ja hyvä työpaikka. "Just work harder."

Näin Piilaaksossa.

11 kommenttia:

 1. No ei täällä kyllä ainakaan lapsiperhe elä mukavasti alle 200 000 vuosituloilla. Meidän perheen vuositulot on yli tuon 250 000, eikä meillä olisi mitenkään varaa ostaa Palo Altosta taloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsiperhe ja lapseton perhe tarvitsee kyllä ihan erilaiset summat käyttöönsä, jotta voi "elää mukavasti". Mä tätä kirjoittaessa juuri mietin, mahtaako toi kuulemani noin 200K viitata lapsiperheisiin vai lapsettomiin. Se kun kuulostaa aika pieneltä summalta näillä hinnoilla, jos on useampia lapsia... Vaikka mistäs mä tiedän. Toisaalta mukavasti eläminenkin on aika subjektiivinen näkemys - eihän tollasilla tuloilla taloa osteta, mutta ei kaikki edes haluaisi omistaa taloa tai asua kalleimmilla alueilla.

   Poista
 2. Ja lapsiperheen pitää yleensä myös asua hyvien koulujen alueella, mikä on kalliimpaa ja miettiä myös niiden lasten koulutusta yliopistossa, mikä maksaa helposti satoja tonneja, jos lapsia on useampi. On tää ihan oma maailmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin totta. Se lienee syy sillekin, miksi ne tuttuni, joista mainitsin edellisessä postauksessa, asuvat siellä Palo Altossa kaamean kalliissa vanhassa läävässä, vaikka halvemmalla asuisivat vaikkapa San Josessa täysin uudessa asunnossa. (En muuten tiedä yhtään mitään San Josen minkään alueen kouluista. Enkä kyllä Palo Altonkaan.)

   Onneksi meidän ei tarvitse vaivata päätämme lasten koulutuksilla. Ainakaan vielä. :D Hirvittää jo pelkkä ajatuskin. En käsitä, miten ihmiset saa täällä lapsensa yliopistoihin, ellei lapsi satu saamaan stipendiä. Kaikki kunnia lapsiperheille, huh!

   Poista
 3. Mä joskus mietin, että jos asuisi halvemmalla alueella ja laittaisi lapset yksityiskouluun, niin oiskohan se halvempaa kuin asua kalliilla alueella. Meidän keskimmäisen lapsen yksi kaveri asuu Gilroyssa ja käy San Josessa yksityiskoulua. Katsoin huvikseni sen koulun hinnat tässä vähän aikaa sitten ja se koulu maksaa 25 000 dollaria vuodessa. En yhtään osaa sanoa, onko se hinnaltaan kallis vai keskitason yksityiskoulu, mutta mietin vaan, että jos lapsi käy esikoulu mukaan lukien koulua 13 vuotta ja joka vuodesta maksaa ton 25 000, niin sehän tekee jo 325000 dollaria kouluajalta. Ihan tajuttomasti siis! Tai jos miettisi että kaikki meidän kolme lasta olisi tuolla niin se ois noin miljoona dollaria lasten peruskoulutukseen. (En kyllä osaa sanoa, onko yksityiskouluissa jotain sisarusalennusta). Tällä laskelmalla ei mun mielestä kannata asua halvemmalla alueella ja maksaa yksityiskoulua. Tai ehkä just just kannattaa, jos vertaa Gilroyn asuntojen hintoja vaikka Cupertinoon tai sinne Palo Altoon, mutta ei, jos vertaa vaikka tähän meidän alueeseen San Josessa. Täällä on koulut nykyään 9 ja 10 kouluja ja perhekokoisen talon saa reilulla miljoonalla. (Ei kyllä varmaan enää kauaa). Joo, mutta hulluja on hinnat täällä kyllä. Mä oon tässä reilussa vuodessa alkanut jo ajatella että miljoona on ihan kohtuullinen hinta talosta, vaikka se on ihan sairaan paljon. Noista koulujen tasosta muuten sen verran, että Cupertinossa ja Palo Altossa on varmaan kaikki koulut kympin kouluja. San Josessa sitten vaihtelee koulujen taso aika paljon alueittain, jossain paikoissa koulut on hyviä, toisissa taas huonoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas mitä hintoja! Mutta eikös ne julkisetkin koulut maksa...? Tää on niin hullua täällä. Mutta toki kaikki on kiinni vain siitä, kun itse on tottunut siihen, että koulutus on ilmaista. Hullua sekin näiden amerikkalaisten mielestä on. Noista Palo Alton kouluista oon lukenut - eikös siellä ollu niitä teinien itsemurhia tuossa jokin aika sitten, kun kouluissa on niin kova paine, että on pakko hypätä junan alle...? Kaipa kympin kouluilla on siis huonotkin puolensa...

   Miljoonan talo taitaa olla oikeastikin aika halpa näillä hinnoilla. Vaikka ei kyllä uskoisi. Niin se oma ajatusmaailma muuttuu. :)

   Poista
  2. Julkiset koulut on ilmaisia. Siis kyllähän kaikenlaista lahjoitusta niissäkin kerätään mutta siinä puhutaan kuitenkin satasista vuodessa.

   Poista
 4. Kuulostaa ihan Vancouverin meiningiltä, siellä saa pulittaa purkukuntoisesta okt:sta melkein miljoonan ja palkat on matalat. Vuokralla pystyi olemaan, mutta siihen se palkka sitten menikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siellä hintoja nostaa, jos kerta palkatkin on matalia? Täällä nyt periaatteessa ymmärtää kovat hinnat: monien isojen it-firmojen palkat ovat taivaissa, joten totta kai hinnatkin nousevat. Ja siksi tilanne on nyt se mikä on: keskiluokka muuttaa pois ja katoaa.

   Poista
  2. Rikkaat aasialaiset. Kanada ottaa ne maahan, jos niillä on rahaa ja niillähän sitä on. Monesti lapset ja äiti asuu Kanadassa, isi töissä Kiinassa.
   Kiinassa kun ei saa ostaa kuin yhden talon ja niillä kun on rahaa, siis rikkaimmilla, niin roudaavat sen rahan Kanadaan. Sitten Kiinan valtio kustantaa kaikille maastamuuttaneille tietyn väliajoin ilmaiset lennot Kiinaan ja tuttavan mukaan, jotakin outoa tapahtuu, koska nämä jotka matkustavat kiinaan lomalle, tuhlaavat järjettömän määrän rahaa, vaikka oikeasti osaa käyttää sitä rahaa. (Olen kuullut nämä yhdeltä Kiinalaiselta, joka oli itse sellaisella reissulla.) Vancouverin seudulla ei tahdo löytää vuokra-asuntoa, mitä ei omistaisi aasialainen. Me tsekattiin 40 asuntoa ja vain yksi Kanadalainen omistaja.

   Poista
  3. Jahas, sielläkin siis kiinalaiset asialla. Täällä kuulee usein puhuttavan siitä, miten kiinalaiset tulee ja ostaa näitä Piilaakson yli miljoonan taloja käteisellä ja tarjoavat paljon yli pyydetyn hinnan ihan vain varmuuden vuoksi. On kyllä mielenkiintoista, vaikka tokihan Kiinan tilanne omistamisen suhteen selittää kuviota :)

   Poista