maanantai 30. toukokuuta 2016

Onko meidän Memorial Day -perinne syntynyt...?

Tänään on Memorial Day eli amerikkalaisten kaatuneiden muistopäivä. Viime vuonna Memorial Dayn aikaan kärsin mystisestä vatsakivusta, joka vei lähes täysin toimintakyvyttömäksi ja johon ei koskaan löytynyt mitään selitystä. Kävin lääkärissäkin, juurikin Memorial Dayna. Tänä vuonna en ole kipeä, mutta olen jälleen kodin vankina ääniongelmieni ja puhekieltoni vuoksi. Memorial Dayhin osuvista terveysongelmista on selkeästi tulossa perinne. Mitähän ensi vuonna...?

Amerikkalaiset juhlapyhät eroavat suomalaisista kollegoistaan paljon, luonnollisestikin. Miten Suomessa juhlitaan kaatuneiden muistopäivää? Niinpä. Suurin osa ei huomioi tai edes huomaa päivää mitenkään, ne jotka juhlivat, juhlivat tietenkin pönöttäen. On täälläkin paraateja, me jopa olimme katsomassa sellaista ensimmäisenä vuotena, mutta ei siellä kyllä paljon pönötetty, kaikkea muuta, vaikka kaatuneita muistettiinkin.

Täällä Memorial Dayta ei voisi olla huomaamatta, ei niin kuin Suomessa. Facessa jaataan kuvia, joissa on taustalla USA:n lippu ja jotain tekstiä kaatuneista. Moiset "we will never forget" -sloganit ja paraatit muistuttavat siitä, mistä päivässä on kysymys, mutta mikään melankolian juhla tämä päivä ei ole. Joillekin Memorial Day tarkoittaa kuitenkin enemmän vain amerikkalaisille harvinaista pitkää viikonloppua, sillä Memorial Day on vapaapäivä joillekin. Tämä viikonloppu onkin suosittu matkustusajankohta. Tai sitten vain ollaan perheen ja kavereiden kesken ja vaikka grillataan. Tai pidetään juhlia. Ylipäänsä iloitaan, sillä nyt alkaa kesä. Minäkin sain yhdeltä attack-tunneillani käyvältä vanhemmalta rouvalta kutsun Memorial Day -juhliin, jonne oli kutsuttu kokki ja pianisti, mutta valitettavasti emme päässeet mieheni kanssa osallistumaan, sillä minä olisin aika huono vieras, kun en saa puhua. Niin ja totta kai tässä materialismin ja kulutuksen luvatussa maassa ostoskeskuksissa ja kaupoissa on kovat tarjoukset Memorial Day -viikonlopulle, niin kuin aina kaikkien juhlapäivien aikaan. Kaupat ovat auki totta kai.

Meidän Memorial Dayhin kuuluu vain mykkäkoulua. Tähän puhumattomuuteen voisi vaikka tottua.
Happy Memorial Day, toivottavat amerikkalaiset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti