torstai 4. kesäkuuta 2015

Piilaakson ytimessä

Me kävimme vieraidemme kanssa katsastamassa paikat, joita joku voisi kutsua aika oleellisiksi Piilaakson osiksi - ehkä jopa Piilaakson ytimeksi. Kävimme turisteilemassa Facebookilla, Applella ja Googlella.

Täällä asuessa on ihan tottunut siihen, että tunnettuja teknologiafirmoja tulee vastaan koko ajan. Meidän lähes naapurissa on levittäytyneenä Ciscon taloja ja kivenheiton päästä löytyy Creative (josta minulle tulee mieleen vain ne kivikautiset mp3-soittimet :D) ja myös eBay & PayPal. Minua eivät teknologiafirmat niin kauheasti kiinnosta, mutta kyllä olen silti halunnut päästä katsomaan Facebookin ja Googlen. Meillä kesti kuitenkin yli vuosi ennen kuin saimme aikaiseksi lähteä katsomaan näitä Piilaakson ytimiä. Tai no, mieheni on kyllä käynyt Googlen kampuksella useammankin kertaa. Voi olla, että tällainen tarkoituksellinen kierros olisi loppujen lopuksi jäänyt tekemättä, jos emme olisi keksineet lähteä katsastamaan paikkoja vieraidemme kanssa.

Kuten olen kertonut, Piilaakso sisältää useita pieniä kaupunkeja, joiden rajoja on täysin mahdotonta havainnollistaa ja nähdä. Piilaaksossa ei myöskään ole mitään tiettyä aluetta, jonne it- ja teknologiafirmat ja muut olisivat keskittyneet, vaan niitä löytyy vähän joka puolelta. Siksi Piilaakso onkin se yksi suuri lähiö toimistoineen ja asuinalueineen.

Meidän ensimmäinen määränpäämme oli Facebook Headquarters, joka sijaitsee Menlo Parkissa. Alun perin Facebook sijaitsi Palo Altossa, mutta pääkonttori siirrettiin Menlo Parkiin jokunen vuosi sitten, taisi olla vuonna 2011.
Facebookin pääkonttorialuetta. Facebook tarjoaa työntekijöilleen sinisiä pyöriä liikkumista varten.
Facebookin pääkonttori näyttää ihan tavalliselta konttorilta, mitä nyt seinät ovat aika kivan väriset. Headquarters-alue on iso ja rakennuksia on paljon. Huomasimme, että rakennusten välistä aukeaa ilmiselvä sisäpiha ja yritimme hakeutua ovelle, josta sisäpihaan pääsi. Oveen tarvitsi totta kai avainkulkuläpyskän, mutta me emme päässeet edes ovelle saakka ennen kuin jostain tyhjästä ilmestyi vartija kyselemään, millä asioilla liikumme. Selitimme asiamme, minkä jälkeen vartija ilmoitti, että Facebookilla on nähtävänä vain ja ainoastaan iso tykkäys-kyltti tien varressa. Ei mitään muuta. Ei siis kovin turistiystävällinen paikka.
Facebook Headquartersin osoite on totta kai 1 Hacker Way. Paitsi että me olimme syöttäneet navigaattoriimme ihan eri osoitteen (joka löytyi netistä, kun googletti Facen osoitetta), mutta se opasti tähän samaan paikkaan.
Tuosta kyltistä tekee mielenkiintoisen se, mitä siellä takana on. Siellä on nimittäin tämä:
Face-kyltin takaa löytyy tämä. Minä luulin, että on urbaania legandaa, että kyltin takaa löytyy tällainen, mutta eipäs ollutkaan.
Facen pääkonttorialue oli ennen Sun Microsystemsin, mutta vuonna 2009 Oracle osti tämän lafkan. Kun Facebook muutti Menlo Parkiin, Mark Zuckerberg yksinkertaisesti käänsi Sun Microsystemsin vanhan kyltin ympäri ja lätkäisi Facebookin logon kyltin toiselle puolelle. Tällä on suuri symbolinen merkitys: vanha kyltti muistuttaa siitä, mitä teknologiafirmoille tapahtuu, jos ne eivät pysy mukana innovaatioissa. Kyltti ilmentää myös Piilaakson meininkiä aika hyvin: puuttuvan tilan ja myös vähäisen ajan takia uudet teknologiafirmat eivät rakenna uusia pääkonttoreita, vaan tunkeutuvat nurin menneiden firmojen tiloihin. (Lähde.)
Apple, yksi päättymätön luuppi. :D
Naamakirjalta suunnistimme Applen pääkonttorille Cupertinoon. Siellä on turisteja varten jopa kauppa, jossa myydään jotain t-paitoja ja muuta kamaa. Kauppa oli sulkeutunut noin 5 minuuttia ennen kuin me pääsimme perille, mutta onneksi kukaan meistä ei olisikaan halunnut mitään omenapaitaa.
Applen pääkonttori.
Kaupan lisäksi mitään muuta Applella ei sitten ollutkaan turisteille. Me kuitenkin huvitimme itseämme katsomalla työmatkabussikyytiä odottavia työntekijöitä. Monet Piilaakson isoista firmoista tarjoavat bussikyydit töihin ja töistä kotiin työntekijöilleen. Meidänkin apartment-kompleksin edessä käy joka arkipäivä ainakin yksi minibussi. En tiedä, minkä firman. Todella hyvä systeemi, ei voi muuta sanoa. Koska monet ulkomailta tänne muuttavat nörtit muuttavat apartment-komplekseihin, ei olisi mitään järkeä siinä, että jokainen yksityisautoilee töihin. Esimerkiksi meidän viereisessä apartment-kompleksissa asuu kuulemma älyttömästi Googlen työntekijöitä.

Mutta niin siis nämä bussia odottavat työntekijät käyttäytyivät sillä tavalla aika suomalaisesti: istuivat vierekkäin kaikki nenä kiinni kännykässä, eikä kukaan puhunut kenenkään kanssa. Huvittavaa. "Yllättäen" kaikilla oli iPhonet. Mietimme siinä, saakohan työntekijä potkut, jos vetäisee joku kaunis päivä taskustaan Samsungin tai Lumian.
Applen pääkonttorin sisäänkäynti ja järkyttävän tummat pilvet, jotka ilmentävät sitä, miksi minä kutsuin toukokuuta takatalveksi. ;) (Ei kyllä satanut vettä, vaikka näyttääkin sadepilveltä.) Onneksi muuten japanilaiset liikemiehetkin ottavat turistivalokuvia.
Applen pääkonttorilta oli hyvä suunnistaa vähän matkan päässä olevalle Apple-autotallille. Siis mille ihmeen autotallille? No autotallille, jossa Steve Jobs on kyhännyt ensimmäisen Apple-tietokoneen. Autotalli löytyy talosta, jossa pikkuinen Steve on asunut vanhempiensa kanssa.
Crist Drive, Steve Jobsin vanha kotikatu. Perinteinen jenkkilähiö, mitä nyt ehkä vähän kalliin oloisia ja näköisiä taloja. Meidän kotialueemme näyttää sitten muuten kaikelta muulta kuin tällaiselta, hitsit sentään.
Tuolla autotallissa rakentui ensimmäinen Apple-kone.
Talo ja autotalli löytyvät keskeltä aivan tavallista amerikkalaista lähiötä. Kaupunki on Los Altos. Joku ilmeisesti asuu tuossa talossa, sillä pihalta löytyi tavallista useampi "No Trespassing" -kyltti. Noita kylttejä löytyy täällä Yhdysvalloissa aika monesta pihasta ja paikasta, mutta tämän talon pienellä pihalla niitä taisi olla kolme. Lisäksi oli ilmoitus siitä, että paikalla on videokuvaus ja että kaikki valokuvat on otettava kadulta. Me otimme valokuvamme nätisti jalkakäytävällä seisten. Meidän lisäksemme paikalla oli yksi muukin turisti (intialainen mies, ylläri), mutta hän ei noussut edes autosta, vaan pysähtyi talon eteen, otti kuvan ja ajoi pois. Saatan ehkä vähän sääliä tuossa talossa asujaa ja naapureita, mutta toisaalta eivätköhän he ole tasan tarkkaan tienneet, minne ovat muuttaneet.
Mistä tunnistaa, että ollaan Googlen läheisyydessä? Siitä, että alkaa näkyä Google Mapsin pin-ikoneita. Googlen kampusalue on laajalle levittäytynyt. Ja totta kai siellä on Google Way -niminen tie. (Pahoittelut sumeasta kuvasta, mutta tämä oli parhain otos, jonka sain liikkuvan auton ikkunasta, ja nuo ikonit olivat niin hauskoja, että pakko ikuistaa kuva tänne.)
Kun Apple-hommat oli tehty, menimme vielä Googlen kampukselle Mountain Viewiin. Siellä sitten tuodaan Google-brändiä esiin Facebookin ja Applen vaatimattomuudenkin edestä. Kaikki on Googlen värityksellä. Kälyni on The Internship -leffan fani, ja hän oli aivan onnessaan, kun kampusalue näytti oikeastikin juuri siltä kuin se tuossa leffassa näyttää. Minä en ole leffaa nähnyt, mutta nyt on kyllä katsontalistalla.
Pyöräparkit Googlen värityksellä.
Myös Google tarjoaa Facen tavoin pyöriä työntekijöilleen, kauniilla Google-värityksellä nekin.
Googlen kampusalueelta löytyy kaikenlaista. Koska olimme liikkeellä arkipäivänä, alue oli myös täynnä Googlen työntekijöitä. Ja ehkä siellä oli muitakin turisteja kuin me. Kello oli muuten yli kuusi illalla, mutta työntekijöitä riitti.
Jos työnteko käy Googlella tylsäksi, voi käydä välillä pelaamassa vaikka lentopalloa konttorin pihalla. Olen nähnyt oman asuinalueeni North San Josen toimistojen pihoilla lentopallo- tai koripallokenttiä eli mikään harvinaisuus tämä Googlen lenttiskenttä ei ole.
Kampusalueella näkyy paljon istuinalueita, oikealla värityksellä tietenkin nämäkin.
Tyrannosaurus-luuranko, jonka nimi on Stan. En tiedä, mikä on tämän tarina, ja jostain syystä, kun kysyn Googlelta Googlen kampuksesta, en löydä vastausta kauhean helposti.
Ihmiset ruokatauolla. Kello oli yli kuusi illalla.
Turistin tunnistaa siitä, että hän valokuvaa toimistoa ja kaikkea muutakin mahdollista. Aika nopeasti meidät bongasikin vartija. Hän ei kuitenkaan tullut ajamaan meitä pois, vaan tuli tiedustelemaan, olisiko meillä jotain kysyttävää. Hän vastaili kälyni The Internshippia koskeviin kysymyksiin ja sitten vielä mainitsi, että oikeasti Googlen työntekijät ovat niin kiireisiä töissään, ettei kampuksella todellisessa elämässä tapahdu juuri mitään. Haha. Vartijalla oli taskussaan lappuja, joissa oli tarkka osoite suosituimpaan Googlen kampuksen nähtävyyteen: Android-hahmojen majapaikkaan.
Droidi ja Lollipop.
Nämä olivat kyllä isoja.
Googlen kampus on tosiaan laaja ja sisältää useita rakennuksia eri osoitteissa ja paikoissa. Android-hahmot löytyvät lyhyen ajomatkan päästä tuosta pääkampuksesta. Hahmot ovat kyllä hienoja. Ja suuria! Tuli vähän lapsekas olo. Mieheni kysyi minulta, tiedänkö edes, mitä nuo hahmot ovat. "Öh joo, ne on jotain niitä Android-nimijuttuja", vastasin. Jos rehellisiä ollaan, olin juuri lukenut tuon. Jos en olisi lukenut, en olisi kyllä tiennyt mitään mistään Androidista......
Sieltä löytyy Ice Cream Sandwich, Cupcake, Donut, Jelly Bean ja niin edelleen. Nämä ovat siis Androidin eri versioiden nimiä. Paikalla oli kyltti, jossa kiellettiin maskottien päälle kiipeäminen, mutta minä kyllä menin makaamaan tuon jätskileivän päälle valokuvaa varten. Hups.
Kaiken kaikkiaan Google tarjosi parhaimmat jutut turistille. Pointsit siitä! Asiat tärkeysjärjestykseen ja silleen hei.

Piilaaksosta löytyy luonnollisesti myös Google-autotalli, jossa Google on kokenut ensiaskeleensa. Me emme nyt käyneet siellä. En itse asiassa muista, miksi emme. Vissiin yhden autotallin oven tuijottaminen riitti.

Me olemme kyllä mieheni kanssa käyneet eräällä toisella autotallilla aika pian tänne muuttomme jälkeen miehen äidin ja siskon kanssa: HP-autotallilla Palo Altossa. Minulle Facebook, Apple ja Google edustavat Piilaaksoa ja sen ydintä parhaimmillaan, mutta oikeasti Piilaakson ydin ja kehto on tuolla HP-autotallin luona. Tämä on siis autotalli, jossa herrat Hewlett ja Packard alkoivat vuonna 1938 kehittää ensimmäistä tuotettaan. Piilaakson synnyinkehto tästä paikasta tuli siksi, että herrat H ja P alkoivat kehittää tätä omaa tuotettaan professorinsa innoituksesta. Tämä professori kehotti oppilaitaan perustamaan alueelle omia yrityksiä sen sijaan, että lähtisivät itärannikolle olemassaoleviin yrityksiin.
HP-autotalli. Kuva huhtikuulta 2014, jolloin kävimme tuijottamassa tätä ovea.
Paikan historian kertova kyltti. Tämä on ainoa autotalli täällä, jonka edessä on kyltti kertomassa, mikä paikka on kyseessä, koska tämä paikka on virallinen maamerkki.
HP-autotalli on USA:n rekisteröity historiallinen maamerkki. Mutta jos randomit autotallien ovet eivät kiinnosta, en suosittele tsekkaamaan tuota paikkaa. Lupaan kuitenkin kierrättää kaikki mahdolliset tulevat vieraamme katsomaan erinäisiä autotallien ovia! :D

4 kommenttia:

  1. Siis mikä Piilaakso, Autotallilaaksohan sen pitäis olla :DD
    t HP:llä tuijottelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, noita tuijottamisen arvoisia autotalleja täällä kun riittää!

      Poista
  2. Hei tosi kiva postaus! Jenkkikaverit muuttavat kesällä takaisin kotiinsa Piilaakson, ja kiva nähdä miltä siellä näyttää. Tiedä vaikka joskus käytäisiin kylästelemässä heillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos oli mieleen! Täältä kyllä löytyy kaikenlaista piilaaksomaista katseltavaa eli kannattaa vierailla, jos mahdollisuus siihen joskus on. :)

      Poista