perjantai 15. heinäkuuta 2016

Joskus tämä paikka vain ärsyttää

Ääneni kanssa on tapahtunut pieni relapse. Totta kai on, puhuinhan lähes kaksi viikkoa putkeen kaverini kanssa. En ohjannut paljon noina viikkoina, mutta näköjään en voi enää edes puhua. Kipu oli onneksi poissa, mutta ääni käheytyi nopeasti. Käheys lähti lähes kokonaan pois, kun olin kaverini lähdön jälkeen tiistaina taas koko päivän ihan hiljaa, mutta kun palasin ohjaamaan keskiviikkona, pieni kipu palasi, vaikka otin hyvin rauhallisesti. Kaiken lisäksi yksi saliketju, jossa ohjaan, on ihan maan syvimmästä raosta, ja joka toinen kerta mikit siellä eivät toimi. Yritä siinä sitten ohjata, kun ei voi puhua mitään tavallista keskusteluääntä kovempaa.

Viikko meni melkein pilalle viimeistään äsken, kun postin mukana tuli lasku puheterapiastani. En ole joutunut maksamaan omavastuuosuuksia käyntien aikana, ja jotenkin luulin, ettei omavastuuta vielä olekaan, mutta vielä mitä. Omavastuuosuuteni vakuutuksen jälkeen on yli 800 dollaria! Olen käynyt puheterapiassa nyt viisi kertaa, mutta en kyllä tiedä, mitkä kerrat lasku kattaa, koska erittelyä ei ole (?!) ja viimeisin käynti oli eilen. Aika kova hinta siitä, että puhaltelen vesilasiin kuplia pillillä ja luen erinäisiä lauseita ääneen. Ei mitenkään, etteivätkö nuo harjoitukset oikeasti olisi ihan hyödyllisiä, mutta hiukkasen nyppii nyt.

Toisaalta kokonaishinta ennen vakuutusta on lähemmäs 3000 dollaria, joten kaipa pitää olla vain iloinen siitä, että on ylipäänsä vakuutus ja että omavastuuosuus on näin pieni.
Jos Bernie olisi presidentti, ehkä minulla ei olisi tätä ongelmaa? :D Tämä kyltti oli San Franciscossa hippualueella Haight-Ashburyssa erään pubin edessä.
En tiedä, minkä tasoinen vakuutus meillä on - hyvä, keskitasoinen vai huono. Ihmettelen kuitenkin, miten ihmiset täällä hoitavat terveyttään. Miten kummassa ihmisillä on varaa maksella omavastuuosuuksiaan?! Totta kai Piilaakson it-alan palkoilla varmaan on, mutta entä muilla? Ja entä isommat sairaalakäynnit ja -kustannukset? Kuulin juuri, kuinka paljon mieheni työkaveri on maksellut synnytyskustannuksia eikä sekään mikään ihan pieni summa ole - kysymyksessä on monta tuhatta dollaria. Kuka ihme täällä haluaa synnyttää lapsia?!

Postin mukana tuli myös mieheni työlupapaperit. Mieheni on innoissaan tuossa nyt uudesta työluvasta ja minä olen tässä lasku kädessä ihan että "Häivytään nyt heti tästä maasta ennen kuin tulee lisää sairausongelmia".

Ei kannata siis sairastua, jos asuu USA:ssa. Ja vähän saisi taas jumpata, jotta työni arvo nousisi yli näiden kustannuksien, joita työstäni on syntynyt. Aikamoinen noidankehä.

8 kommenttia:

 1. Mun käsittääkseni vakuutuksia on ainakin kahden tyyppisiä. Niitä joista maksat pientä kuukausisummaa ja joissa omavastuu on suuri, jos jotain tapahtuu ja niitä, joissa kuukausimaksu on suurehko ja omavastuut pieniä. Luulisin, että teillä on ensimmäisen kaltainen vakuutus. Niissä on kyllä myös usein joku katto vuodessa maksettaville omavastuille, jonka jälkeen vakuutus maksaa kaiken, mutta se katto on useita tonneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vakuutusmaksut menee miehen työnantajan kautta, enkä mä edes tiedä, mitä ne maksaa. Epäilen sun tavoin ensimmäistä vaihtoehtoa. :) Jonkinlainen katto meillä on kyllä, ja meidän käsityksen mukaan se olis alle 2000 dollaria, mutta miehen työkaverin maksamat synnytyslaskujen omavastuuosuudet puhuu ihan toista tarinaa... Joku raja on kuitenkin alle kaksi tonnia - ehkä omavastuut pienenee tai jotain? Kaikkihan selviäisi, kun lukisi vakuutuksen tiedot, mutta arvaa olenko jaksanut. :D

   Poista
 2. Osta joku jooga-hengitys kirja, ja harjoittelem sen kanssa. Olen laulunopettaja ja sanoisin ettà jos ààni menee noin herkàsti pois, niin joko on jotain joka kannattaisi tarkastuttaa perin pohjin kurkussa, tai sitten et "tue" àànenkàyttòàsi pallealla tarpeeksi. Tàmà viimeinen on opeteltyava taito, joka laulukoulutuksessa tulee aina esiin. Onhan vielà mahdollista ettà olet kàyttànyt ààntàsi liikaa àànihuulten ollessa hiukan tulehtuneet, ja silloin tuollainen on normaalia. Se on normaalia myòs vaihdevuosien tai joidenkin àànihuulia kovettavien hormoonilààkitysten aikana, ja jos nàin, ei passaa liikoja huudella. Kaikkea hauskaa si nulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Taitaa tosiaan kyseessä olla vääränlainen tapa puhua ja käyttää hengitystä. Juuri puheterapiassa puhuin itselleni tavallisella tavalla ja sitten äänihuulille terveellisemmällä tavalla, joka pitäisi oppia ja ottaa käyttöön. Puhe nauhotettiin ja kuulin kyllä itse selvästi eron - ja tunsin myös. En tosiaan puhunut tällä paremmalla tavalla kaverini kanssa, joten kaipa sen takia ääni käheytyi. Ja koska äänihuulet ei olleet vielä täysin tervehtyneet, totta kai tilanne heti pahentui. Näin terapeuttikin arveli. Toivon, että jos opin paremman tavan puhua, tilanne normalisoituu. Vaatii vain oikeasti todella paljon tietoista ajattelua.

   Poista
 3. Yleensä vastaanottohenkilökunta, joka naputtelee vakuutustietosi koneelle, osaa sanoa paljonko omavastuu on. Vähintään suuntaa-antava pitäisi löytyä vakuutusehtoja lukiessa. Jälkikäteen vakuutusyhtiön pitäisi myös lähettää explanation of benefits, jossa on erittely.

  USA:n henkilökohtaisista konkursseista noin puolet liittyy terveydenhuoltokuluihin. Eli kallista on, ikävä kyllä. Toivottavasti ääni lähtee taas paranemaan päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulle kerrottiin. Kolmekin kertaa, koska tämä mamu ei ihan ekasta kerrasta tajunnut a) englantia, b) vakuutuskuvioita. Kohtaa b en tajunnut kunnolla kolmenkaan kerran jälkeen. Nyt kun katson kokonaissummaa ja omavastuuosuuta, joten kuten hiffaan, mitä virkailija yritti selittää (tai siis luki suoraan vakuutustiedosta yhden lauseen). Olin vain kuvitellut vähän jotain muuta. Mistään summista virkailija ei kyllä puhunut, enkä mä kysynyt, eikä mulle tullut kyllä mieleenkään, että kyseessä olisi näin iso summa muutamasta kerrasta! Kyseessä kun kuitenkin on "vain" puheterapia. Noh, onneksi nyt tulevaisuudessa tiedän. Mutta hullulta tuntuu.

   Poista
 4. Samassa veneessä ollaan...kommentoin tuolla aikaisemmin, että äänenmenetys on tuttua ja jouduin tuolloin sairaslomalle. Noh, nyt lähti taas ääni flunssa seurauksena (tulehtuneet äänihuulet) ja jouduin olemaan viikon puhumatta. Lisäksi ohjattiin puheterapiaan ja oikean hengitystekniikan opiskeluun. Nyt ääni on välillä parempi ja välillä taas käheä...ja kun töissä ei voi olla hiljaa...

  Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia sulle sinne samoihin ongelmiin! Niin raivostuttavaa, kun ääni on kuin vuoristorata: joskus parempi, joskus huonompi. Ja kun ei kai sitä kukaan voi vain lakata käymästä töissä ja olla kokonaan hiljaa?!

   Poista