maanantai 26. lokakuuta 2015

Pari (amerikkalaista?) hotelli-ilmiötä

Reissumme viinialueelle Napaan oli oikein onnistunut ja aion tehdä siitä oman postauksen tässä piakkoin. Nyt kuitenkin ensin pari huomiota amerikkalaisesta hotellielämästä. Tai ainakin toinen on amerikkalainen, toisesta en niin tiedä.

Olen valitellut täällä blogissani aiemmin siitä, että täkäläisissä kahviloissa kahvit tarjoillaan pahvimukeista ja kakut kertakäyttölautasilta. Yleensä sitä kakkua vielä syödäänkin kertakäyttölusikalla. Nyt voin kertoa, että kahvilat eivät ole täällä ainoita paikkoja, joissa kukoistaa kammottava kertakäyttökulttuuri. Monissa amerikkalaissa hotelleissa nimittäin aamupala syödään kertakäyttöastioilta.

Me olemme mieheni kanssa melkein poikkeuksetta olleet hotelleissa, joissa on käytössä kertakäyttöastiat aamiaisella. Mieheni on törmännyt tähän ilmiöön myös aina työmatkoillaan. Hotellit eivät ole olleet mitään kälyisiä hotelleja, vaan sellaisia ihan perushotelleja, sellaista keskitasoa. Kalliimmista luksushotelleista en tiedä mitään.
Aamukahvi pahvimukista, vaikka kahvi ei todellakaan ole to go. Luonnollisesti kupin kyljessä varoitus siitä, että sisältö on kuumaa. Kuvassa näkyy muuten oiva esimerkki jenkkihotellien sisustustyylistä kokolattiamattojen suhteen. Moni mesta tuntuu täällä jämähtäneen jonnekin 60-luvulle sisustuksensa suhteen... 
Yleensä kertakäyttöastioiden kanssa käsikädessä kulkee aamupalan laatu. Tarjolla on yleensä muffinseja, valkoisia vehnäpaahtoleipiä ja bageleita pienten yksittäispakattujen sulatejuusto- tai hillopakettien kanssa. Vastaava tarjontahan nyt on tietenkin yleensä tuttua ihan monista eurooppalaisistakin hotelleista, joten tässä ei ole mitään sinänsä amerikkalaista. Mutta täällä teollisuus on viety huippuunsa: yleensä on tarjolla jotain munakokkelia, joka vain hyvin etäisesti muistuttaa aidoista munista tehtyä kokkelia. En edes halua tietää, mistä se on oikeasti tehty - kananmunalta se harvoin maistuu.
Esimerkki amerikkalaisen hotellin aamupalasta - kaikki kertakäyttöastioita, paitsi haarukka (veitset taas puolestaan olivat kertakäyttöisiä). Tässä hotellissa oli tarjolla myös pekonia. Tuo paistettu kananmuna oli täysin tasainen, keltuainen oli vain keltainen läikkä munan keskellä. Minä en sitä maistanut, mieheni mukaan se ei maistunut miltään. Kaikki tarjolla olevat munat näyttivät täysin samanlaisilta. Ne olivat siis jotain teollisesti massatuotettua kamaa. Eikö ollakin muuten mieheni kanssa todella fancya porukkaa - tämä on meidän hääpäivän aamiainen, haha! Tosin oltiin menossa myöhemmin brunssille.
Lisäksi usein hotellien aamiaisilla on vohveleita tai pancakeseja, joissa niissäkin teollisuus kukoistaa. Joskus taikina on tarjolla kupissa, josta itse kaadetaan vohvelirautaan. Tämä on vielä aika luonnollinen versio, vaikka taikina onkin jotain valmiskamaa. Mutta olemme törmänneet myös sellaisiin pancake-koneisiin, joista nappia painamalla laitteesta pullahtaa ulos pieni pancake. Voin sanoa, että se on jo aika pelottavaa. Koko komeus kruunataan tietenkin vaahterasiirapilla, joka sekin on usein hillojen ja sulatejuustojen tavoin yksittäispakatussa pakkauksessa, jonka sisältö säilyy kokonaisen elämän.

Kalifornia on Yhdysvalloissa edelläkävijä monissa ympäristöasioissa, mutta ei selvästikään tässä kertakäyttöastiakuviossa. Itsehän en tällaista käsitä ollenkaan. Tokihan kertakäyttöastiat ovat varmaan lähes ilmaisia, mutta kyllä se (meksikolainen) työvoimakin täällä aika puoli-ilmaista on. Eikö siis oikeasti kannattaisi palkata joku tiskaamaan sen sijaan, että roskataan tätä maapalloa ihan turhaan? Mutta ilmeisesti tästä(kään) aiheesta ei kannata alkaa kinastella Yhdysvaltojen kanssa.

Napan alueen hotellissamme törmäsimme taas vaihteeksi yhteen toiseenkin mielenkiintoiseen ilmiöön: huoneessa on vessa ja suihku omassa kopissaan, mutta lavuaari löytyy tämän kopin ulkopuolelta huoneen seinustalta. Vastaavaan olemme törmänneet muistaakseni ainakin kolmesti aikaisemmin.
Lavuaari, jonne on suora näkymä, kun makoilee sängyllä. Mitään ovea tai muuta suojaa tuossa ei ole.
Itse asiassa pidän tätä tyyliä jotensakin kätevänä, koska voi esimerkiksi meikkailla samaan aikaan, kun toinen on suihkussa. Eikä ole sitä ongelmaa, että peili on huurussa ja koko pieni vessa ihan kostea ja lämmin, jolloin nyt vaikka meikkaaminen on ihan kamalaa. Mutta vähän kaipaisin jotain näkösuojaa kuitenkin. :)

Tämä ei varmaankaan ole mikään ihan vain amerikkalainen hotelli-ilmiö. Itse asiassa olen ollut töissä suomalaisessa hotellissa, jossa yhdessä sviitissä oli hiukan vastaavanlainen järjestely, mutta siellä ei lavuaariin ollut näin suoraa näköyhteyttä. Ja se oli iso sviitti, ei mikään peruspikkuhuone.

Onko joku muu törmännyt näihin ilmiöihin ja mitä olette mieltä? Aamupala kerttisastioilta ja lavuaari sängyn vieressä - kivaa vai ihan ihan järkyttävää? :)

19 kommenttia:

  1. Meillä oli juuri tuollainen kylppäri nyt Berliinissä kun pari viikkoa sitten käytiin. Aluksi pidin sitä kätevänä mutta viikon aikana tuli kyllä huomattua että se oli ihan muuta.
    Ja tuo aamiainen on kyllä melkein suora kopio meidän huhtikuisen nykin matkan aamiaiselta. Just noita Philadelphia juustopaketteja ja hillopaketteja ja bageleita. Kananmunat oli keitettyjä mutta sama maku, siis mauton :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en mä tuollaista vessajärjestelyä kotiini haluaisi. Ei tosiaan ole mikään kivoin, vaikka hetken saattaa kätevältä vaikuttaakin. On myös aika ällöttävää, kun käsiä ei saa heti pestyä, vaan pitää ensin availla ovia...

      Poista
  2. Nyt on pakko udella että missä hotelliketjuissa olette törmänneet noin luokattomiin aamiaisiin? Vaikuttaa aikalailla Best Western-touhulta jotka kyllä luettelisin korkeintaan alempaan keskikastiin kuuluviksi (Super8:it yms taas ovat ihan oma pohjakastinsa ;) Ei kuulosta hyvän keskiluokan hotellin tyyliltä nimittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juurikin sellaista Best Western ja Holiday Inn yms. tasoa! Ihan perusketjuja noi mielestäni on, mutta toisaalta en kyllä ole mikään hotelliasiantuntija, joten voin olla hyvin väärässäkin. :) Tämän kertaisen hotellin aamiainen oli kyllä pahin ikinä (juuri tuossa kuvassa). Yleensä ei ihan noin kämästä ole ollut.

      Kertisastioita on kyllä tullut kulutettua Kanadassa asti ja myös muiden ketjujen sekä ei-ketjujen hotelleissa.

      Poista
  3. Mielestani Best Western ketju on keskitasoa ja vaikkei olisi edes sita, kyseinen aamupala jarkyttaa ja astiat samaten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä maassa useakin asia voi järkyttää. Eikä tälläinen aamupalameininki tosiaan ole mitään harvinaista täällä. :( Itseä ei järkytä (oon jo valitettavan tottunut), mutta ihmetyttää kylläkin.

      Poista
  4. Lähdin tänään aamulla pois hotellista, jossa yö maksoi 209 dollaria ja aamiainen syötiin paperilautasilta. Ainakin omalla kohdalla on osunut niin, että paikat jossa aamiainen sisältyy hintaan, se syödään paperilautasilta. Esim. Marriott ketjun Courtyard hotellissa aamiainen maksaa, ja se syödään oikeilta lautasilta. Spring Hill Suites aamiainen kuuluu hintaan ja syödään paperilta. Ehkä vain sattumaa, mutta itse en juuri edes kiinnitä siihen huomiota....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tämän kertainen hotelli maksoi noin $200/yö ja yleensäkin on ollut jotain tota luokkaa eli ei todellakaan mitään halpaa (tosin hinta kertoo enemmän alueiden kalleudesta kuin hotellista itsestään). Kerttisaamiaiset ovat tosiaan aina "kuuluneet hintaan" - ei kai tuollaisesta kukaan mitään ekstraa maksaiskaan. :D

      Mekään ei enää kiinnitetä asiaan sinänsä huomiota. Kyllähän sitä jo osaa odottaa näitä "astioita" tietyiltä paikoilta.

      Poista
  5. Tuo kertakäyttökulttuuri on jotain niin kuvottavaa! Täällä Texasissa jengiä ei ainakaan tunnu kiinnostavan paskaakaan, minkä jätemäärän peräänsä jättävät! Samaten oon miettinyt, että kelaako porukka täällä ollenkaan, mistä ruoka tulee/mitä suuhunsa laittavat. Ei ainakaan kun ihmisten ostoskärryjä kaupassa vilkuilee. Kovin täynnä ovat valmiskamaa! Juuri tuota tasoa, kuin nuo hotelliaamupalat. Me ollaan kans saatu samanlaisia aamiaisia ainakin Holiday Inn- ja La Quinta-ketjujen puljuissa yöpyessä. Ei tuu nyt äkkiseltään mieleen, missä muissa ketjuissa ollaan yövytty USAssa, mutta jokapaikassa sama meno paperiastioiden suhteen. Jossain tapauksissa aamupalalta on löytynyt enemmän (parempia) vaihtoehtoja,mutta ne ne "peruspilarit" on aina noi samat. Ollaan maksettu huoneista keskimäärin varmaan 50-130usd per yö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä hotellit on aina yleensä ollut lähempänä $150-200/yö tai ylikin, mutta alueet ovat olleet kalliita, mikä selittää huoneidenkin hinnat. Esim. nyt tuolla Napassa ei viidelläkympillä olisi saanut edes motellia. :D

      Kertakäyttökulttuuri tosiaan hirvittää - varsinkin kun miettii tätä porukan määrää täällä Yhdysvalloissa! Huh! Varmaan siellä teillä päin on ehkä vielä pahempi meno. Tai ainakin haluan uskoa, että Kaliforniassa moni oikeasti miettii näitä juttuja ja yrittää vähentää kertakäyttöisyyttä... Mutta vastakohtaisuudet on täällä huimia - toisaalta on todella vihreitä ekojuttuja (esim. sähköautot), mut sitten toisaalta vedetään sitä starbucksia päivästä toiseen pahvimukeista.

      Poista
    2. Joo ei mekään olla taidettu 50usd:n yötä löytää kuin Lafayettesta (=perähikiä). Yleensä ollut päälle satskun kaikki ja siksi tuollaisissa "ei niin laadukkaissa" ketjuissa yövytäänkin.

      Jep, täällä ei kyllä tunnu monilla olevan mitään käryä siitä, että mitä kierrätys on tai, että miksi kertakäyttöastioiden käytössä oisi mitään väärää/kummallista.

      Poista
  6. Tuo kertakäyttökulttuuri on kyllä hyvin muistissa hotelleista/motelleista kun asuin eksän kanssa USAssa,vaikka poikkeuksiakin oli. En muista syöneeni yhtäkään oikein mahtavan hyvää aamiaista missään hotellissa Yhdysvalloissa,muihin maihin verrattuna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me oltiin nyt Suomessa lentokenttähotellissa ja olin siellä aamiaisella ihan silleen, että VAU - tällaistäkin voi olla! :D Suomessa toki on ehkä poikkeuksellisen loistavat aamupalat. Mutta silti jenkkihotelleissa alkaa kaivata niitä eurooppalaisten hotellien kälyisimpiäkin aamiaisia.

      Poista
  7. Oon asunut Jenkeissä kolmessa eri omakotitalossa ja jokaisessa oli toi sama kylppärijärjestely! Tosin master bedroomien yhteyksissä vain. Ja toi kertiselämä on jotain ihan kamalaa niinkuin kaikki muukin roskan määrä siellä. Muistan kuinka ostettiin joka päivä koko perheelle uudet vesipullot kouluun ja töihin ja heitettiin päivän päätteeksi roskikseen koska niitä vanhoja ei tietenkään tullut kenellekään mieleen täyttää, eikä myöskään kierrättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt kun sanoit, niin hoksasin, että joskus tv-sarjoissahan näkee näitä kylppäriratkaisuja! En muistanutkaan miettiä tätä kirjottaessani sitä, mitä kaikkea tv:stä voi oppia! ;)

      Siis voi ei noi vesipullot!! Siinä olisi myös aihe postaukselle. Tästä asiasta kun on omakohtaista kokemusta ja paljon.

      Poista
  8. Mulle Suomessa hotelliöiden kohokohta on aina aamiainen : D Kertakäyttöastioita ei oo tullut koskaan vastaan, ei edes isoissa hostelleissa, joissa aamupala on kuulunut hintaan ja sisältänyt lähinnä muroja ja valkoista leipää (Pariisi, Lontoo, Geneve). Jenkeissä en oo koskaan käynyt.

    Best Western ei muuten oo samanlainen ketju kuin vaikka Holiday Inn, vaan hotellit on yksityisessä omistuksessa (ainakin Euroopassa) ja yhteistä on mm. myynti, markkinointi ja varausjärjestelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että tämä kertakäyttöastiakulttuuri on todellakin vain amerikkalainen ilmiö. Eihän Euroopassa kukaan niin hullu ole, että käyttää kerttiksiä hotellissa! Varmaan joku direktiivikin kieltää sellaisen ;D Mäkin rakastin ennen hotelleiden aamiaisia, mutta en enää täällä Amerikassa. Kunnon leivistä, leivänpäällisistä ja salaateista saa vain haaveilla, huolimatta siitä, millaisessa paikassa sen aamiaisensa syö :(

      Poista
  9. Kuukauden roatripillä tuli joka ikinen aamu syötyä tuo kamala aamupala noilta kertislautasilta - ei ikinä enää! Ja yövyimme varmaan jokaisen ketjun hotellissa, joten sama homma kaikissa... On muuten jännä, että tuo surkea aamupala säilyy, vaikka hotelli olis hienompikin: Carmelissa olitiin yks yö hotellissa, jossa hinta oli yli 400 dollaria/yö, joten olisi odottanut jotain vähän tasokkaampaa aamupalaa. Järkytys oli aika suuri, kun vastassa oli se samat syömiset kuin muuallakin, tuoretta syötävää sai etsiä. Posliinilautaset taisi sentään olla.

    Luin muuten tosta amerikkalaisten kuluttamisesta aika mielenkiintoisen faktan eilen: USA:ssa käytetään vuodessa saman verran energiaa ilman viilentämiseen/ilmastointiin, kuin mitä koko Afrikka käyttää vuodessa energiaa KAIKKEEN. Huhhuh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei ne kerttikset mitään harvinaisia ole. Ihme, että sentään $400/yö -hotellissa ei ollut sellasia, vaikka kälynen aamupala muutoin olikin ;D Meidän Carmelin hotellissa (mikä-lie Best Western varmaan oli) todellakin oli, vaikka hintaa oli silläkin mestalla ihan tuhottomasti!

      Hei onneksi täällä on jo sen verran viileät ilmat (tänäänkin vain 23 astetta ;) ), ettei tarvi ilmastointia huudattaa...

      Poista