torstai 12. toukokuuta 2016

Kuoppaisa tie

Kaliforniassa tiet ovat todella huonossa kunnossa. Kun ensimmäisiä kertoja ajoin täällä autolla, luulin koko ajan, että vähintään yksi rengas on puhki, koska tuntuma ja ääni oli sen tasoista. Sittemmin tajusin, että kyse on vain teiden huonosta kunnosta. On kuoppaa, railoa, epätasaista pintaa ja ties mitä. Teitä ei ole yleensä asfaltoitu, vaan ne ovat jotain muuta materiaalia (jotain betonia?), ehkä sitä, mitä Suomessa laitetaan asfaltin alle...? En osaa sanoa tarkemmin, joku minua fiksumpi voi valaista asiaa. Autojen määrä on valtaisa ja liikenne suurta, joten teitä ei ole järkeä asfaltoida, eivätkä ne tietenkään millään voi pysyä hyvässä kunnossa miljoonien autojen kuluttaessa niitä jatkuvasti.

Olen kuullut sanottavan, että Kaliforniassa on USA:n korkein verotus autoiluun liittyen, mutta silti huonokuntoisimmat tiet. En tiedä, pitääkö paikkansa, enkä tosiaan ala nyt kaivaa mitään tilastoja. Mutta voin sanoa, että sen verran, mitä olen vähän muissa osavaltioissa ajanut (Teksas, Arizona, Nevada), ero tuntuu huomattavalta. Arizonasta ja Nevadasta Kaliforniaan ajaessa eron huomasi lähes heti, kun ylitettiin osavaltion raja.
Tie ei ole märkä, vaan epätasainen ja kulunut. Ja tämä on ihan kohtalaisen hyväkuntoinen tie näillä nurkilla.
Tällä hetkellä tiet ovat vielä huonommassa kunnossa kuin aiemmin. Minä olen tässä kuukausien ajan ihmetellyt, miksi ihmeessä motareille ja teille on ilmestynyt kauheita kuoppia. Ainahan täällä kuoppia ja railoja näkee, mutta nyt niitä on näkynyt kamalan paljon ja ihan meidän lähikulmillakin. Sitten sen tajusin. El Niño ja sen sateet. Pelastavat luonnon kuivuudelta ja Kalifornian vesipulalta, mutta tuhoavat huonolaatuiset tiet, kun ne yhdistetään kovaan liikenteeseen.
Tämä kuva on isolta tieltä, joka menee ihan meidän talon vierestä. Lähde: Gary Reyes/Bay Area News Group, kuva täältä.
Rankkasateet aiheuttavat huonolaatuisiin teihin potholeja eli kuoppia. San Jose Mercury News uutisoi pari päivää sitten, että Bay Arealle on tullut tuhansia kuoppia, eniten sitten viiteen vuoteen (linkki).
Pieni pothole. Tämäkin kuva on ihan meidän kotinurkilta. Lähde sama kuin edellisessä kuvassa.
Eivät ehkä näytä ärsyttäviltä tai vaarallisilta, mutta ovat ainakin ensimmäistä. Vauhti kun täällä on yleensä aika kova, niin ei ole kiva osua tuollaiseen.

Mutta kyllä potholet vaarallisiakin toki ovat. Ainakin, jos kyse on isommasta kuopasta, sinkholesta. San Franciscossa tällainen sinkhole meinasi eilen nielaista Uber-taksikuskin auton.
Kuoppa yllätti autoilijan? Lähde: KGO-TV, kuva täältä.
Näyttää jo vähän vaarallisemmalta vai mitä? Ja tuo on vielä pieni sinkhole. Vuonna 2014 SF:ssa oli esimerkiksi tällainen:
Lähde: NBC Bay Area, kuva täältä.
Niin että tällaista menoa täällä. Mites muualla? Olen kuullut sinkholeista, jotka nielaisevat mukanaan kokonaisia taloja. Niin ja kyllähän ne mudslidet ja muut täällä Kaliforniassakin vievät taloja mukanaan sekä kukkuloilta että meren rannalta. El Niñoa kirotaan siis monesta syystä.

2 kommenttia:

  1. Eikös tuo San Franciscon sinkhole johtunut 140 vuotta vanhasta vesiputkesta, joka tien alla kulki? Ei vika niinkään ollut tiessä tai sen pinnoitteessa. Näin itse käsitin asian uutisista, joita tosin kuuntelin juuri silloin vain puolella korvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, valitisin esimerkin näköjään vähän huonosti. Mä en ole lukenut muita uutisia tästä toissapäivänä tapahtuneesta kuin tuon linkitetyn, mutta lopussa on tosiaan maininta vanhasta vesiputkesta. Sinkhole se kuitenkin on. Olin vähän huolimaton kirjoittaessani - eihän siis mikään, ei pothole eikä sinkhole, johdu niinkään tien huonosta kunnosta, vaan siitä, että sade piiskaa tietä ja sitten liikenne pahentaa asiaa. Tai no, toki se tien huono kuntokin pahentaa kuviota entisestään. :D

      Poista