torstai 28. heinäkuuta 2016

Ruokaa omalta kotipihalta - Food Trucks

Kohtalaisen yleinen näky liikenteessä täällä aamuisin ovat autot, joita minä kutsun taco-kärryiksi. Kyseessä ovat food truckit. Harvinaisen usein ne sattuvat olemaan nimenomaan tacoja myyviä autoja, tai ainakin siltä joskus tuntuu.

Meidän asuinkompleksin pihalla kävi viime kesänä kerran viikossa food truck. En koskaan käynyt ostamassa niistä mitään, en käynyt edes katsomassa. Sitten tuli syksy ja talvi, eikä kukaan enää tilannut autoja tulemaan, koska ei kai kukaan Kaliforniassa asuva halua lähteä talvella vajaan 20 asteen lämmössä ulos hakemaan ruokaa pihaltaan. Ehei.

Nyt kesän myötä food truckit palasivat. Täytyy sanoa, että olisi varmaan taas jäänyt kokematta tämäkin amerikkalainen ilmiö, ellei tällaista autoa olisi ollut paikalla yhtenä iltapäivänä muutama viikko sitten, kun tulimme vierailulla olevan kaverini kanssa kotiin nälkäisinä. Hei, mennään testaamaan!
Food truck kotikadullamme.
Autolla oli vankilateema.
Mikä tahansa ruoka maistuu aina paremmalta ulkona, totesi kaverini. Ja onhan se totta. BBQ-autosta ostettu ruoka maistui taivaalliselta omalla kotipihalla. Eikä se ollut edes kallis annos.
Ei tule kyllä koskaan hengattua pihallamme syömässä. Ruoho on noin vihreää, koska sitä joko kastellaan sadettimien kanssa aina öisin tai koska se on tekonurmi, en nyt ole varma, kumpi. Osa pihamme nurmista on jo korvattu tekonurmilla, jotta Kalifornian vettä säästyisi.
Viime viikolla paikalla oli vohveleita myyvä auto. Minä olin sinä päivänä vähän nyrjäyttänyt nilkkani attackissa ja makasin KKK-hoidossa olohuoneen lattialla lähes itkien sitä, miten yksi pieni ihminen voi kohdata näin monia terveydellisiä ongelmia yhtä aikaa. (Jouduin taas hankkimaan sijaisia tunneilleni parin päivän ajan, nyt nilkan takia, ei äänen.) En jaksanut laittaa ruokaa, mitä oli ollut tarkoitus laittaa, ja lähetin mieheni ruoka-autolle.
Vohveliauto.
Ei olisi pitänyt. Jostain käsittämättömästä syystä työpäivän jälkeen asunnoille tuleva ruoka-auto myi lähinnä makeita vohveleita. Heillä oli vain yksi suolainen annos, vohveli friteeratulla kanalla. Olen ennenkin syönyt tällaisen yhdistelmän laadukkaassa ravintolassa, ja se oli hyvää. Tämän food truckin versio siitä oli ala-arvoisin ruoka-annos, johon koskaan olen törmännyt. En pystynyt edes syömään sitä. Mieheni söi omaansa, kunnes huomasi, että yksi kanapala oli täysin raaka. Ei muuta kuin takaisin autolle valittamaan. Rahat sentään sai takaisin, nyrpeiden ilmeinen kera. Ei siis paras kokemus food truckista tämä kerta.
Ala-arvoisin annos ikinä. Jostain syystä tuo vohveli ui siirapissa. Minä syön oikeasti lähes mitä tahansa, mutta tämä ei mennyt alas edes minulta, ranskiksia lukuunottamatta. 
Kuulin, että food truckit ovat ilmiö Suomessakin. Itse olen törmännyt niihin vain festareilla, eikä se mielestäni ole sama asia. Mutta ilmeisesti Turussa on jotain hipsterimäisiä (?) ravintolapäiviä, jolloin porukka tulee paikalle omien food truckiensa kanssa? (Näitä ravintolapäiviä on varmaan ollut jo silloin, kun itse asuin Turussa, mutta vietin yleensä kevät- ja kesäviikonloput sisätiloissa, joten olen varmaan missannut ne.) Ehkä niitä on liikkeillä muulloinkin, en minä tiedä. Onko?

Me lähdemme tänään mieheni kanssa Etelä-Kaliforniaan pienelle minilomalle. Viikonloppu menee mm. Tylypahkassa ja Teemu Selänteen pihvejä syöden. Ei toki samaan aikaan, haha. ;) Palaillaan ensi viikolla!

10 kommenttia:

 1. Food Truckit ovat rantautunee Euroopaan, en ole varma onko Barcelonassa ihan joka päivä niitä, vai erikoistapahtumissa vaan. Täällä meidän nurkilla oli food truck festarit ja itsellänikin käyny mielessä pitäisi moinen hankkia ja keskittyä kasvisruokaan. Suomessahan ne ovat tosiaan kovin suosittuja jo, lisäksi siellä on niitä pyörävetoisia kärryjä, joista myydään aamupalaa ja ruokaakin.

  Raakaa kanaa, phyi. Ei tuo annos näytä muutenkaan kovin houkuttelevalta, mutta onneksi on paljon tasokkaita rekkoja! Olen muuten katsonut myös yhden food truck leffan, sieltä päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä kaamea annos! Ne on varmaan erikoistunut enemmän makeisiin, koska niitä oli enemmän. Kaveri oli ottanut sellasen ja se oli kuulemma ollut hyvä. Uskon tosiaan, et tämä oli pahimmasta päästä mitä food truckeihin tulee!

   En tiennytkään, et Suomessa on jotain aamupalakärryjä. Niillä ei varmaan ole kovin pitkä sesonkiaika. Vaikea aatella sellasta keskellä talvea ;D

   Poista
 2. Oi Tylypahka! Itelläkin bucket listillä (luen paraikaa Pottereita taas läpi):D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi munkin tekisi taas mieli lukea ne! Edellisestä kerrasta on vähän yli vuosi :)

   Poista
 3. Raporttia odotetaan Teemun ravintolasta !

  VastaaPoista
 4. Täällä Alankomaissa food truckit on kyllä iso juttu, ainakin isommissa kaupungeissa. Vähän väliä on food truck tapahtumia, ja tuntuu, että perus markkinoillakin on vähintään yksi kulmaus varattu food truckeille. Ja nyt on avattu pari food hall-systeemiä, missä ihan samaan tapaan myydään ruokaa, pienistä kopeista, tosin vaan pysyvällä paikalla sisätiloissa. :) Ruotsissa nämä olivat myös tosi suosittuja, ja löytyivät useimmiten melko pitkien jonojen takaa lounasaikaan. Tosi kivoja, mutta täällä niissä tuppaa olemaan suhteellisen korkeat hinnat pienille annoksille.

  VastaaPoista
 5. Selvästi globaali trendi. Kuulin, että Suomessakin näitä jo löytyy.

  Täällä Cambridgessä Food Truckseja on arkisin rakennustyömaiden lähellä ja iltaisin pubejen ulkopuolella sekä tietysti kaikissa tapahtumissa. Olivatpa ne sitten isoja festareita tai kaupungin osan omia tapahtumia. Ruokaelämyksiä on tarjolla kaikkialta maailmasta. Toki perinteiset fish and chipsitkin löytyy, mutta meidän perhe ei niitä kaipaa. Food trucksit vilahti mun blogissa vähän aikaa sitten http://fromtwinland.blogspot.co.uk/2016/07/mill-road-midsummer.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo täälläkin on usein rakennustyömaiden ja toimistoalueiden kupeessa katujen varsilla. Tacot tuntuu olevan suosittuja, mutta kaikkea kyllä löytyy.

   Poista