tiistai 23. kesäkuuta 2015

Kolmas kerta toden sanoo eli kun ne sakot vihdoin rapsahtivat

Muistatte varmaan, että olemme mieheni kanssa joutuneet jo kaksi kertaa poliisin pysäyttämiksi (jos ette muista, klik). Minä valojen puuttumisen takia, mies ylinopeuden takia. Molemmilla kerroilla vältyttiin sakoilta. Nyt on tapahtunut kolmas kerta, ja kolmas kertahan aina toden sanoo.

Mieheni joutui poliisin kanssa tekemisiin työmatkallaan Ohiossa. Kyseessä oli siis eri osavaltio, ja nämä sakkoasiat ovat aivan varmasti osavaltiokohtaisia. Mies ajoi motarilla 70 mph -nopeusrajoitusalueella 82 mph (eli noin 110 km/h -alueella vauhtia 130 km/h). Keskialueella oli kaksi poliisiautoa pysähtyneenä, ja toinen autoista lähti seuraamaan miestä. Poliisiauton valoja pysähtymispyynnön merkiksi ei ihan heti laitettu päälle. Mies oli tässä vaiheessa jo hiljentänyt vauhtia, mutta aika nopeasti poliisi sitten kuitenkin laittoi valot päälle ja vaati pysähtymään.
Poliisin pysäyttämänä. Mies epäili, ettei toimituksesta saa ottaa valokuvia, joten tämä oli ainoa salaa ja nopeasti napsaistu otos tilanteesta. :D
Kun meidät on pysäytetty täällä Kaliforniassa, missään nimessä ei ole saanut pysähtyä motarin reunaan, vaan on pitänyt ajaa ensimmäisestä exitistä ulos ja pysähtyä vasta jossain siellä. Nyt mies oli kuitenkin pysähtynyt motarin reunaan ja se oli ihan hyväksyttävää. Kyseessä oli tullitie eli motari, josta ei pääse ajamaan ulos ilman, että maksaa tullin, joten se varmasti ehkä saattaa selittää sitä, miksi tässä tapauksessa motarille sai pysähtyä. Tai sitten Ohiossa on vaan eri meininki kuin täällä. Ja näkyyhän täällä meilläkin joskus ihmisiä poliisin pysäyttämänä motarin varrella.

Poliisi ilmoitti miehelle heti pysäyttäneensä ylinopeuden takia ja aikovansa antaa sakot. Poliisi oli miehen ajokortin kanssa kuulemma ainakin vartin autossaan ennen kuin tuli takaisin miehen luokse hakemaan vielä vuokra-auton papereita. Sitten kesti jälleen, ainakin noin 10 minuuttia. Tässä vaiheessa toinen poliisiauto oli ajanut paikalle. Sitten mies tultiin pyytämään ulos autosta ja hänet laitettiin nojaamaan poliisiautoon. Toinen poliiseista alkoi tutkia miehen autoa: ensin poliisikoira kävi haistelemassa ja koiran haistelun jälkeen poliisi kysyi mieheltä, onko ok, jos hän tutkii auton. Ensin tutkittiin sisätila, sitten takakontti. Takakontissa oli miehen matkalaukku, joka avattiin ja tutkittiin; samoin tutkittiin miehen reppu.
Miehen työmatkan kohde Archbold, pikkukaupunki Ohiossa.
Kun toinen poliisi penkoi autoa, toinen poliisi jutusteli mukavia mieheni kanssa. Mies kertoi pitäneensä koko ajan käsiä puuskassa, mutta jossain vaiheessa hän oli alkanut liikuttaa käsiään, jolloin poliisi oli käskenyt häntä pitämään kädet edelleen puuskassa.  Muutoin mitään sellaista "Keep your hands where I can see them" -meininkiä ei ollut. Miten tylsää.

Missään vaiheessa poliisit eivät kysyneet mieheltä mitään alkoholiin tai päihteisiin liittyvää, eikä humalatilaa muutenkaan tutkittu millään tyhmillä kysymyksillä. (Täällähän ei puhalluteta.)

Kun auto oli tutkittu, miehelle ojennettiin sakkolappu ja ohjelappu sakon maksamiseen. Sakkoja rapsahti $130. Sakon voi maksaa postittamalla certified checkin tai money orderin. Nämä ovat shekin tapaisia, jotka tehdään kaupassa tai pankissa, eli joissa on varmasti katetta. Eli sellaisella tavallisella, omasta shekkivihosta repäistyllä shekillä ei saa sakkoa maksaa, koska niissähän ei välttämättä katetta ole. Toinen vaihtoehto on käydä maksamassa sakko jossain ohiolaisessa kaupungissa. Kolmas vaihtoehto on onneksi maksaa sakko netin kautta, ja niin mies tekikin.
Mies kävi ohikulkumatkallaan myös Detroitissa - olen kateellinen! Tässä General Motorsin pääkonttori.
Varmasti kyse on tuurista ja poliiseista, mutta näköjään Ohiossa napsahtaa ylinopeussakko aika helposti. Jos siis verrataan siihen, kun mies ajoi täällä 65 mph -alueella 90 mph -vauhtia ja poliisi vain kehotti jatkossa ajamaan nopeusrajoituksen mukaisesti. Nyt kyseessä oli kuitenkin huomattavasti pienempi ylinopeus. Ehkä Kaliforniassa ollaan lepsumpia. Tai sitten asian selittää vain se tuuri.

Tällä hetkellä mies on Brasiliassa työreissulla. Todellakin toivon, ettei hän joudu siellä poliisin kanssa tekemisiin. :D

12 kommenttia:

 1. Tää kohtelu haiskahtaa itseasiassa vähän siltä että kyseessä oli freeway jolla kyseinen county kerää sakkoja pienestäkin rikkeestä. Jossakin kun pitää rahastaa. Se mitä se toisen poliisin paikalle tulemiseen tulee, se taas viittaa siihen että jannuilla oli toiveissa löytää autosta maria ja saada listalle myös huumausainerikos ja vähän isommat rapsut.

  Näitä tienpätkiä on useimmissa osavaltioissa ja kohteena on usein nuoret kuljettajat ja vuokra-autot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me kans aateltiin, et jotain huumausaineita sieltä autosta varmasti yritettiin etsiä, kun oli se koirakin ja kaikkea. Oli kyllä ihan erilainen meininki kuin täällä silloin, kun poliisi on pysäyttänyt. Mutta toisaalta - ansaittu sakko kait, kun ylinopeutta kerta ajaa. :) Ja hyvä pointti toi, että jostakin ne rahat tosiaan pitää saada. :D

   Poista
 2. Mäkin sain sakon $180 joku aika sitten kun puhuin puhelimeen ajaessa. Otin opiksi, enkä enää puhu känny korvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siinä on myös ollut virkaintoinen poliisi. Tuntuu, että täällä puolet porukasta puhuu tai tekstaa puhelimella liikenteessä... Aika iso sakkokin vielä muuten, suurempi kuin tosta ylinopeudesta. :)

   Poista
 3. Mäkin haluan Brasiliaan! Missä päin Brasiliaa miehesi on? Policia Militarin kanssa ei kannata Brasseissa joutua tekemisiin, guardia civil on ihan ok. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin mäkin! :) Mutta nyt mulla ei vaan ollut aikaa lähteä. Sitä paitsi lentoliput maksaa sinne enemmän kuin Suomeen maksaisi, ja matkakin kestää yhtä kauan... São Paolo on kohteena nyt.

   Poista
  2. Sun onneksi Sao Paulo ei varsinaisesti ole mikään turistikohde. Mä oon kanssa katsonut, että Brasiliaan on täältä kalliimpaa mennä kuin Suomesta. Muuten oisin varmaan jo buukannut matkan. En oon käynyt Brasiliassa 15 vuoteen. Sitä ennen kävin lähes joka vuosi.

   Poista
  3. Jep, ei tosiaan ole mitään halpaa lystiä lähteä täältä Etelä-Amerikan suuntaan. Mutta mitä ihmettä sä oot tehnyt Brasiliassa vuosittain...? Työjuttuja vai?

   Poista
  4. Mä oon ollut siellä vaihtarina vuonna 1993 ja sen jälkeen kävin moikkailemassa perhettä ja kavereita. Mun toka kotimaa siis Suomen jälkeen. Sittemmin niitä on tullut myös Ecuador ja tää USA. ;)

   Poista
  5. No vitsit, ootpa sä kansainvälinen. :)

   Poista
 4. Nämä sakkojutut on varmasti osavaltiokohtaisia. Jossain osavaltiossa siinä sakkolapussa on vielä mahdollisuus itse tsekata ruutu 'not guilty' ja sitten pääsee oikeuteen. Jos poliisi ei tule oikeuteen, niin sakot putoavat. Tietysti jos tämä tapahtuu jossain muualla kuin omassa osavaltiossa, täytyy huomioida omat kustannukset sinne oikeuteen menosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, taisi tossa sakkolapussa olla joku merkintä oikeusmahdollisuudesta. Mutta ehkä helpompi maksaa vain. :)

   Poista