tiistai 2. kesäkuuta 2015

(Kiitoskortti)kansa

Jos amerikkalaiset osaavat jotain tehdä, niin kortteja. Täältä löytyy ruokakaupoista hemmetisti kortteja. Jos on jokin spesiaalipäivä tulossa (niin kuin nyt on amerikkalainen isänpäivä tulossa), kortteja on tavallistakin enemmän. Tarjolla olevat kortit eivät ole mitään tylsiä, vaan erilaisia soivia musiikkikortteja liikkuvien osien kera löytyy paljon.
Safewaysta löytyy kortteja vain yhdeltä käytävältä, tosin se on piiitkä käytävä. Lisäksi löytyy korttiständejä.
Kortteja löytyy usein rivitolkulla ja kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin. Yksi erikoisuus ovat kiitoskortit, joita näkyy paljon. On kiitoskorttia opettajalle, valmentajalle, hoitajalle, ystävälle ja niin edelleen. Tuttuni antoi kiitoskortin saamastaan lahjasta ja sai kiitoskortin kiitoskortista. Kiitoskorttiketju voi siis olla aika loputon.
Targetista löytyy kortteja ainakin kolmen välikön verran ja vielä yhdeltä takaseinältä. Siinä on läpikäymistä. Nyt Yhdysvalloissa on tulossa isänpäivä, joten isille tarkoitetut kortit on tuotu esiin. 
Minä halusin antaa pienen lahjan ja kortin bodyattack-mentorilleni. Sen takia eksyin korttihyllylle. Kiitoskorttien määrä ihmetytti minua, sillä niitä oli niin paljon. Eniten minua ihmetytti kuitenkin se, miten hankala oli löytää korttia, jossa ei ollut mitään tekstiä valmiina (tosin katsoin vain Safewaysta, jossa valikoima on suppea verrattuna moneen muuhun kauppaan). Nimittäin ne valmistekstit olivat mielestäni vähintäänkin noloja ja todella teennäisiä. Niin yltiöpäistä kehumista ja ylistämistä, että tällaista tuppisuuta suomalaista alkoi myötähävettää. En osaisi sanoa sellaisia asioita ääneen, enkä välttämättä halua, että niitä juttuja antamassani kortissakaan lukee. Ihmiset täällä hokevat paljon sitä "I appreciate that" ja onhan se vähän tarttunut minuunkin, mutta muutoin amerikkalaisten tapa ylistää ja (yltiö)kehua ei ole vielä iskenyt minuun. Kerran kiitetään kauniisti ja that's it. Kaikki muu vaikuttaa vain teennäiseltä. :D
Nämä ovat vielä aika kesyjä tekstejä. Löysin myös uskonnollisia kiitoskortteja, joissa kiitettiin Jumalaa siitä, että hän on antanut "your friendship to me". Paitsi että tämä yksinkertainen asia ilmaistiin aika pitkin, lässyttävin ja superuskonnollisin korulausein. 
Löysin lopulta kaupan korttivalikoimasta pienen kohdan, jossa oli muutamia tyhjiä kortteja ilman valmistekstiä. Valikoima oli huono, joten ei taida olla suuret markkinat tyhjille korteille täällä. Oma runosuoneni sykki sen verran paljon, että kortti tuli täyteen tekstiä ihan omasta takaa. Mentorini ilmoitti liikuttuneensa kyyneliin lukiessaan korttini, joten ehkä ihan hyvä, etten hankkinut "oh you are so much appreciated" -valmistekstikorttia.
Lahjani mentorilleni. Eräs toinen ohjaaja on antanut minun ohjata hänen tunnillaan, joten hänelle annoin myös kiitoskortin ja lahjakortin kahvilaan. 
Olen muuten löytänyt täällä korttien luvatussa maassa uuden harrastuksen: olen ruvennut keräilemään mäyräkoirakortteja. Huomasimme mieheni kanssa aika nopeasti, että korttivalmistajat taitavat tykätä mäykyistä, sillä nämä pitkät sausage dogit koristavat useinkin kortteja. Äitienpäivänä löysin kolme erilaista mäykkyäitienpäiväkorttia samasta kaupasta. Kun mieheni etsi minulle viime vuonna synttärikorttia, hän löysi samasta kaupasta kaksi soivaa mäykkykorttia, joissa molemmissa oli musiikin lisäksi myös liikkuvia osia. Hän osti toisen, mutta myöhemmin kävimme ostamassa myös sen toisen - koska mäykyt. Ihan parhautta!
Tämän hetkinen mäykkykorttikokoelmani. Aivan kaikkia näkemiäni kortteja en ole raaskinut ostaa. Näistä korteista kaksi soi ja kahdessa on liikkuvia osia. 
Mietin tuossa mieheni kanssa, onko Suomessa kiitoskortteja. Ja en nyt puhu niistä yo-juhlien tai häiden jälkeen lähetettävistä valokuvakiitoskorteista, vaan tällaisista "oi ihanaa, kun olet ystäväni - arvostan sinua todella paljon ja koko sydämestäni" -tyylisistä korteista. Mieheni ei osannut sanoa, ja minä en ainakaan muista nähneeni, mutta jotenkin välillä tuntuu, että olen jo unohtanut, mitä kaikkea hulluutta Suomestakin löytyy.

13 kommenttia:

 1. Meillä on tapana Timon kanssa antaa just niitä imelimpiä kortteja toisillemme vitsinä, juuri niitä "mietin päivittäin kiitollisena miten upea aviomies minulla on" jne :D mä yllätyin Timolle viimeksi synttärikorttia Targetista ostaessa miten härskejä kortteja sieltä huumoriosastosta löytyi (oli vieläpä niiden uskonnollisten vieressä!), arvaa vaan kumman ostin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aww, onpa söpöt vitsit! ;) Me ollaan muuten kerran bongattu yksi todella härski mäykkykortti ja se tosiaan hämmästytti. Se kortti jäi kyllä kauppaan, haha.

   Poista
 2. Mä saisin kulumaan tunteja noiden korttien parissa, etenkin niiden huumorikorttien (härskienkin) :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mä rakastan niitä hyllyvälikköjä myös! Ja Hallmarkin shoppeja!

   Poista
  2. Jep, kyllä noissa hyllyväliköissä saa aikaa kulumaan hyvin. Mä tykkään etenkin niistä musiikkikorteista. Aina pitää päästä kuuntelemaan ja katsomaan, josko jokin osakin vielä liikkuisi. Halvat huvit. :D

   Poista
 3. Kyllä niitä löytyy Suomestakin. Kiitos että olet olemassa, mitä sinulle kuuluu, olen miettinyt sinua jne. On muuten hieno lahja mentorille! :D
  RMI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin mennä heti vertailemaan, kun seuraavaksi vieraillaan Suomessa, ja katsoa, ovatko tekstit yhtä teennäisiä (todennäköisesti ei ole).

   Mäkin tykkäsin tosta lahjaideasta, noi on jotenkin niin suomalaisia juttuja. :) Onneksi oli vieraita Suomesta tulossa, niin toivat noi mukanaan mulle.

   Poista
  2. Mietinkin että saako sieltä tosiaan muumimukeja ja suklaata :D Tai ehkä tilaamatta netistä voisi saada?

   Poista
  3. Ei löydy Fazerin suklaata ei. Se oliskin aivan ihanaa, jos löytyis. :D Tai no, kai jollain törkeillä postituskuluilla sais netistä, mutta parempi olla etsimättä. ;)

   Poista
 4. Tosi kiva, etta muistit mentoriasi pienella lahjalla! Musta tuollaiset pienet kiitokset, huomionosoitukset ja yllarit on aivan liian aliarvostettuja. Itsekin yritan aina muistaa kaikkia, jotka on mua jotenkin auttanut :) (harvoin kylla itse saan mitaan keneltakaan, mutta kun saan niin se tuntuu erityisen kivalta :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jotenkin sellanen olo, että tekee mieli antaa jotain. Mentorini kyllä sanoi kolme kertaa, ettei olisi tarvinnut. Pieni ele ja panostus multa, mutta tuntuu varmasti saajasta kivalta.

   Täällähän selvästi pienet kiitokset ja huomionosoitukset on helposti annettavissa - ei muuta kuin kiitoskortti kouraan! ;)

   Poista
 5. Oli aivan käsittämättömän vaikeaa löytää korttia kaksoispojille! Vaihtoehtoja oli ehkä kolme ja nekin oli, noh, vähän kökköjä. Olin asiasta hieman hämmentynyt, sillä ajattelin tosiaan tuolta kauppojen korttivalikoimasta löytyvän.

  Hauska mäykkykorttikokoelma! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli selvästi on puutteita sekä tyhjissä korteissa että kaksoskorteissa. Tää amerikkalaisten korttimaku on kyllä mielenkiintoinen aina välillä, vaikka valinnanvaraa luulisi olevan. Ei ihan istu aina suomalaisen makuun ne valikoimat. :D

   Poista